Amerikan Yemekleri - Dünya Mutfağı |
10-11-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Amerikan Yemekleri - Dünya MutfağıAmerikan Yemekleri - Dünya Mutfağı WAFEL MALZEMELER 100 gr margarin 150 gr un 1/2 çay kasigi kabartma tozu 150 ml süt 150 gr seker Tuz 3 adet yumurta Sivi yag YAPILIŞ TARİFİ 100 gr margarini, bir tencerede orta sicaklikta eritin ve sogumaya birakin Unu bir kaba koyup kabartma tozu ile karistirin Sütü ekleyin, hepsini mikser ile çirpin Seker, bir tutam tuz ve yumurtalari da ekleyip pürüzsüz bir karisim elde edene kadar çirpin Son olarak erimis ve sogumus margarini ekleyin Karisimi 20 dakika dinlenmeye birakin Tost makinesine wafel aparatlarini takip orta isiya ayarlayin Altini ve üstünü sivi yag ile yaglayin Bir kepçe ile wafel karisimini tost makinesinin alt kismina dökün Kapagini kapatin ve 4 -5 dakika pisirin Tüm malzemeyi ayni sekilde pisirin Biraz soguduktan sonra içini dondurma, peynir, sivi çikolata istege bagli malzemeleri wafel`in arasina koyarak servis yapabilirsiniz |
Amerikan Yemekleri - Dünya Mutfağı |
10-11-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Amerikan Yemekleri - Dünya MutfağıAMERİKAN USULÜ ŞİŞ 8 büyük sosis (her biri 4'e bölünmüş) 1 büyük portakal (kabuğu soyulup, kaim dilimlenerek küçük halkaları 2'ye, büyük halkaları 4'e bölünmüş) 8 dilim jambon (rulo biçimi sarılmış) 8 arpacık soğanı (kabukları soyulmuş) 2 büyük yeşil dolmalık biber (çekirdekleri temizlenip, iri parçalara kesilmiş) 60 gr (4 çorba kaşığı) tereyağ (eritilmiş) Önce, ızgaranızı orta sıcaklıkta kızdırınız 8 şişe sırasıyla sosis, portakal, jambon, arpacık soğanı ve yeşil biberleri diziniz Yağın 1/4'ünü bir fırçayla kebapların üstüne sürünüz Kebapları ızgarada 15 dakika, arasıra çevirip kalan 3 çorba kaşığı yağla yağlayarak, pişiriniz Şişleri ızgaradan alıp, ısıtılmış bir servis tabağına yerleştirerek, servis ediniz |
Amerikan Yemekleri - Dünya Mutfağı |
10-11-2012 | #3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Amerikan Yemekleri - Dünya MutfağıŞEYTAN EKMEĞİ
Önce, fırınınızı orta sıcaklığa (180°C) getirip, ısıtınız Çikolata, süt, 1 su bardağı şeker ve 1 yumurta sarısını küçük bir tencereye koyunuz Tencereyi yarısına kadar sıcak su doldurulmuş büyük bir tencereye yerleştiriniz Büyük tencereyi ağır ateşe oturtup küçük tenceredeki karışımı bir tahta kaşıkla sürekli karıştırarak, çikolata eriyip, sos biraz koyulaşana kadar pişiriniz Tencereyi ateşten alıp, bir kenarda bekletiniz Elenmiş un, karbonat ve tuzu orta boy bir kaseye yeniden eleyip, kaseyi bir kenara bırakınız 125 gr (8 çorba kaşığı) tereyağı bir başka kaseye koyup, tahta bir kaşıkla döverek kabartınız Kalan 1/2 su bardağı şekeri yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak ekleyiniz Kalan 2 yumurta sarısını da teker teker ve herbirini iyice vurarak, katınız Öteki kasedeki unlu karışımın 1/3'ünü hafifçe karıştırarak ekleyip, suyun yarısını katınız Kalan unlu karışımı ve kalan suyu katıp, pürtüksüz ve sulu bir hamur elde edinceye kadar dövünüz Vanilya esansını katıp, sulu hamuru sürekli karıştırarak, tenceredeki çikolatalı