![]() |
Etnik Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Etnik Yemek TarifleriArap Yemekleri Türkiye'de yaşayan Arap asıllıların mutfağından yemek tarifleri ARAP TAVA yarım kilo dana kıyma 1 adet kuru soğan yarım bayat ekmek içi 1 tatlı kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber yarım demet kıyılmış maydonoz 1 kilo patates yarım kilo domates 250 gram sivribiber 1 tatlı kaşığı tuz 2 bardak su 1 yemek kaşığı domates salçası yarım su bardağı sıvı yağ Hazırlanışı Öncelikle kullanacağımız köfteleri hazırlıyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HALEP USULÜ YOĞURTLU ŞİŞ KÖFTE 6 kişilik Malzemesi 750 gr koyun kıyma 2 soğan 1 yumurta 2 çorba kaşığı margarin 1 dilim bayat ekmek içi Yarım kg yoğurt 4 ince pide 2 domates Tuz, karabiber, sumak Soğanı soyup rendeleyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Domatesleri soyup çekirdeklerini çıkarın ve küçük küçük doğrayın ![]() ![]() ![]() Pideleri fırında ısıtıp küçük kareler halinde doğrayın ve servis tabağına alın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FELAFEL Malzemeler 1 kupa dolusu haşlanmış nohut 1 küçük kuru soğan 2 diş sarımsak 1/3 demet maydanoz 1 tatlı kaşığı kimyon Tuz 2 yemek kaşığı un 2-3 yemek kaşığı zeytin yağı Kıyılmış marul yaprakları 1 taze salatalık dilimlenmiş 1 domates dilimlenmiş 1 kase taze yogurt Hazırlanışı Nohut, soğan, sarımsak, kimyon ve tuzu mutfak robotunuzda çekin ![]() ![]() Nohut karışımını yassı kӧfteler yapın yaklaşık 7 tane çıkıyor ![]() ![]() Arası açılan herhangi bir ekmeğin arasına bir falafel biraz marul yaprakları domates ve salatalık dilimleri ile doldurun ![]() ![]() MINDIRA Kızarmış patlıcan, labne peyniri ve domates sosu kullanılarak yapılır ![]() ![]() SİNİ KÖFTESİ (ARAP) MALZEMELER: Köftesi için: 1-1/2 su bardağı ince bulgur 1/2 su bardağı irmik 2 su bardağı sıcak su 2 orta boy patates haşlanmış rendelenmiş Kimyon Tuz 1 çorba kaşığı biber salçası 1 su bardağından az zeytinyağı İçi için: 300 gr kıyma 1/2 su bardağı dövülmüş ceviz 1 doğranmış soğan 2 çorba kaşığı zeytinyağı Yarım demet ince kıyılmış maydanoz Tuz Karabiber HAZIRLANIŞI: Bulgur ve irmik 2 bardak sıcak suyla karıştırılıp üzerine bir kapak örtülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Etnik Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Etnik Yemek TarifleriÇerkez Yemekleri Türkiye'de yaşayan Çerkez asıllıların mutfağından yemek tarifleri HURMİSA Malzemeler 1 yumurta 1/2 çay bardağı sıvı yağ 1/2 çay bardağı erimiş margarin veya tereyağı 2 çorba kaşığı yoğurt 1 çorba kaşığı sirke 1/2 paket kabartma tozu 1 çay bardağı badem veya fındık (dövülmüş) 2,5 su bardağı un Şerbeti için 2,5 su bardağı şeker 2 su bardağı su 1/2 tatlı kaşığı limon suyu Hamur yoğuracağımız kaba, eritip soğuttuğumuz margarini, yoğurdu, yumurtayı, sirkeyi, sıvı yağı, kabartma tozunu, toz haline gelene dek dövülmüş badem veya fındığı ekleyip çırpma teli ile karıştıralım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇERKEZ PASTASI Semiz bir tavuğu yumuşayıncaya dek haşlayıp süzdükten sonra büyük bıçakla vurarak düzgünce doğrayınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇERKEZ TAVUĞU 1 bütün tavuk 3 su bardağı su 2 tatlı kaşığı tuz 8 diş sarımsak 5 ince dilim bayat ekmek 3 su bardağı dövülmemiş ceviz 1 tatlı kaşığı karabiber 2 çorba kaşığı sıvıyağ yarım tatlı kaşığı kırmızı toz biber 1 tatlı kaşığı tuz Tavuğu temizleyip yıkayın ve bir tencereye alın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇERKEZ SOBRASI (ESKİŞEHİR) Kullanılacak Malzeme (4 Kişilik) 1 kg fırınlanmış mısır unu 1,5 kg su 0,5 kg süt 1 çorba kaşığı tuz 0,5 kg Çerkes peyniri 150 