Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
sakatat, yemekleri

Sakatat Yemekleri

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Sakatat Yemekleri



Sakatat Yemekleri


Sakatat kasaplık hayvanların kasları dışında kalan yenebilir kısımlarına verilen isimdir



Arnavut Ciğeri
Malzemeler:
1 Koyun Karaciğeri
½ Bardak Un
1 Bardak Sıvı Yağ
15 Çorba Kaşığı Kırmızı Biber
2 Soğan
1 Demet Maydanoz
Tuz

Hazırlanışı:
Ciğerin zarını soyun Yarım parmak eninde dilimlere doğrayın Yıkayıp, sularını süzün Ciğerlerin suyu iyice süzülüp, kuruyunca una bulayın Kızgın sıvı yağa ikişer üçer atın Bir dakika kadar pişirip tavadan alın Çıkarıp üzerine tuz serpin
Tavadaki yağın üçte birine kırmızı biberi serpin Kızdırıp, ciğerlerin üzerine gezdirin Soğanları soyup, piyazlık doğrayın Tuz, serpip, elinizle mıncıklayarak, tuzu soğana yedirin İçine ince kıyılmış maydanozu karıştırın Ciğerin yanında servis yapın

Ciğerin zarını soyun Yarım parmak eninde dilimlere doğrayın Yıkayıp, sularını süzün Ciğerlerin suyu iyice süzülüp, kuruyunca una bulayın Kızgın sıvı yağa ikişer üçer atın



Dana Böbreği Cin Sote Tarifi
Malzemeler: (4-6 Kişilik)
30 gr Tereyağı (2 çorba kaşığı)
3 Dana Böbreği (yağları temizlenip yıkanmış)
1/4 Su Bardağı Cin
1 1/2 Su Bardağı Dömi-Glas Sos

Hazırlanışı:
Böbreklerin önceden hazırlanabildiği cin sote dana böbreği, yanında karışık salata ve patates sote ile servis edilebilir
Büyük bir tavada tereyağı eritiniz Köpükleri sönüp yağ kızınca böbrekleri tavaya koyup altüst ederek 4 dakika kızartınız Sonra ateşi kısıp, böbrekleri bir kez alt üst ederek 5 dakika daha kızartınız Tavayı ateşten alınız
Böbrekleri bir tahtaya koyup, keskin bir bıçakla 1-1,5 cm'lik dilimler halinde kesiniz Böbrek dilimlerini tekrar tavaya koyup, ara sıra karıştırarak 20 dakika daha pişiriniz Cini ekleyip 30 saniye ısıtınız ve bir kibritle tutuşturduktan sonra, alevler kaybolana kadar tavayı sallayınız Dömi-glas sosu ekleyip karıştırarak ısıttıktan sonra, kaynamaya başlayınca ateşten alınız
Böbrekleri sosuyla birlikte ısıtılmış bir servis tabağına aktarıp hemen servis ediniz

Böbreklerin önceden hazırlanabildiği cin sote dana böbreği, yanında karışık salata ve patates sote ile servis edilebilir



Dil Salatası Tarifi
Malzemeler: (4 Kişilik)
Salata:
250 gr Küçük Taze Fasulye (kılçıkları ayıklanıp haşlanmış)
750 gr Haşlanmış Dil (1,5 cm'lik küpler halinde kesilmiş)
125 gr Küçük Mantar (temizlenip dilimlenmiş)
6 Küçük Kırmızı Turp (ayıklanıp ince dilimlenmiş)
2 Taze Soğan (ince kıyılmış)

Sosu:
250 gr Acı Krema (1 su bardağı)
1 Çorba Kaşığı Limon Suyu
2 Tatlı Kaşığı Sirke
1 Çorba Kaşığı Dereotu (ince kıyılmış)
1 Çay Kaşığı Tuz
1 Çay Kaşığı Karabiber

Hazırlanışı:
Bu serinletici salatayı haşlanmış taze patates yada taze ekmek ve tereyağla hafif bir öğle yada akşam yemeği olarak servis edebilirsiniz
Keskin bir bıçakla, taze fasulyeleri kabaca doğrayıp, büyük bir salata kasesine koyunuz Öteki salata malzemelerini de ekleyip, bir kenara bırakınız
Küçük bir kasede sos malzemesini tahta kaşıkla iyice karıştırınız Sosu, salata kasesindeki malzemenin üstüne döküp, iki büyük kaşıkla karıştırınız
Salatayı buzdolabında 1 saat soğuttuktan sonra servis ediniz

Bu serinletici salatayı haşlanmış taze patates yada taze ekmek ve tereyağla hafif bir öğle yada akşam yemeği olarak servis edebilirsiniz



Kuzu Böbreği Pilavlı Tarifi
Malzemeler: (4 Kişilik)
12 Kuzu Böbreği (temizlenip, ikiye bölünmüş)
30 gr (2 çorba kaşığı) Tereyağı
2 Çorba Kaşığı Rafine Yağ
1 Büyük Soğan (ince doğranmış)
1 Orta Boy Yeşil Dolmalık Biber (beyaz kısmı ve çekirdekleri çıkarılıp doğranmış)
2 Diş Sarmısak (dövülmüş)
350 gr Domates (kabukları soyulmuş)
1 Su Bardağı Kırmızı Şarap
1/2 Çorba Kaşığı Şeker
2 Tatlı Kaşığı Limon Suyu
1 Çorba Kaşığı Ketçap
1 Çay Kaşığı Acı Kırmızıbiber
4 Su Bardağı Pişmiş, Sıcak Pilav

Hazırlanışı:
Özellikle sakatat sevenlerin beğeneceği pilavlı kuzu böbreğini, yeşil salata ile servis edebilirsiniz
Büyük, derin bir tavada, tereyağ ve rafine yağı orta ateşte eritiniz
Yağ kızınca soğan, dolmalık biber ve sarmısağı koyup 5-6 dakika, soğanlar pembeleşinceye kadar pişiriniz
Böbrekleri ekleyip, arasıra karıştırarak 4 dakika pişiriniz Domates, şarap, şeker, limon suyu, ketçap ve kırmızıbiber katıp, iyice karıştırınız
Ateşin altını kısıp, tavanın üstünü örterek, 20 dakika daha pişiriniz Sıcak tereyağlı pilavı bir servis tabağına koyunuz Tavayı ateşten alıp, yemeği servis tabağındaki pilavın üstüne boşaltarak servis ediniz

