![]() |
Beden Gözü Yumulunca [ Şiir ] |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beden Gözü Yumulunca [ Şiir ]Beden Gözü Yumulunca [ Şiir ] Hakkında Beden Gözü Yumulunca [ Şiir ] Beden Gözü Yumulunca Sesini radyoda ilk duyduğumda oldukça küçüktüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aşıklık geleneğinin farklı bir temsilcisi O ![]() ![]() ![]() Sivas’ın Şarkışla ilçesi Sivrialan köyüne doğru yola çıkıyorum Aşık Veysel'le söyleşmek için ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Torunları olsa gerek, iki genç kız merdivenlere inip karşılıyor ![]() ![]() “Ve Aleykumselam, hoş sefalar getirdiniz, hele sofraya buyurun!” diyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Teybin neyin var mı bari, ne soracan, neler istiyon? ” diyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çok okudun çok şey yazdın Yollar aştın dosta koştun Şimdi bize selam verdin İlimize sen hoş geldin Köyümüze safa geldin Lütufkâr dizelerden sonra sadık yari kara toprak ve dost dost diye türkülerini çalıp söylüyor ![]() ![]() ![]() ![]() ”Ver bakalım bir ayak” diyor ![]() ![]() ![]() -Veysel Baba, Kainatın ve insanın yolculuğu nereye doğru? YOL olsun mu ayak? ![]() ![]() ![]() Uzun ince bir yoldayım Gidiyorum gündüz gece Bilmiyorum ne haldeyim Gidiyorum gündüz gece Şaşar Veysel işbu hale Gah ağlayan gahi güle Yetişmek için menzile Gidiyorum gündüz gece - Yol menzile doğru, ama menzil nere? Ey hocam karışma Hikmetullaha O derya derindir giren boğulur Allah birdir inanmışız Allah’a İki diyen o dergahtan kovulur 2-Eyvallah ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlahi siz, diyerek gülümsüyor ![]() ![]() ![]() Şimdi ısınma mısraları bunlar ![]() Karışma hikmete halini konuş Müşkülat var ise üstad bul danış Bu sırrın aslına eren olmamış Bir ermiş varısa veli sayılır Yürü ileriye bakma geriye Nasıl işler bakmaz mısın arıya Nar da Allah’ın Nur da Allah’ın nuruysa Cehennem; yobazın yolu sayılır - Bu yola yürümek için bir Üstad, Rehber, Mürşid illaki lazım ![]() ![]() ![]() ![]() Allah birdir Peygamber Hak Rabbül Alemindir mutlak Senlik benlik nedir bırak Söyleyim geldi sırası Kuran'a bak İncil'e bak Dört kitabın dördü de Hak Hakir görüp ırk ayırmak Hakikatte yüz karası Binbir ismin birinden tut Senlik benlik nedir sil at Tuttuğun yola doğru git Yoldan çıkıp olma asi Yezit nedir, ne kızıl baş Değil miyiz hep bir kardaş Bizi yakar bizim ateş Söndürmektir tek çaresi Şu alemi yaratan bir Odur külli şeye kadir Alevi Sünnilik nedir Menfaattir varvarası Cümle canlı hep topraktan Var olmuşuz emir Haktan Rahmet dile sen Allah'tan Tükenmez rahmet deryası Veysel sapma sağa sola Sen Allah'tan birlik dile İkilikten gelir bela; Dava insanlık davası… -Aboooo! Vallahi o kadar çok şey söyledin ki, hangi birinin altını çizeyim ![]() ![]() Bela ikilikten geliyor ![]() ![]() ![]() ![]() Gevrek gevrek gülüyor ![]() -Gızıııııımmm çayları tezele hele… Boşaldı bardaklar ![]() Mübarek benim bardağı da görüyor sanki ![]() ![]() ![]() -Demek İkiliği,Şirki kaldıracan haaa? Sanki mecliste ganun yapıp ganun iptal eder gibisin ![]() ![]() Bu defa ben basıyorum kahkahayı ![]() - Canım hani kanun kadar kolay olmaz belki ama zor da olmamalı… Niye kalkmasın? ![]() ![]() - İkilik kıyamete kadar var olacak!… Niye mi? Dinle deyivereyim ![]() Kim okurdu kim yazardı Bu düğümü kim çözerdi Koyun kurdunan gezerdi Fikir başka başkolmasa ![]() ![]() - Müthişşşş… Bu çok farklı… Fikirler ayrı olmasa koyun kurtla gezerdi, o zamanda imtihan sırrı olmazdı değil mi? Hem koyunun kurtla gezmesini de geç, düğümler, sorunlar ikilikle var olacak ![]() ![]() ![]() ![]() Keyifleniyor… Şöyle yaslanıyor ardına, elini köstekli saatin zincirine atıyor, emin ve mütevekkil bir eda ile: - Bizim köyün havası yaradı sana ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Eyvallah aynen öyle! Az soluklanalım diyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ne diyorduk? ![]() - İmtihan Sırrına dokunduk, pek açmadık ama… -Tamam, açalım ![]() ![]() ![]() Kimine at vermiş estirir gezer Kimine aşk vermiş coşturur gezer Kimine mal vermez koşturur gezer Sanki bunu zengin etmek zor gibi ![]() Birinin aklı yok deli divane Bir kısmı muhtaçtır acı soğana Bir kısmını zengin etmiş yan yana Şimdi kendi saklanıyor sır gibi Kimine saz vermiş çalar eğlenir Kimi zevk içinde güler eğlenir Veysel gözyaşlarını siler eğlenir Yeter gayrı yumma gözün kör gibi İçleniyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Veysel Baba, biraz da Aşktan bahsetsek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güzelliğin on par'etmez Bu bendeki aşk olmasa Eğlenecek yer bulaman Gönlümdeki köşk olmasa Tabirin sığmaz kaleme Derdin dermandır yareme İsmin yayılmaz aleme Aşıklarda meşk olmasa Güzel yüzün görülmezdi Bu aşk bende dirilmezdi Güle kıymet verilmezdi Aşık ve maşuk olmasa Senden aldım bu feryadı Bu imiş dünyanın tadı Anılmazdı VEYSEL adı O sana aşık olmasa - Demek aşk olmasa sırlar alemi açılmayacak ![]() buluyor ![]() diledi de böyle gösterdi? ![]() Dalgın dalgın seyreyledim alemi Renkler ne, çiçekler ne, koku ne Bir arama yaptım kendi kafamı Görünen ne, gösteren ne, görgü ne Çeşitli irenkler, türlü görüşler Hayal midir, rüya mıdır bu işler Tatlı muhabbetler, güzel sevişler Güzellik ne, sevda ne, sevgi ne Göz ile görülmez duyulan sesler Nerden uyanıyor bizdeki hisler Şekilsiz gölgesiz canlar nefesler Duyulan ne, duyuran ne, duygu ne Kimse bilmez dünya nasıl kurulmuş Her cisime birer zerre verilmiş Cümle varlık bir kuvvetten var olmuş Gelen ne, giden ne, yol ne, yolcu ne Herkese gizlidir bu sırr-ı hikmet Her nesnede vardır bir türlü ibret Veysel'i söyletir bir büyük kuvvet Söyleyen ne, söyleten ne, Tanrı ne? Susuyorum…Konuşulacak gibi değil ![]() ![]() - Ne o, dut yemiş bülbüle döndün? Hangimiz kör, ne dersin? ![]() ![]() - Estağfirullah… Size kör demek ne haddime ![]() ![]() Keyfi iyice yerine geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kulak ver sözüme dinle arkadaş! Uyma lak lak edip gülüşenlere! Meşgul eder seni işinden eyler, Karışırsın tembel, perişanlara Adım at ileri, geriye bakma! Bir sağlam iş tut, elden bırakma! Saçma sapan sözler, hep delme takma, Allah'ın yardımı çalışanlara! İleriyi gören, geriye bakmaz! Tuttuğu işi elden bırakmaz! Allah cömert ama ekmek bırakmaz, Oturup geçmişi konuşanlara! Maziye karışmış yıllarda, ayda! Geçmişi konuşmak, sağlamaz fayda! Gören göze ibret vardır her işte! Seyret gökyüzünde yarışanları! Onu fazla yormak niyetinde değilim ![]() ![]() ![]() ![]() - Veysel Baba, yolcu yolunda gerek, destur var mıdır fakire? ![]() ![]() - Bize galsa hiç gitme ammaaa devran dönecek, kimi konacaaaak, kimi göçeceeeek ![]() - Veysel Baba, Sünnetullahı ;Allah Sistemini kalp gözü ile okuduğunuz aşikar ![]() ![]() ![]() ![]() Göklerden süzüldüm tertemiz indim Yere indim yedi renge boyandım Boz bulanık bir sel oldum yürüdüm Çeşit çeşit türlü renge boyandım Azgın azgın çağlayarak akarak İnsafsızca tahrip edip yıkarak Ne utandım ne kimseden korkarak Kusur günah kirli renge boyandım Bir kuru sevdanın peşine düştüm Nice kayalardan taşlardan uçtum Irmağa kavuştum kendimden geçtim Utandım da kirli renge boyandım Yüzlerimi yere vurdum süründüm Çok dolandım ırmak oldum göründüm Eleklerden geçtim yundum arındım Kamilane karlı renge boyandım Irmak olup kavuşunca denize Dalgalandık coştuk taştık biz bize Çok zaman seyrettim aya yıldıza Aydın parlak nurlu renge boyandım Veysel yoktan geldim yok olup geçtim Ben deyenler yalan gerçeği seçtim Bir buhar halinde göklere uçtum Kayboldum o sırlı renge boyandım ![]() Mest olmuşken delikanlılardan biri kulağıma eğiliyor ![]() Meğer rüya imiş! Aşık Veysel ukbaya göçeli yıllar olmuş ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|