gr tereyağı Hazırlanışı: Süt ve su büyükçe bir tencereye konularak tuz ilave edilip 90 derece kaynatılır, kaynar suyun içerisine mısır unu ilave edilerek tahta kaşıkla karıştırılmak suretiyle pişirilir ![]() ![]() FIÇÇIN MALZEMELER HAMURU: 1 tatlı kaşığı yaş maya, ılık suda bekletilir ![]() ![]() ![]() İÇİ: Yarım kilo orta yağlı kıyma, bir büyük soğan, 1 baş sarımsak, 1 tatlı kaşığı karabiber, 2 tatlı kaşığı pulbiber ve 1 çay bardağı su hazırlanır ![]() ![]() ![]() ![]() HAZIRLANIŞI: Hamur bir büyük bir küçük olmak üzere ikiye ayrılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Etnik Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Etnik Yemek Tarifleri![]() Makedon Yemekleri Türkiye'de yaşayan Makedon asıllıların mutfağından yemek tarifleri ![]() SİYAH ERİKLİ YAHNİ 1 kg ![]() 10–15 adet arpacık soğan 1 baş sarımsak 5 adet çarliston biber 6–7 adet defne yaprağı 15 adet kadar siyah kuru erik 5 yemek kaşığı zeytinyağı ½ çay bardağı elma sirkesi 1 su bardağı su 5–6 adet marul yaprağı 1 yemek kaşığı biber salçası tuz karabiber HAZIRLANIŞI: Bir tencereye yağı ve etleri koyup, kavuralım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TİYANİSA 2 yumurta, bir çay kaşığı kabartma tozu(ya da yemek sodası), 3 yemek kaşığı yoğurt bir kasede çırpılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Sabah kahvaltısında Fransızlar için krep neyse ondan çok daha lezzetli olan tiyanisa da Makedonlar için odur ![]() ![]() KAYMAÇİNA Malzeme: 1 kilo süt 6 yumurta 13 çorba kaşığı toz şeker Hepsi birlikte yumurta teli ile çırpılır ve bir kaba dökülür ![]() ![]() ![]() İRMİK TATLISI Malzeme: ½ kilo süt 125 gr ![]() 4 yumurta Şurubu: 4 su bardağı toz şeker 3,5 bardak su 1 – 2 bardak limon suyu Süt ve yağ kaynatılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şurubu: 4 bardak su ile şeker kaynatılır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Etnik Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Etnik Yemek TarifleriRumeli Yemekleri Rumeli mutfağından yemek tarifleri EKŞİ TATLI RUMELİ YAHNİSİ Malzemeler 350 gr ![]() 2 orta boy soğan 2-3 diş sarımsak 1 orta boy havuç 150 gr ![]() 2 portakal suyu 1 çorba kaşığı şeker 2 çorba kaşığı sirke 1/2 çorba kaşığı nişasta 1 çorba kaşığı salça 3 çorba kaşığı soya sosu 3/4 çay bardağı sıvı yağ (yarısı sebzeler, yarısı et için ayrılır) tuz karabiber Tavuk etlerini bir kaba alalım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() YALANCI KAYMAK BAKLAVASI Baklavalık yufkayı dibi tereyağlı tepsiye bir tane koyarak üstüne eritilmiş tereyağı serpip başka bir yufka örtünüz ![]() ![]() Koyu hazırlanmış muhallebi serilir ![]() Bundan sonra yufkaların diğer yarısı üstüne konarak baklava baklava kesmek gerekir ![]() Daha sonra da üzerine yağı haşlayıp pişirmeli ![]() Şekeri haşlanır, üzerin dökülür ![]() Not: Bu tatlı Rumeli tarafında çok ünlü ise de zahmetine değmez ![]() ![]() ![]() DAMAT PAÇASI BÖREĞİ Malzemeler 3 yufka 1 tavuk göğsü (haşlanmış) 1 çay bardağı sıvı yağ 2 su bardağı tavuk suyu tuz Sosu için: 2 yumurta 2 çorba kaşığı un 3 çorba kaşığı yoğurt 2 çorba kaşığı sirke 3-4 diş sarımsak 1 çorba kaşığı tereyağı veya margarin (30 gr ![]() 3 su bardağı tavuk suyu tuz kırmızıbiber Tavuk göğsünü 5,5 su bardağı sıcak su ilavesi ile haşlayalım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() CEVİZLİ BİBERLİ SALATA 5 patlıcan 10 kırmızıbiber 1 kg domates 1 çay bardağı zeytinyağı 10 ceviz HAZIRLANIŞI: Fırında biberleri ve patlıcanları közleyelim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Etnik Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Etnik Yemek Tarifleri![]() Yahudi Yemekleri Türkiye'de