Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
etnik, tarifleri, yemek

Etnik Yemek Tarifleri

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Etnik Yemek Tarifleri




Arap Yemekleri
Türkiye'de yaşayan Arap asıllıların mutfağından yemek tarifleri



ARAP TAVA
yarım kilo dana kıyma
1 adet kuru soğan
yarım bayat ekmek içi
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
yarım demet kıyılmış maydonoz
1 kilo patates
yarım kilo domates
250 gram sivribiber
1 tatlı kaşığı tuz
2 bardak su
1 yemek kaşığı domates salçası
yarım su bardağı sıvı yağ

Hazırlanışı
Öncelikle kullanacağımız köfteleri hazırlıyoruz Köftelerimiz ceviz büyüklüğünde olmalı Köftelerimizi ceviz büyüklüğünde tamamlayarak ayrı bir yerde bekletiyor ve diğer malzemelere geçiyoruz Patateslerimizi küp şeklinde keserek yemeği pişireceğimiz tenceremize alalım Sivri biberleirmizi de dilimleyerek küp patateslerimize ekleyelim Son olarak domateslerimizi kabuklarıyla birlikte küp küp doğrayıp tenceremize dahil ediyor ve eklediğimiz tüm malzemeyi karıştırıyoruz Daha sonra ceviz büyüklüğündeki köftelerimizi tencerenin en üstüne diziyoruz Yemeğin özel sosu olan yağ ve salçayı ayrı bir tavada kavurup ana yemeğimizin üzerine ekliyoruz Son olarak tuz ve suyumuzu da ekleyerek kısık ateşte 35 dk kadar pişiriyoruz 35 dk sonra ise 200 derecelik ısınmış fırına veriyoruz 10 dk sonra servis edilmek üzere hazırdır



HALEP USULÜ YOĞURTLU ŞİŞ KÖFTE
6 kişilik Malzemesi
750 gr koyun kıyma
2 soğan
1 yumurta
2 çorba kaşığı margarin
1 dilim bayat ekmek içi
Yarım kg yoğurt
4 ince pide
2 domates
Tuz, karabiber, sumak

Soğanı soyup rendeleyin Ekmek içini ıslatıp sıkın ve ufalayın Kıymaya soğan, ekmek içi, yumurta, tuz ve karabiber ilave edip iyice yoğurun Köfte harcını 6 eşit parçaya ayırıp şişlere geçirin ve avucunuzun içinde bastırıp yuvarlayarak şiş boyunca uzatın Şiş köfteleri 180 derece ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin
Domatesleri soyup çekirdeklerini çıkarın ve küçük küçük doğrayın 1 kaşık margarini tavada eritip domatesleri ilave edin Koyu bir sos kıvamını alıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirin
Pideleri fırında ısıtıp küçük kareler halinde doğrayın ve servis tabağına alın 1 kaşık margarini tavada eritip pidelerin üzerine gezdirerek dökün Yoğurdu çırpıp pidelerin üzerine yayın ve sumak serpin Şiş köfteleri fırından alıp yoğurtlu pidenin üzerine yerleştirin Domates sosunu köftelerin üzerine gezdirerek dökün Sıcak olarak servis yapın



FELAFEL
Malzemeler
1 kupa dolusu haşlanmış nohut
1 küçük kuru soğan
2 diş sarımsak
1/3 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı kimyon
Tuz
2 yemek kaşığı un
2-3 yemek kaşığı zeytin yağı
Kıyılmış marul yaprakları
1 taze salatalık dilimlenmiş
1 domates dilimlenmiş
1 kase taze yogurt

Hazırlanışı
Nohut, soğan, sarımsak, kimyon ve tuzu mutfak robotunuzda çekin Kıyılmış maydanoz ve unu da ekleyip spatula ile karıştırın
Nohut karışımını yassı kӧfteler yapın yaklaşık 7 tane çıkıyor Yapışmaz bir tavaya zeytinyağı ekleyerek nohut kӧftelerinizin her iki tarafını nar gibi olana dek kızartın
Arası açılan herhangi bir ekmeğin arasına bir falafel biraz marul yaprakları domates ve salatalık dilimleri ile doldurun Taze yoğurt ile ikram edin



MINDIRA
Kızarmış patlıcan, labne peyniri ve domates sosu kullanılarak yapılır Kızardıktan sonra labne peyniriyle karıştırılan patlıcanlara domates sos eklendikten sonra yine domates parçalarıyla da süslenerek servis edilebilir



SİNİ KÖFTESİ (ARAP)

