|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
boşaltım, hastalıkları, sistemi, sistemiboşaltım |
![]() |
Boşaltım Sistemi-Boşaltım Sistemi Hastalıkları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Boşaltım Sistemi-Boşaltım Sistemi HastalıklarıBoşaltım Sistemi Hücrelerdeki protein metabolizması sonucunda oluşan amonyaklar, hücrelerden kan damarları ve kan dolaşımı aracılığıyla karaciğerden geçerler ve amonyak, karaciğer hücreleri tarafından üre ve üre asitine dönüştürülür ![]() ![]() ![]() ![]() İnsanlarda Boşaltım Sistemi Organları; böbrekler, idrar torbası, idrar yolları ve idrarı dışarı veren organlardan oluşmuştur ![]() ![]() Böbrekler Her insanda, 10-12 santim uzunluğunda ve 120-200 gram ağırlığında biri sağda ve biri solda olmak üzere iki böbrek vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Böbrek; havuzcuk (pelvis), öz bölgesi ve kabuk bölgesi olmak üzere üç temel bölgeden oluşmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atık maddeleri uzaklaştıran organlar Deri: Suyu ve tuzu terleme ile atar Akciğerler: Korbondioksit ve suyu soluk verme ile atar ![]() Kalın bağırsak: Besin atıklarını dışkı ile atar Karaciğer: Proteinlerin sindirilmesi ile oluşan zehirli maddeyi daha az zehirli olan maddeye dönüştürür ![]() Böbrekler: Kan içindeki atıkları idrar şeklinde atar ![]() Boşaltım sistemi Dört kısımdan oluşur ![]() 1 Böbrekler:Böbrekler bel hizasında 2 tane ve fasülyeye benzer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 İdrar kanalı(üreter) : böbreklerde oluşan idrar ,idrar kanalı ile idrar, idrar kesesine gönderilir ![]() 3 İdrar torbası(mesane): İdrarın biriktiği yerdir ![]() 4 Boşaltım kanalı (üretra): İdrarın dışarı atıldğı kısımdır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Boşaltım Sistemi-Boşaltım Sistemi Hastalıkları |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Boşaltım Sistemi-Boşaltım Sistemi HastalıklarıBoşaltım Sistemi Nedir? Vücudumuzda gereksiz halde bulunan maddelerin, vücuttan ve hücrelerden atılmasına boşaltım denilmektedir ![]() ![]() ![]() sistemi denmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Boşaltım Sistemi Hastalıkları Nelerdir? Boşaltım sistemi hastalıkları, boşaltım sistemimizde bulunan organların görevini yapamayacak şekilde deforme olması veya mikrop kaparak iltihaplanmasıdır ![]() ![]() ![]() Böbrek İltihaplanması (Nefrit): Nefrit hastalığı vücudumuzda bulunan böbreklerin iltihaplanmasıdır ![]() ![]() ![]() Akut nefritte, böbreğin bulunduğu yerlerde ani ağrılar oluşmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Kronik nefritte ise, akut nefritin sonrasında oluşmaktadır ![]() ![]() Böbrek Yetmezliği: Böbrek yetmezliği akut ve kronik olmak üzere iki çeşittir ![]() ![]() ![]() Böbrek Taşı: İdrar yollarındaki iltihaplanma sonrası tıkanma durumu oluşmuş ise, idrar yolu ile dışarı atılamayan zararlı maddeler vücudumuza çöker ve böbrek taşlarını oluşturur ![]() Mesane İltihabı (Sistit) : Sistit denilen boşaltım sistemi hastalığıdır ![]() ![]() ![]() Albümin: Böbreklerimizdeki idrarı süzmeye yarayan kapsüllerin görevlerini tam olarak yerine getirmemesi nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır ![]() Üremi: Kişideki böbreklerin üreyi ayrıştıramaması nedeniyle ortaya çıkan bir boşaltım sistemi hastalığıdır ![]() ![]() Boşaltım Sistemi Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir? Boşaltım sistemi hastalıklarında birçok hastalığa özgü belirtiler görülebilir ![]() • İdrar yapmak için sık sık tuvalete çıkma • Terleme hissi ve yüksek ateş • Karın kısmında ve kasıklarda şiddetli ağrılar ![]() ![]() • Kişide yorgunluk • Kişinin idrarının yaparken oluşan yanma ve ağrı hissi • Bulantı ve kusma • İdrardan kan gelmesi • İdrardaki bulanıklık ve kötü kokulu olması • El ve ayak kısımlarında ödem • Kişinin idrara hiç çıkamama Şeklinde sıralanabilir ![]() Boşaltım Sistemi Hastalıklarının Tedavisi nasıl yapılır? Genel olarak dikkat edilmesi gereken kurallar vardır ![]() İdrar yollarını ve böbrekleri soğuğa karşı korumak, Temizliğe gereken önemi göstermek, Günde en az 2-3 litre su içmek şeklinde maddelendirilir ![]() Diğer yönden boşaltım sistemi hastalıklarının tedavisi mutlaka bir doktor kontrolünde yapılmalıdır ![]() Genelde boşaltım sistemi hastalıklarının tedavisi ilaçla yapılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() Boşaltım sistemi hastalıklarına karşı Şifalı bitkiler ![]() Üzüm, Pırasa ve Enginar: Böbrek kumu ve taşı düşürülmesine yardımcı olmaktadır ![]() Badem: Mesane ve böbrek iltihaplarını iyileştirmeye yardım eder ![]() Bakla, Çilek, Isırgan Otu, Maydanoz: İdrar yollarını temizler ![]() Turp: Böbreğimizde bulunan mikropları yok eder ![]() Ayrıkotu: Böbrekteki ve mesanedeki taşları düşürmeye yardımcı olmakla birlikte iyi bir idrar söktürücüdür ![]() |
![]() |
![]() |
|