Özellikle sakatat sevenlerin beğeneceği pilavlı kuzu böbreğini, yeşil salata ile servis edebilirsiniz Büyük, derin bir tavada, tereyağ ve rafine yağı orta ateşte eritiniz



Tarabya usulü dana ciğeri Tarifi
Malzemeler:
1’er adet dolmalık biber (kırmızı, yeşil, sarı)
1 adet kuru soğan
2 adet yeşil soğan
1 adet domates
150 gr dana ciğeri
1 er çay kaşığı tuz,karabiber,pul biber

Hazırlanışı: Kuru soğan kızgın yağda sotelendikten sonra yaprak ciğer ilave edilir İnce dilimlenmiş dolmalık biberleri kavrulur ve kuru soğanın içine konulur Daha sonra domates ve taze soğan sotelenir ve baharatlar ilave edilerek servise sunulur

Alıntı Yaparak Cevapla

Sakatat Yemekleri

Eski 10-11-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Sakatat Yemekleri







Böbrek Dolması Tarifi
Malzemeler: (4 Kişilik)
12 Kuzu Böbreği (yağları temizlenmiş)
120 gr (8 çorba kaşığı) + 1 tatlı kaşığı Margarin
4 Çorba Kaşığı Taze Ekmek İçi
1 Tatlı Kaşığı Hardal
2 Tatlı Kaşığı Ketçap
1 Diş Sarmısak (dövülmüş)
1 Çay Kaşığı Tuz
1 Kahve Kaşığı Karabiber
200 gr (1 su bardağı) Kaynar Et Suyu
50 gr (1/4 su bardağı) Acı Krema
1 Tatlı Kaşığı Mısır Nişastası (bir tatlı kaşığı suda eritilmiş)

Hazırlanışı:
Böbrek dolması oldukça değişik bir yemektir Karışık salata ve patates püresiyle servis edilirÖnce fırınınızı orta sıcaklığa getirip (190 C) ısıtınız Küçük bir fırın tepsisini bir tatlı kaşığıyla yağlayarak bir kenara bırakınız Orta boy derin bir kaba, geri kalan yağı, ekmek içini, hardalı, ketçabı, sarmısağı, tuzu ve karabiberi koyarak, tahta bir kaşıkla iyice karıştırınızKeskin bir bıçakla böbrekleri 1/2 cm derinliğinde cep biçiminde yarınız Hazırladığınız karışımı kaşıkla alarak açtığınız yarıklara doldurunuz Böbrekleri birbiri ardına fırın tepsisine diziniz
Üstlerine kaynar et suyunu dökerek, alüminyum kağıtla örtünüz Tepsiyi fırına sürüp 20-25 dakika pişiriniz
Tepsiyi fırından alıp, alüminyum kağıdı çıkardıktan sonra, delikli kepçeyle böbrekleri ısıtılmış servis tabağına alarak, sosu yapıncaya kadar sıcak bir yerde bekletiniz
Tepside kalan suyu küçük bir tencereye boşaltıp kremayı katarak hafif ateşte 5 dakika pişiriniz Suda eritilmiş mısır nişastasını ekleyip devamlı karıştırarak 1 dakika, sos pürtüksüz ve kalın bir kivama gelinceye kadar pişiriniz (Sosu tadarak gerekirse biraz daha tuz ve karabiber ekleyebilirsinız) Tencereyi ateşten alıp, sosu bobreklerın ustüne dökerek hemen servis ediniz
Böbrek dolması oldukça değişik bir yemektir Karışık salata ve patates püresiyle servis edilir



Beyin Tava Tarifi
Malzemeler: (4 Kişilik)
4 Kuzu Beyni (haşlanmış)
3 Yumurta
3 Çorba Kaşığı Rendelenmiş Kaşar yada Gravyer Peyniri
1/2 Su Bardağı Un
3/4 Su Bardağı Rafine Yağ
1 Kahve Kaşığı Tuz 1/2 Kahve Kaşığı Karabiber

Hazırlanışı:
Rendelenmiş kaşar yada gravyer peyniriyle hazırlanan beyin tava, meze olduğu gibi değişik bir giriş yemeği olarak da servis edilebilir
Haşlanmış beyinlerin her birini 4'er parça halinde kesiniz Tuz ve biberi üstüne serptikten sonra rendelenmiş peynire iyice bulayınız
Orta boy bir kapta yumurtaları iyice çırpınız Beyinleri önce una, sonra da yumurtaya buladıktan sonra kızgın tavada 4 dakika alt-üst ederek kızartınız Beyinleri servis tabağına alarak sıcak sıcak servis ediniz

Rendelenmiş kaşar yada gravyer peyniriyle hazırlanan beyin tava, meze olduğu gibi değişik bir giriş yemeği olarak da servis edilebilir



Mantarlı Dana Böbreği Tarifi
Malzemeler:
1 kg böbrek
200 gr mantar
1 orta boy soğan
4 çorba kaşığı tereyağı
Yeteri kadar tuz, karabiber
1-2 adet defne yaprağı
Yarım demet maydanoz
1 tutam dereotu

Hazırlanışı:
İri kuşbaşı olarak doğranmış böbreği yıkayıp kurulayın Tencereye tereyağını koyup eritin Yağ biraz kızgınlaşınca içerisine böbrekleri atıp kendi suyunu çekinceye kadar pişirin Üzerine yemeklik olarak doğranmış soğanı koyarak 2 veya 3 dakika kadar kavurun
İçerisine bütün mantarları ilave edin Pişmekte olan mantarlar kendi suyunu verip çekince bir su bardağı su ilave edin Kısık ateşte suyu koyu kıvam alıncaya kadar pişirin Üzerine tuz, karabiber, maydonoz ve dereotunu ilave ederek servise sunun