karışıma ekleyiniz Orta boy bir kasede yumurta aklarını, yumurta teli ya da elektrikli çırpıcıyla, kar haline gelene kadar çırpınız Madeni bir kaşıkla, kar haline gelmiş yumurta aklarını yavaşça tenceredeki çikolatalı hamura katınız Kalan yağdan 1 çorba kaşığıyla 20 cm'lik 3 pasta kalıbını yağlayınız Her birinin dibine aynı boyda kestiğiniz birer alüminyum kağıt daire yerleştirip, bunları da kalan 1 çorba kaşığı yağla yağlayınız Çikolatalı hamuru 3 kalıba eşit miktarda boşaltınız Kalıplan fırına sürüp 25 dakika, batırılan bir şiş temiz çıkana kadar pişiriniz Kalıpları fırından alıp, kekleri tel ızgara üstüne çıkarınız (Alüminyum kağıtları çıkarıp atınız) Kaplamayı yapmak için orta boy bir tencerede kremayı orta ateşte kaynatınız Kaynayınca tencereyi ateşten alıp, şeker, tuz ve rendelenmiş çikolatayı ekleyiniz Tencereyi yeniden ateşe oturtup, sürekli karıştırarak çikolatayı eritiniz Tencerenin kapağını kapatıp, çikolatalı sosu 3 dakika karıştırmadan pişiriniz Tencerenin kapağını açıp, ateşi kısınız Çikolatalı sosu, soğuk suya damlatacağınız bir kaşık sos top haline gelinceye kadar pişiriniz Tencereyi ateşten alıp, soğuk suyla dolu daha büyük bir tencerenin içine yerleştiriniz Karışım tencerenin altına elle dokunabilecek kadar soğuyunca, tereyağ ve vanilya esansını ekleyiniz Kaplama koyulaşıp sürülecek kıvama gelinceye kadar sürekli çırpıp, cevizleri ekleyiniz Kaplamanın üçte birini aralarına sürerek, üç kat keki üstüste yerleştiriniz Kalan kaplama ile şeytan ekmeğinin üstünü ve kenarlarını sıvayınız Spatulayla kekin yüzeyinde dalgalar yapıp, soğuttuktan sonra servis ediniz |
Amerikan Yemekleri - Dünya Mutfağı |
10-11-2012 | #4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Amerikan Yemekleri - Dünya MutfağıNEVADA KEKİ Keki:
Harcı:
Önce, fırınınızı orta sıcaklığa (170°C) getirip, ısıtınız 1 tatlı kaşığı yağla 22,5 cm'lik bir kek kabını yağlayınız İçine 1 çorba kaşığı pirinç unu serpip her yanına yayarak, fazla pirinç ununu silkeledikten sonra bir kenara bırakınız Keki yapmak için, şeker, yumurta ve badem esansını, büyük bir ateşe dayanıklı cam kaseye koyup, kaseyi yarısına kadar sıcak su doldurulmuş bir tencerenin içine yerleştiriniz Tencereyi orta ateşe oturtup, cam kasedeki karışımı yumurta teli yada elektrikli çırpıcıyla, açık renk ve köpük köpük olup telle beraber kalkana kadar çırpınız Tencereyi ateşten indirip, kaseyi içinden çıkararak, madeni bir kaşıkla kalan pirinç unu, un ve tuzu katınız Hamuru, yağladığınız kek kabına boşaltıp, üstünü bıçağın tersiyle düzleştiriniz Keki fırının orta katında 1,5 saat, ortasına batırılan bir şiş temiz çıkana kadar pişiriniz Keki fırından çıkarıp 30 dakika kabında ılıttıktan sonra, tamamen soğuması için bir tel ızgaraya çıkarınız Kek soğurken, harcını hazırlayınız Çikolata küçük bir tencereye koyup, ben mari usulü eritiniz Çikolata pürtüksüz biçimde eriyince, tencereyi alıp bir kenarda sıcak tutunuz Kek tamamen soğuyunca, kubbeli üst kısmını kesip atınız Keki enlemesine üç eşit kata bölünüz En üstteki katı bir servis tabağına koyup, üstüne reçelin yarısını, düz kenarlı bir bıçakla iyice döşeyiniz Sonra düzgün biçimde sıcak çikolatanın yarısını yayınız Kekin orta katını çikolatanın üstüne kapatıp, kalan reçel ve çikolatayı aynı biçimde döşeyiniz Son kek katını ters çevirip en üste kapatınız Kekin üstüne, desenli kesilmiş pasta kağıdı koyup pudra şekerini serpiniz Kağıdı, pudra şekerini dökmeden kaldırıp kekinizi servis ediniz |
