![]() |
Engelsiz Yaşam ,Engelsiz Mutluluk |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Engelsiz Yaşam ,Engelsiz Mutluluk![]() Hiç düşündünüzmü?Ya engelli olsaydınız! ![]() ![]() Siz hiç dış dünyayla irtibat kuramayan, iç dünyasında yalnızlık oyunu oynayan birini gördünüz mü? Siz hiç oturma çağını ya da yürüme çağını geçtiği halde oturamayan, yürüyemeyen birini gördünüz mü? Siz hiç konuşamayan, derdini anlatamadığı için alay konusu olan birini gördünüz mü? Siz hiç göremediği için karanlık bir dünyada yaşayan, alay edilen hatta taciz edilen birini gördünüz mü? Siz hiç yaşıtlarının anladığını anlayamayan, onlardan daha geç anladığı için bu durumun üzüntüsünü yaşayan birini gördünüz mü? Siz hiç hareketlerini kontrol edemediği için sallanarak yürüyen, ama sağlıklı insanların deli diyerek korkup kaçtığı birini gördünüz mü? Siz hiç en olmadık yerlerde (sokakta-otobüste) sara-epilepsi nöbeti geçirip kaskatı olan, çırpınan, etrafındaki insanları ne yapacaklarını bilemez hale getiren birini gördünüz mü? Bu saydıklarımdan birini ya da birkaçını mutlaka görmüşsünüzdür ![]() ![]() Şimdi bir dakikanızı bana ayırmanızı istiyorum ![]() ![]() Kapatın gözlerinizi ve bu insanlar gibi bir engeliniz olduğunu düşünün ![]() Yürüme engelinizin olduğunu düşünün ![]() ![]() ![]() Konuşamadığınızı ve duyamadığınızı düşünün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Göremediğinizi düşünün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ya da fiziksel olarak sağlıklı olduğunuzu ama zihinsel olarak problemli olduğunuzu düşünün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zor değil mi? Bir dakika böyle olmak bile zorken, engelli insanlar hayatları boyunca engelleriyle yaşamak zorundalar, onların hayatlarını bir nebze olsun kolaylaştırmaksa siz sağlıklı insanların ellerinde ![]() ![]() BAŞKASINA YARDIM EDEN KENDİNE YARDIM EDER ![]() ![]() Vedat, Bandırma'dan İstanbul'a hızlı feribot ile gelmişti ![]() ![]() Otobüse binen herkes tek başına cam kenarına oturmuştu ![]() ![]() ![]() Otobüse binen genç engelli biriydi ![]() ![]() ![]() Kimisi kucağındaki çantasını boş olan koltuğa koydu ![]() Servise önce binmiş yolcular, bu engelli kişinin yanlarına oturmasını istemiyor görünüyorlardı ve bunu belli edecek şekilde beden dillerini konuşturuyorlardı ![]() ![]() ![]() İbrahim, Bandırma'dan İstanbul'a hızlı feribotla gelmişti ![]() ![]() ![]() ![]() kolun parmaklarını dilediği gibi kullanamıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() konuşamadığı için, çoğu zaman çocukların alay konusu olmuştu ![]() ![]() ![]() edememekten psikolojik olarak rahatsızlık duyuyordu ![]() İnsanlar anlayışlı davranacaklarına daha da anlayışsız davranıyorlardı ![]() Yenikapı'dan Kadıköy servisine bindi ![]() ![]() ![]() ![]() Midibüsün basamaklarından çıktı ve kendisine çok zor gelen işi yapmak zorunda kaldı ![]() onun bir engelli olduğunu anlayacak ve sanki o bir canavarmış gibi onunla yan yana oturmaktan kaçınacaktı ![]() ![]() ![]() Her dönen surat, İbrahim'in engelli koluna ve diline bir iğne gibi batıyordu ![]() ![]() yaşı, bir tek Vedat fark etti ![]() Vedat, önce ne yapacağını tam kestirememişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Burada yer var ![]() ![]() Vedat, midibüs hareket ettikten sonra düşündü: "Hayatımızın bazı alanlarında biz de bu engelli genç gibi yardıma muhtaç ve kimsesiz değil miyiz? Birçok konuda bizim akışımız da bozulmuş değil mi? Kendi akışımızı düzeltmek, başkalarına yardım etmekten, onların akışını düzeltmekten geçmiyor mu? |
![]() |
![]() |
![]() |
Engelsiz Yaşam ,Engelsiz Mutluluk |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Engelsiz Yaşam ,Engelsiz MutlulukTürk Sporunun öteki yüzü: Bedensel Engelliler Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Demirhan Şerefhan, belki de hiçbirimizin düşünemediği ya da aklımıza geldiğinde çarçabuk savuşturduğumuz bir düşünceye özellikle dikkat çekiyor; sadece doğuştan engelli olunmuyor ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|