MALZEMELER:
Köftesi için:
1-1/2 su bardağı ince bulgur
1/2 su bardağı irmik
2 su bardağı sıcak su
2 orta boy patates haşlanmış rendelenmiş
Kimyon
Tuz
1 çorba kaşığı biber salçası
1 su bardağından az zeytinyağı
İçi için:
300 gr kıyma
1/2 su bardağı dövülmüş ceviz
1 doğranmış soğan
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
Tuz
Karabiber

HAZIRLANIŞI:
Bulgur ve irmik 2 bardak sıcak suyla karıştırılıp üzerine bir kapak örtülür Suyunu çektiğinde patates, kimyon, tuz ve salça eklenip iyice yoğurulur İç malzemeleri zeytinyağıyla birlikte tavaya alınıp 15-20 dakika kavrulur Biraz ılındıktan sonra maydanoz karıştırılır Bulgur karışımı iki parçaya ayrılır Bir çay bardağı zeytinyağı ısıya dayanıklı bir tepsiye dökülür Bulgurlu karışım toplarından biri tepsiye yayılırn Hazırlanan harç üzerine gezdirin Kalan bulgur karışımından ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp inceltilir ve harem üzerine kapatlır Parçalar, suyla birbirine yapıştırılır Üzeri tamamen kapandığında 1 çay bardağı zeytinyağını gezdirilir, her tarafı iyice yağlanır 200 derecede öncede ısıtılmış fırında 40 dakika (üzeri kızarana kadar) pişirilir


Alıntı Yaparak Cevapla

Etnik Yemek Tarifleri

Eski 10-11-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Etnik Yemek Tarifleri




Çerkez Yemekleri
Türkiye'de yaşayan Çerkez asıllıların mutfağından yemek tarifleri



HURMİSA
Malzemeler
1 yumurta
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1/2 çay bardağı erimiş margarin veya tereyağı
2 çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı sirke
1/2 paket kabartma tozu
1 çay bardağı badem veya fındık (dövülmüş)
2,5 su bardağı un Şerbeti için
2,5 su bardağı şeker
2 su bardağı su
1/2 tatlı kaşığı limon suyu

Hamur yoğuracağımız kaba, eritip soğuttuğumuz margarini, yoğurdu, yumurtayı, sirkeyi, sıvı yağı, kabartma tozunu, toz haline gelene dek dövülmüş badem veya fındığı ekleyip çırpma teli ile karıştıralım Unu ekleyip özlü bir hamur yoğuralım Hamurdan ceviz iriliğinde parçalar koparıp yuvarlayarak margarinle yağlanmış tepsiye dizelim Hamurları 190°C ısılı fırında altları üstleri pembeleşene dek pişirelim Fırından alır almaz üzerlerine önceden hazırlayıp soğuttuğumuz şerbeti gezdirelim Tatlılar şerbetini emince servis tabağına alalım



ÇERKEZ PASTASI
Semiz bir tavuğu yumuşayıncaya dek haşlayıp süzdükten sonra büyük bıçakla vurarak düzgünce doğrayınız Bir tencereye 2 soğan çentip bir çorba kaşığı tereyağı ile kuvvetli ateş üstünde pembeleşinceye kadar çeviriniz Sonra tavuk parçalarını ilâve edip karıştırınız Etler, renk almaya başlayınca bir büyük çimdik un serpip pembeleşinceye kadar çeviriniz Tavuğun suyu ile ıslatıp tuz ve biber ilâvesiyle hafif ateşte pişmeye bırakınız Diğer tarafta 700 gramlık kırık pirinci eze eze bir hamur yapıp kıvılcımlı kül üstüne çekiniz 160 gram kadar mısır ya da darı ununu yedirip karıştırarak pişince yemek tabağına boşaltınız ve ortasına tavuğu koyup sıcak sıcak servis yapınız



ÇERKEZ TAVUĞU
1 bütün tavuk
3 su bardağı su
2 tatlı kaşığı tuz
8 diş sarımsak
5 ince dilim bayat ekmek
3 su bardağı dövülmemiş ceviz
1 tatlı kaşığı karabiber
2 çorba kaşığı sıvıyağ
yarım tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 tatlı kaşığı tuz

Tavuğu temizleyip yıkayın ve bir tencereye alın 3 su bardağı su ve tuz ekleyerek kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin daha sonra etlerini ve kemiklerini ayırın Etleri tel tel ayırın ve büyük bir servis tabağına düzgünce yerleştirin Sarımsakları soyun, ekmek dilimlerinin içi ufalayın Ceviz, ekmek içi ve sarımsak dişlerini robottan geçirerek ezin Tencerede kalan tavuk suyunu ve karabiberi ekleyerek karıştırın Hazırladığımız cevizli sosu tavuk etlerinin üzerine yayın sıvıyağı tavada ısıtıp kırmızı toz biberi kızdırın, çerkez tavuğunun üzerine gezdirip, sıcak ya da soğuk olarak servis yapın