İri kuşbaşı olarak doğranmış böbreği yıkayıp kurulayın Tencereye tereyağını koyup eritin Yağ biraz kızgınlaşınca içerisine böbrekleri atıp kendi suyunu çekinceye kadar pişirin



Ciğer Beyaz Şaraplı Tarifi
Malzemeler: (4 Kişilik)
750 gr Dana Ciğeri (ince dilimlenmiş)
1 Tatlı Kaşığı Tuz
1 Çay Kaşığı Karabiber
2 Çorba Kaşığı Un
60 gr Tereyağı (4 çorba kaşığı)
2 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
2 Arpacık Soğanı (kıyılımış)
1 Diş Sarmısak (dövülmüş)
200 gr Kırmızı Şarap (1 su bardağı)

Hazırlanışı:
Çabuk ve kolay hazırlanan beyaz şaraplı ciğer, tereyağlı şehriye ve bezelye ile servis edilebilir
Ciğer dilimlerini tuz ve biberle ovunuz ve her iki yüzlerini unlayarak bir kenara koyunuz
Büyük bir tavada tereyağ ve zeytinyağı eritip, köpükleri kaybolunca arpacık soğanı ve sarmısağı ekleyerek 3-4 dakika, soğanlar yumuşayana kadar sote ediniz
Tavaya 4-5 ciğer dilimi koyup her iki yüzlerini 2-3'er dakika kizartınız Bir delikli kepçeyle tavadan alıp, öteki ciğer dilimlerini kızartırken (gerekirse tereyağ ve zeytinyağ ekleyerek) ilk kızarmışları ısıtılmış bir tabakta üstünü örterek sıcak tutunuz Bütün dilimler kızardıktan sonra ciğer ve soğanları ısıtılmış tabağa alıp, sıcak tutunuz Şarabı tavaya boşaltıp, harlı ateşte 1-2 dakika karıştırarak kaynatınız
Tavayı ateşten alınız Sosu, tabaktaki ciğerlerin üstüne boşaltarak hemen servis ediniz

Çabuk ve kolay hazırlanan beyaz şaraplı ciğer, tereyağlı şehriye ve bezelye ile servis edilebilir



Böbrek ve Ciğer Şiş Tarifi
Malzemeler: (4 Kişilik)
500 gr Dana Böbreği (yağları temizlenmiş ve kuşbaşı doğranmış)
500 gr Kuzu Ciğeri (kuşbaşı doğranmış)
4 Çorba Kaşığı Rafine Yağ
6 Çorba Kaşığı Kırmızı Şarap
1 Tatlı Kaşığı Kekik
1 Çay Kaşığı Tuz
Kahve Kaşığının Ucuyla Karabiber

Hazırlanışı:
Hazırlanması kolay olan böbrek ve ciğer şişi, öğle ve akşam yemeklerinde servis edebilirsiniz
Büyük bir çukur tabakta rafine yağı, kırmızı şarabı, kekiği, tuzu ve biberi karıştırıp, böbrek ve ciğerleri oda sıcaklığında 4 saat bu karışımın içinde bekletiniz
Izgaranızı yüksek sıcaklıkta kızdırınız
Kuşbaşı ciğer ve böbrekleri bir ciğer bir böbrek sırasıyla şişlere geçirip, her tarafını 4'er dakika kızartınız Kızardıktan sonra, içinde yatırdığınız şaraplı karışıma bir kere bulayıp, servis ediniz

Hazırlanması kolay olan böbrek ve ciğer şişi, öğle ve akşam yemeklerinde servis edebilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla

Sakatat Yemekleri

Eski 10-11-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Sakatat Yemekleri







Gömlekli Ciğer Izgarası
Malzemeler

1 adet koyun karaciğeri
2 adet ince taraflarından kuzu gömleği
1 çorba kaşığı kekik
1 baş soğan
Tuz ve karabiber

Tarifi
1 -İnce zarları özenle soyulmuş 1 adet koyun ciğerini yarım parmak inceliğinde meyilli olarak dilimlere kestikten ya da ciğerciye kestirdikten sonra, ciğerleri yıkamalı, kurulamalı, sonra bunlara; 1 baş soğan suyu, 1 çorba kaşığı kekik, 1 kahve kaçığı karabiber ile tatlı kaşığı da tuz ilâve ederek, hepsini iyice bir kanştırmalı ve iki saat kadar bir tarafa bırakmalıdır
2 -İki saat sonra ciğer dilimlerini alarak, bunları ince taraflarından olmak üzere, ancak ciğer dilimlerini sarabilecek küçüklükte parçalara kesilmiş ve ılık suya sokup çıkarmak suretiyle yumuşatılmış küçük kuzu gömleklerine, bütün ciğerleri teker teker olmak üzere sarmalıdır (Yukarıda anlattığımız gibi hazırlanmış ciğerleri gömleklere sarmadan da ızgarada yapılabilir Ancak gömleğe sarılmış olarak pişirilen ciğerler olağanüstü nefis olurlar)
3 -Sonra, gömleklere sarmış olduğumuz bu ciğerleri, pek harlıca olmayan kömür ateşinin üç dört parmak yüksekliğinde bir yerine oturtulmuş tel ızgaraya yerleştirerek, ciğerlerin bir tarafları iyice pembeleş-tikten sonra diğer taraflarını çevirmek suretiyle ciğerleri pişirmeli ve tabağa alarak sofraya servis yapmalıdır



Beyin Haşlaması
Malzemeler
6 koyun beyni
200 gram domates (2 büyük)
6 bardak et suyu
400 gram sarı patates (3 büyük)
100 gram soğan (2 çok küçük)
200 gram havuç (3 küçük)
1/2 demet maydanoz
100 gram iç bezelye
Tuz

