![]() |
Besinlerdeki Kimyasal Maddeler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Besinlerdeki Kimyasal Maddeler![]() Kimyasalların ve besinlerdeki katkı maddelerinin çocuklarımızın sağlığını tehdit eden çeşitli zararları vardır ![]() - Özellikle alerjik bünyeli çocuklarda; anaflaksiye dahi yol açabilen çeşitli alerjik reaksiyonlara ve ürtikere sebep olabilirler ![]() ![]() - Kansere yol açabilirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - DEHA; hiperaktivite ve dikkat eksikliğine yol açabilirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Besinlerdeki katkı maddeleri presinaptik aralıkta birikerek çocukta huzursuzluktan dikkat eksikliğine ve hiperaktiviteye varan çeşitli pikonörotik rahatsızlıklara yol açabilir ![]() ![]() ![]() - Zeka seviyesini azaltabilmektedir ![]() ![]() ![]() - Nadiren de olsa gıda zehirlenmesine yol açabilirler ![]() ![]() Katkı maddesi içeren ve doğal olmayan maddelerden yapılmış her türlü gıda maddesi çocuklarımızın sağlığı açısından tehlike arz etmektedir ![]() ![]() Katkı maddesi olan gıda maddelerden belli başlıcaları şunlardır: Her türlü abur cubur, şeker ve şekerlemeler, hazır meyve suyu ve reçeller, kola vb boyalı gazlı içecekler, meyve tozları, her türlü boyalı içecek, boyalı hazır meyveli yoğurt ve pudingler, hazır çorbalar, hazır soslar, ketçap, mayonez vb, hazır baharat ve köfte karışımları, her türlü cips, içine katkı maddesi karıştırılan her türlü yiyecek, salam, sucuk, sosis vb ![]() ![]() ![]() ![]() Abur cubur yiyecekler aynı zamanda çocuklarımızın iştahlarını kapattığı için onların yemesi gereken gıdaları yiyememelerine ve büyümeleri için gerekli olan vitamin ve proteinleri alamamalarına neden olur ![]() ![]() ![]() Hazır gıda paketlerin üzerlerinde renklendirici, koruyucu, lezzet arttırıcı, kıvam arttırıcı, doğala özdeş aroma, E 621, vb ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kısacası çocuklarımızın sağlığını düşünüyorsak ve hastaneleri dolduran çocuklarımızı ve ergenlik çağındaki yavrularımızı görüyorsak, katkı maddeli yiyecekleri çocuklarımıza kullandırmayalım ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca besinleri saklarken ve taşırken kullanılan alüminyum folyoları da kullanmayınız zira sulu ve sıcak besinlere ağır metaller bırakırlar; bu da vücutta beyinle ilgili hastalıklara ve kansere neden olabilmektedir ![]() ÇOCUK GIDALARINDA EN FAZLA KAÇINILACAK KATKI MADDELERİ E kodlu katkı maddelerinden öncelikle kaçınılması gerekenlerden bazıları şunlardır: - Alkolsüz içeceklerden ketçaplara kadar birçok gıdada kullanılan ve ürünlerin raf ömrünü iki yıla kadar uzatan E211 kodlu sodyum benzoat - Dondurma, şeker ve bisküvilerde kullanılan E102 kodlu tartrazin - Şekerlere eklenen E104 kodlu kinolin sarısı - Yoğurt, reçel gibi gıdalara katılan E 110 kodlu günbatımı sarısı TATLANDIRICILAR E951 Aspartam RENKLENDİRİCİLER E102 Tartrazine E104 Quinoline Yellow E107 Yellow 2G E110 Sunset Yellow E120 Karmin (Kokineal) E122 Karmoisine E123 Amaranth E124 Ponceau 4R E127 Erythrosine E128 Red 2G E129 Allura Red E131 Patent Blue V E132 Indigo Karmin E133 Brilliant Blue FCF E142 Green S E151 Black PN E154 Brown FK KORUYUCULAR E210 Benzoic acid E211 Sodium benzoate E212 Potassium benzoate E213 Kalsium benzoate E214 Ethyl 4-hydroxybenzoate E215 Ethyl 4-hydroxybenzoate sodium salt E216 Propyl 4-hydroxybenzoate E217 Propyl 4-hydroxybenzoate sodium salt E218 Methyl 4- hydroxybenzoate E219 Methyl 4- hydroxybenzoate sodium salt E220 Sulphur dioxide E221 Sodium sulphite E222 Sodium hydrogen sulphite E223 Sodium metabisulphite E224 Pottasium metabisulphite E226 Calcium sulphite E227 Calcium hydrogen sulphite E230 Biphenyl E231 2-Hydroxybiphenyl E232 Sodium biphenyl-2-yl oxide E233 2-(Thiazol-4-yl) benzimidazole E239 Hexamine E249 Potassium nitrite E250 Sodium nitrite E251 Sodium nitrate E252 Potassium nitrate E621 MSG Mono Sodyum Glutamat |
![]() |
![]() |
|