Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
farz, kılındı, kılınmıştır, namaz, zaman

Namaz Ne Zaman Farz Kılındı Namaz Ne Zaman Farz Kılınmıştır?

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Namaz Ne Zaman Farz Kılındı Namaz Ne Zaman Farz Kılınmıştır?




Namaz ne zaman farz kılındı Namaz ne zaman farz kılınmıştır?
Hakkında Namaz ne zaman farz kılındı Namaz ne zaman farz kılınmıştır?




Namaz ne zaman farz kılındı Namaz ne zaman farz kılınmıştır?

Önceki şeriatlerde beş vakit namaz yoktu Ancak vakitleri belirsiz genel anlamda namaz vardı Namaz, hicretten bir buçuk yıl kadar önce Mi'rac (İsrâ) gecesinde farz kılınmıştır Enes b Mâlik'ten rivâyete göre özet olarak şöyle demiştir:

"Hz Peygamber (sas)'e İsrâ gecesi, namaz elli vakit olarak farz kılındı Sonra azaltıldı ve beş vakte düşürüldü Sonra şöyle seslenildi: Ey Muhammed, şüphesiz bizim nezdimizdeki söz bir değişikliğe uğramaz Senin için bu beş vakit namaz, elli vakit namazın karşılığıdır" (Buhâri, Salat, 76, Enbiya, 5; Müslim, İman, 263; Ahmed b Hanbel, V,122,143) Her güzel amele on katı ecir verileceği şu ayetle sabittir: "Kim bir iyilik yaparsa, ona bunun on katı ecir vardır" (el Enam, 6/160; ayrıca bk en-Neml, 27/89; el-Kasas, 28/84) Beş vakit namaz farz kılınmadan önce, Hz Peygamber'in ibadet tarzı Cenâb-ı Hakk'ın yaratıklarını düşünmek, Allah'ın yüceliğini tefekkür etmek şeklinde idi Sabah ve akşam ikişer rekat hâlinde namaz kıldığı da nakledilir Daha önceki ümmetlerin de namaz ibadeti vardır Kur'an-ı Kerim'de Lokman aleyhisselâmın oğluna namazı emretmesi (Lokman, 31/17), Hz İbrahim'in Hicaz'ın güvenliği için dua ederken namazdan söz etmesi (İbrâhim,14/37), Yüce Allâh'ın, Tur dağında ilk vahiy sırasında Hz Mûsa'dan namaz kılmasını istemesi (Tahâ, 20/14) örnek verilebilir

İslâmda namazın meşrûluğu Kitap, Sünnet ve İcmâ'ya dayanır

Kur'an-ı Kerim'in birçok yerinde; namazı kılınız ve zekâtı veriniz" buyurulur "Bütün namazları ve orta namazı muhafaza edin" (el-Bakara, 2/238) "Şüphesiz namaz, müminlere, vakitle belirlenmiş olarak farz kılınmıştır" (en-Nisa, 4/103)

"Oysa onlar, tevhid inancına yönelerek, dini yalnız Allah'a tahsis ederek O'na kulluk etmek, namazı kılmak ve zekatı vermekle emr olunmuşlardır İşte doğru din budur" (el-Beyyine, 98/5) "Namazı kılın, zekâtı verin ve Allah'a samimiyetle bağlanın O, sizin mevlânızdır O, ne güzel mevlâ ve ne güzel yardımcıdır" (el-Hacc, 22/78)

Sünnetten delil: Bu konuda rivâyet edilmiş çok sayıda hadis vardır Bu hadislerden bazıları şunlardır: "İbn Ömer (ra)'den rivayet edildiğine göre, Hz Peygamber (sas) şöyle buyurmuştur: "İslâm beş temel üzerine kurulmuştur: Allah'tan başka bir ilâh bulunmadığına, Hz Muhammed'in Allah'ın elçisi olduğuna şehadet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, haccetmek ve Ramazan orucunu tutmaktır" (Buhârî, İman,1, 2; Müslim, İmân, 19-22)

Hz Peygamber (sas), Muaz b Cebel (ra)'i Yemen'e gönderirken ona şöyle buyurmuştur: "Sen ehli kitap olan bir topluma gidiyorsun Onları ilk önce Allah'a kulluk etmeğe çağır Allah'ı tanırlarsa, Allah'ın onlara gecede ve gündüzde beş vakit namazı farz kıldığını söyle Namazı kılanlarsa; Allahın onlara, zenginlerinden alınıp yoksullara verilmek üzere zekâtı farz kıldığını söyle İtaat ederlerse, bunu onlardan al, insanların mallarının en iyisini alma, mazlumun bedduasından sakın Çünkü onun duasıyla Allah arasında perde yoktur" (Buhârî, Zekât, 41, 63, Meğâzî, 60, Tevhîd, 1; Nesâî, Zekât, 1; Dârimî, Zekât, I )

Diğer yandan İslâm ümmeti, bir gün ve gecede beş vakit namazın farz olduğu konusunda görüş birliği içindedir

Namaz ergenlik çağına gelmiş, akıllı her müslümanın üzerine farzdır Fakat yedi yaşına gelmiş olan çocuklar da namaz kılmakla emredilir On yaşına geldikleri halde namaz kılmazlarsa el ile hafifçe dövülebilirler Hz Peygamber şöyle buyurmuştur: "Çocuklarınıza yedi yaşında namaz kılmalarını emredin, on yaşına girince bundan dolayı dövün ve o yaşta yataklarını ayırın" (Ebû Dâvûd Salât, 26; Ahmed b Hanbel, II, 180, 187)

Bir günle gece içinde farz olan namazların sayısı beştir Yalnızcada, vitir veya bayram namazları vacib hükmündedir Bir bedevi ile ilgili olarak rivayet edilen şu hadis beş vakit farz namaza delildir: "Bir gün bir gecede farz olan namazlar beştir " Bedevî; "Benim üzerimde bundan başka bir borç var mıdır?" diye sorunca, Allah'ın Resulu şöyle cevap vermiştir:

"Hayır kendiliğinden nafile olarak kılarsan bu müstesnadır" Bunun üzerine bedevî: "Seni hak olarak gönderen Allah'a yemin olsun ki, bundan ne fazla ne de eksik yaparım" dedi Bunun üzerine Hz Peygamber (sas) şöyle buyurdu: "Eğer doğru söylüyorsa bu adam kurtulmuştur" (Buhârî, İmân, 34, Şehâdât, 26; Müslim, İmân, 8,10,15,17,18; Ebû Dâvûd, Salât, 1)

Selam ve dua ile



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.