Tarifi

1 Bir tencereye; 6 bardak et ya da tavuk suyu, 1 çorba kaşığı tuz, 100 gram iç bezelye, kazınmış, ortalarından ikiye bölünmüş ve yarımşar parmak uzunluğunda parçalara doğranmiş 3 küçükçe havuç ile soyulmuş, dörde bölünmüş 2 çok küçük de soğan koyduktan sonra, tencerenin kapağı kapatılmış olarak ateşe oturtmalı ve kaynamaya bırakmalıdır (Haşlamaya, konserve bezelye kullanıldığında bezelyeler, en sonra atılmalıdır)
2 Kaynayınca, bunlara; soyulmuş, dört yâ da sekize bölünmüş 3 büyük sarı patates, yine soyulmuş ve dörde bölünmüş 2 küçük domates ile, akmakta olan bir musluk altına tutmak suretiyle ince zarları ayıklanmış 6 adet de koyun beyni ilâve ederek, tencerenin kapağını kapatmalı ve sebzeler iyice pişmiş bir hal alıncaya kadar bunları orta kuvvetteki ateşte aşağı yukarı 30 dakika haşlamalı ve tencereyi ateşten alarak, üstüne kıyılmış yarım demet maydanoz ilâve ettikten sonra, haşlamayı kâseye almalı ve yanında dilimlere kesilmiş limon olduğu halde servis yapmalıdır



Tandır Kuzubaşı
Malzeme

1 tandır kuzubaşı (beyinli),
1 çay kaşığı kekik,
1 çay kaşığı pul biber,
tuz

Yapılışı
Dışarıdan hazır pişmiş olarak alacağınız tandır baş eğer ayıklanmamış ise ayıklayın Kemik, kıkırdak ve kalın derileri atın
Etleri ısıya dayanıklı bir cam sahana yerleştirin Üzerlerine kekik, pul biber ve tuz serpin Masaya getirip bir mum veya ispirto ocağının üstüne yerleştirin
Tandır baş çok yağlı olduğundan hemen donar Hafif ısıtmalı bir düzen ile servis süresini uzatabilirsiniz



Soğanlı Ciğer Tava
4 kişilik Malzemesi

1 kg kuşbaşı kuzu ciğeri
2 iri soğan
6 çorba kaşığı sıvıyağ
3-4 diş sarımsak
1 su bardağı un
4-5 dal maydanoz
Tuz
Karabiber
Kekik

Tarifi
Ciğerleri yıkayıp iyice süzün Kağıt havlu üzerine unu yayın Ciğerleri üzerine alıp karıştırarak unlayın
Tavada 5 kaşık sıvıyağı kızdırın Ciğerlerin fazla unlarını silkeleyerek kızgın yağa ekleyin Tuz serpip kavurun Kevgirle yağdan çıkarıp kağıt havlu üzerine alın
Soğanları yarım halkalar halinde doğrayın

Sarımsakları soyup ince ince dilimleyin Maydanozu temizleyip kıyın Tavadaki yağı süzün Kalan 1 kaşık sıvıyağı tavaya alıp soğan ve sarımsakları kavurun Ciğerleri ilave edip baharatları serperek karıştırın

Tahta kaşıkla yavaş yavaş karıştırarak 5 dakika pişirin Maydanozu ekleyip karıştırın ve ateşten alın Sıcak olarak servis yapın



Dalak Dolması
MALZEMELER:
4 adet dalak
4 orta boy soğan
2 Yemek kaşığı pirinç
1 tatlı kasığı karabiber
1 tatlı kaşığı fıstık
1 tatlı kaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı nane
3 Yemek kaşığı un
1 yumurta

HAZIRLANIŞI:
Dalaklar kalın tarafından bıçakla yarılır içi kaşıkla boşaltılır 4 adet soğan piyaz şeklinde doğranır, pirinç ayıklanıp yıkanır Dereotu ince ince kıyılır Dalak içleri soğan ve pirincin yarısı dereotu fıstık tuz üzüm baharat karıştırılıp harç hazırlanır Hazırlanan harç dalaklara doldurulur ve dalaklar iki kat iple dikilir Harç hazırlanan tencereye kalan pirinç ve soğan atılır yağ ve tuz ilave edilip kaynatılır Dalak dolmaları kaynamakta olan suda 15 dakika haşlanır çıkarılıp süzülür Dolmaları haşladığınız su çorba olarak servis yapılır Dalaklar soğuduktan soma dilim dilim kesilir önce una sonra yumurtaya bulanıp kızartılır

Alıntı Yaparak Cevapla

Sakatat Yemekleri

Eski 10-11-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Sakatat Yemekleri







Paça Haşlaması
Malzemeler:
12 Tane keçi veya koyun paçası
Yarım çorba kaşığı limon
12 Bardak su
tuz
Yarım çorba kaşığı zeytinyağı

Yapılışı
Paçaların üstlerini kazıyıp çatallarının aralarındaki kıl keçelerini keserek çıkarın Sonra bunları tütsüleyip bol suyla yıkayın ve bir tencereye koyun Sonra tencereyi kuvvetli ateşin üzerine oturtun

Etler kaynayınca üzerinde oluşan köpükleri delikli kepçeyle alıp tencerenin kapağını kapatın Sonra tencereyi çok hafif ateşin üzerine koyarak burada on saat kadar pişirin

Paçalar pişince bunları tencereden çıkarın ve parçalamadan içlerindeki kemikleri alın, suyu ile birlikte paçaları kâseye koyarak yanında limonla birlikte servis yapın



Yürek Kebabı
Malzemeler:

5 Kuzu yüreği
2 Kaşık zeytinyağı
1 Soğan
1 Tutam kırmızı biber, karabiber
1 Kaşık salça
Tarçın ve toz şeker

Tarifi:
Kuzu yüreklerinin sinirlerini temizledikten sonra kuşbaşı doğrayın

Tuzladıktan sonra içinde soğan, salça, zeytinyağı, biraz kırmızı biber, karabiber, tarçın, ve pek az toz şeker bulunan karışımda bir gece dinlendirin