Amerikan Yemekleri - Dünya Mutfağı |
10-11-2012 | #5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Amerikan Yemekleri - Dünya MutfağıOKYANUS KURABİYESİ
Önce, fırınınızı orta sıcaklığa (200°C) getirip, ısıtınız 1 tatlı kaşığı yağla, büyük bir tepsiyi yağlayınız Un, kabartma tozu ve şekeri büyük bir kaseye eleyip, margarini katarak parmaklarınızla, ekmek içi görünümü alana kadar karıştırınız Tahta bir kaşıkla, kuru üzüm, limon kabuğu rendesi ve yumurtaları ekleyip, pürtüksüz ve sıkı bir hamur elde ediniz Ellerinizle, hamurdan 15 top yapınız Top hamurları biraz yassılaştırınız Kurabiyeleri tepsiye yerleştirip, fırında 20 dakika, üstleri nar gibi ve kabarık olana kadar pişiriniz Tepsiyi fırından çıkarıp kurabiyeleri, 15 dakika ılıttıktan sonra tamamen soğumaları için bir tel ızgaraya çıkarınız Soğumuş kurabiyeleri bir servis tabağına yerleştirip servis ediniz |
Amerikan Yemekleri - Dünya Mutfağı |
10-11-2012 | #6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Amerikan Yemekleri - Dünya MutfağıOKYANUS RULOSU
Balık filetolarına limon suyunu serpip bir kenara bırakınız Yağı, orta boy bir tavada kızdırınız Arpacık soğanını ekleyip, sürekli karıştırarak 3-4 dakika, soğanlar yumuşayana kadar pişiriniz Mısır, dereotu, tuz, biber ve kremayı katıp, sürekli karıştırarak 3 dakika daha pişiriniz Tencereyi ateşten indirip, harcı balık filetolarının her birine bölünüz Harcı parmaklarmızla yayıp, balıkları dolma gibi sararak iple bağlayınız Büyük ve yayvan bir tencerede, balık suyu, defne yaprağı ve soğanı orta ateşte kaynatınız Kaynayınca delikli bir kepçeyle balık rulolarını yavaşça tencereye daldırıp 1 sıra halinde diziniz Ateşin altını kısıp 10 dakika,ağır ateşte pişiriniz Delikli kepçeyle balık rulolarını yavaşça döndürüp 10 dakika daha, çatal balığa kolayca batana kadar pişiriniz Tencereyi ateşten indirip, delikli kepçeyle balıkları çıkararak ısıtılmış bir servis tabağına aktarınız Ruloların iplerini çözüp atarak,sosu hazırlayana kadar balıkları sıcak tutunuz Bir delikli kepçeyle, balıkları pişirdiğiniz sudan defne yaprağı ve soğanları çıkarıp atınız Tencereyi harlı ateşe oturtup pişme suyunu 5 dakika, üçte birini çekene kadar kaynatınız Ateşi kısıp, unlu tereyağı azar azar, sos koyu ve pürtüksüz olana kadar ekleyiniz Tencereyi ateşten indirip, sosu, balık rulolarının üstüne dökerek servis ediniz |
Amerikan Yemekleri - Dünya Mutfağı |
10-11-2012 | #7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Amerikan Yemekleri - Dünya MutfağıOKYANUS KALKANI
