![]() |
Haya İmandandir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Haya İmandandirHaya İmandandir Hakkında Haya İmandandir HAYA İMANDANDIR Çirkin olan işleri başkalarına açık kelimelerle anlatmak, fuhuş söz söylemek demektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Mii'min, ayıplayıcı, ia'net edici, çirkin söz söyleyici ve hayâsız değildir ![]() (Fuhuştan, çirkin sözden çok sakınınız ![]() ![]() Ya'nî fuhuş söyleyenler bunun cezasını çekmedikçe Cennete giremezler ![]() ![]() (Allahü teâlâdan haya ediniz!) Allahü teâlâdan haya etmek, nefsin isteklerini terk etmekle ve dinin emirlerini yerine getirmekle olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hadîs-i şeriflerde buyuruldu ki: (Mü'min, ayıplamaz kınamaz, fahiş söz söylemez ve kimseyi kötülemez ![]() (Cennet, fahiş [çirkin, ayıp] söz söyleyenlere haramdır ![]() (Sokaklarda dolaşarak çirkin söz söyliyen kimseleri, Allahü teâlâ sevmez ![]() (Kötü ve çirkin söz, münafıklıktan bir şubedir (Çirkin sözün ve birbirine fahiş söz söylemenin tslâmiyyette yeri yoktur ![]() Gayr-i müslimlerin ölülerine de kötü söz söyliyerek, onları sevenleri incitmemelidir ![]() (Bunlara sövmeyin, kötü söz söylemeyin! Çünkü sizin söyledikleriniz, ölülere gitmez ![]() ![]() Sövüp sayan ve kötü söz söyliyen kimselere sözümüz geçerse mâni olmak, mâni olamazsak onlardan uzak durmak lâzımdır ![]() ![]() ![]() (Haya îmândan) olduğuna göre, hayâsız kimsenin ya îmânı zayıftır veya hiç yoktur ![]() ![]() Hayanın en kıymetlisi, Allahü Teâlâdan utanmaktır ![]() ![]() ![]() Kötü kimseler, îmân ile hayanın birlikte bulunduğunu bildiklerinden, müslümanların îmânlarını çalmak için hayalarını yok etmeğe çalışıyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Haya İmandandir |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Haya İmandandirGönlün Titremesidir Hayâ Gönlün titremesidir hayâ ![]() ![]() İşte o nazenin yapraktır müminin gönlü ![]() ![]() ![]() Rabbi’ni düşünür de titrer ![]() ![]() Rabbim rahmetiyle esirgesin, akrabalardan bir Zehra teyzemiz vardı ![]() ![]() ![]() ![]() Çocukluk yıllarımızdı ![]() ![]() Ben seni görüyorum ya… Yıllar sonra okudum: Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ey Müminlerin Annesi! Ben âmâ olduğum halde benden de sakınıyorsun ![]() Hz ![]() ![]() ![]() - Evet, sen beni görmüyorsun fakat ben seni görüyorum ![]() ![]() ![]() ![]() Mü’minlerin emiri Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Aslında o yeri kendim için düşünmüştüm ![]() ![]() Ve Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Müminlerin annesi Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zehra teyzemiz, Hz ![]() ![]() ![]() Belki bilirdi, belki Her insan muhakkak hayâlı doğuyor ![]() Örtünmek hayâdan ![]() Rabbimiz setreden, örten ![]() Tüm sırlar bir bir açığa vurulduğunda mahcup olmayalım diye, Rabbim setretsin ayıplarımızı diye her mümin biraz mahcuptur bugün ![]() Ve örtülüdür ![]() Allah’tan hayâ edin Allah Rasulü sav Miraç Gecesi dünya göğüne çıktığı zaman Hz ![]() ![]() ![]() - Ey Osman! Bu mertebeye ne ile eriştin? Hz ![]() ![]() ![]() - Gece namazı kılmakla, dedi ![]() Efendimiz s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Bu mertebeye ne ile eriştin? Hz ![]() ![]() ![]() - Kur’an-ı Kerim okumakla, dedi ![]() Ve Efendimiz s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Bu mertebeye nasıl, neyle ulaştın? Hz ![]() ![]() ![]() - Allah Tealâ’dan hayâ etmekle ![]() ![]() ![]() ![]() Allah Rasulü s ![]() ![]() ![]() - Hepiniz cennete girmek istersiniz değil mi? Sahabiler : - Evet Ey Allah’ın Rasulü ! Elbette isteriz, dediler ![]() Bu cevap üzerine Allah Rasulü s ![]() ![]() ![]() - O zaman uzun yaşama ümidinizi biraz kısaltın ![]() ![]() Onlar: - Biz hepimiz Allah’tan hayâ ediyoruz, dediler ![]() Efendimiz s ![]() ![]() ![]() - Öyle değil! Allah’tan hayâ etmek kabirleri ve kabirlerde sizi bekleyen imtihanları unutmamanızdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dört büyük melekten biri olan İsrafil a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Melekler ve peygamberler: Ya Rabbi! Seni tesbih , tenzih ederiz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() - Ya Rabbi! Bana cennet lazım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ya Musa! Maksat budur, bunları isteyeceksin ![]() ![]() ![]() Rabbimiz de kullarından hayâ ediyor Efendimiz s ![]() ![]() ![]() Allah rahimdir, kerimdir ![]() ![]() ![]() Biz, Dua ediyorum, olmuyor, vermiyor… demekten hayâ etmez miyiz? Bilmiyoruz, görmüyoruz belki, ellerimize neler neler koyuyor, neler veriyor ![]() Rızasızlıktan hayâ etmez miyiz? ![]() ![]() ![]() Allah Rasulü s ![]() ![]() ![]() Allah Tealâ buyuruyor ki: Ey Ademoğlu ! Başınıza düşen aklık benim nurumdan bir nurdur ![]() ![]() ![]() Sonra Efendimiz s ![]() ![]() ![]() ![]() - Ey Allah’ın Rasulü! Seni ağlatan nedir? Efendimiz