Ertesi gün şişlere dizerek kızartın



Yaprak Ciğer Kızartması
İçindekiler:
1 paket Banvit Hindi Ciğer (yıkanmış, süzülmüş, yaprak kesilmiş)
120 gr un
1 çay kaşığı toz kişniş
1 çay kaşığı toz kimyon
1 çay kaşığı kakule tohumu (dövülmüş)
1 çay kaşığı pul kırmızıbiber
1 çay kaşığı muskat
90 ml zeytinyağı
1 adet orta boy kırmızı soğan (ince yarım halka doğranmış)
10 sap maydanoz (ince kıyılmış)
Tuz, tane karabiber (arzu edilen miktarda, dövülmüş)

Un, tuz, karabiber ve diğer bütün baharatları iyice karıştırın
Süzülmüş ciğerlere kağıt havlu ile hafifçe bastırarak fazla sularını alın ve bir tepsiye koyun Üzerlerine baharatlı un serpip, hafifçe sallayarak her taraflarına bulayın
Zeytinyağını iyice kızdırın Ciğerlerin fazla unlarını silkeleyerek kızgın yağa atıp, hızlıca karıştırarak kahverengi oluncaya kadar kızartın Delikli kepçe ile kağıt havlu üzerine çıkarıp, fazla yağlarını süzün
Kırmızı soğan ve maydanozu harmanlayın
Ciğerleri, maydanozlu kırmızı soğan ve kızartılmış sarmısaklı ekmek dilimleri ile birlikte sıcak servis yapın



Fırında Tavuk Ciğeri
Malzemeler
1 kg tavuk ciğeri
1 büyük soğan (rendelenmiş)
1 diş sarımsak (ezilmiş)
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
Bir fiske tuz
Bir fiske kekik
1/2 çay bardağı sıvıyağ

Yapılışı
Ciğerleri istediğiniz büyüklükte doğrayıp bütün malzemeleri iyice karıştırın İki saat buzdolabında dinlendirin
Daha sonra fırının ızgara teline ciğerleri dizip önceden ısıtılmış 250 derece fırında kızarana dek pişirin
Fırın tepsisi içine koymayın, salınan su ile ciğerler yumuşuyor
Telde pişirdiğiniz zaman da mutlaka fırının alt raflarına bir tepsi koyun ki fırının içi rezil olmasın

Alıntı Yaparak Cevapla

Sakatat Yemekleri

Eski 10-11-2012   #5
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Sakatat Yemekleri







Bumbar Fırında

MALZEMELER
1 Koyun Barsağı (600 gr, delik olmayan)
2 Akciğer (çok ince kıyılmış)
2 İri Soğan (rendelenmiş)
200 gr (1 su bardağı) Pirinç (ayıklanıp yıkanmış)
1/4 Su Bardağı Su
1/4 Su Bardağı Et Suyu
1 Çay Kaşığı Tuz
1 Kahve Kaşığı Karabiber

Bulunduğunuz Bölüm : Yemek Tarifleri // Sakatat Yemekleri // Bumbar Fırında
Bumbar Fırında

MALZEMELER
1 Koyun Barsağı (600 gr, delik olmayan)
2 Akciğer (çok ince kıyılmış)
2 İri Soğan (rendelenmiş)
200 gr (1 su bardağı) Pirinç (ayıklanıp yıkanmış)
1/4 Su Bardağı Su
1/4 Su Bardağı Et Suyu
1 Çay Kaşığı Tuz
1 Kahve Kaşığı Karabiber

Tarif
Önce fırınınızı orta sıcaklığa getirip (180 C) ısıtınız Koyun barsağını musluğun ağzına takıp bol akar suyla, bir elinizle de içini sıyırarak, iyice yıkayınız
Et suyu dışında kalan malzemeyi birkaç kez ;harmanladıktan sonra, barsağın bir ucunu iple bağlayıp, öteki ucundan bir huni yardımı ile doldurunuz Öteki ucu da bağladıktan sonra bumbarı fırın tepsisine koyup et suyunu da dökerek fırına sürünüz Yemek suyunu aşağı yukarı tamamen çektiğinde fırından çıkarıp, sıcak sıcak servis ediniz



Sucuk

MALZEMELER

5 kilo dana kıyması, döşle karışık
20 gr kırmızı toz biber
10 gr yenibahar
20 gr karabiber
80 gr tuzla dövülmüş sarmısak
100 gr tuz
5 m koyun barsağı (Mısır Çarşısından temin edilebilir)

Sucuk tarifi
Malzeme iyice yoğurulur, birkaç saat serin bir yerde bekletilir Ilık tuzlu suda 15 dakika bekletilmiş bağırsağa
sucuk doldurma makinesiyle içinde hava kalmayacak şekilde istenen büyüklükte doldurulur, sicimle bağlanır Kuruması için rüzgarsız bir yere asılır İlk 3 gün asılan sucuklar günde 1 kere suya daldırıp, çıkartılır Damak zevkine göre baharat ve sarmısak miktarı arttırılıp, çoğaltılabilir



Kuzu Başı Fırında

MALZEMELER
2 Kuzu Başı (temizlenip üstten hafifçe kırılmış)
1 Litre (5 su bardağı) Su
l Tatlı Kaşığı Tuz
75 gr (5 çorba kaşığı) Tereyağı (eritilmiş)
2 Çorba Kaşığı Kekik

Kuzu Başı Fırında tarifi
Özellikle sakatat sevenlerin hoşlanacağı fırında kuzu başı, ucuz ve doyurucu bir giriş yemeği olarak servis edilebilir
Önce fırınınızı yüksek sıcaklığa (200 C) getirip ısıtınız Büyük bir tencereye su ve tuzu koyup kaynatınız Kuzu başlarını tencereye ekleyip, arasıra bir delikli kepçeyle üstte toplanan köpükleri alarak, tuzlu suyu tekrar kaynatınız 45 dakika pişirdikten sonra, başları tencereden alıp bir fırın tepsisine yerleştiriniz
Tencereyi ateşten alıp, içindeki sudan 2 1/2 su bardağı ayırarak kalan suyu dökünüz Tepsideki başların üstüne ayırdığınız 2 1/2 su bardağı suyu ve eritilmiş yağı dökünüz Tepsiyi fırına sürüp başları, arasıra suyundan üstüne kaşıkla dökerek 20 dakika, renkleri pembeleşene kadar pişiriniz Başları çevirip bir 15 dakika daha pişirdikten sonra, tepsiyi fırından alınız
Bir kesme tahtası üstünde satırla her başı iki eşit parçaya bölüp, üstüne kekiği serperek, ısıtılmış bir servis tabağında, yeşil salata yaprakları üstünde servis ediniz



