Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
biraz, düşünelim, gelin

Gelin Biraz Düşünelim

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Gelin Biraz Düşünelim

Gelin biraz düşünelim
Hakkında Gelin biraz düşünelim

Müslüman kardesler!

Hic düsündünüzmü;
- insan bir sure’yi yahut bir sure’nin anlamini okumakta zorlani, fakat bir romani okumak onun icin kolaydir
(ögrenciyse; ögretmenin ders olarak verdigi kitabi okumak zorunda kaliriz, peki ya bize yillar önce gönderilen kitap…okuyormuyuz, anlamaya calisiyormuyuz?)

- Belki biraz garip, ama gercek;
Insan konserde ilk siralarda olmak icin caba sarfeder nerdeyse birbiriyle yarisir, kavga dahi cikarabilir en öne gecebilmek icin, ama cami’de ilk siralarda olmak icin hic bi caba sarf etmez
- Bir ayet yada hadis ezberlemek insanin zoruna gider, ama müzik listesi TOP 10’da olan sarkilari ezbere bilir
- Insan islam konularini dinlemeyi ve anlamayi zor bulur ama dedikodulari dinlemeyi hele hele anlatmayi cok sever

- Bir ilginc sey daha;
Insan Cennet’e gitmek ister, ama bunun icin hicbisey yapmadan!

Istiyormuyuz Cennet’e gitmeyi?
Eger cavabiniz evetse…bunun icin ne/neler yapiyoruz?

Alıntı Yaparak Cevapla

Gelin Biraz Düşünelim

Eski 10-11-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Gelin Biraz Düşünelim

Düşünmek İbadettir

Düşünce, aklımızın gücü, mantığımızın parçasıdır

Düşünce, çalışma ve planlamanın alt yapısıdır

Düşünce, dış dünyamızın belleğimizde şekillenmesidir

Düşünce, insanı diğer canlılardan ayıran bir özelliktir

Düşünmek, insanı bilgiye ulaştırır Bilginin başı düşünmektir İnsan hem olumlu, hem olumsuz düşünceye sahiptir İnsan olumsuz düşünceyi, olumlu düşünceye çevirmesini bilmelidir Olumlu düşünce mutluluğa, olumsuz düşüce mutsuzluğa götürür İnsan doğru düşünce ile hedefine ulaşır

Her şeyin temelinde yüce yaratıcının düşüncesi vardır Düşünmek ibadettir Peygamberimiz buyuruyor:

“Bir saatlik düşünme, bin yıllık nafile ibadetten daha hayırlıdır

Düşünme bir felsefedir Felsefe de düşünme bilimidir

Başlangıçta bütün bilimler felsefenin içindeydi Zamanla felsefeden ayrılarak bağımsız bilim haline geldiler

Felsefe, Tales ve Sokrat’la başlamış, Eflatun ve Aristo ile gelişmiştir

Dekart diyor ki: “Düşüyorum, öyleyse varım” Var olan insanı da, bir var eden vardır O da varlıklar ötesi varlık, üstün varlık Allah’tır Allah, varlıkların ötesinde ve üstündedir Doğmamıştır, doğrulmamıştır Onun eşi ve benzeri yoktur Bütün varlıklar onun eseridir

Kuran-ı Kerim’de bazı ayetlerin sonunda insanoğlu düşünceye davet edilir Hz İbrahim peygamber de, Allah’ın varlığına düşüncesiyle ulaşmıştır Kral Nemrut, halkını sindirmiş, kendini tanrı olara kabul ettirmiştir Hükümdarın ilahlığını kabul etmeyen İbrahim peygamber, arayış içine girmiş; gün batmış; karanlık çökmüş; yıldızlar ortaya çıkmıştır Yüce kudretin yıldızlar olabileceğini düşünmüş, biraz sonra ay doğmuş; yüce kudretin ay olabileceğini düşünmüş; sabah olmuş güneş doğmuş; yüce yaratıcının güneş olabileceğini düşünmüş; akşam olmuş, tekrar yıldızlar doğmuş aynı düzene dönülmüştür İbrahim peygamber büyük bir yanılgı içinde olduğunun farkına varmış ve demiştir ki: “Ben yıldızları da ayı da güneşi de yaratan, onların ötesinde üstün bir varlığa inanıyorum Oda benim yaratıcım ve benim İlahım

İslam dünyasında büyük düşünürler yetişmiştir Bunlardan Farabi, İbni Rüşt, İbni Sina ve Harezmî; felsefe- mantık- fizik- matematik- astronomi ve tıp alanında verdikler eserlerle sembol olmuşlardır

Farabi, İslam felsefesinin kurucusu olup alanında bir ekol olmuş; İbni Rüşt, Avrupa’da en çok tanınan filozof olup orta çağ Hıristiyan dünyasında kendisi ile ilgili bir akım meydana getirmiş; Uluğbey, Bağdat Nizamül Mülk medresesinde ilk uzay çalışmasını başlatmış; Harezmî, ise Cebir ilmininin kurucusu olmuştur

İlim şarkta doğmuş ve gelişmiş, garp da meyvelerini vermiştir Bazı İslami eserlerin batı dillerine çevrilmesiyle, Avrupa’da Reform ve Rönesans hareketleri başlamış, hatta bu eserlerden bazıları 19yy başlarına kadar Avrupa üniversitelerinde ders kitabı olarak okutulmuştur

Konuyu peygamberimizden bir haberle bitirmek istiyorum

Peygamberimiz yanında birkaç sahabe ile birlikte yürürken yolun kenarında bir adamı gördüğü halde selam vermeden geçip gider Dönüşte aynı yerden geçerken adama selam verir

Yanındakiler sorarlar: Ya Rasülellah!

— Giderken niçin selam vermediğiniz halde, dönüşte adama selam verdiniz?

Peygamberimiz buyurdu ki:

—O kişi, biz giderken tembel uyuşuk bir vaziyette oturuyordu Dönüşte baktım ki, toparlanmış elinde bir çomakla toprağa bir şeyler çiziyor Belli ki düşünüyor Düşünmek, çalışmanın başlangıcıdır

Netice olarak diyoruz ki:

İNSAN BÜYÜK VE OLUMLU DÜŞÜNMELİDİR

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com