|
|||||||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| adabı, orucun, sünneti, sünnetleri |
Orucun Sünnetleri Ve Âdabı - Orucun Sünneti - Orucun Adabı |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Orucun Sünnetleri Ve Âdabı - Orucun Sünneti - Orucun AdabıOrucun Sünnetleri ve Âdabı - Orucun Sünneti - Orucun Adabı Hakkında Orucun Sünnetleri ve Âdabı - Orucun Sünneti - Orucun Adabı Orucun Sünnetleri ve Âdabı - Orucun Sünneti - Orucun Adabı Oruçlu için sünnet veya âdaptan olan başlıca hususlar şunlardır: 1- Sahur yapmak Sahur, orucun başlan-gıç vaktine yakın bir zamanda bir miktar yeyip içmeyi ifade eder Sahur imkân ölçü-sünde geciktirilir Bunun en son sınırı ikinci fecre (fecr-i sâdıka) kadardır Hz Peygam-ber şöyle buyurmuşlardır: "Sahura kalkınız Çünkü sahurda bereket vardır" "Ehl-i kitap-la bizim orucumuzun farkı sahur yemeği-dir" (Müslim, Sıyâm, 9)![]() 2- Güneş batınca gecikmeden iftar et-mek ![]() 3- İftar duasını okumak (bazı rivayet farklılıkları ile ve kısa şekliyle) iftar duası şöyledir: "Allâhümme leke sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü" Anlamı şudur: "Allahım! Senin (hoşnutlu-ğun) için oruç tuttum Sana inandım Sana güvendim Senin rızkınla orucumu açtım" Kişi, duaların makbul olduğu bu anda baş-ka dualar da yapabilir Hz Peygamber şöyle buyurmuşlardır: "Oruç tutanın iftar esnasında yapacağı dua geri çevrilmez" (ayrıca bk İFTAR)![]() iy- Orucu hurma veya benzeri tatlı bir şeyle veya su ile açmak ![]() 5- Yakınlara ve muhtaçlara çokça yar-dımda ve ikramda bulunmak Hz Peygamber şöyle buyurmuştur: "Kim bir oruçluya iftar yemeği verirse, oruçlunun ecri gibi sevap kazanır Bununla beraber oruç tuta-nın sevabından da hiçbir şey eksilmez"![]() 6- Yıkanmak gerekiyorsa bunu tan yeri-nin ağarmasından önce yapmak ![]() 7- Oruçlu için mekruh olan davranışlar-dan uzak durmak ![]() 8-Mümkün olduğu kadar Kur'ân-ı Kerîm okumak; namaz, dua, salavat ve diğer ibadetlerle meşgul olmak ![]() K-Oruçlu İçin Mekruh Olan Fiiller: Hanefî fıkhında oruçlu için mekruh olarak nitelendirilen başlıca fiiller şunlardır: 1- Özürsüz olarak bir şeyin tadına bak-mak Gerekli hallerde (yutmadan) bir şeyin tadına bakılması, meselâ annenin çocuğu-na vereceği ilacı kontrol amacıyla tatması veya yemek pişirenin -sonuçtan zarar doğması muhtemelse- yemeğin tuzuna bakması mekruh sayılmamıştır![]() 2- Şekersiz, boyasız daha önce çiğnen-miş (parçalanmış) sakızı çiğnemek Oruçlu iken yeni sakızı çiğnemek ise caiz değildir![]() 3- Abdest alırken ağıza ve buruna su al-makta mübalağa göstermek ![]() 4- Zayıf ve halsiz düşürmesinden endişe edildiği halde kan aldırmak Böyle bir endi-şe yoksa mekruh değildir![]() 5- Harareti azaltmak için ağza-buruna su almak veya banyo yapmak Bu, imâm Ebû Hanîfe'ye göredir İmâm Ebû Yusuf'a göre mekruh değildir; fetva da bu yönde veril-miştir![]() 6- Cinsî temasa hazırlayıcı hareketlerde bulunmak Bu sonuca yöneltici olmaksızın, eşini öpmek vb fiiller mekruh değildir![]() Güzel koku sürünmek veya koklamak, göze sürme çekmek, misvak veya fırça ile dişleri temizlemek oruçlu için mekruh de-ğildir ![]() |
|
|
|