Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bulgar, dünya, mutfağı, yemekleri

Bulgar Yemekleri - Dünya Mutfağı

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bulgar Yemekleri - Dünya Mutfağı



Bulgar Yemekleri - Dünya Mutfağı

FUNİYKİ (BULGARİSTAN)

Hamur:
  • 2 adet yumurta
  • 1 kahve fincanı yoğurt
  • 1 kahve fincanı şeker
  • 1 adet kabartma tozu
  • 1 adet vanilya
  • Aldığı kadar un (yumuşak bir hamur olana kadar un ekliyoruz)

Kreması:
  • 1 kg süt
  • 1 paket Ahududu aromalı nişasta(Bulgaristan malzemeleri satan pazarlarda bulunabilirsiniz)
  • 1 su bardağı şeker
  • Yarım bardak su
Üzeri İçin:
  • 1 kâse öğütülmüş ceviz

Tüm hamur malzemelerini derin bir kapta yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz Bir kâsede nişastayı yarım bardak suyla topak olmadan karıştırıyoruz Sütü tencereye koyup ılınınca nişastayı ekleyip karıştırıyoruz Şekeri de ekleyip muhallebi oluncaya kadar pişiriyoruz Muhallebiyi soğuması için bir kenara bırakıyoruz

Hamuru küçük parçalara ayırıp oklavayla yufkalar açıyoruz Yufkalardan 1?2 cm genişliğinde şeritler kesiyoruz Kestiğimiz külah kalıplarına doluyoruz Sarma işlemini en alttan başlayarak yapıyoruz(Sarma işlemi sırasında her şerit birazcık (1 mm kadar) diğerinin üstüne gelmeli, yani hafif üst üste binecek şekilde sarılması gerekiyor)

Külahları sararken alt kısmının delik kalmamasına dikkat etmeliyiz, muhallebi oradan akabiliyor

Önceden 180?200 C ısıtılmış fırında hafif kızarana dek pişiriyoruz ve daha sıcakken külah kalıplarından dikkatlice çıkartıyoruz Bir tepsiye koyup soğumalarını bekliyoruz

Biraz soğuduktan sonra külahları muhallebiyle doldurup, külahın ağız kısmına öğütülmüş ceviz serpiyoruz

Alıntı Yaparak Cevapla

Bulgar Yemekleri - Dünya Mutfağı

Eski 10-11-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bulgar Yemekleri - Dünya Mutfağı



FIRINDA BULGAR DOLMASI
  • 1 kg dolmalık yeşil biber
  • 2 su bardağı pirinç
  • 5 adet orta boy kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 kg domates
  • 1/2 demet taze nane, maydanoz
  • 1 su bardağı su
  • 2 çay kaşığı tuz, karabiber

Biberlerin saplarını çıkarıp çekirdeklerini ayıklayın Domatesi rendeleyin, soğanları yemeklik doğrayın

Sıvıyağı geniş bir tencerede kızdırıp soğanları 7-8 dakika kavurun Yıkadığınız pirinci ilave edip şeffaflaşıncaya kadar, 5 dakika kavurun

Üzerine 1 yemek kaşığı salçayı ve rendelediğiniz domatesin yarısını ekleyin 2-3 dakika daha kavurduktan sonra 1 su bardağı suyu, tuz,karabiber, incecik kıyılmış maydanoz ve naneyi ilave edin Kısık ateşte, pirinç suyunu çekinceye kadar pişirip ocaktan alın Ilık hale gelmesini bekleyin

Biberleri iç harcıyla doldurup tepsiye ağız kısımları yukarı bakacak şekilde dizin Üzerine rendelenmiş domatesin kalanını aktarıp yeteri kadar tuz ve 4 yemek kaşığı sıvıyağı koyun

Biberlerin tam üzerine çıkacak kadar sıcak su ilave edip önceden ısıtarak 180 dereceye ayarladığınız fırında en az 35-40 dakika pişirin İster ılık ister soğuk olarak servise sunun

Alıntı Yaparak Cevapla

Bulgar Yemekleri - Dünya Mutfağı

Eski 10-11-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bulgar Yemekleri - Dünya Mutfağı



LİMON SOSLU KUZU BUDU (BULGARİSTAN)
  • 2 kg'lık bir kuzu budu (kemikleri ayıklanıp fazla yağları temizlenmiş)
  • 4 diş sarımsak (uzunlamasma ince kıyılmış)
  • 2 çorba kaşığı rafine yağ
  • 1+1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 yumurtanın sarısı
  • 1/4 su bardağı limon suyu
  • 1 su bardağı tavuk suyu
  • 500 gr bakla (haşlanmış)
  • 1 çay kaşığı kekik

