Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
kanserojen, katkı, maddeleri

Kanserojen Katkı Maddeleri

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kanserojen Katkı Maddeleri



Kanserojen Katkı Maddeleri

(HACETTEPE UNIVERSITESI ARASTIRMA SONUCLARI)

***DOGAL GIDALAR TUKETELIM***

PIYASADA SATILAN HAZIR GIDA MADDELERI ULKEMIZDE INSAN SAGLIGINI

CIDDI BICIMDE ETKILEYECEK DERECEDE KATKI MADDELERI ICERMEKTEDIR

ANCAK BU MADDELER, TUM CABALARA RAGMEN MEDYA ARACILIGI ILE ILAN

EDILMEMEKTEDIR

GUNUMUZDE GIDA SEKTORU BUYUK BIR TROST HALINI ALMISTIR

ORNEGIN,HICBIR YAYIN ORGANINDA COLA'NIN ZARARLI OLDUGUNU

GOREMEZSINIZANCAK BIZ TUKETICILER, AILE FERTLERIMIZI, CEVREDEKI

ARKADASLARIMIZI,HABERDAR EDEREK BILINCLENDIREBILIRIZ SON YILLARDA

KANSER VAKALARININ NEDEN DEVAMLI ARTIS GOSTERDIGINI HIC DUSUNDUNUZ MU?

SIZ COCUGUNUZUN KANSEROJEN MADDE ICEREN GIDA ALMASINI ISTER MISINIZ?

PEKI NIYE EVINIZE KETCAP ALIYORSUNUZ?

SIZLERE ASAGIDA SUNDUGUMUZ TABLO, ALACAGINIZ HAZIR GIDA MADDELERINDEKI KATKILARLA ILGILI BILGI VERMEKTEDIR

SIZIN SAGLINIZ ICIN: LUTFEN HERHANGI BIR GIDA MADDESINI SATIN ALMADAN ONCE AMBALAJIN ÜZERINI DIKKATLICE OKUYUN

ZARARSIZ KATKILAR

E100, 103, 104, 105, 111, 121, 122, 126,130, 132,140,

151,152,160,161,162,163, 170, 174, 175, 180, 181, 200, 201, 202,203,

236, 237,238,260,261, 262, 263,270,280, 281, 282, 290,300,301,303,304,

305, 306,307,308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332,

333,334,336,337,382,400,401,402, 403, 404,405, 406, 408, 410, 411,

420,421,422,440, 471,472,473,474, 475,480

SUPHELI KATKILAR

E125, 41, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241, 477,605

E220,221,222,223,224, 338, 339, 340, 341, 460, 461, 466, 407 (MIDE VE

BAGIRSAK HASTALIKLARI)

E200 (VUCUTTAKI VITAMIN B12+YI YOK EDIYOR)

E250,251, 320, 321 (KALP HASTALIKLARI, DAMAR SERTLIKLERI VE

TIKANIKLIKLARI)

TEHLIKELI KATKILAR

E102, 120, E311, 312 (NOROLOJIK HASTALIKLAR)

KANSEROJEN KATKILAR

E102, 110, 123, 124, 131, 142, 210, 211, 213, 214, 215,216, 217

ORNEGIN E211-SODYUM BENZOAT KETCAPLARDA BULUNMAKTADIR 123,110

ABD,INGILTERE, FRANSA, ALMANYA, RUSYA,JAPONYA VE DAHA BIRCOK ULKEDE

YASAKLANMISTIRFAKAT ULKEMIZDE RENKLI DRAJE CIKOLATALARDA VE KAYMAKLI

BISKUVILERDE KULLANILMAKTADIR

EN TEHLIKELI KANSEROJEN KATKI:

E330 ( NE YAZIKKI BIRCOK HAZIR GIDADA KULLANILMAKTADIR)