ÇERKEZ SOBRASI (ESKİŞEHİR)
Kullanılacak Malzeme (4 Kişilik)
1 kg fırınlanmış mısır unu
1,5 kg su
0,5 kg süt
1 çorba kaşığı tuz
0,5 kg Çerkes peyniri
150 gr tereyağı

Hazırlanışı:
Süt ve su büyükçe bir tencereye konularak tuz ilave edilip 90 derece kaynatılır, kaynar suyun içerisine mısır unu ilave edilerek tahta kaşıkla karıştırılmak suretiyle pişirilir Karışım, sertçe bir hamur haline gelinceye kadar pişirildikten sonra sofraya alınır ve yuvarlak bir şekilde sofra üzerine yerleştirilir, ortası kaşıkla oyulduktan sonra içerisine tereyağı konulur, etrafına çerkes peyniri dizilir ve ayn bir tabak içerisinde öncede hazırlanan çerkes tavuğu ile birlikte sıcak olarak servise sunulur



FIÇÇIN

MALZEMELER
HAMURU: 1 tatlı kaşığı yaş maya, ılık suda bekletilir Yarım kilo un, yanm çay bardağı zeytinyağı, iki kaşık yoğurt, mayalı suyla birlikte kulak memesi kıvamında hamur hazırlanır Oda sıcaklığında beklemeye alınır
İÇİ: Yarım kilo orta yağlı kıyma, bir büyük soğan, 1 baş sarımsak, 1 tatlı kaşığı karabiber, 2 tatlı kaşığı pulbiber ve 1 çay bardağı su hazırlanır Soğan kıymanın içine rendelenir Sarımsaklar dövülerek eklenir Su ve baharatların eklenmesiyle çiğ kıyma karıştırılır

HAZIRLANIŞI:
Hamur bir büyük bir küçük olmak üzere ikiye ayrılır Yağlanmış tepsiye merdaneyle açılmış büyük parça hamur yayılır, kenarları tepsi şekline göre yukarıya kaldırılır Hazırlanmış kıyma içi hamurun içine eşit şekilde yayılır Kalan küçük hamur tam tepsi büyüklüğünde merdaneyle açılır Ortası bir çay bardağının ağzıyla yuvarlak halinde oyulur, (içinin pişmesi için) Ortası oyuk hamur kıymanın üstüne kapatılır Yanlardaki hamurlar ikinci kat hamurun üstüne kapatılır Yumurta sarısı sürülerek 180 derecelik fırında pişirilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Etnik Yemek Tarifleri

Eski 10-11-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Etnik Yemek Tarifleri




Makedon Yemekleri
Türkiye'de yaşayan Makedon asıllıların mutfağından yemek tarifleri


SİYAH ERİKLİ YAHNİ
1 kg kemiksiz kuşbaşı kuzu eti
10–15 adet arpacık soğan
1 baş sarımsak
5 adet çarliston biber
6–7 adet defne yaprağı
15 adet kadar siyah kuru erik
5 yemek kaşığı zeytinyağı
½ çay bardağı elma sirkesi
1 su bardağı su
5–6 adet marul yaprağı
1 yemek kaşığı biber salçası
tuz
karabiber

HAZIRLANIŞI:
Bir tencereye yağı ve etleri koyup, kavuralım Etler kavrulduktan sonra arpacık soğan (bütün halde) ve sarımsakları (diş olarak) ilave edip ara sıra karıştırarak on dakika daha pişirelim Su ve salçayı koyup salça eriyene kadar çevirelim Defne yaprakları, tuz, karabiber, çarliston biberleri (küçük doğranmış) ve sirkeyi üzerine koyup 4–5 dakika daha pişirelim Erikleri koyup üç dakika daha pişirip, iri doğranmış marulları ilave edip iki dakika kısık ateşte bekletip ocaktan alalım Kenarlarına taze marul yaprakları yerleştirilmiş tabakta servis yapalım


TİYANİSA

2 yumurta, bir çay kaşığı kabartma tozu(ya da yemek sodası), 3 yemek kaşığı yoğurt bir kasede çırpılır Ardından 3 kaşık un eklenir Hamurun akışkan olması gerekir Bir tavada yağ kızgın hale getirilir Tavaya bir kaşık büyüklüğünde hamur parçaları kızgın yağın içine bırakılır Alt ve üstü kızarınca tepside peçete ile fazla yağı alınarak sıcak servis edilir

