![]() |
Ve Allah Anneyi Yarattı -Annelere Özel- |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ve Allah Anneyi Yarattı -Annelere Özel-Ve Allah Anneyi yarattı -Annelere ÖzeL- Hakkında Ve Allah Anneyi yarattı -Annelere ÖzeL- ![]() ALLAH BUYURDU: “Rahmetim herşeyi kuşatsın ![]() Ve bardaktan boşanırcasına yağdı rahmet yeryüzüne ![]() Ezelî ve sınırsız rahmetin bir parıltısı, dağları ve denizleri kuşattı ![]() Annelerin ve babaların yüreğine aktı, sinelerinden fışkırdı ![]() Yavru kuşlar ve yavru balinalar beraberce beslendiler o pınardan ![]() ![]() ![]() Anne ayı ve baba penguen, o neş’eyle yemek yemeyi unuttu ![]() ![]() ![]() Hepsi de yalnız rahmetle beslendiler ![]() Yumurtasının kabuğunu kırıp bilmediği bir dünyaya gözünü açan kuş, rahmeti başucunda kanat çırparken buldu ![]() ![]() ![]() ![]() Milyonlarca türden sayısız yavruların o rahmeti alkışlayan çığlıkları, gökyüzünden yüz milyar kere yüz milyar gözlerle dünyayı seyreden âlemlerde yankılandı ![]() Yıldızlar bir Cennete baktı, bir yeryüzüne ![]() ![]() DÜNYAYI anlamak istiyorsanız eğer, hayata bakın ![]() ![]() ![]() Dünyanın niçin göklere denk bir kıymet aldığını ancak o zaman anlarsınız ![]() ![]() ![]() Ve bu minik gezegene gözlerini dikmiş milyarlarca yıldızla beraber, dünyanın simasında “Rahmetim herşeyi kuşatmıştır” âyetini okursunuz ![]() Fakat bir yavruda bütün yavruları, bir annede bütün anneleri görmek şartıyla ![]() BİR SELİMİYE, o muhteşem zarafetinin lisanıyla, “Benim mimarım ancak Süleymaniye’nin mimarı olabilir” der ![]() ![]() Kanatlarının altındaki yavrularıyla birlikte poz veren anne kuşun bakışında da aynı ifade vardır: “Bütün annelerin ve bütün yavruların Rabbinden başkası bize rab olamaz ![]() Çünkü annelerde ve yavrularda hükmeden fiiller dünyanın her yerinde birdir ![]() ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BİR KUŞUN yumurtasında proteinlerin ve tüylerin programını bulabilirsiniz—gerçi bunlar da bir fâil ister ![]() ![]() ![]() ![]() “Hiçbir şey yoktan var olmaz” diyenler, bütün canlılar dünyasını kuşatan bir şefkati açıklamak için, hiç yoktan bir “içgüdü” icad ettiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onlar böylece avunadursunlar ![]() ![]() ![]() ![]() Çünkü Allah, “Rahmetim herşeyi kuşatsın” buyurdu ![]() Ve bardaktan boşanırcasına yağdı rahmet yeryüzüne ![]() Dağları ve denizleri kuşattı ![]() Annelerin kalbinde şefkat, yavruların dilinde şükür çiçekleri açtı ![]() Her zerresi rahmetle yoğrulan dünya, o şevkle kanat açtı ve uçtu ![]() ![]() Ve o çığlıkların arasında, Kâinat Yolcusunun Arşta yankılanan sesini yıldızlar ve kehkeşanlar birlikte dinledi: “Bütün zîhayatların hayatlarıyla gösterdikleri tesbihât-ı hayatiye ve Sânilerine takdim ettikleri fıtrî hediyeler, ey Rabbim, Sana mahsustur ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ve Allah Anneyi Yarattı -Annelere Özel-![]() Anneciğim! Evlatlar vardır başarılarını, zaferlerini yazarlar ![]() ![]() ![]() Sana yazacak bir başarım, bir ödülüm yok anne ![]() Keşke olsaydı da, seni sevindirebilseydim ![]() Keşke, benim de anneme yazacak, anlatacak başarılarım olsaydı ![]() Ama yok anne ![]() ![]() ![]() Sevdiğin, okşadığın saçlarıma aklar düştü anne ![]() İlk evvel saçlarım hayat mücadelesinde yenildi ![]() Düşmanlarım hep benden güçlü oldu anne ![]() Onların tahta kılıçları benim çelikten kılıcımı paramparça