Kalkan dilimlerinin her yanını tuz ve biberle ovup bir tencereye koyarak, üstlerine balık suyunu ekleyiniz Tencereyi orta ateşe oturtup, kaynatınız Kaynayınca ateşi kısıp, balığı ağır ateşte 15-20 dakika, çatal kolayca batana kadar ağır ateşte pişiriniz Bu arada sosu yapmak için, yağı orta boy bir tencerede, orta ateşte eritiniz Yağ eriyince tencereyi ateşten indirip, tahta kaşıkla unu ekleyerek pürtüksüz bir bulamaç yapınız Kremayı yavaş yavaş, sürekli karıştırarak katınız Tencereyi ateşe oturtup sosu 2-3 dakika, koyu ve pürtüksüz olana kadar pişiriniz Tencereyi ateşten indirip sosu bir kenarda sıcak tutunuz Balık tenceresini ateşten indirip delikli kepçeyle, balıkları ısıtılmış bif servis tabağına çıkarınız Üstüne sosu döküp servis ediniz |
Amerikan Yemekleri - Dünya Mutfağı |
10-11-2012 | #8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Amerikan Yemekleri - Dünya MutfağıAMERİKAN USULÜ OMLET
Yumurta sarısını ve akını ayırın ve açık sarı renk alıncaya kadar 5 dakika mikserle çırpın Peynirleri ilave edin, homojen karışım oluncaya kadar karıştırın Sütü, tuzu ve karabiberi ilave edin Taze soğanları ayıklayın, yıkayın ve çok ince doğrayın Geniş sapsız tavaya (25 cmlik) 3 tatlı kaşığı sıvıyağı koyun ve doğranmış taze soğanları 2 dakika kadar pişirinOcağın altını kapatın Yumurta beyazlarını iyice çırpın Ama köpük köpük olmadan daha önce çırptığınız yumurta sarısı, süt, peynir karışımı ile iyice karıştırın Pişmiş yeşil soğanların olduğu sapsız tavaya karışımı boşaltın 175 derecelik fırında altı kızarana kadar pişirin Sonra omleti ters çevirin, üst kısmını da 10 dakika kadar pişirinBu arada sosu hazırlayın Sos kabında doğranmış domates, toz kırmızı biber ve dilimli zeytinleri 5 dakika kadar pişirin (isterseniz kekik, zencefil, köri baharatlarını da kullanabilirsiniz) Pişmiş omleti dilimleyin ve sosla kenarlarına ve kesik yerlerine ilave edin |
Amerikan Yemekleri - Dünya Mutfağı |
10-11-2012 | #9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Amerikan Yemekleri - Dünya MutfağıMARUL YAPRAKLARINDA TURNA BALIĞI
Sosu:
Mayonezi yapmak için yumurta sarısı, tuz, hardal ve biberi orta boy bir kaseye koyup, yumurta teliyle iyice çırpınız Zeytinyağı damla damla sürekli karıştırarak katınız (Zeytinyağı çabuk çabuk ve çok miktarda katarsanız, mayonez pürtüklü olacaktır Mayonez koyulaşınca, yağı biraz daha çabuk katabilirsiniz) Mayonezin çok koyulaşmaması için, arasıra birkaç damla limon suyu damlatınız Bütün yağı katınca kalan limon suyunu ekleyiniz (Mayonezi tadıp, gerekiyorsa biraz daha toz hardal ya da limon suyu katınız) Mayonezi buzdolabında en az 30 dakika soğutunuz Sosu yapmak için, buzdolabmda soğuttuğunuz mayonez, zeytinyağı, limon suyu, ketçap, maydanoz, tuz ve biberi çatal ya da tahta bir kaşıkla iyice çırpınız Çırpılmış kremayı azar azar katıp, iyice yediriniz Sosu bir kenara bırakınız Marul yapraklarını büyük bir servis tabağına döşeyip, turna etlerini tabağın ortasına yerleştiriniz Sosu turnanın üstüne döküp domates, salatalık, yumurta dilimleri ve kapariyle süsleyerek servis ediniz |
Amerikan Yemekleri - Dünya Mutfağı |
10-11-2012 | #10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Amerikan Yemekleri - Dünya MutfağıPEKMEZLİ TART