Not: Sabah kahvaltısında Fransızlar için krep neyse ondan çok daha lezzetli olan tiyanisa da Makedonlar için odur


KAYMAÇİNA
Malzeme:
1 kilo süt
6 yumurta
13 çorba kaşığı toz şeker

Hepsi birlikte yumurta teli ile çırpılır ve bir kaba dökülür Su dolu tepsinin içine kap yerleştirilip 175 derece fırında 75 dakika pişirilir


İRMİK TATLISI
Malzeme:
½ kilo süt
125 gr Margarin
4 yumurta
Şurubu: 4 su bardağı toz şeker
3,5 bardak su
1 – 2 bardak limon suyu

Süt ve yağ kaynatılır 1 su bardağı irmik tencereye atılır Hamurun içine yumurtalar atılıp yedirilir Yağlanmış tepsiye kaşık yardımı ile parça parça halinde hamurlar alınarak konur Önceden ısıtılmış 200 derece fırına verilir Pembeleşinceye kadar pişirilir

Şurubu:
4 bardak su ile şeker kaynatılır Fırından tepsi çıkarılır ve tatlılar bıçak yardımı ile kaldırılır ve üzerine ılık şurup dökülür

Alıntı Yaparak Cevapla

Etnik Yemek Tarifleri

Eski 10-11-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Etnik Yemek Tarifleri




Rumeli Yemekleri
Rumeli mutfağından yemek tarifleri
EKŞİ TATLI RUMELİ YAHNİSİ

Malzemeler
350 gr kuşbaşı tavuk veya hindi eti
2 orta boy soğan
2-3 diş sarımsak
1 orta boy havuç
150 gr taze fasulye
2 portakal suyu
1 çorba kaşığı şeker
2 çorba kaşığı sirke
1/2 çorba kaşığı nişasta
1 çorba kaşığı salça
3 çorba kaşığı soya sosu
3/4 çay bardağı sıvı yağ (yarısı sebzeler, yarısı et için ayrılır)
tuz
karabiber

Tavuk etlerini bir kaba alalım İçine soya sosunu ekleyip karıştırarak buzdolabında 4-5 saat bekletelim Tencereye sıvı yağı alalım, küp doğranmış soğanları ve sarımsakları ekleyip pembele-şene dek kavuralım Yuvarlak dilimlenmiş havucu ve ince şeritler halinde doğranmış taze fasulyeleri ekleyip 3-4 dk daha sebzeler yumuşayana dek kavurmaya devam edelim Salçayı ekleyip 1/2 dk daha kavuralım Portakal suyunu, tuzu, şekeri, sirkeyi ekleyip sebzeler diriliklerini kaybedene dek pişirelim Nişastayı 1/2 çay bardağı su ile incelterek ilave edelim ve bir taşım kaynatarak ateşten alalım Bu arada bir tavaya sıvı yağı alalım, etleri ekleyelim, suyunu bırakıp çekene dek kavuralım Tuzu, karabiberi ve sebzeli harcı ekleyip karıştırarak 5 dk daha pişirelim Ateşten alıp servis yapalım

YALANCI KAYMAK BAKLAVASI

Baklavalık yufkayı dibi tereyağlı tepsiye bir tane koyarak üstüne eritilmiş tereyağı serpip başka bir yufka örtünüz Böylece yağ serpe serpe beş altı kat yapınız
Koyu hazırlanmış muhallebi serilir
Bundan sonra yufkaların diğer yarısı üstüne konarak baklava baklava kesmek gerekir
Daha sonra da üzerine yağı haşlayıp pişirmeli
Şekeri haşlanır, üzerin dökülür

Not: Bu tatlı Rumeli tarafında çok ünlü ise de zahmetine değmez Mahallebiye şeker konulmazsa baklavaya haşlanacak şeker mahallebisine işlemeyeceğinden bir şeye benzemez Baklavaya lor ya da taze peynirden iç yapılabildiği halde şekerli ve peynirli börek demek olacağından buna baklava demek aslında doğru değildir

DAMAT PAÇASI BÖREĞİ

Malzemeler
3 yufka
1 tavuk göğsü (haşlanmış)
1 çay bardağı sıvı yağ
2 su bardağı tavuk suyu
tuz
Sosu için:
2 yumurta
2 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı yoğurt
2 çorba kaşığı sirke
3-4 diş sarımsak
1 çorba kaşığı tereyağı veya margarin (30 gr)
3 su bardağı tavuk suyu
tuz
kırmızıbiber

