![]() |
Sa’Di’Nin Öğretim Metodu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sa’Di’Nin Öğretim MetoduSa’di’nin Öğretim Metodu Hakkında Sa’di’nin Öğretim Metodu Sa’di’nin Öğretim Metodu Şirazlı Sa’di de ahlâki öğütlerini hikayelerle vermeyi tercih eden ahlâkçılarımızdandır ![]() ![]() ![]() Zaman zaman Sa’di, seyahatleri esnasında başından geçen garip olayları anlatır ve adeti olduğu üzere bu hadiseden alınması gereken neticeyi belirtir ![]() Sa’di bazen de hikayesinin kahramanını konuşturur ve kendi söyleyeceği sözü ona söyletir ![]() Bostan’dan örnek: Bir padişahın hilmine (yumuşak huyluluğu) dair hikaye: Bir kişinin eşeği çamura batmıştı ![]() ![]() Eşeğin çamura battığı yer kırsaldı ![]() ![]() ![]() ![]() Adam böyle sövüp saymakta, küfürler saçmakta iken, olacak ya, padişah oradan geçiyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Büyük padişah düşündü, taşındı, baktı gördü ki adam sıkıntı içinde bunalmış, eşeği çamura batmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Öfke zamanında onu yenmek ve merhamet etmek ne güzel şeydir ![]() Birisi o kişiye: “Ey akılsız adam, ölümden nasıl kurtuldun, hayret ediyorum?” dedi ![]() Adam şöyle cevap verdi: “Sus, ben o sırada sıkıntılı ve sinirli idim, kendimi tutamıyordum ![]() ![]() ![]() (1) Bostan, Şeyh Sa’di Şirazi ![]() (2) İslâm Ansiklopedisi, X, 36-40 ![]() |
![]() |
![]() |
|