yaşayan Yahudi asıllıların mutfağından yemek tarifleri ![]() GİZADOS (Ciğerli kuru fasulye) MALZEMELER: Yarım kg kuru fasulye 250 gram dana ciğeri 2 adet domates veya 2 kaşık salça 1 çorba kaşığı dolusu margarin 1 adet büyük boy soğan Yeteri kadar tuz, kırmızı pul biber 2 adet yeşil biber HAZIRLANIŞI: Akşamdan fasulyeyi temizleyip iyice yıkayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PANADERO MACARENOS (Fırıncının makarnası) MALZEMELER: 1 paket fiyonk makarna (haşlanmış) 2 çorba kaşığı zeytinyağı 1 büyük boy soğan (piyazlık doğranmış) 3 diş sarımsak (ezilmiş) 2 adet kabak (halka halka doğranmış) 3 su bardağı mantar (dilimlenmiş) Kırmızıbiber (şerit şerit doğranmış) Yarım çay kaşığı Hint cevizi rendesi 1 su bardağı fesleğen (ince kıyılmış) 1,5 su bardağı kaşar peyniri (rendelenmiş) Tuz Karabiber Beşamel sos için: 2 su bardağı süt 2 çorba kaşığı tereyağı 1 çorba kaşığı un Yarım su bardağı taze kaşar peyniri rendesi Tuz HAZIRLANIŞI: Tavada yağı ısıtıp, soğan ve sarımsağı kavurun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PECHES MALZEMELER: 250 gram beyaz etli balık 2 dilim ekmek 1 adet yumurta 1 adet soğan Köfte baharı Tuz 1 su bardağı ayçicek yağı Yarım demet maydanoz 1 adet yaprakları ayrılmış marul HAZIRLANIŞI: 250 gram balığı haşlayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇAKAL ERİKLİ GELİNCİK BALIĞI MALZEMELER: Yarım su bardağı zeytinyağı 1 kg çakal eriği 1 çorba kaşığı şeker Gelincik balığı HAZIRLANIŞI: Balıklarını temizleyip tuzlayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Etnik Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Etnik Yemek TarifleriLaz Yemekleri Türkiye'de yaşayan Laz asıllıların mutfağından yemek tarifleri TROKLOSTU Malzeme koypeynir (en iyisi minzi) tuz (eger koypeynir fazla tuzlu degilse) tereyagı sicak su Yapılışı: 2 yemek kasigi tereyagi eritilir buna koypeyniri eklenir, iyice karistirdiktan sonra sicak su ve tuz koyulur, buda iyice kaynadiysa ![]() LAZ LOKMASI 2 adet yumurta 2 su bardağı un 1su bardağı su 1 su bardağı yoğurt 1 tutam tuz Kızartma yağı Üzeri için: Bal Karıştırma kabına bütün malzeme konur, mikserle çırpılır ![]() ![]() ![]() ![]() ISIRGAN YAĞLAŞI MALZEMELER: 2 bağ ısırgan 1 çorba kaşığı yağ 1 çay bardağı mısır unu 1 su bardağı süt Yeterince tuz Nane HAZIRLANIŞI: Isırganı temizledikten sonra yıkayıp haşlayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MARAGYANİ MALZEMELER: 1 kg kuşbaşı dana eti 2 adet orta boy soğan Tuz Karabiber 2 su bardağı mısır unu 2 çorba kaşığı tereyağı 1 çorba kaşığı siyah susam 1 tatlı kaşığı susam 1 çorba kaşığı kinzi (Karadeniz'de kişnişe böyle deniyor) 4 diş iri boy sarımsak 1 çorba kaşığı kuru haspir (ya da safran) 1 çorba kaşığı domates salçası 1 su bardağı fındık (kavrulmuş, kalın kıyılmış) 1 çay bardağı ceviz (çekilmiş) HAZIRLANIŞI: Kuşbaşı etleri kesme şeker büyüklüğünde doğrayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ŞİLOFTA MALZEMELER: 1 su bardağı makarna 4 su bardağı süt 6 çorba kaşığı toz şeker 2 kahve kaşığı salep 4 kahve fincanı fındık (kavrulmamış, dilinmiş) 2 çorba kaşığı tereyağı 2 tatlı kaşığı tarçın HAZIRLANIŞI: Harlı ateşte kaynayan bol suda, şekilli makarnaları, diri kalacak şekilde haşlayıp süzün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Şilofta kahvaltı sofrasına çok yakışan bir çorbadır ![]() ![]() ![]() ![]() Levanten Yemekleri Türkiye'de yaşayan Levanten asıllıların mutfağından yemek tarifleri ROULADE (Et dolması) MALZEMELER: 4 parça dana budundan dövülmüş uzun et parçaları Un Tuz Karabiber Kızartmak için yağ 1 bardak et suyu (300 ml et bulyona 150 ml su ilave edin) Limonlu kekik otu Dolgusu