Tavuk göğsünü 5,5 su bardağı sıcak su ilavesi ile haşlayalım Haş-lanmış tavuk göğsünü kemiklerinden ayırıp küçük doğrayarak tuz ve karabiber ekleyip karıştıralım Tavuk suyunu tel süzgeçten geçirip bekletelim Bir yufkayı serip üzerine fırça yardımı ile sıvı yağ sürelim Yufkayı artı (+) şeklinde keserek 4 eşit üçgen parça elde edelim Yufkaların geniş kenarlarına tavuklu harcı koyup rulo yaparak saralım Ruloların bir ucu sabit kalacak şekilde kendi etrafında döndürerek yuvarlak bir şekil verip margarinle yağlanmış tepsiye dizelim Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayıp önceden ısıtılmış 220° ısılı fırında, böreklerin altı üstü pembeleşene dek pişirelim Bu arada sosunu hazırlayalım Tencereye unu, yoğurdu, dövülmüş sarımsakları ve tavuk suyunu ekleyip çırpma teli ile karıştıralım Ağır ateşte ve sürekli karıştırarak sos koyulaşana dek pişirelim Tuzu ekleyip sosu ateşten alalım Börekleri fırından aldıktan sonra 2 su bardağı soğuk tavuk suyunu üzerlerine gezdirelim Börekleri 5 dk daha pişirelim Soğuyan sosa sirke ilave edip karıştıralım Börekleri fırından alıp sosu üzerlerine dökelim Tereyağını eritip kırmızıbiber ekleyerek böreklerin üzerine gezdirelim

CEVİZLİ BİBERLİ SALATA

5 patlıcan
10 kırmızıbiber
1 kg domates
1 çay bardağı zeytinyağı
10 ceviz

HAZIRLANIŞI:
Fırında biberleri ve patlıcanları közleyelim Kabuklarını ayıkladıktan sonra küçük küçük doğrayıp bir tencereye koyalım Rendelenmiş domatesleri ve yağı da ilave edip birlikte kavuralım Servis tabağına alıp üzerini cevizlerle süsleyelim Kahvaltılık olarak tüketilebilir


Alıntı Yaparak Cevapla

Etnik Yemek Tarifleri

Eski 10-11-2012   #5
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Etnik Yemek Tarifleri




Yahudi Yemekleri
Türkiye'de yaşayan Yahudi asıllıların mutfağından yemek tarifleri


GİZADOS
(Ciğerli kuru fasulye)
MALZEMELER:
Yarım kg kuru fasulye
250 gram dana ciğeri
2 adet domates veya 2 kaşık salça
1 çorba kaşığı dolusu margarin
1 adet büyük boy soğan
Yeteri kadar tuz, kırmızı pul biber
2 adet yeşil biber

HAZIRLANIŞI:
Akşamdan fasulyeyi temizleyip iyice yıkayın Sonra tencereye yeterince su doldurup ıslatın Sabaha kadar bu tencerede bekletip yumuşamasını sağlayın Soğanı ufak ufak doğrayın Tencereye yağı koyup pembeleştirin Doğranmış domatesi veya salçayı ilave edip biraz daha kavurun Sonra fasulyeyi suyuyla beraber bu karışıma ilave edin Tuzunu ve biberini ilave edip pişirin Ciğerleri büyük parçalara bölün ve tavanın içinde bir miktar yağla fazla kurutmadan kavurun Fasulyelerin üzerine ekleyin 1-2 taşım daha kaynatıp tencerenin altını kapatın Biraz dinlendirdikten sonra sıcak olarak servise sunun


PANADERO MACARENOS
(Fırıncının makarnası)
MALZEMELER:
1 paket fiyonk makarna (haşlanmış)
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 büyük boy soğan (piyazlık doğranmış)
3 diş sarımsak (ezilmiş)
2 adet kabak (halka halka doğranmış)
3 su bardağı mantar (dilimlenmiş)
Kırmızıbiber (şerit şerit doğranmış)
Yarım çay kaşığı Hint cevizi rendesi
1 su bardağı fesleğen (ince kıyılmış)
1,5 su bardağı kaşar peyniri (rendelenmiş)
Tuz
Karabiber
Beşamel sos için:
2 su bardağı süt
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı un
Yarım su bardağı taze kaşar peyniri rendesi
Tuz

