10-11-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Fonksiyonel Çaylar
İnsanoğlu yeryüzünde yaşamın başlangıcından itibaren bitkileri birçok amaç için kullanmıştır
Beslenmeden, kozmetik ürünlere ve ilaçlara kadar aslında her şeyde bitkilere rastlıyoruz Ülkemiz de gerçek bir bitki cennetidir Ancak ne yazıkki bu bitkilerin faydaları konusunda pek bilgi ve tecrübe sahibi değiliz Bitki çayları şekerli , asitli , kimyasal katkılı pek çok içeceğe karşı çok iyi bir alternatiftir
Günümüzde bitkiler konusunda ayrıntılı çalışmalar halen devam etmektedir Etkileri, etken maddeleri, ne zaman toplanmaları gerektiği gibi birçok bilgi yapılan bilimsel araştırmalar sonucu belirlenmekte ve bu standartlarda ürünler üretilmektedir
Fonksiyonel çaylar ; bitkisel karışımlar ve bazı tedavi edici etkiye sahip olarak pazarlanan bitkisel çay kombinasyonlarıdır Fonksiyonel denmesindeki sebep insan sağlığı üzerine olumlu etkilere sahip olmalarından kaynaklanır Bu karışık bitkisel çay formülasyonları tasarlanmış ürünlerdir Bu sebeple tek bir bitkinin gösterdiği etkinin çok daha fazlasını göstermektedirler
Fonksiyonel çayların ; metabolizma hızlandırıcı ve kilo kaybı , sağlıklı ve uzun bir yaşam , antiaging , detoksifikasyon , bağışıklık sistemini destekleyici, enerji artırıcı , sakinleştirici gibi bir çok etkileri vardır
Peki poşet çaylar gerçekten sağlıklı mıdır?
Bu konuda titizlikle çalışan ve hertürlü analizin yapıldığı sağlıklı markalar mevcuttur Poşetlerin kağıdında da, kağıdın doğal içeriği olan selüloz madde kullanılmaktadır İster bitkinin doğal halini ,isterseniz sallama olarak kullanabilirsiniz
Fonksiyonel çayların hazırlanması Bu çayların hazırlanma aşamaları şöyledir;
1 Bitkinin etkili bölümünün belirlenmesi
2 Toplama zamanının belirlenmesi
3 Uygun koşullarda kurutulması
4 Homojen toz haline getirilmesi
5 Organoleptik tat,koku,homojenitesinin incelenmesi
6 Mikroskobik incelenmesi
7 Mikrobiyolojik incelenmesi
8 Toplam kül (inorganik madde içeriği) tespiti
9 Ağır metallerin saptanması ve arındırma
10 Pestisit analizi
|
|
|