Kuzu Böbreği Alevli

MALZEMELER
12 Kuzu Böbreği (temizlenip ortadan ikiye bölünerek hazırianmış)
30 gr (2 çorba kaşığı) Tereyağı
1 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
1 Orta Boy Soğan (ince doğranmış)
1 Çorba Kaşığı Hardal
1 Çorba Kaşığı Un
1 Çay Kaşığı Tuz
1 Kahve Kaşığı Karabiber
1/4 Su Bardağı Kırmızı Şarap
1 Çorba Kaşığı Limon Suyu
1/4 Su Bardağı Konyak
125 gr (1/2 su bardağı) Krema
1 Çorba Kaşığı Taze Soğan (ince kıyılmış)

Kuzu Böbreği Alevli tarifi

Oldukça kolay ve güzel bir yemek olan alevli kuzu böbreklerini haşlanmış patates ve taze fasulye ile servis edebilirsiniz
Büyük bir tavada, tereyağ ve zeytinyağı orta ateşte eritiniz Yağ kızınca, böbrekleri koyup 2-3 dakika, pembeleşmeye başlayıncaya kadar kızartınız Delikli kepçeyla böbrekleri bir tabağa alıp sıcak kalmalarını sağlayınız Tavadaki yağa soğanı ekleyip 5-6 dakika, pembeleşinceye kadar pişiriniz Böbrekleri yeniden tavaya koyarak hardal, un, tuz ve biberi ekleyiniz Ateşin altını açıp, sürekli karıştırarak 2 dakika pişiriniz
Ateşin altını kısarak, kırmızı şarap ve limon suyunu ekleyip sürekli karıştırarak, 5-6 dakika daha pişiriniz
Bu arada, bir tavada, konyağı hafif ateşte, iyice sıcak oluncaya kadar ısıtınız Konyağı böbreklerin üstüne döküp kibrit çakınız Alevler dininceye kadar tavayı hafif hafif sallayınız
Kremayı katıp iyice karıştırıp 1-2 dakika daha pişiriniz Tavayı ateşten alıp böbrekleri ısıtılmış bir servis tabağına aktarınız Taze soğanları serpip yemeğinizi servis ettiniz



Böbrek Tereyağlı

MALZEMELER
12 Kuzu Böbreği (yağları temizlenip 1 cm eninde dilimlenmiş)
30 gr Tereyağı (2 çorba kaşığı)
2 Çorba Kaşığı Beyaz Şarap
1 Çorba Kaşığı Limon Suyu
1 Çay Kaşığı Acı Hardal
1 Kahve Kaşığı Karabiber
1 Kahve Kaşığı Şeker

Böbrek Tereyağlı tarifi

Tereyağlı böbreğin pişme süresi çok kısa olduğundan, yemek sırasında bile hazırlanabilir Tereyağlı böbrekleri patates püresi ile servis edebilirsiniz
Büyükçe bir tavayı 3 dakika orta ateşte kızdırınız Yağı tavaya koyup, tavayı çevirerek yağın tavanın her tarafına yayılmasını sağlayınız Böbrek dilimlerini ekleyip, devamlı karıştırarak 5 dakika pişiriniz
Beyaz şarap ve limon suyunu katıp hardal, karabiber ve şekeri ekleyiniz
2 dakika daha, devamlı karıştırarak pişiriniz
Tavayı ateşten alıp hemen servis ediniz



Beyin Tava

Malzemeler

2 Dana Beyni
2 Yumurta
3 Kaşık un
Yarım bardak kızartmak için zetinyağı
1 Soğan
2 Defne yağı
Tuz , Karabiber
1 Avuç maydanoz yaprağı
1 Limon

Beyin Tava tarifi

Beyinlerin zarları az akan çeşme altında soyularak çıkarılır
Sıcak suya konurTuz,dörde bölünmüş soğan,defne yaprağı ilave edilip yarım saat haşlanırSoğutulur

Suyundan çıkarılan beyinler boyuna,6-8 parçaya dilimlenirTuz ve karabiber serpilir
Dilimler önce una ,sonra yumurtaya batırılıp kızgın yağda pembe olarak kızartılırFazla yağı çekmesi için kağıt üzerine çıkarılır

Servis tabağına alınıp maydanoz yaprakları ve limon dilimleri ile süslenir

Alıntı Yaparak Cevapla

Sakatat Yemekleri

Eski 10-11-2012   #6
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Sakatat Yemekleri







Fransız Usulü Ciğer

MALZEMELER

600 gram dana ciğeri

500 gram domates

2 adet kuru soğan

2 diş sarmısak

biraz un

100 gram margarin

1 yemek kaşığı domates salçası

2 yemek kaşığı sirke

1/2 çay kaşığı toz şeker

1/2 demet kıyılmış maydonoz

2-3 yaprak adaçayı

Fransız Usulü Ciğer Tarifi

Ciğeri ızgaralık olacak şekilde doğrayın Domateslerin kabuklarını soyduktan sonra küp şeklinde doğrayın Sarmısağı ve soğanı soyup ince ince kıyın Ciğerleri önce una bulayın, sonra kızgın yağda iki tarafını da sadece birer dakika kızartın Üzerlerine tuz ve karabiber serptikten sonra ciğer dilimlerini tabağa alın

Soğanı ve sarmısağı, ciğeri kızarttığınız tavaya atıp, aynı yağda kavurun Sonra üzerlerine, domatesleri ve domates salçasını ilave edin Kırmızı şarabıda ekledikten sonra 15 çay bardağı sıcak su katın Tuz,kırmızı biber ve şeker ile tatlandırın Ateşin altını iyice kısıp 10 dakika tıkırdatın Bu sürenin sonunda, kıyılmış ada çayı yapraklarını, biberiyeyi ve ciğerleri tavaya, sosun üzerine katın 1-2 dakika da sosla beraber pişirin ve sıcak olarak servis yapın