için: 3 tane taze soğan veya ince pırasa 3-4 adet havuç 3-4 adet kereviz sapı Yarım demet maydanoz Sebzesi: (toplam 800gram) pırasa, taze fasulye, mantar ve küçük patates Terbiyesi için: 100 ml üzüm çekirdeği yağı veya çiçek yağı 2-3 çorba kaşığı kırmızı üzüm sirkesi Yarım çorba kaşığı hardal Tuz Karabiber HAZIRLANIŞI: ince kesilmiş taze soğanları, havucu, kereviz saplarım ve maydanozu karıştırıp et parçalarının üzerine (1-2 çorba kaşığı kadar) yerleştirin ve et parçalarını yuvarlayıp rulo haline getirin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FOCACCİO DEL PORRO (Pırasa böreği) MALZEMELER: Hamur için: 400 gram un (3 bardaktan 2 parmak eksik) 200 gram margarin (buzdolabından çıkmış) 1 yumurta 1 tutam tuz Üstü için: 100 ml ![]() 100 ml ![]() 4 yumurta Tuz Karabiber Rendelenmiş muskat Harcı için: 3 adet pırasa 160 gram Rokfor peyniri HAZIRLANIŞI: Hamur: Un, margarin, yumurta ve tuzu çabuk hareketlerle yoğurup pürüzsüz bir hamur yapın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AMANDEE LE ANNANAS MALZEMELER: Kek için: 3 yumurta 3 kahve fincanı şeker 2 kahve fincanı un 1 kahve fincanı mısır nişastası 1 paket kabartma tozu 1 bardak soğuk süt Krema için: 4 çay bardağı süt 5 çorba kaşığı şeker 2,5 çorba kaşığı mısır nişastası 2 yumurta 1 paket vanilya 1 paket çiğ krema 100 gram badem 1 kutu ananas HAZIRLANIŞI: Önce keki, klasik kek gibi pişirin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Etnik Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Etnik Yemek TarifleriArnavut Yemekleri Türkiye'de yaşayan Arnavut asıllıların mutfağından yemek tarifleri BARBUNYA FASULYESİ (İŞKODRA ARNAVUTLUK) Malzemeler 1/2 kg kuru barbunya fasulye 1/2 su bardağı zeytinyağı 2 adet orta boy kuru soğan 4-5 diş sarımsak 4 adet kırmızı uzun dolmalık biber (arnavut biberi, tarhana ya da salçalık biber de denir) 1 yemek kaşığı domates salçası 2 tatlı kaşığı tozşeker 1 çay kaşığı tuz istenirse 1/2 çay kaşığı toz tarçın Yapılışı: Kırmızı dolmalık biberler yıkanıp kurulanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ARNAVUT ÇULLAMASI 4 kişilik 4 adet orta boy bostan patlıcanı Yarım limonun suyu 1 kase un 2 adet yumurta 1 adet soğan 2 çorba kaşığı sıvı yağ 300 gram yağsız kıyma 5 adet sivri biber 8 diş sarımsak 3 adet orta boy domates Yarım demet maydanoz 1 kahve fincanı su Tuz Karabiber Kızartmak için: Sıvı yağ Ön hazırlık olarak patlıcanları 1 parmak kalınlığında halkalar şeklinde dilimleyelim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Patlıcan dilimlerini önce una sonra çırpılmış yumurtalara bulayarak, kızgın sıvı yağda arkalı önlü kızartalım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kabuklarını soyup fındık iriliğinde doğradığımız domatesleri, tuzu ve karabiberi ekleyerek, 3 dakika daha hafif ateşte kavuralım ![]() ![]() ![]() Arasına ve üzerine kıymalı harcı yayalım ![]() ![]() ![]() Not: Arnavut çullamasım fırın yerine yayvan bir tencerede ve kısık ateşte pişirebilirsiniz ![]() ARNAVUT SALATASI 1 su bardağı tuzsuz dana (ya da tavuk) suyu 1 arnavutbiberi (kurutulmuş acı kırmızı biber; çekirdekleri temizlenip ufalanmış) 3 taze soğan (ayıklanıp, iri doğranmış) 1 1/2 çorba kaşığı sirke 1 1/2 tatlı kaşığı tozşeker 1/2 tatlı kaşığı tuz bir tutam karabiber (taze çekilmiş) 1 1/2 çorba kaşığı natürel zeytinyağı 1 çorba kaşığı limon suyu (taze sıkılmış) 1 iri göbek salata (iyice yıkanıp süzdürülmüş) Küçük birtavada dana (ya da tavuk) suyu, arnavutbiberi parçaları, taze soğanlar, sirke, tozşeker, tuz ve karabiberi karıştırın ![]() ![]() Tavayı alıp, karışımı ılındırdıktan sonra blendırın kabına aktarın ![]() ![]() Sosu bir salata kâsesine