Önce, fırınınızı orta sıcaklığa (180°C) getirip, ısıtınız Hamur kasesini tepsinin üstüne koyup, bir kenara bırakınız Un ve tuzu büyük bir kaseye eleyiniz Tereyağı ve margarini bıçakla ufak ufak kesip, parmaklarınızla ekmek içi görünümü alana kadar una yediriniz Şekeri ekleyip, bir kenara bırakınız Orta boy bir kasede, karbonatı sıcak suda eritip, pekmezi katarak iyice karıştırınız Pekmezli karışımı, hamur kasesine boşaltıp, yağlı ve şekerli unu kaşıkla üstüne dökerek, tahta kaşığın tersiyle düzleştiriniz Tartı fırının orta katında 15-20 dakika, üstü nar gibi olana kadar pişiriniz Tartı fırından alıp, tel ızgarada iyice soğuttuktan sonra servis ediniz |
Amerikan Yemekleri - Dünya Mutfağı |
10-11-2012 | #11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Amerikan Yemekleri - Dünya MutfağıAMERİKAN SALATASI MALZEMELER
YAPILIŞ TARİFİ Sebzelerin hepsini haslayiniz Haslanan sebzeleri küçük küçük dilimlere dograyiniz Tursuyu yumurtayi da ayni büyüklükte dograyiniz Hepsini porselen bir kaseye koyup, bezelyeyi, tuzu, karabiberi koyup, iyice karistiriniz Mayonezin yarisini ilave edip, iyice yediriniz Salatayi servis tabagina veya salata tabagina koyup, üzerini kalan mayonez ile kapatiniz (Sebzeler gözükmeyecek sekilde olsun) Üzerlerini haslanmis yumurta, turp, salatalik tursusu ve haslanmis havuçla süsleyiniz |
Amerikan Yemekleri - Dünya Mutfağı |
10-11-2012 | #12 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Amerikan Yemekleri - Dünya MutfağıKENTUCKY USULÜ KIZARMIŞ PİLİÇ
Yumurtalarla maden suyunu karıştırın Yavaş yavaş içine unu, tuzu ve 2 yemek kaşığı ayçiçeği yağını ilave edin Tekrar ve iyice karıştırın Pilici, hazırlanan karışımın içine batırın, süzün ve 15-20 dakika kızgın yağın içinde kızartın |
Amerikan Yemekleri - Dünya Mutfağı |
10-11-2012 | #13 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Amerikan Yemekleri - Dünya MutfağıAMERİKAN USULÜ PİRZOLA
Orta boy bir tencerede tereyağın yarısını (2 çorba kaşığı) orta ateşte eritiniz Yağ kızınca soğanı koyup 5-6 dakika, renkleri pembeleşene kadar, arasıra karıştırarak, kızartınız Ateşi kısınız Pirinci koyup 5 dakika, sık sık karıştırarak pişiriniz Kaynar tavuk suyunu ve tuzu ekleyip, tencerenin kapağını kapatarak 20 dakika, pirinçler yumuşayıp tavuk suyunu tamamen çekene kadar pişiriniz Bu arada ızgaranızı iyice kızdırınız Kızgın ızgarada kuzu pirzolalarının her iki yanlarını 5'er dakika ızgara ediniz Pirzolaları ızgaradan alıp, bir kenarda sıcak olarak saklayınız Tencereyi ateşten alıp, içine kalan 2 çorba kaşığı tereyağı katınız Pilavı ısıtılmış bir servis tabağına aktarıp, kuzu pirzolalarını üstüne yerleştirerek servis ediniz |
Amerikan Yemekleri - Dünya Mutfağı |
10-11-2012 | #14 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Amerikan Yemekleri - Dünya MutfağıERİŞTELİ ROSTO