Ciğer Pakistan Usulü

MALZEMELER

750 gr Kuzu Ciğeri (ince dilimlenmiş)

4 Diş Sarmısak (dövülmüş)

1 Tatlı Kaşığı Tuz

1 Tatlı Kaşığı Pul Kırmızı Biber

1 Çay Kaşığı Karabiber

1 Limonun Suyu

1/4 Su Bardağı Tereyağ

Ciğer Pakistan Usulü Tarifi

Her ciğer dilimini uzunlamasına ikiye kesip bir kenara koyunuz

Orta boy bir kaba sarmısak, tuz, pul kırmızı biber, karabiber ve limon suyunu koyup karıştırdıktan sonra, ciğerleri bu kaba koyarak 1 saat kadar bekletiniz

Büyük bir tavada tereyağını orta ateşte eritip ciğer dilimlerini 4-6 dakika, sık sık çevirerek kızartınız Delikli kepçeyle ciğerleri tavadan, ısıtılmış bir servis tabağına alıp sıcak sıcak servis ediniz



TERBİYELİ İŞKEMBE ÇORBASI

Malzemeler

Yarım kg temizlenmiş kuzu işkembesi

10 su bardağı su

5-6 diş sarmısak

3 adet defne yaprağı

3 çorba kaşığı tepeleme un

2 adet yumurta

İŞKEMBE ÇORBASI

Temizlenmiş işkembeleri birkaç su yıkayıp, düdüklü tencereye alınÜzerine 10 su bardağı suyu,sarımsakları, defne yapraklarını ilave edip, işkembeler yumuşayanadek pişirin Sonra işkembeleri delikli kepçe ile tencereden alıp, fındık iriliğinde parçalar halinde doğrayın, işkembelerin haşlanma suyundan bir kepçe alıp, unu topaksız bulamaç kıvamına getirerek tencereye aktarın Ardından doğranmış işkembeleri katınTuzunu ayarlayın Ağır ateşte ve karıştırarak çorbanın üzeri göz göz olana dek pişirin Bir kapta yumurtaları ve sirkeyi 1 tutam tuz ile çırparak iyice karıştırın, içine karıştırarak bir kepçe çorbanın suyundan ilave edip tekrar çırpın Ağır ağır ve sürekli karıştırarak çorbaya ilave edin Karıştırmaya ara vermeden çorbayı bir taşım daha kaynatarak ateıten alın Üzerine kırmızıbiberli tereyağ gezdirerek servis yapın

Not: işkembe çorbasını, sirkeyle karıştırılmış dövülmüş sarımsaklı sosla birlikte servis yapabilirsiniz



Acılı İşkembe
Malzemeler

işkembe

3adet soğan

5diş sarımsak

1kaşık biber salçası

sıvıyağ

Tarif

İşkembeyi kareler halinde doğrayın ve haşlayın Soğan ve sarımsağı yağda kavurun salçasını katın Haşladığınız işkembeyi de süzüp soğana ilave edin 1bardak su katın ve pişmeye bırakın Soğuk olarak servis edilir

Acılı İşkembe


Alıntı Yaparak Cevapla

Sakatat Yemekleri

Eski 10-11-2012   #7
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Sakatat Yemekleri







NOHUTLU İŞKEMBE YAHNİSİ

malzemeler
1adet dana işkembesi
2 kaşık yağ
3 baş soğan
çeyrek limon
yarım kilo nohut
Yeteri kadar tuz
yapılışı:

Nohut akşamdan bol tuzlu su ile ıslanır, sabahleyin dört beş kez iyice yıkandıktan sonra bol su ile, iki soğanla ateşte iyice pişirilerek süzgece çıkarılır Bir kap içinde geri kalan kıyılmış soğan yağda kavrulur, beş bardak işkembe suyu, tuz katılır; süzülmüş, pişmiş nohut suya katılır, işkembeler ayrıca parçalara kesilerek nohuda ilâve edilerek orta ateşte bir saat pişirilir Sıcak olarak servis yapılır



CİĞER SOTESİ
Malzeme :
1 tane koyun veya kuzu karaciğeri
5-6 dal maydanoz
2 kahve kaşığı un
2 tane domates (orta büyüklükte)
1-2 diş sarımsak
2 tutam kekik
1 yumurta kadar yağ
karabiber, tuz,

Yapılışı :
Ciğer yıkanıp temizlenir, kurulandıktan sonra zarı soyulur İki parmak genişliğinde parçalar halinde kesilir Enlemesine, bıçak sırt kalınlığında, şerit biçiminde doğranarak bir kaba konur Ayrıca domatesler de kabuğundan soyulup küçük küçük doğranır Yemekten 15 - 20 dakika önce büyükçe bir tavada yağ hafif kızdırıldıktan sonra ciğer de konur Suyu çekilinceye kadar kavrulur Un ve domates ilâve edilir Karabiber, tuz, kekik ve çentiklenmiş sarmısak içine atılır Birkaç defa karıştırılıp bir bardak sıcak su eklenir Birkaç taşım kaynatılır, tabağa alınır Yanma patates ve kıyılmış maydanoz konur ve servis yapılır



Izgara Kuzu Kokoreç
Malzeme
Hazır kokoreç,
1 tatlı kaşığı kekik,
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber,
tuz

Yapılışı
Alacağınız hazır kokoreçi önce 2 cm kalınlığında halka şeklinde kesin Sonra herbir halkayı dörde bölün Yapışmaz bir tavanın içine kokoreçleri koyun Tahta bir spatula ile karıştırarak 2-3 dakika sote edin Bir servis tabağına alarak üzerlerine kekik, kırmızı biber ve tuzu ekin