koyup, kâseyi buzdolabında 15 dakika bekletin ![]() ![]() ![]() ![]() ARNAVUT YAHNİSİ MALZEMELER 1 Kuzu Ciğeri 500 gr Kuzu Eti 100 gr Mantı Hamuru 1 Avuç Nohut 1 Adet Sivribiber 1-2 Arnavut Biberi 1 Pırasa Tuz Karabiber Kırmızıbiber Kekik 1 Kuzu Beyni 2 Çorba Kaşığı tereyağı 1 Adet Soğan YAPILIŞ TARİFİ Tereyağını bir tencereye alın ![]() ![]() ![]() Suyunu çektikten sonra akşamdan ıslanmış nohutu tencereye koyun ![]() Pişerken küçük kesilmiş ciğer,sivribiber, arnavut biberi ve mantı hamurunu sırayla ilave edin ![]() ![]() Pırasayı yıkayıp, ayıklayın ![]() ![]() ![]() Tuz, karabiber,kırmızı biber ve beynini birkaç parçaya bölünmüş olarak tencereye alın ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Etnik Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Etnik Yemek TarifleriBoşnak Yemekleri Türkiye'de yaşayan Boşnak asıllıların mutfağından yemek tarifleri ![]() BOŞNAK BÖREĞİ MALZEMELER 1 kg un 1 fincan sivi yag 1 yumurta sarisi Yeterince su 200 gr beyaz peynir 1 demet maydanoz 1 su bardagi sivi yag Tuz YAPILIŞI Unun ortasini açip tuzu, ilik suyu ve bir fincan sivi yagi ilave ederek bir hamur elde edelim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BOŞNAK TATLISI 3 adet yumurtanın sarısı 1 paket margarin 1 tutam tuz alabildiğince un 1 paket kabartma tozu Üzerine: 1 adet yumurtanın sarısı hindistancevizi antepfıstığı İçine: 1 su bardağı dövülmüş ceviz 1 tatlı kasığı tarçın 1 tatlı kasığı hindistancevizi Şerbeti için: 3 su bardağı şeker 2,5 su bardağı su çeyrek limonun suyu Yumurta sarılarını ve eriterek iyice soğuttuğumuz margarini bir kaba alalım ![]() ![]() ![]() Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene dek yoğuralım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ters çevirerek, çok az yağ sürülmüş tepsiye dizelim ![]() ![]() ![]() ![]() Ateşten almadan 1 dakika önce limon suyunu ilave edelim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() NOHUTLU KAPÇIK MALZEMELER: 4 su bardağı un 2 su bardağı nohut 1 çay bardağı zeytinyağı Yarım demet maydanoz 1 tatlı kaşığı kuru nane 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı kimyon 1 çay kaşığı tuz Yarım kg yoğurt 3-4 diş sarımsak 1 çorba kaşığı tepeleme tereyağı 1 çorba kaşığı salça 1 çay kaşığı kırmızıbiber HAZIRLANIŞI: Un, tuz ve yeterince su ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurup iki bezeye ayrın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Etnik Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Etnik Yemek TarifleriErmeni Yemekleri Türkiye'de yaşayan Ermeni asıllıların mutfağından yemek tarifleri ![]() HERRİSA MALZEMELER: 300 gr dövme aşurelik buğday 100 gram nohut 750 gr kemikli koyun eti 5 Yarım su bardağı su ![]() 6 yemek kaşığı margarin ![]() 3 tatlı kaşığı tuz, 2 kaşık karabiber 1 tatlı kaşığı kırmızı biber HAZIRLANIŞI: Dövme buğday ve nohutu yıkadıktan sonra süzün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HAVİDZ MALZEMELER 3 çorba kaşığı un 125 gr tereyağı 1 su bardağı toz şeker 1 litre su Hindistancevizi HAZIRLANIŞI: Un bakır tencerede kuru olarak kavrulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HAY USULÜ YAPRAK DOLMASI MALZEMELER: 1,5 su bardağı zeytinyağı 5 bardak soğan (mikserde rendeliyorsun) 1 su bardağı ve biraz daha pirinç (yıkanacak pirinç) Yarım su bardağı ve fazla limon suyu 1,5 çorba kaşığı nane 1 tatlı kaşığı karabiber 1 demet dereotu (küçük küçük kesilecek) 1,5 tatlı kaşığı tuz 1,5 kaşık tatlı şeker 300 gr dolmalık yaprak (kaynatılacak) HAZIRLANIŞI: Önce biraz su ile soğanı pişir içine tuz, şeker karabiber, kat pembeleşince ocaktan indir ve soğanları içine yağı, limonu pirinci ve geri kalan