HAZIRLANIŞI:
Tavada yağı ısıtıp, soğan ve sarımsağı kavurun Sarımsağı yakmamaya özen gösterin Kabaklan ilave edip kavurun, bir süre sonra mantarları ve ardından biberleri ekleyin 10 dakika kadar pişirin Tuz, karabiber ve Hint cevizini (muskat) serpin Ocaktan alıp fesleğenleri ilave edin Başka bir tencerede süt, tereyağı ve unu sos kıvamına gelinceye kadar pişirin Ocaktan alıp taze kaşar peynirini ilave edip karıştırın Fırın kabına makarnayı koyun, üzerine sebzeleri ekleyin Ardından beşamel sosu döküp karıştırın En üste kaşar peynirini serpip önceden 180 derece ısıtılmış fırında 35-40 dakika kadar pişirin


PECHES
MALZEMELER:
250 gram beyaz etli balık
2 dilim ekmek
1 adet yumurta
1 adet soğan
Köfte baharı
Tuz
1 su bardağı ayçicek yağı
Yarım demet maydanoz
1 adet yaprakları ayrılmış marul

HAZIRLANIŞI:
250 gram balığı haşlayın Sudan aldıktan sonra, ayıklayın Derin bir kaba 2 dilim ekmeği ufalayın, 1 adet yumurta, 1 adet rendelenmiş soğanı da kaba alıp, malzemeleri yoğurun Köfte baharı ve dilediğiniz kadar tuz ekleyin Yoğurmaya devam edin Hazırladığınız köfte hamurundan küçük parçalar koparıp, elinizle köfte sekli verin, 1 su bardağı ayçicek yağını tavada kızdırın Balık köftelerini yağa atıp maşayla çevirerek kızartın Tüm köfteleri kızartınca, servis tabağına marul yapraklarını dizin Üzerine köfteleri yerleştirin Maydanoz ve dilerseniz limon dilimleriyle servis yapın


ÇAKAL ERİKLİ GELİNCİK BALIĞI

MALZEMELER:
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 kg çakal eriği
1 çorba kaşığı şeker
Gelincik balığı

HAZIRLANIŞI:
Balıklarını temizleyip tuzlayın Diğer tarafta çakal eriğini çukur bir tencerede, su katmaksızın, 10 dakika kadar karıştırarak pişirin Ateşten aldıktan sonra tel süzgeçten geçirerek salça haline getirin Salçanm içine şekeri katıp karıştırıp beklemeye bırakın Balıkları pişireceğiniz kaba önce erik salçasını dökün Üzerine balıklan koyun En üstüne zeytinyağı döküp orta hararetli ateşte 20-25 dakika kadar pişirin

Alıntı Yaparak Cevapla

Etnik Yemek Tarifleri

Eski 10-11-2012   #6
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Etnik Yemek Tarifleri





Laz Yemekleri

Türkiye'de yaşayan Laz asıllıların mutfağından yemek tarifleri
TROKLOSTU

Malzeme

koypeynir (en iyisi minzi)

tuz (eger koypeynir fazla tuzlu degilse)

tereyagı

sicak su

Yapılışı:

2 yemek kasigi tereyagi eritilir buna koypeyniri eklenir, iyice karistirdiktan sonra sicak su ve tuz koyulur, buda iyice kaynadiysa Servis edilir (kahvaltilarda ekmegi bandirip yenilir)



LAZ LOKMASI

2 adet yumurta

2 su bardağı un

1su bardağı su

1 su bardağı yoğurt

1 tutam tuz

Kızartma yağı

Üzeri için:

Bal

Karıştırma kabına bütün malzeme konur, mikserle çırpılır Kaşıkla alarak sıcak yağa dökülür, pembe renkte kızartılır Srvis tabağına dizilir Üzerine yeteri kadar bal gezdirilir



ISIRGAN YAĞLAŞI

MALZEMELER:

2 bağ ısırgan

1 çorba kaşığı yağ

1 çay bardağı mısır unu

1 su bardağı süt

Yeterince tuz

Nane

HAZIRLANIŞI:

Isırganı temizledikten sonra yıkayıp haşlayın Suyunu süzdükten sonra iyice ezip süzgeçten geçirin Ezilmiş ısırganı bir tencereye alın Mısır unu, nane, tuz, yağ ve yeterince su ilave ederek iyice karıştırın Bir süre pişirin İndirmeye yakın süt ilave edin



MARAGYANİ

MALZEMELER:

1 kg kuşbaşı dana eti

2 adet orta boy soğan

Tuz

Karabiber

2 su bardağı mısır unu

2 çorba kaşığı tereyağı

1 çorba kaşığı siyah susam

1 tatlı kaşığı susam

1 çorba kaşığı kinzi (Karadeniz'de kişnişe böyle deniyor)

