10-11-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Zahmet Çekmeden, Zahmetsizce, Kolayca, Rahatça Oruç Tutma Nasıl Olur?
Zahmet Çekmeden, Zahmetsizce, Kolayca, Rahatça Oruç tutma Nasıl olur?
Hakkında Zahmet Çekmeden, Zahmetsizce, Kolayca, Rahatça Oruç tutma Nasıl olur?
Bir işte insan deneye deneye bazı kolaylıklara ve rahatlıklara ulaşır Yani iş insanlara başlangıçta zor ve sıkıntılı görünür ama deneyimle insanlar sonra işin kolay ve rahat olmasını sağlayan püf noktalarını görürler ve artık iş onlara zor ve sıkıntılı görünmez Ayeti celilide buyrulduğu üzere ‘Her zorluktan sonra kolaylık vardır Evet, her zorluktan sonra kolaylık vardır (İnşirah suresi, ayet 5-6)’ Ben âcizane son dört yıldır, aralıksız pazartesi ve perşembe günleri oruçlarını tutmaktayım Ayrıca üç aylarda bu günleri biraz daha artırmaktayım Yani üç aylarda elimden geldiğince başka günlerde de oruç tutuyorum Bunları bu yolda deneyimim olduğuna ve yazımın inandırıcılığına kanıt olması için söylüyorum Yani okuyucu yazımı okurken bu yazımın altında bir deneyim olduğunu, bunun masa başı yazısı olmadığını bilsin istiyorum İnternet ortamında nick ismimle yazmama karşın gurur, kibir, riya, gösteriş… gibi insanın imanını, bütün iyi amellerini yok edecek bu dehşetli afatlardan Allah’a sığınırım Allah bizleri bu afatlardan korusun Amin Oruç biliyorsunuz kameri aylardadır, kameri aylar da şemsi ayların içerisinde dönmektedir 33 yılda devir tamam olmaktadır Çocukluğumda yazın oruç vardı Şimdi kırklı yaşlarda yaz oruçlarını yine gördük Bir insan yaz kış belli günlerde de olsa oruca devam edince mevsimlerde bazı püf noktalara dikkat edince orucu çok rahat ve kolay bir şekilde tutabilmektedir Biz başlangıçta çok sıkıntılar çektik, ama şimdi o sıkıntılardan elde ettiğimiz deneyimle işin meyvelerini yemeğe başladık Oruç benim için artık çok rahat ve kolay bir ibadete dönüştü Sadece Ramazan’da değil bütün yıl boyunca belli günlerde de rahat ve kolay bir şekilde tuttuğumu demin söyledim İstiyorum ki, ümmeti Muhammed de benim yaşadığım kolaylığı ve rahatlığı görsün onlar da bu ibadete sadece Ramazanda değil bütün yıl boyunca da belli günlerde talip olsunlar, bunu bir hayat biçimi olarak benimsesinler İnsanın manevi dünyasında pek çok uyarıcı var Bunlardan ikisi oruç tutarken insana sıkıntı vermeye başlarlar: Açlık ve susuzluk Bunlar uyarıcılardır Eğer bunlar olmasa insanlar çalışmazlardı Çünkü insan tembel yaratılmıştır Medeniyetin temeli de bu iki uyarana bağlıdır Her neyse… Bu iki uyaranın ikisi birden, aynı anda etkili olmaz Yani bu beden makinesini yaratan yüce Allah, bu iki uyaranı birlikte, aynı anda hareket ettirmez Birisi etkin olur Diğeri varlığı hissedilmeyecek oranda geri kalır Yazın oruç tutan insanlar susar, kışın da acıkır Yani yazın oruç tutan kişi kesinlikle acıkmaz İsterse iki gün ağzına bir lokma koymasın, sadece susar Deli gibi susar Susuzluk dışında bir şey düşünmez Kışın da acıkır Yemek dışında bir şey düşünmez İlkbahar ve sonbahar mevsimleri ise sıcaklık durumları ile yaza ve kışa benzemelerine göre değişirler Yani bu mevsimlerde hava serin olduğunda acıkırız, sıcak olduğunda susarız Yani yüce Allah, merhametinden açlık ve susuzluk gibi iki belayı aynı anda birarada, birlikte kuluna tattırmaz Biri baskın olur; diğerinin üzerini örter, varlığını hissettirmez Yani bebek ya kız doğar, ya erkek onun gibi Bu yüce Allah’ın biz aciz kullarına büyük bir lütfudür Bünyemizin kanunudur Yazın bir insan oruç tuttuğunda mümkün mertebe yemekle orucunu açmasın Daha doğrusu yemeği çok az yesin Sıvı alsın Kahvaltı ayarında bir iftar en iyisidir Hele sahurda kesinlikle yemek yemesin Korkmasın, kesinlikle acıkmayacaktır oruç günü içinde Sadece susayacaktır Susuz devler gibi saatlerce su içmek isteyecektir
|
|
|