malzemeleri kat ve soğumaya bırakın ![]() ![]() ![]() Not: Ermeniler kendilerine Hay derler ![]() İŞBABYAN (Eşbabiye, çekirdeksiz kuru kayısı) MALZEMELER: 2 kg kurutulmuş kayısı kurusu 1/2 kg soyulmuş ceviz 1/2 kg kayısı çekirdeği 500 gr tuzsuz tereyağı, 1/2 litre üzüm pekmezi YAPILIŞI: Kayısıları suda yıkayalım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BDUG KEBABI MALZEMELER: 1 adet çömlek güveç (2 kişilik), 100 gr ![]() 1 adet domates 1 adet acı veya tatlı sivri biber Birkaç diş sarımsak 1 adet soğan 1 çorba kaşığı tereyağı veya margarin Karabiber, pulbiber, tuz ve iki defne yaprağı HAZIRLANIŞI: Kuzu etini bir kabin içine alın kabuğunu soyduğunuz domatesi soğanı sivribiberi ve sarımsağı da irice doğrayıp kaba ilave edin tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın ve bunları çömleğe doldurun 2 adet defne yaprağını da ve tereyağını da koyup çömleğin ağzını yağlı kâğıtla kapatıp bağlayın üzerine bir - iki delik açın istenilirse su ve unla yapılmış hamurla da kapatılabilir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Etnik Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Etnik Yemek Tarifleri![]() Süryani Yemekleri Türkiye'de yaşayan Süryani asıllıların mutfağından yemek tarifleri ![]() TOPTOPİK (ELAZIĞ) 2 bardak su 1 litre haşlama suyu 1,5 bardak ince bulgur Kışın 300 gramlık kurut (3 adet) Yazın yarım kg ![]() 100 gram tereyağı 30 gr pul biber 5 diş sarımsak Tuz HAZIRLANIŞI: Tencerede su kaynatılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() NANE ÇUÇE (MARDİN) Kuş otu MALZEMELER: 1 kg nane çuçe 1 baş kuru soğan 2 diş sarımsak 100 ml Mardin zeytinyağı 1 bardak çökelek Tuz Kuru kırmızıbiber HAZIRLANIŞI: Nane çuçeler bol suda örselenmeden yıkanıp suyu iyice süzülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HARİRE (MARDİN) 1 su bardağı pekmez, 1 su bardağı un, 1 su bardağı tozşeker, 5 su bardağı su, 1 kaşığı tarçın, Süslemek için: Ceviz içi 1 su bardağı pekmezi, 1 su bardağı unu, 1 su bardağı tozşekeri ve 5 su bardağı suyu bir tencereye koyun ![]() ![]() Kaynadıktan sonra 5 dakika daha karıştırmaya devam edin ve içine 1 tatlı kaşığı tarçın atın ![]() Sonra ocağın altını kapatın ![]() ![]() ![]() ![]() LEBENİYE (MARDİN) MALZEMELER: 1 bardak aşurelik buğday 1 kg yoğurt 1 tutam tuz HAZIRLANIŞI: Bir gün önceden Mardin yoğurdu süzülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Etnik Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Etnik Yemek Tarifleri![]() Tatar Yemekleri Türkiye'de yaşayan Tatar asıllıların mutfağından yemek tarifleri ![]() KOLAY TATAR BÖREĞİ Mantı hamurunu muska şeklinde kesip suda haşlayın ve üstüne sarımsaklı yoğurt döküp yiyin ![]() ![]() ![]() KIYGAŞA (ESKİŞEHİR) Mayalı hamur hazırlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Arife ve kandil günlerinde kıygaşa pişirilerek dağıtılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() CANTIK (ESKİŞEHİR) Un, su ve tuzla hazırlanan hamur, küçük parçalara ayrılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() GÖBETE (KÖBETE) (ESKİŞEHİR) 1 ![]() ![]() su bir çorba kaşığı tuz yarım kilo kıyma normal büyüklükte üç soğan bir tatlı kaşığı karabiber yağ ![]() İç Hazırlanışı: Kıyma, yarım çay bardağı yağ ile kavrulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SARIBURMA (ESKİŞEHİR) 250 gr ![]() orta büyüklükte üç patates tuz karabiber 1 kg ![]() su 1 su bardağı yağ ![]() Patatesler haşlanır ![]() ![]() ![]() Un, tuz ve su karıştırılıp hamur yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Sarıburma genellikle çay ve ayran ile sunulur ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Etnik Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#12 