Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri > Tatlı

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
mutfağı, osmanlı, tatlıları

Osmanlı Mutfağı Tatlıları

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Osmanlı Mutfağı Tatlıları



Osmanlı Mutfağı Tatlıları

Boza


İçindekiler Ölçü Miktar
Bulgur 2 1/6 su bardağı 325 gram
Su 20 2/3 su bardağı 4150 gram
Un 2 yemek kaşığı 12 gram
Şeker 2 ½ yemek kaşığı 450 gram
Yoğurt ½ su bardağı 125 gram
Kuru maya ¾ tatlı kaşığı 25 gram
Vanilya 2 ½ tatlı kaşığı 5 gram
Tarçın 4 ½ tatlı kaşığı 9 gram

Porsiyon Adedi: 12

Yapılışı

Bulguru yıka, süz ve büyük bir tencereye koy, 12 su bardağı su ekle ve üzeri kapalı olarak oda sıcaklığında bir gece beklet Kısık ateşte yaklaşık 2 saat pişir Blendere koy, çek ve süzgeçten geçir Karışımı buzdolabına koy Süzgecin üzerinde kalan bulguru tekrar tencereye koy, 7 su bardağı su koyup kısık ateşte 1 saat daha pişir Süzgeçten geçir ve buzdolabına koy Unu küçük bir tencereye koy, üzerine 2/3 su bardağı su koy Kısık ateşte sürekli karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişir Ateşten al İçine 2 yemek kaşığı şeker koy, eriyinceye kadar karıştır Ilıyınca içine yoğurt kat Mayayı su bardağı ılık suda ez, 5 dakika beklet ve yoğurt karışımına kat Ilık ortamda 30 dakika beklet Mayalı karışımı ezilmiş bulgura ekle, oda sıcaklığında yaklaşık 1-2 gün beklet, ara sıra karıştır Vanilya ve kalan şekeri ekle, şeker yice eriyinceye kadar karıştır Tarçınla servis yap Bu karışım buzdolabında 2-3 gün bekletilebilir

Notlar

Bulgur yerine, darı veya arpa veya bulgur-darı karışımıyla hazırlanabilir Kökü çok eski çağlara dayanan geleneksel içeceklerimizdendir

Zerde



İçindekiler Ölçü Miktar
Pirinç 1/2 su bardağı 90 gram
Su 5 su bardağı 1 kg
Safran 2 tatlı kaşığı 1 gram
Kuşüzümü 5 yemek kaşığı 50 gram
Fındık (dövülmemiş) 1/3 su bardağı 40 gram
Nişasta 2/3 yemek kaşığı 4 gram
Şeker 1 1/4 su bardağı 225 gram
Gülsuyu 1/4 su bardağı 50 gram

Yapılışı

Pirinci yıka, süz Suyun 1 su bardağını ayır Kalan suyu ve pirinci tencereye koy, iyice yumuşayınca- ya decin, yaklaşık 30 dakika pişir Safranı 1/2 su bardabı su ile cezvede 5 dakika kaynat, süzerek su- yunu ayır Kuşüzümünü yıka, kurula Fındık içini döv veya ince ince kıy Nişastayı 1/2 su bardağı su ile ez Şeker, safranlı su ve nişastayı pirinçli karışıma ekle, hep aynı yöne karıştırarak, 5 dakika daha pişir, ocağı kapat Gülsuyunu kat, karıştırıp kaselere dağıt Üzerlerine kuşüzümü ve fındık serp

Alıntı Yaparak Cevapla

Osmanlı Mutfağı Tatlıları

Eski 10-11-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Osmanlı Mutfağı Tatlıları



Güllaç


İçindekiler Ölçü Miktar
Ceviz (dövülmemiş) 1 su bardağı 100 gram
Şeker 1 1/3 su bardağı 240 gram
Süt 7 1/2 su bardağı 15 kg
Güllaç 10 adet 250 gram
Nar 1/2 küçük boy 100 gram

Yapılışı

Cevizi döv veya makinede çek, 3 yemek kaşığı şekerle karıştır Sütü kaynat, şekeri kat, karıştır Güllaçların her birini ortadan ikiye kes, her parçayı sıcak şekerli sütle ıslat Ortalarına ceviz-şeker karışımından yarım yemek kaşığı koy Kenarlarını tepede toplayarak gül şekli ver, geniş ve derince bir servis tabağına yerleştir Üzerlerine kalan sıcak şekerli sütü dök, kapat Soğuyunca nar taneleri ile süsle

Kabak Tatlısı


İçindekiler Ölçü Miktar
Tatlı kabağı 1/4 orta boy 1700 gram
Şeker 2 3/4 su bardağı 500 gram
Ceviz (dövülmemiş) 1 su bardağı 100 gram

Yapılışı

Kabağı yıka, soy Çekirdeklerini çıkar, kalınlığı 4-5 santimetre olan parçalara kes Yayvan bir tencere ye diz Üzerine şekeri serp, kabak suyunu salıncaya değin, 4-5 saat kadar beklet Kapağı kapalı olarak suyunu çekene değin 1 saat kadar pişir Soğuyunca parçalamadan servis tabağına al Cevizi döv,

Alıntı Yaparak Cevapla

Osmanlı Mutfağı Tatlıları

Eski 10-11-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Osmanlı Mutfağı Tatlıları





Aşure



İçindekiler Ölçü Miktar
Dövme aşurelik buğday) 1 su bardağı 180 gram
Nohut 1/3 su bardağı 60 gram
Kuru fasulye 1/3 su bardağı 60 gram
Pirinç 2 yemek kaşığı 15 gram
Su 12 ½ su bardağı 25 kg
Kuru kayısı 10 adet 60 gram
Kuru incir 5 adet 125 gram
Kuru üzüm (çekirdeksiz) ½ su bardağı 50 gram
Portakal 1 küçük boy 120 gram
Şeker 1 2/3 su bardağı 300 gram
Gülsuyu 2 yemek kaşığı 20 gram
Ceviz (dövülmemiş) 2/3 su bardağı 65 gram
Nar ½ küçük boy 50 gram

Porsiyon Adedi: 10

Yapılışı

Dövme, nohut, kuru fasulye ve pirinci yıka Kuru fasulye ve nohutu birer su bardağı, dövme, pirinç karışımını 2 su bardağı su ile birgün önceden ayrı ayrı ıslat Dövmeye 3, nohut ve fasulyeye ikişer su bardağı su ekleyip ayrı ayrı ocağa koy Dövmeyi taneler parçalanıp, nişastasını dışarı verinceye değin pişir Nohutu gerekiyorsa basınçlı tencerede haşla Kuru meyveleri yıka 1 ½ su bardağı su ile 2 saat ıslat Pişmiş malzemeleri ve kuru meyveleri bir tencede birleştir, 15 dakika pişir Portakalı soy, kabuğunu beyaz kısmı ile birlikte 1 santimetre kalınlığında, 3-4 santimetre uzunluğunda parçalara doğra Portakal dilimlerini 4-5 parçaya böl Kabuğu ile birlikte karışıma ekle, 5 dakika daha pişir Şekeri kat, 1-2 dakika pişir, ocağı kapat Gülsuyunu ekle, karıştır Servis kaselerine boşalt Üzerini ceviz ve nar taneleri ile süsle

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.