![]() |
Türk Yemek Kültürü |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türk Yemek KültürüTürkiyenin Yemek Kültürü - Türk Mutfağı ![]() Türk mutfağı, Osmanlı'nın mutfağını miras almaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türk kahvesi Tamamı alındığında, Türk mutfağı homojen değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Türk Yemek Kültürü |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türk Yemek Kültürü![]() Türk mutfağı Türkiye'nin ulusal mutfağıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çorbalar Çorba özellikle kış aylarında Türk mutfağının vazgeçilmez bir parçasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşkembe Çorbasının alkollü içkilerin neden olduğu başağrısına iyi geldiği inancı yaygındır ![]() ![]() ![]() Et Yemekler Türk mutfağındaki et yemeklerinin çoğu kebaplar, köfteler ve sulu et yemekleri sınıfındaki yemeklerdir ![]() Kebaplar genellikle lokantalarda yenen ve ızgara yöntemiyle hazırlanan yemeklerdir ![]() ![]() ![]() Köfteler kıymanın ekmek içi, soğan ve çeşitli baharatlarla yoğrularak pişirilmesi yoluyla yapılan yemeklerdir ![]() ![]() ![]() Sulu et yemekleri arasında Güveç, Kağıt Kebabı ve çeşitli Türlü ve Yahniler sayılabilir ![]() ![]() ![]() Sebze Yemekleri Türk mutfağı sebze yemekleri açısından çok büyük bir çeşitliliğe sahip bir mutfaktır ![]() ![]() Dolmalar ve sarmalar hem etli hem de etsiz (Yalancı Dolma) olarak hazırlanabilirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Etli sebze yemekleri kıyma ve parça etin sebzelerin yanısıra pişirilmesi yoluyla hazırlanırlar ![]() ![]() Bir çok sebze kızartılarak ve ızgara yöntemiyle pişirilebilir ![]() ![]() Ayrıca zeytinyağlılar Türk mutfağında kendine has bir yer kaplar ![]() ![]() ![]() Türk mutfağındaki sebzeler arasında patlıcan çok özel bir önem taşır ![]() ![]() ![]() ![]() Hamur İşleri Lahmacun, pide ve börekler Türk mutfağının en sevilen hamur işleri arasındadır ![]() ![]() ![]() Lahmacun ve pideler genellikle lokantalarda fırınlama yöntemiyle hazırlanırlar ![]() ![]() Börekler ise hem evde hem de lokantalarda hazırlanabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İçecekler Dünyanın her yerinde sevilen gazlı içecekler, bira ve meyve sularının yanısıra Türk mutfağının kendine has içecekleri mevcuttur ![]() ![]() ![]() ![]() Sıcak içecekler arasında Türk kahvesi ve Türk çayı özel bir yer kaplar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alkollü içkiler arasında rakı Türk mutfağında en çok tercih edilen içkidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tatlılar Türk mutfağı tatlılar açısından çok zengin bir dünya mutfağıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Baklava Türk mutfağının en tanınmış tatlıları arasındadır ![]() ![]() ![]() ![]() Sütlü tatlılar sütün şekerle kaynatıldıktan sonra nişasta, pirinç veya pirinç unu ile katılaştırılması yoluyla hazırlanırlar ![]() ![]() ![]() Revani, İrmik helvası gibi bazı tatlıların yapımında irmik kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Türk Yemek Kültürü |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türk Yemek Kültürü![]() Türk Yemek Kültürünün Yörelere Göre Farklılaşması Yemek çeşitleri, yapımı, kullanılan malzemeler, Anadolu’da bölgeler arasında geniş bir farklılaşma gösterir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Batı Anadolu’da bitkilerden (Yeşillikli) yapılan yemekler yaygındır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İç ve Doğu Anadolu’da tahıl ve hamur işleri, fırınlı, pirinçli yemekleri daha yaygındır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ülkemiz, coğrafi bölgelere göre farklı kültürel özellikler gösterir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türkler, Orta Asya’dan konserve türündeki yiyeceklere ilişkin kültür ürünlerinden yoğurt, pastırma, bulgur ve tarhanayı Anadolu’ya getirmişlerdir ![]() ![]() ![]() Sebze:Havuç, kereviz, salatalık, patlıcan, marul, soğan, ıspanak, turp ![]() Meyve:Elma, armut, erik, ayva, üzüm, kavun ![]() Tahıl-Baklagiller:Arpa, buğday, bakla, mercimek, çavdar ![]() Güneydoğu Yöremiz yemeklerinde Arap beslenme kültürünün etkisi fazladır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Et, genellikle kıyma olarak köfte yapımında ve kebaplarda kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karadeniz yöresi halkının beslenmesinde başlıca yiyecekler; hamsi, mısır ekmeği ve mısır yemekleri, karalahana, patates ve fasulye önemli bir yer tutar ![]() ![]() İç Anadolu yöresi halkının yiyecek kültüründe buğday ürünü un (çeşitli hamur işleri) ve bulgur başta gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ege yöresinde başta börülce, pırasa, patlıcan olmak üzere sebzeler diğer yörelerden daha çok kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Özel günlerde çiğ köfte, içli köfte, yuvarlama, yoğurtlu ufak köfte ve baklava başta gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Özel günlerde etli, kuru baklagiller, yahniler, yoğurtlu çorbalar, kete, pişi ve kadayıf yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Özel günlerde koyun etinden yapılan yemekler başta gelir ![]() ![]() ![]() ![]() Ege yemek kültürünün temelini zeytin yağı oluşturur ![]() ![]() ![]() ![]() Taze zeytin yağının üzerine karabiber, tuz ve istenirse kekik serpilir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|