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Etnik Yemek Tarifleri![]() Türkmen Yemekleri Türkiye'de yaşayan Türkmen asıllıların mutfağından yemek tarifleri ![]() TÜRKMEN KAVURMASI Yuvarlak ve ortası çukur saçın etrafına bilek kalınlığında hamurdan bir halka çeviriniz ve yapıştırınız ![]() Yağlı Karaman ya da Mihalıç kuzusunun etini ufak kemikleri ve kuyruğu ile lokma lokma doğrayıp saçın ortasına koyunuz ![]() ![]() Suyunu salıverip çektikten sonra devamlı olarak çevirerek akide gibi kavrulunca indirip kavurmaları saçın etrafına çekiniz ![]() Ortasında kalacak olan yağının üzerine büyük kemiklerin suyu ve kabarmış nohut ile ilik gibi pişirilmiş bulgur pilavını döküp, yağ ile karıştırınız ve sıcak sıcak sofraya alınız ![]() Not: Türkmen kavurması yoğurtla daha lezzetli olur ![]() ![]() ![]() ![]() ŞEKŞEKİ 1 kg ![]() 3 yumurta 1 su bardağı su 1 çorba kaşığı toz şeker 100 gr ![]() 1 küçük kavanoz bal susam 1 çay kaşığı tuz Mutfak tezgahına bol un serpin, hamurdan büyük bir parça kopartarak unlanmış tezgahta oklava ile parmak kalınlığında açın ![]() Bir bıçakla 1,5 cm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mayayı biraz ılık suyla kabarmaya bırakın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Geniş bir kaba balı koyun ![]() ![]() ![]() Dilerseniz pudra şekeri serperek de servis yapabilirsiniz ![]() ![]() KERKÜK DOLMASI Malzemeler: ½ Kg Kıyma 2 bardak Pirinç 2 Adet Rendelenmiş Domates ½ Demet Maydanoz 1 yemek Kaşığı Salça Dilediğiniz Sebzeler Üzüm yaprağı 5 yemek Kaşığı sıvı yağ Tuz Karabiber Kırmızıbiber Limontozu Hazırlanışı: Yaprakları sıcak suda ıslatarak yumuşatın ![]() Kıymayı geniş bir kaba alın ![]() ![]() Dilediğiniz sebzelerin içlerini oyup, tuzlu suyla yıkayın ![]() ![]() Hazırladığınız harcı, sebzelerin içine doldurun ve yapraklara sarın, ara ara tencereye yerleştirin ![]() Hepsini tencereye yerleştirdikten sonra, üstlerine ağır bir tabak kotun (sarmaların açılmaması için) ![]() ![]() ![]() Piştikten sonra tencereyi geniş bir tabağa yada tepsiye boşaltın ![]() ![]() ZELEBİYE Malzemeler: 1 bardak nişasta 1 bardak un 1 maya yarısını 1 tutam tuz Şerbet Malzemesi: 1 buçuk bardak su 2 bardak şeker 1 kaşık limon suyu Hazırlanışı: 1,5 bardak suyun içine mayayı ilave edelim, 1 gün bekletelim 1 gün beklettikten sonra mayanın içine un nişasta ve tuzumuzu ilave edip iyice çırpıtıktan sonra 2 saat bekletelim ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Etnik Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#13 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Etnik Yemek Tarifleri![]() Roman Yemekleri Türkiye'de yaşayan Roman asıllıların mutfağından yemek tarifleri ![]() ÇİNGENE YAHNİSİ MALZEMELER 1 kilo kemikli parça kuzu 15 adet arpacık soğanı 2 adet havuç 3 çorba kaşığı margarin 1 adet yeşil biber 1 çay kaşığı kekik 5-6 adet taze patates 6-7 adet mantar 1 çorba kaşığı domates salçası Yeterince tuz, karabiber, maydanoz HAZIRLANIŞI; Koldan parçalara bölünmüş kuzu etini, dibi kalın bir tencerede suyunu çekinceye kadar çevirin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇİNGENE YUMURTASI MALZEMESİ: 8 yumurta, 1 soğan, 1 diş sarımsak, yarım kilo domates, 100 gr ![]() 250 gr ![]() 100 gr ![]() 100 gr ![]() 1 su bardağı tavuk suyu, sıvıyağ, kırmızıbiber, bir çimdik toz şeker, tuz ![]() Kızgın yağda soğanla, dövülmüş sarımsağı pembeleştirip, doğranmış domatesi katın ve hafif ateşte suyunu çektirin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AVUKMA ÇİNGENE SALATASI MALZEME: 2 baş Kuru soğan Çökelek veya beyaz peynir 2 adet Domates Tuz 2 adet Taze biber 1/2 demet Maydanoz