Eti bir tencereye koyup, et suyu, soğan ve sarımsağı ekleyerek iyice karıştırınız Eti arasıra çevirerek, 6 saat marinadda dinlendiriniz Bu arada erişteyi tarife uygun olarak hazırlayıp, sıcak kalmasını sağlayınız Önce, fırınınızı orta sıcaklığa (180°) getirip, ısıtınız İki büyük çatalla eti marinaddan çıkarıp, iyice kuruladıktan sonra bir kenara bırakınız Marinadı saklayınız Büyük bir güvece tereyağı ve zeytinyağı koyup, orta ateşte eritiniz Yağ kızınca eti koyup, arasıra çevirerek 10-15 dakika, her tarafı pembeleşinceye kadar kızartınız Ayırdığınız marinadı katarak kaynatıp, tuz ve biberi serpiniz Güveci ateşten alıp fırına sürerek, eti 2 saat pişiriniz Domatesi katıp 1 saat daha, rosto iyice yumuşayıncaya kadar kızartınız Güveci fırından alıp, iki büyük çatalla eti güveçten çıkarınız Doğrama tahtası üstünde kalınca dilimledikten sonra, dilimleri ısıtılmış bir servis tabağına dizerek, sıcak kalmalarını sağlayınız Madeni bir kaşıkla, güveçt kalan sosun yüzeyinde biriken yağları alıp atınız Sosu ince bir süzgeçten geçirip, bir tahta kaşığı tersi ile sebzeleri bastırarak, bütün sularını bir kaseye akıtınız Süzülen sosu yeniden güvece boşaltınız Güveci harlı ateşe oturtup, kaynatınız Kaynayınca zeytinleri katıp, iyice karıştırdıktan sonra ateşi kısarak, unlu tereyağı sos kalınlaşıncaya kadar, sürekli karıştırarak, azar azar ekleyiniz Güveci ateşten alıp, sosu etin üstüne döktükten sonra, sıcak tuttuğunuz erişteleri tabağın kenarlarına döşeyerek, maydanozu serpip servis ediniz Not: İtalyan kökenli bir Amerikan yemeği olan erişteli rosto, herhangi bir salata ile baş yemek olarak servis edilebilir |
Amerikan Yemekleri - Dünya Mutfağı |
10-11-2012 | #15 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Amerikan Yemekleri - Dünya MutfağıSAN FRANSİSKO EKMEĞİ Hamuru:
Ekşili mayayı hazırlamak için un şeker ve sütü orta boy bir kapta bir çatalla karıştırarak, pürtüksüz bir hamur elde ediniz Kabın kapağını kapatarak, hamuru ılık bir yerde 3-4 gün dinlendiriniz Un, şeker ve tuzu ısıtılmış büyük bir kaseye eleyiniz Karışımın ortasına çukurlaştırıp ekşili maya, su ve rafine yağı ekleyerek, bir spatula ya da parmaklarınızla unlu karışıma yediriniz Bütün un karışıp, hamur kasenin kenarlarından taşmaya başlayana kadar karıştırmaya devam ediniz Hamuru hafifçe unlanmış tezgaha çıkarıp, 5 dakika (gerekirse tezgahı yeniden unlayarak) yoğurunuz (Hamur pürtüksüz ve esnek olmalıdır) Büyük kaseyi yıkayıp kuruladıktan sonra, hafifçe yağlayınız Hamuru top yaparak kaseye yerleştirip, üstünü nemli ve temiz bir bezle örtünüz Kaseyi ılık ve cereyansız bir yere kaldırıp hamuru 2 saat, hafifçe kabarana kadar dinlendiriniz Önce, fırınınızı orta sıcaklığa (190' C) getirip, ısıtınız 1 tatlı kaşığı yağla bir tepsiyi yağlayıp, bir kenara bırakınız Hamuru hafifçe unlanmış bir tezgaha çıkarıp, 10 dakika daha yağurunuz Hamuru iki eşit parçaya bölüp, her birine 15 cm çapında yuvarlak bir biçim veriniz Keskin bir bıçakla hamurların üstüne derince bir çizik yapınız Ekmekleri birbirinden elden geldiğince uzak olarak, yağlanmış fırın tepsisine yerleştirip, fırında 60-70 dakika pişiriniz Tepsiyi fırından çıkarıp, ekmekleri tepsiden alınız (Her iki ekmeğin dibine vurarak tok bir ses gelip gelmediğine bakınız Tok bir ses geliyorsa ekmekler pişmiş demektir, gelmiyorsa, ekmekleri sıcaklığı hafifçe düşürülmüş (190° C) fırında ters çevirerek, 5-10 dakika daha pişiriniz) Ekmekleri bir tel ızgarada soğutup, servis ediniz |
|