s ![]() ![]() ![]() - O kişinin haline ağlıyorum ki, ondan Allah hayâ eder de, o Allah’tan hayâ etmeyip günah işler ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Haya İmandandir |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Haya İmandandirKullardan utanırız ![]() ![]() ![]() Sonra yüzlerine gülmekten hayâ etmeyiz de Evimize misafir geldiklerinde, Allah Tealâ’nın nimet olarak bahşettiklerini onlara ikram ederken utanır, sıkılırız: Kusura bakmayın, size layık değil ama ev de biraz dağınık!deyiveririz ![]() Bir güler yüz, bir güzel söz, bir bardak su ne güzel ikramdır oysa ![]() Rabbimiz bizden hayâ eder ![]() ![]() Gönüllerimiz bu dağınıklılığıyla onu kabul etmeye hazır mıdır? O’na layık mıdır, secdelerimiz, rükûlarımız? O’nu hakkıyla tesbih ve tenzih edebildik mi? Allah ve Rasulü’nden utandıkları gibi Muhakkak ki sahabilerin hepsi birer hayâ timsali idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün Efendimiz s ![]() ![]() ![]() - Sen çok hayâ ettin ![]() Bu sözleri duyan Efendimiz s ![]() ![]() ![]() - Onu bırak, zira hayâ imandandır ve hayâ ancak hayır getirir, buyurdu ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün Rasulullah s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Bu geçen kimdir, diye sordu ![]() ![]() ![]() ![]() - Affan oğlu Osman’dır ![]() ![]() ![]() - Ya Rasulallah ! Bu zattan bütün melekler utanır, ona muhabbet ve hürmet ederler ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ben de onun yüzünü iyice göremedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün Peygamberimiz s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() - Ey Allah’ın Rasulü , babam ve arkadaşı içeri girdiğinde elbiseni dizlerine çekmedin, beni de yanından uzaklaştırmadın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ey Aişe , meleklerin utandığı bir adamdan ben utanmayayım mı? Varlığımı kudret elinde bulunduran Allah’a yemin ederim ki, melekler Allah ve Rasulü’nden utandıkları gibi Osman’dan da utanıyorlar ![]() ![]() Gönül incelir de kanatlanır ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ey Rukiye! Onun yüzüne bir maksatla bakmadım ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah Rasulü s ![]() ![]() ![]() ![]() Elbet, bu kadar incelmiş bir gönle açılırdı semanın kapıları ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Haya İmandandir |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Haya İmandandirEnes bin Malik r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Gözünde zina izi olduğu halde yanıma giriyorsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Rasul -i Ekrem’den sonra sana vahiy mi geldi, diye sordu ![]() ![]() ![]() ![]() - Hayır , vahiy değil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayâ, ama nasıl? Bir gün Nebi s ![]() ![]() ![]() Ey Aişe , hiç hayâsız söz söylediğimi gördün mü? Ve bir gün buyurdular: Ensar kadınları ne iyi kadınlardır! Hayâları onları dinlerini öğrenmekten alıkoymadı ![]() Böylelikle Allah Rasulü s ![]() ![]() ![]() ![]() Kişinin ahlâkı dilindedir ![]() Ve hayâ, ne sorular sorup dinimizi öğrenmekten alıkoyar bizi, ne -incitecek olsa da muhatabımızı- hakkı ve doğruyu söylemekten! Zor zamanlar Her ibadet mutlaka zikirdir, zikirledir ![]() Namaz kılacak kişi daha abdeste yönelirken zikir halindedir ![]() Oruç tutacak kişi sahur hazırlığı yaparken zikir halindedir ![]() Hayâ ise zor zamanda zikirdir ![]() ![]() Günahın cazibesine, albenisine rağmen durmaktır ![]() Hayâ, mütevazi bir iklimdir ![]() Ezelde ruhumuza nakşolunan aslî halimizdir ![]() Layık bir kul olamadık Rabbim, utanırız ![]() Taştan-topraktan, kullarından, kendimizden hayâ ederiz ![]() Kullarını utandırmaktan hayâ ederiz ki, bizi utandırma! Müjde, bir kudsî hadisle gelir, yetişir: Ey Kulum! Sen her ne kadar günahkâr isen de, bu günahlarından korkup hayâ ediyorsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Medeniyetimiz hayâ üzre kurulmuştur ![]() Bu topraklar nakış nakış hayâ ve edeple işlenmiştir ![]() Kur’an olan odada uyumaz, sabaha kadar uykusuz beklerdi, Arapça yazılı bir kağıt parçasını Kur’an yazısıdır diye yerde bırakmazdı bu toprağın insanları ![]() Burnunun ucunu göstermekten ar ederdi sütninem Ve, sevgilinin yüzünde yabancı bir bakış okunurdu: A benim bahtı yarim Başımın tahtı yarim Yüzünde göz izi var Sana kim baktı yarim ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Haya İmandandir |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Haya İmandandirHAYA, HEM DİZDEDİR, HEM GÖZDE Kadastro çalışması yapan mühendis ve teknik heyet, tapu tahsisi yapacağı bir beldenin en eski mabedini veya muhitin ulu bir çınarını nirengi noktası seçerek işe başlar ![]() ![]() Mesela erkek ve kadın olarak insanı keşfetmenin başlangıç noktası, beşerî coğrafyanın yol haritası olan Kur’an’dır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|