YAPILIŞI: Bir tabak içine bir iki soğan doğranır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Etnik Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#14 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Etnik Yemek Tarifleri![]() Rum Yemekleri Türkiye'de yaşayan Rum asıllıların mutfağından yemek tarifleri ![]() KİDONİTO (TATLI YAHNİ) Bir koyun gerdanını 4 parçaya bölünüz, tencereye koyunuz, üstünü örtünceye kadar su ve istenen miktar şeker koyunuz ![]() ![]() Not: Rumlar bu yemeğe şekerden başka ayva da koyarlar ![]() ![]() SAGANAKİ MALZEMELER: 1 adet domates 1 adet sivribiber 1 dilim beyaz peynir (keçi peyniri daha çok yakışır) 1 dilim kaşar peyniri Zeytinyağı Nane, kekik, pul biber, tuz HAZIRLANIŞI: Kısa kenarlı yuvarlak güvece, ufak ufak parçaladığınız beyaz peyniri yayarak koyun ![]() ![]() ![]() ![]() PABUCAKİ MALZEMELER: 4 adet orta boy patlıcan 1 çorba kaşığı limon suyu 1 su bardağı zeytinyağı 2 adet orta boy soğan (biri rendelenmiş) 3 adet yeşil sivribiber 2 adet domates 4 kahve fincanı taze kaşar (rendelenmiş) 1 tatlı kaşığı pul biber Yarım demet maydanoz 250 gram dana kıyma 2 diş sarımsak (ezilmiş) 1 tatlı kaşığı kimyon Tuz Karabiber HAZIRLANIŞI: Patlıcanları yıkayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Etnik Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#15 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Etnik Yemek Tarifleri![]() Yörük Yemekleri Türkiye'de yaşayan Yörük asıllıların mutfağından yemek tarifleri ![]() YÖRÜK BOHÇASI MALZEMELER 1 paket Yuva Yaş Maya (42 gram) 3 su bardağı un Tuz bir tutam ½ çay bardağı sıvı yağ Bir miktar ılık su İÇ MALZEME 1 adet kuru soğan 2 adet iri domates 4 adet kabak 2 su bardağı pilavlık bulgur Su, pulbiber, kimyon, tuz 1 kahve fincanı zeytinyağ HAZIRLANIŞI Soğanlar doğranır ve zeytinyağında pembeleşene kadar pişirilir ![]() ![]() ![]() ![]() Hamur malzemelerinin tamamı karıştırılarak yoğurulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KEŞKEK (YÖRÜK) MALZEMELER: 2 su bardağı göçe (dövme, aşurelik buğday) Yarım su bardağı nohut 1 kg kemikli parça et (gün görmez dana döşü) 1-2 parça ilikli kemik 1 çorba kaşığı tereyağı 6 su bardağı su 3 tatlı kaşığı tuz Yarım tatlı kaşığı karabiber 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber 1 adet limon Kaymak HAZIRLANIŞI: Ayıklanıp temizlenmiş buğday ve nohut ıslatılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not: İç Anadolu ve Ege Bölgesi'nde, genellikle düğünlerde pişirilir ![]() ![]() ![]() ÇULLAMA KÖFTE (AFYON) MALZEMELER: 1,5 kg dana kıyma 1,5 su bardağı düğü (ince bulgur) 1 orta boy soğan 1 adet yumurta 2 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber Yarım demet maydanoz 1 su bardağı sıvıyağ Bulamaç için malzemeler: 8 adet yumurta Aldığı kadar un HAZIRLANIŞI: Kıyma, rendelenmiş soğan, düğü, ince kıyılmış maydanoz, yumurta, tuz ve karabiber bir kaba konulup yoğrularak, özleştirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Köfte sözcüğü Afyon'da 'köttü' şeklinde kullanılır ![]() ![]() TOYGAR ÇORBASI MALZEMELER: 2 çorba kaşığı koyun yoğurdu 1 çay bardağı pirinç 2 çorba kaşığı un 1 çorba kaşığı kaymak 1 adet yumurta 5 su bardağı et suyu 1 tatlı kaşığı tuz 1 çay kaşığı kekik veya birkaç dal kekik HAZIRLANIŞI: Yoğurt, un, pirinç ve yumurta bir tencereye alınarak koyu ayran kıvamına gelene kadar karıştırılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SU MUHALLEBİSİ MALZEMELER: 1 çay bardağı buğday nişastası 2 çorba kaşığı toz şeker 4 su bardağı su Pekmez HAZIRLANIŞI: Soğuk suya buğday nişastası ve toz şeker karıştırılarak yedirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|