![]() |
Ona &Quot; El-Emin &Quot; Derlerdi ! [ Şiir ] |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ona &Quot; El-Emin &Quot; Derlerdi ! [ Şiir ]Ona " EL-EMİN " Derlerdi ! [ Şiir ] Hakkında Ona " EL-EMİN " Derlerdi ! [ Şiir ] ONA, "EL-EMÎN" DERLERDİ Peygamber Efendimiz, henüz “Gençlik çağı”nda, Çok takdîr edilirdi insanlar arasında ![]() Onun yumuşaklığı, güzel huy ve ahlâkı, Hayrân bırakıyordu kendine cümle halkı ![]() Şaşılacak derece “Doğru söz”lülüğünden, “El-emîn” lakâbıyla meşhûr oldu o günden ![]() O zaman Arablarda, her kötülük, şer vardı, Koyu bir câhiliyyet devri yaşıyorlardı ![]() İçki, kumar ve faiz, vardı her kötü ahlâk, Putlara taparlardı en kötüsü olarak ![]() O, bu fenâlıklardan, hep uzak duruyordu, Özellikle putlara hiç yakın olmuyordu ![]() Kendi koyunlarını, Ciyâd dağı yanında, Güderdi hep çocukluk ve gençlik yıllarında ![]() Hem te'mîn ediyordu bu yolla geçimini, Hem de uzak tutardı onlardan kendisini ![]() Tam “Yirmi” yaşlarında bulunduğu zamanda, “Âsâyiş” diye bir şey yoktu Arabistanda ![]() Yâni zulüm ve fesat, her yeri kaplamıştı, Can ve mal emniyyeti, mâlesef kalmamıştı ![]() Mekkenin yerli halkı, yolculara çok defâ, Yaparlardı her türlü zulüm, ezâ ve cefâ ![]() Ticâret veyâhut da Beytullahı ziyâret, İçin gelenlere de yaparlardı eziyyet ![]() Türlü haksızlıklara uğrayanlar da ancak, Merci' bulamıyordu hakkını arayacak ![]() Bu sırada Yemen’den, ticâret maksadıyle, Biri geldi Mekke’ye, çok mal ve eşyasıyle ![]() “Âs bin Vâil” adında biri zor kullanarak, Gasp etti mallarını, zulüm ile alarak ![]() O dahî bu haksızlık ve zulüm karşısında, Çıkıp feryâd eyledi “Ebû Kubeys” dağında ![]() Bu vak’ayla iyice karışmıştı ortalık, Bu, bardağı taşıran “Son damla” oldu artık ![]() Hâşim oğullarıyle diğer kabîlelerin, İleri gelenleri toplanıp etti yemîn ![]() Şöyle ki, “Bundan sonra, hiçbir insana artık, Aslâ yapılmıyacak bir zulüm ve haksızlık ![]() En ufak haksızlığa uğrarsa biri eğer, Hakkı alınacaktır” diye karâr verdiler ![]() Her türlü haksızlığı önlemek gâyesiyle, “Adâlet Cem’iyyeti” kuruldu böylelikle ![]() Böyle bir cem’iyyetin kurulmasında o gün, Te'sîri çok olmuştu genç yaşta “O Resûl'ün ![]() Mekkede te'sîs olan bu cem’iyyetle artık, Önlendi tamâmiyle bu "Zulüm" ve "Haksızlık" ![]() Önceki o âsâyiş, tekrâr kurulmuştu tâm, Hem dahî uzun müddet te'sîri etti devâm ![]() Peygamberlikten sonra, bir gün buyurdular ki: (O günkü sözleşmede bulunmuştum ben dahî ![]() Öyle bir cem’iyyette bulunup hizmet etmek, Bana, yüklü servetten sevimlidir daha pek ![]() Öyle bir sözleşmeğe çağrılsam şimdi şâyet, Elbette, seve seve eder idim icâbet ![]() |
![]() |
![]() |
|