![]() |
Zekâtın Farziyeti - Zekat İle İlgili Bilgiler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zekâtın Farziyeti - Zekat İle İlgili BilgilerZekâtın Farziyeti - Zekat İle İlgili Bilgiler Hakkında Zekâtın Farziyeti - Zekat İle İlgili Bilgiler Zekâtın Farziyeti (1) Enes bin Malik (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e bir şey sormaktan yasaklanmıştık ![]() ![]() −Ey Muhammed! Elçin bize geldi ve seni Allah’ın rasul olarak gönderdiğini söylediğini bize haber verdi? dedi ![]() −‘Doğru söylemiştir’ dedi ![]() −Semayı kim yarattı? dedi ![]() −‘Allah’ dedi ![]() −Yeri kim yarattı? dedi ![]() −‘Allah’ dedi ![]() −Yeryüzündeki bu dağları kim dikti? dedi ![]() −‘Allah’ dedi ![]() −Yeryüzündeki faydalı şeyleri kim yarattı? dedi ![]() −‘Allah’ dedi ![]() −Semavat ve arzı yaratan, orada dağları yükseltip faydalı şeyler meydana getiren Allah hakkı için seni gerçekten Allah mı rasul yaptı? dedi ![]() −‘Evet’ dedi ![]() −Bize gelen elçin, her gün ve gecede üzerimize beş vakit namazın farz olduğunu söyledi? dedi ![]() −‘Doğru söylemiştir’ dedi ![]() −Seni rasul gönderen Zata yemin veriyorum, bunu sana gerçekten Allah mı emretti? Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): −‘Evet’ dedi ![]() −Elçin, bizim mallarımızdan zekâtın üzerimize farz olduğunu söyledi? Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): −‘Doğru söylemiştir’ dedi ![]() −Seni rasul gönderen Zata yemin veriyorum, bunu sana gerçekten Allah mı emretti? Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): −‘Evet’ dedi ![]() −Elçin, her sene ramazan ayında orucun üzerimize farz olduğunu söyledi? dedi ![]() −‘Doğru söylemiştir’ dedi ![]() −Seni rasul gönderen Zata yemin veriyorum, bunu sana gerçekten Allah mı emretti? Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): −‘Evet’ dedi ![]() −Elçin, yoluna gücü yetene Kâbe’yi hac etmenin üzerimize farz olduğunu söyledi? Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): −‘Doğru söylemiştir’ dedi ![]() −Seni rasul gönderen Zata yemin veriyorum, bunu sana gerçekten Allah mı emretti? Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): −‘Evet’ dedi ![]() −Seni hak ile gönderen Zata yemin ederim ki, bunlara bir şey eklemeyeceğim; bunlardan hiçbir şeyi de eksiltmeyeceğim dedi ![]() ![]() Nesei (2090) Müslim (12/10) İbni Ebi Şeybe (4, 5 İman) Tirmizi (619) Ahmed (13010) (2) Talha bin Ubeydullah (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Necd halkından saçı başı dağınık bir kimse Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ‘Bir gün ve gecesinde beş vakit namaz (kılmak) dır’ buyurdu ![]() −Üzerime bu namazdan gayrı namaz var mı? dedi ![]() −‘Hayır, ancak sen nafile kılarsan bu müstesnadır’ buyurdu ![]() −‘Ramazan orucunu tutmaktır’ buyurdu ![]() −Üzerime bu oruçtan gayrı tutmam gereken oruç var mı? dedi ![]() −‘Hayır, ancak sen nafile olarak oruç tutarsan bu müstesnadır’ buyurdu ![]() ![]() −Üzerime bu zekâttan gayrı vermem gereken başka bir zekât var mı? dedi ![]() −‘Hayır, ancak sen nafile olarak sadaka verirsen bu müstesnadır’ buyurdu ![]() −Vallahi bunun üzerine ne artırırım ne de eksiltirim diyerek arkasını dönüp gitti ![]() −‘Eğer doğru söylüyorsa felah bulmuştur’ buyurdu ![]() Malik (1/175/94) Buhari (1767) Müslim (11/89) Ebu Avane (1/310) Ebu Davud (391) Nesei (457) Darimi (1/309) İbni Huzeyme (306) İbni Hibban (1724) Beyhaki (2/46-69 Begavi (1/18) Ahmed (1/162) (3) Ömer (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Bir gün biz Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in yanında bulunuyor iken birden yanımıza elbisesi bembeyaz, saçı simsiyah, üzerinde yolculuk eseri olmayan ve bizden kendisini kimsenin tanımadığı bir adam çıkageldi ![]() ![]() −Ya Muhammed, bana İslam’ı haber ver dedi ![]() −‘İslam, Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasulü olduğuna şehadet etmen, namazı kılman, zekâtı vermen, ramazan orucunu tutman, yoluna gücün yeterse Beyti hac etmendir’ buyurdu ![]() −Doğru söyledin dedi ![]() ![]() ![]() ![]() Müslim (8/1) Ebu Davud (4695) Nesei (8/97) Tirmizi (2610) İbni Mace (63) Tayalisi (20) Ahmed (1/52) (4) İbni Ömer (Radiyallahu Anh) dedi ki: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘İslam beş esas üzere kurulmuştur: Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammet’in Allah’ın Rasulü olduğuna şehadet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, ramazan orucunu tutmak ve hac etmektir’ buyurdu ![]() Buhari (165) Müslim (16/21) Nesei (8/108) Tirmizi (2609) İbni Huzeyme (308) İbni Hibban (158-1446) Humeydi (703) Tabarani (13203 Mucemu’l-Kebir) Begavi (6) Ahmed (2/143) Albânî (781 İrva) (5) İbni Abbas (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Muaz bin Cebel (Radiyallahu Anh)’ı Yemen’e gönderirken ona: ‘Şüphesiz ki sen, ehli kitap bir kavme gidiyorsun, onların yanına vardığın vakit önce onları La İlahe İllallah Muhammeder-Rasulullah’a şehadet getirmeye davet et ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buhari (1423 Müslim (19/29) Ebu Davud (1584) Nesei (2434) Tirmizi (625) Darimi (1/379) İbni Mace (1783) İbni Hibban (156 Mevarid) Tabarani (12408 Mucemu’l-Kebir) Ahmed (1/233) Begavi (1557) (6) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) vefat ettiği zaman Ebu Bekir (Radiyallahu Anh) halife oldu ![]() ![]() −Sen bu insanlarla nasıl savaşırsın? Oysa Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): −‘Ben insanlar La İlahe İllallah deyinceye kadar onlarla savaşmakla emrolundum ![]() ![]() ![]() −Allah’a yemin ederim ki, ben namaz ile zekât vermenin arasını ayıran kimselerle savaşırım ![]() ![]() ![]() −Vallahi bu savaş isteği Allah’ın Ebu Bekir (Radiyallahu Anh)’ın gönlünü açmasından başka bir şey değildi, ben bildim ki bu haktır ![]() Buhari (1325) Müslim (20/32) Ebu Davud (1556) Nesei (2442) Tirmizi (2607) İbni Hibban (216) İbni Mende (215 İman) Abdurrezzak (18718) Beyhaki (4/104) Ahmed (2/528) |
![]() |
![]() |
|