BAZI HAZIR GIDALARDA TESBIT EDILEN KATKI MADDELERI E330 -

ULKER LUKS GOFRET, MEYSU (OZELLIKLE KAYISI),

KNOR DOMATES CORBA,

TUM TENEKE KONSERVE VE TURSULAR, 7UP,SCHWEPPES (TUM URUNLERI),

JELIBON,TAMEK YAPRAK SARMA, PIYALE HAZIR CORBA,OLIPS,

E250 - TUM SOSIS VE SALAMLARDA

E300 - FANTA PORTAKAL, CINOMEL

E320 - ETI PUFY, KNORR ISKEMBE CORBA

E223 - ULKER HAYLAYF, ALBENI

E322 - ULKER COKOKREM

************************************************** ********

Bu (E) listesini yanınızda taşıyın

E101 Bazı kahvaltılık mısır gevreği türünde bulunur Önemli, faydalı bir besin

E102 Balık köftesi, füme balık,çeşitli pastalar, şekerlemeler, kek ve şeker süsleri, bazı dondurmalar, kahve için süt-krema tozu, paket hazır çorbalar, jöleler, hazır soslarda bulunur Özellikle aspirine hassas kişilerde akciğerlerde, burun ve ciltte reaksiyonlar, hiperaktiflik, astım, egzema, alerji ve kaşıntıya sebep olabilir

E104 Limonlu pastalarda bulunur Alerjik reaksiyon, hiperaktiflik ve aşırı duyarlılığa yol açabilir

E107 Şekerler, soslar, çikolatalarda bulunur Şüpheli kanserojen olarak değerlendiriliyor Deneylerde hayvanların böbrekleri etkilendi

E110 Meyveli yoğurtlar, reçeller, salam, pastalar, şekerler, bisküvi çeşitleri, dondurma, jöleler, ketçap, gazozlu içecekler Şüpheli kanserojen; bazı kişilerde güneş ışığına karşı alerjik reaksiyon yapabilir

E122 Yoğurtlar, reçeller, kırmızı pancar turşusu, pastalar, şekerlemeler, dondurmalar, paket çorbalar, jölelerde bulunur Etkileri kanser ve aşırı duyarlılık

E123 Böğürtlenli yoğurt, çikolatalı pasta, hazır çorbalar, jöleler, dondurmalar, ketçapta vardır Etkileri kanser, aşırı duyarlılık, alerjik kaşıntı

E124 Çilekli yoğurtlar, salam, paket çorbalar, dondurulmuş pizzada bulunur Etkileri kanser, aşırı duyarlılık

E127 Karışık meyve, kokteyl konservesi, salam, sosis, pastalar, dondurulmuş pizzada mevcuttur Etkileri kanser, aşırı duyarlılık ve tiroid rahatsızlıklarıdır

E128 Sosisler, bazı çikolatalı pasta çeşitlerinde kullanılır Etkileri kanser, aşırı duyarlılık

E131 Renkli şekerlemeler, bazı dondurmalar için tercih edilir Etkileri, kanser, aşırı duyarlılık, sinirsel hastalıklar ayrıca mide bulantısı, düşük tansiyon bildirilmiştir

E132 Jöle şekerler, renkli şekerlemeler, çikolata kaplı bir takım yiyecekler, hazır soslarda kullanılır Etkileri kanser, aşırı duyarlılık ve yüksek tansiyon

E133 Konserve bezelye, bisküviler, dondurmalar ve jölelerde yaygın kullanılır Etkileri kanser, aşırı duyarlılık, alerjik reaksiyon

E140 Yağlar, bazı sebze turşularında bulunur Güvenli

E142 Reçeller, konserveler ve çorbalarda bulunur İngiltere’de yasak Aşırı duyarılılık yapıyor

E150 Çeşitli konserve ürünleri, hazır et ürünleri, hamburgerler, kek, pasta, bisküvi, şekerleme çeşitleri, çikolatalı ürünler, hazır çorbalar, soslar, soya sosu, bazı viskilerde yer alır Uzun dönemde kansere yol açabilir

E151 Bazı reçeller, meyveli soslarda kullanılır Domuzlarda bağırsak kistlerinin oluşmasına sebep oldu Etkileri aşırı duyarlılık ve sindirim problemleridir

E153 Çikolata kaplı yiyecekler, şekerlemelerde bulunur Etkisi kanser Bu maddeyle sıkça temasta bulunan işçilerde deri kanseri gözlendi

E154 Sosisler, şekerlemelerde kullanılır Bazı ülkelerde yasak Kanser ve aşırı duyarlılık yapıyor