etti ![]() Onlar beni yenmek için ne senaryolar yazdı, ne iftiralar attılar ![]() Ben, ‘masumum’ bile diyemedim ![]() Düşmanlarıma hep yenildim anne ![]() Ve ne yazık ki, dostlarıma da ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben onları dost bilirken onlar beni meydanlarda tuş ettiler ![]() Arkamda hep bir hançer yarası oldu anne ![]() Senin anlayacağın, dostlarım beni düşmanlarımdan daha beter etti! Kahkahayı unuttum, tebessümle dost oldum ![]() Yüzümde acı bir tebessüm var şimdi ![]() Bahtıma yenildim anne! Çocukluk yıllarımın özlemiyle seni aradım anne ![]() ![]() ![]() Senden daha şefkatlisini, daha merhametlisini bulamayacağımı bilerek ![]() ![]() ![]() Her şey küçükken güzelmiş anne ![]() Şimdi büyüdüm ve yenilmeyi öğrendim anne ![]() Gülü çok sevdim, hele alını, pembesini ![]() ![]() ![]() Bahtıma hep beyazı düştü anne ![]() ![]() ![]() O çok sevdiğim güllerin, dikenlerine yenildim anne ![]() ![]() ![]() Açlığa-tokluğa, hastalığa-sağlığa, dosta-düşmana ![]() ![]() ![]() Hepsine ama hepsine yenildim ![]() ![]() ![]() Senin anlayacağın hayata yenildim anne ![]() ![]() ![]() Yenildim ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ve Allah Anneyi Yarattı -Annelere Özel-Islamda Annenin yeri İslam'da annelik makamı ve annelik makamını ve insanın hayatındaki rolünü anlayabilmemiz için yüce Rabbimizin kitabına ve Resulullah'ın (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir başka ayet-i kerimede şöyle buyurmaktadır: "Biz insana anne ve babasını tavsiye ettik anası onu zayıflık üstüne zayıflık çekerek karnında taşımıştır ![]() ![]() Görüldüğü gibi bu ayetlerde Allah-u Teala anne babaya iyilik etmeği, onlara şükretmeyi kendi ibadeti ve şükrüyle yan yana zikretmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() [b]Bir gün bir kişi Resulullah'a (s ![]() ![]() ![]() Yani onlara yapacağın iyilikler ve onlara karşı vazifelerini yerine getirmenle cenneti kazanabilirsin ![]() ![]() [b]Hz ![]() ![]() ![]() [b]İmam Sadık (a ![]() ![]() ![]() ![]() [b]Yine Resul-i Ekrem (s ![]() ![]() ![]() [b]Resul-i Ekrem (s ![]() ![]() ![]() [b]Sekizinci İmamımız İmam Rıza (a ![]() ![]() ![]() Buraya kadar ayet ve hadislerden anne ve babanın ikisine de iyilik ve itaat etmenin önemi anlaşılıyordu ![]() ![]() [b]Bir gün birisi Resulullah'a sorar: "Ben kime iyilik yapayım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [b]Rivayet edildiğine göre birisi Resul-i Ekrem'e gelerek "Ya Resulullah, ben çok kötü işler yapmışım, acaba benim tövbem kabul olur mu? demiş ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte anne babanın hakkını riayet etmek böyle feyizlere insanı ulaştırır ![]() ![]() [b]Yine Resul-i Ekrem'den (s ![]() ![]() ![]() Bir başka hadiste: "Annelerin ayaklarının altı, cennet bahçelerinden bir bahçedir" buyurmaktadır ![]() Bu hadisin bir manası şudur ki cenneti kazanmak, annelerin gönlünü kazanmak, onlara iyilik etmekle mümkün olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [b]Başka bir hadiste İmam Cafer-i Sadık (a ![]() İşte bütün bunlar annenin insan hayatındaki vazgeçilmez rolünü ve önemini gösteriyor ![]() ![]() ![]() [b]Resul-i Ekrem (s ![]() ![]() ![]() [b]İmam Hasan Askeri (a ![]() ![]() ![]() Yüce Rabbimiz'den annelerimiz hakkında görevlerimizi en iyi şekilde yerine getirmeyi ve bacılarımıza Hz ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|