Önce fırınınızı orta sıcaklığa (180°C) getirip ısıtınız
Eti kesme tahtasına koyup, çeşitli yerlerinden yarınız Yarıkların arasına sarımsakları yerleştirerek, üstüne rafine yağı dökünüz Eti 1 tatlı kaşığı tuz ve 1/2 tatlı kaşığı biberle ovunuz
Rosto tepsisinin içine tel ızgara oturtup, üstüne eti yerleştirerek fırına sürünüz Arasıra döndürerek 1,5 saat, keskin bir bıçağın ucu ete rahatça girene kadar pişiriniz
Bu arada küçük bir kasede yumurta sarısı, limon suyu ve tavuk suyunu karıştırıp bir kenara bırakınız
Tepsiyi fırından alıp, sarımsakları buttan çıkarınız Budu kesme tahtası üstünde dilimleyiniz Et dilimlerini ısıtılmış bir servis tabağına yerleştirip, sosu hazırlayana kadar sıcak tutunuz Rosto tepsisinde biriken et suyunun üstünden yağları alıp, suyu yumurtalı karışıma ekleyiniz Karışımı büyük bir tencereye koyup hafif ateşe oturtunuz Haşlanmış baklaları ekleyip, kalan 1/2 tatlı kaşığı tuzu ve 1/2 tatlı kaşığı biberi ve kekiği serpiniz Arasıra karıştırarak 8-10 dakika, koyulaşana kadar pişiriniz
Tencereyi ateşten alıp, baklalı sosu et dilimlerinin üstüne dökerek servis ediniz

Not: Limon soslu kuzu budu, etlere limon katmanın yaygın olduğu Balkanlardan alınmış bir kuzu yemeği tarifidir

Alıntı Yaparak Cevapla

Bulgar Yemekleri - Dünya Mutfağı

Eski 10-11-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bulgar Yemekleri - Dünya Mutfağı



SNEJİNKİ (BULGARİSTAN)

Malzemeler
  • 1 Paket Margarin Veya Tereyağı (Oda Sıcaklığında)
  • 150 Gr Pudra Şekeri
  • 4 Adet Yumurta Sarısı
  • 2 Paket Vanilya
  • Aldığı Kadar Un
  • Üzeri İçin İçin:
  • 100 Gr Ceviz
  • Pudraşekeri

Hamur Yoğurma Kabının İçine Yumuşamış Yağı, Pudra Şekeri,Yumurta Sarılarını, Vanilyaları İlave Ederek Krem Haline Gelene Dek Yoğura-Lım Azar Azar Un İlave Ederek Ele Yapışmayan Ve Kulak Memesi Yumuşaklığında Bir Hamur Yoğu-Ralım Hamuru Tulumba Tatlısı Kalıbı İle Şekillendirerek Fırın Kabına Dizelim Üzerine Kırılmmış Ceviz Batıralım Kurabiyeleri 190° Isılı Fırında Üzerleri Beyaz Kalacak Şekilde Pişirelim Fırından Aldıktan Sonra Üzerlerine Pudra Şekeri Ekleyerek Servis Yapalım

Not: Kalıbınız Yoksa Kurabiyelerinizi Elinizle Yuvarlak Şekiller Vererek Hazırlayın

Alıntı Yaparak Cevapla

Bulgar Yemekleri - Dünya Mutfağı

Eski 10-11-2012   #5
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bulgar Yemekleri - Dünya Mutfağı



BULGAR USULÜ POĞAÇA

Malzemeler
  • 2 adet yumurtanın akı (sarılar üzeri için kullanılacak)
  • 125 gr bitkisel margarin (oda sıcaklığında yumuşamış olmalı)
  • 1/2 su bardağı yoğurt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • Yaklaşık 3,5 su bardağı un
  • 3-4 yemek kaşığı susam
  • 3 adet orta boy haşlanmış patates
  • 3 adet sosis (normal boy)
  • 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Yapılışı

İç harcını hazırlamak için; haşlanmış patatesleri ezip tavla zan formunda küp küp doğrayın Sosisleri küp küp doğrayıp tuz ve karabiberi ekleyip iyice karıştırın Karışımı bir kenarda bekletin

Diğer taraftan, hamuru hazırlamak için; sıvıyağ ve yumuşamış margarini derin bir yoğurma kabına koyup üzerine yoğurdu gezdirin Yumurta aklarını ilave edip un ve tuzu da ilave ettikten sonra kulak memesinden biraz daha yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun Hamuru oda sıcaklığında en az 30 dakika dinlendirip kıvama gelmesini bekleyin

Dinlenen hamurdan pinpon topu büyüklüğünde parçalar kopanp avuçlannız arasında yuvarlayın Yuvarlak hamur parçalarını çay tabağı büyüklüğünde, en az 10-12 santim çapında açıp içine sosisli patatesli iç malzemesinden iki tatlı kaşığı koyduktan sonra D şeklinde kapatın

Hazırladığınız poğaçaları sıvıyağla yağladığınız ya da fınn kağıdı serdiğiniz tepsiye aralıklı olarak yerleştirin Üzerlerine fırça yardımıyla çırpılmış yumurta şansı sürüp bolca susam serpiştirin Poğaçaları 5 dakika önceden ısıtıp 175 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız hnnda üzerleri altın sarısı oluncaya kadar, 30-35 dakika pişirip çıkana Sıcak sıcak servise sunun

Not Su bardağı derken eskilerin normal su bardağını kastediyoruz Ölçü için önemlidir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.