Tavuk ciğeri sote
Malzemeler

250 gram tavuk ciğeri
3 yemek kaşığı zeytinyağı,
6 sap taze soğan,
3 diş sarmısak,
2 orta boy domates,
3 sivri biber,
150 gram kültür mantarı,
yarım çay kaşığı karabiber,
yarım çay kaşığı kekik,
yarım çay kaşığı pul biber,
1/3 demet maydanoz,
tuz

Yapılışı
Tavuk ciğerlerini 3-4 santim büyüklüğünde doğrayalım Taze soğanları ayıklayalım ve doğrayalım Sarmısakları ayıklayıp çentelim Domatesin kabuğunu soyun, çekirdeklerini çıkartalım ve küçük küçük doğrayalım Sivri biberleri ince halkalar halinde keselim Kültür mantarını limonlu suda bekletip, küçükleri ikiye, büyükleri dörde bölelim Maydanozu yıkayıp yapraklarını ince kıyalım Zeytinyağını kızdırıp ve tavuk ciğerlerini tavaya atalım Tavayı ateş üzerinde oynatarak veya ciğerleri tahta kaşıkla zedelemeden çevirerek renkleri değişene kadar birkaç dakika sote edelim Ayıklanıp doğranmış taze soğan, sarmısak, domates, sivri biber ve mantarı ciğerlere ilave edelim Tavayı kapatıp altını kısarak 5 dakika kadar hepsini birlikte pişirelim Ateşten almadan önce tuz, karabiber, pul biberi katalım Tavanın altını söndürdükten sonra kekiği ve kıyılmış maydanozu serperek servis yapalım

Taze soğan yerine piyaz şeklinde doğranmış kuru soğan kullanabilirsiniz Herkes acı sevmeyebilir sivr, biber yerine çarliston da kullanabilirsiniz Pişerken suyu kalmazsa biraz sıcak su ilave edebilirsiniz



Torbada Tavuk Ciğeri

Malzemeler:
Bir buçuk çay fincanı zeytinyağı
2 çay fincanı taze soğan
1 tabak tavuk ciğeri
Bir buçuk çay fincanı su
Bir buçuk çay fincanı pirinç
1 çay fincanı soğan
4 çorba kaşığı dolma fıstığı
6 çorba kaşığı kayısı
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
1 çay fincanı kıyılmış maydanoz
1 tatlı kaşığı tarçın
4 adet yumurta
2 adet yufka
8 adet maydanoz sapı
2 çorba kaşığı yoğurt

Yapılışı:
Yarım çay fincanı yağda ince doğranmış taze soğan ve iri doğranmış ciğerleri ağır ateşte 5 dakika pişirin Üzerine bir buçuk çay fincanı su katıp 5 dakika daha pişirin Bu arada pirinci iyice yıkayıp suyunu süzün Kalan yağda ince kıyılmış kuru soğanı, doğranmış yürekleri fıstık ve ufak doğranmış kayısıyı, ağır ateşte yürekler yumuşayana dek kavurun Üzerine yıkanmış pirinçleri ekleyin Ciğerli harcı katıp, baharat ve ince kıyılmış maydanozu ilave edin 5 dakika ağır ateşte kaynatıp suyunu çektirin Ilınınca üzerine 3 adet çırpılmış yumurtayı katıp karıştırın Yufkayı dörde katlayın 26-28 cm çaplı yufkalar kesin (1 yufkadan 4 adet çıkar) Yufkaların her iki tarafını zeytinyağ ile yağlayın Kenardan çıkan parça yufkaları daire yufkaların ortasına koyun (alttan patlamasını önlemek için) Yufkaların üzerine harçtan 3'er çorba kaşığı koyun ve torba şeklinde toplayıp, kaynar suya batırılmış maydanoz sapıyla büzerek bağlayın Yoğurda artan 1 yumurtayı katıp iyice çırpın Karışımı torbaların üzerine sürün Önceden ısıtılmış 250 derece fırında 20 dakika, torbalar kızarana dek pişirin



Cevizli Ciğer Kavurma
Malzemeler

*Yarım kg dana ciğeri
*1 iri adet kuru soğan
*1 çay bardağı ceviz
*4 çorba kaşığı sıvı yağ
*1 tutam tatlı toz biber
*1 tutam tuz
Yapılışı
Tava iyice kızdırılınca yağ konur Yağ kızınca da kuşbaşı doğranmış ciğer katılır Hızlı ateşte ciğerin sulanmasına izin vermeden sürekli karıştırılır Ciğer renk almaya başlayınca yarım daire şeklinde doğranmış soğan eklenir Karıştırmaya devam edilir Soğan şeklini kaybetmeye başlayınca iri dövülmüş ceviz, tuz ve kırmızı toz biber eklenir Birkaç dakika sonra ateşten alınır Sıcak servis yapılır



Tavuk Ciğer Saç Kavurma

Malzemelerimiz
2 paket ciğer
3 domates, 3biber, iki taze soğan
1 patlıcan
tuz,baharat

Yapılışı:
ciğerlerimizi yıkayıp kuşbaşı doğruyoruz, yıkayıp bir kenarda süzülmeye bırakıyoruz
bu arada saça biraz yağ koyup minik minik doğradığımız patlıcan ve biberi koyup biraz karıştırıyoruz, sonra küp doğradımız domatesleri ilave ediyoruz
kavrulana kadar karıştırıyoruz
en son tavuk ciğerlerini ilave ediyoruz, tuzunu baharatını katıp
ciğerleri pişiriyoruz



Çeltik Kebabı
Malzemeler
1 kg kuzu ciğer
500 gr kuyruk yağı
3 adet domates
40 adet sivri biber
Tuz
Pul - karabiber
Kekik
Zeytinyağı

Nasıl Yapılır ?
Cigerlerimizi kuşbaşı şeklinde doğruyoruzKuyruk yağlarını da ciğerin biraz küçüğü şeklinde doğradıktan sonra tuz, pul-karabiber, kekik ve zeytin yağını marina ediniz Domates ve sivri biberlerimizi parmak şeklinde doğrayıp şiş aparatımıza bir ciğer bir domates ve bir kuyruk yağı şeklinde dolduruyoruz ve ızgarada pişirerek servis yapılır


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.