E160 Margarinler, peynirler, kek, pasta, bisküvi çeşitleri, şekerlemeler, dondurulmuş pizza, paket puding karışımlarında kullanılır Doğal bitki pigmentlerinden elde edilir Güvenli Ayrıca doğal A vitamini kaynağı Alerjik reaksiyonlara sebep olabilir

E170 Kalsiyum katkılı ve sıkılaştırıcı madde olarak un, şekerlemeler, dondurmalar, vitamin haplarında kullanılır Doğal mineral Güvenli Ancak çoğunlukla doğal gıdasal kalsiyumun yerini almak için yiyeceklere katıldığı için genel gıdasal değerler fakirleşir

E173 Haplar ve bazı şekerlemelerde çok ender kullanılır Bazı ülkelerde yasaklanmıştır Zehirlidir ve aşırı duyarlılığa sebep olabilir Metal kaynaklıdır

E180 Bazı kaşar peynirlerin dış yüzeylerinde (kabukları) kullanılır Aşırı duyarlılığa sebep olabilir (Peynirin yüzeyi ayrılarak tüketilmediği sürece risk azalır)

HIFZISSIHHA RAPORUNDAN ALINMIŞ

TEHLİKELİ KATKI MADDELERİ

E 102 KANSEROJEN

E 110 KANSEROJEN

E 120 KANSEROJEN

E 123 KANSEROJEN

E 124 KANSEROJEN

E 131 KANSEROJEN

E 142 KANSEROJEN

E 210 KANSEROJEN

E 211 KANSEROJEN

E 213 KANSEROJEN

E 214 KANSEROJEN

E 215 KANSEROJEN

E 216 KANSEROJEN

E 217 KANSEROJEN

E 239 KANSEROJEN

E 330 KANSEROJEN

E 220 BAĞIRSAK BOZUKLUĞU

E 221 BAĞIRSAK BOZUKLUĞU

E 222 BAĞIRSAK BOZUKLUĞU

E 223 BAĞIRSAK BOZUKLUĞU

E 224 BAĞIRSAK BOZUKLUĞU

E 230 DERİ VE DAMAR HASTALIĞI

E 231 DERİ VE DAMAR HASTALIĞI

E 232 DERİ HASTALIĞI

E 233 DERİ HASTALIĞI

E 250 DAMAR HASTALIĞI

E 251 DAMAR HASTALIĞI

E 252 DAMAR HASTALIĞI

E 311 SİNİR HASTALIĞI

E 312 SİNİR HASTALİĞI

E 220 KOLLESTEROL

E 221 KOLLESTEROL

E 320 KOLLESTEROL

E 321 KOLLESTEROL

E 338 HAZIMSIZLIK

E 339 HAZIMSIZLIK

E 340 HAZIMSIZLIK

E 341 HAZIMSIZLIK

E 407 HAZIMSIZLIK

E 450 HAZIMSIZLIK

E 451 HAZIMSIZLIK

E 461 HAZIMSIZLIK

E 463 HAZIMSIZLIK

E 465 HAZIMSIZLIK

E 466 HAZIMSIZLIK

Dünya ‘E’yi yasaklıyor

Gıdalarda kullanılan katkı maddeleri ile ilgili düzenlemeler, bütün dünyada, BM’ye bağlı Dünya Sağlık Teşkilatı

(WHO) ve Dünya Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO) liderliğinde yürütülmekte Katkı maddelerinin insan sağlığına hiçbir zarar vermeden hangilerinde hangi miktar kullanılacağı (WHO) ve (FAO) tarafından tespit ediliyor Ancak, önceden kullanılabileceği deklare edilen pek çok madde sonradan zararları tespit edildiği için aynı kuruluşlar tarafından kullanımı iptal edilebiliyor Ayrıca yürürlükte olduğu halde, ülkeler tek taraflı olarak pek çok katkı maddesinin kullanılmasını kendi ülkelerinde yasaklamakta

Mesela; E123 ABD’de 1976’dan beri yürürlükten kaldırılmış E104, E131, E154, E173, E174, E175, E180, E215, E217, E236, E237 gibi toplam 52 adet katkı maddesi WHO ve FAO listelerinde mevcut olduğu halde Avustralya geçersiz saymış, ülkesinde kullanımını yasaklamış

Kaynak: Hacettepe Üniversitesi

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.