4 diş iri boy sarımsak

1 çorba kaşığı kuru haspir (ya da safran)

1 çorba kaşığı domates salçası

1 su bardağı fındık (kavrulmuş, kalın kıyılmış)

1 çay bardağı ceviz (çekilmiş)

HAZIRLANIŞI:

Kuşbaşı etleri kesme şeker büyüklüğünde doğrayın Diş diş doğranmış soğanlarla birlikte tencereye koyun Çok kısık ateşte, tencere kapağı kapalı pişmeye bırakrn Etler saldıkları suyu çeker gibi olunca tencereye 5-6 bardak kadar su koyun ve kaynamaya bırakın Etler iyice pişince tuzu ekleyin Yemek suyu üstünde yüzen yağlan kaşıkla bir kahve fincanına alın Kaynatmaya devam edin Etler kaynarken bir başka tencereye, ince elekte 2-3 kez elenmiş mısır ununu koyun Kısık ateşte karıştırarak pembeleşinceye kadar kavurun Tereyağmı katıp eritin ve kaynamakta olan et suyunu kepçe ile azar azar mısır unu-tereyağı karışımına katın Karıştırarak et suyunu mısır ununa pütür kalmayacak şekilde yedirin Tencerede kalan etleri de, mısır unu karışımına ekleyin Kısık ateşte kaynatmayı sürdürün Önce susamları sonra kişniş tohumlarını kısık ateşte ve yapışmaz tavada karıştırarak kavurun Soğutup havanda ezerek dövün Sarımsak dişlerini karabiberi ekleyin Ezdikten sonra karışımı kaynamakta olan et suyuna katın Safran yapraklarını da kısık ateşteki yapışmaz tavada kavurduktan sonra ufalayıp et suyuna katın Domates salçasının dörtte üçünü, çekilerek un haline getirilmiş fındık ve ceviz içlerini ekleyin Kalan dörtte bir salçayı ayırdığınız bir kahve fincanı yağlı et suyuna katıp karıştırın ve kaynamakta olan ete ekleyin Tüm malzemeyi tekrar karıştırın Eti servis tabağına aktarın, sıcak olarak servis yapın



ŞİLOFTA

MALZEMELER:

1 su bardağı makarna

4 su bardağı süt

6 çorba kaşığı toz şeker

2 kahve kaşığı salep

4 kahve fincanı fındık (kavrulmamış, dilinmiş)

2 çorba kaşığı tereyağı

2 tatlı kaşığı tarçın

HAZIRLANIŞI:

Harlı ateşte kaynayan bol suda, şekilli makarnaları, diri kalacak şekilde haşlayıp süzün Bir başka tencerede sütü, şeker ve salep ile karıştırarak kaynatın Kaynayan süte haşlanmış makarnaları, dilinmiş fındıklan ve tereyağını katın Bir taşım kaynamadan soma ocağın altım kısın Kısık ateşte kaynatmayı, çorba pişene kadar, ara sıra karıştırarak sürdürün (20-25 dakika) Üzerine tarçın serperek servis yapın

Not: Şilofta kahvaltı sofrasına çok yakışan bir çorbadır Eskiden bu çorba hazır makarna veya erişteden yapılmazdı Taze hazırlanmış yumurtalı hamurdan açılan yufkalar, madeni para büyüklüğünde üçgen, kare, dikdörtgen gibi şekillerde kesilir; hazırlanan şekilli yufka parçalarının bir kısmı tereyağında kızartılarak esmerleştirilirdi Böylece, çorbaya esmer ve beyaz renkte yufka parçaları atılmış olurdu

Levanten Yemekleri

Türkiye'de yaşayan Levanten asıllıların mutfağından yemek tarifleri

ROULADE

(Et dolması)

MALZEMELER:

4 parça dana budundan dövülmüş uzun et parçaları

Un

Tuz

Karabiber

Kızartmak için yağ

1 bardak et suyu (300 ml et bulyona 150 ml su ilave edin)

Limonlu kekik otu Dolgusu için:

3 tane taze soğan veya ince pırasa

3-4 adet havuç

3-4 adet kereviz sapı

Yarım demet maydanoz

Sebzesi: (toplam 800gram) pırasa, taze fasulye, mantar ve küçük patates

Terbiyesi için:

100 ml üzüm çekirdeği yağı veya çiçek yağı

2-3 çorba kaşığı kırmızı üzüm sirkesi

Yarım çorba kaşığı hardal

Tuz

Karabiber

HAZIRLANIŞI:

ince kesilmiş taze soğanları, havucu, kereviz saplarım ve maydanozu karıştırıp et parçalarının üzerine (1-2 çorba kaşığı kadar) yerleştirin ve et parçalarını yuvarlayıp rulo haline getirin Küçük ızgara şişleri ile veya kürdanla sarmaları sabitleyin Hazırladığınız terbiyenin içinde köfteleri bir saat bekletin Unu, tuz ve karabiber ile karıp sarmaları bulayın Bir tencerenin içinde kızgın yağda et dolmalarını muntazam bir şekilde kızartın Bir bardak et suyunu ilave edin Kapağı kapalı tencerede hafif ateşte bir saat pişirin Daha sonra et dolmalarını tencereden alın Tencerede kalan et suyuna un ilave edin Temizledikten sonra sert kalacak şekilde sebzeleri haşlayın Daha sonra süzgeçte suyunu akıtın ve hazırlamış olduğunuz terbiye ile karıştrın Et sarmalarını bir tabağa koyup sebzeleri ilave edin



FOCACCİO DEL PORRO

(Pırasa böreği)

MALZEMELER:

Hamur için:

400 gram un (3 bardaktan 2 parmak eksik)

200 gram margarin (buzdolabından çıkmış)

1 yumurta

1 tutam tuz

Üstü için:

100 ml çiğ krema

100 ml süt

4 yumurta

Tuz

Karabiber

Rendelenmiş muskat

Harcı için:

3 adet pırasa

160 gram Rokfor peyniri

HAZIRLANIŞI:

Hamur: Un, margarin, yumurta ve tuzu çabuk hareketlerle yoğurup pürüzsüz bir hamur yapın Hamuru şeffaf folyoya sarın 1 saat buzdolabında bekletin Üstü: Tüm malzemeleri karıştırıp çırpın Fırını 200 dereceye ayarlayın Harç: Pırasaları 2 parmak eninde kesin kaynar suya atın 4 dakika sonra hemen çıkartıp soğuk suya tutup, süzün Kağıt havlu ile kurulayın Rokfor peyniri ufalayın ve pırasalarla karıştırın Hamuru dolaptan çıkartıp 1 cm kalınlığında açın Tart kalıbını yağlayın Hamuru delmeden kalıba yerleştirin Tart hamuru, kalıbın kenarlarından taşsın Fazlalıkları kesin Çatalla üzerine çiğ kremalı malzemeyi serin ve fırına koyun



AMANDEE LE ANNANAS

MALZEMELER:

Kek için:

3 yumurta

3 kahve fincanı şeker

2 kahve fincanı un

1 kahve fincanı mısır nişastası

1 paket kabartma tozu

1 bardak soğuk süt

Krema için:

4 çay bardağı süt

5 çorba kaşığı şeker

2,5 çorba kaşığı mısır nişastası

2 yumurta

1 paket vanilya

1 paket çiğ krema

100 gram badem

1 kutu ananas

HAZIRLANIŞI:

Önce keki, klasik kek gibi pişirin Kreması için şeker ve yumurtayı mikserle beş dakika kadar çırpın Bir tencerede süt, mısır nişastası, çırpmış olduğumuz şeker-yumurta karışımı ve vanilyayı, muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin Soğumaya bırakın İçine çiğ krema ilave ederek birkaç dakika mikserle çırpın Hazırlanan kremayı kekin üstüne dökün Üzerini badem ve ananasla süsleyin

Alıntı Yaparak Cevapla

Etnik Yemek Tarifleri

Eski 10-11-2012   #7
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Etnik Yemek Tarifleri




Arnavut Yemekleri
Türkiye'de yaşayan Arnavut asıllıların mutfağından yemek tarifleri



BARBUNYA FASULYESİ (İŞKODRA ARNAVUTLUK)

Malzemeler
1/2 kg kuru barbunya fasulye
1/2 su bardağı zeytinyağı
2 adet orta boy kuru soğan
4-5 diş sarımsak
4 adet kırmızı uzun dolmalık biber (arnavut biberi, tarhana ya da salçalık biber de denir)
1 yemek kaşığı domates salçası
2 tatlı kaşığı tozşeker
1 çay kaşığı tuz
istenirse 1/2 çay kaşığı toz tarçın

Yapılışı:
Kırmızı dolmalık biberler yıkanıp kurulanır Fırının ızgarasında ya da ocak üstünde çevrilerek közlenir Yumuşayan biberlerin zarları soyulup kuşbaşı et formunda doğrandıktan sonra bir kenarda bekletilir Akşamdan ıslatılmış olan barbunya ertesi gün yumuşayıncaya kadar haşlanır ve süzülür(kay-namaya başladıktan 10 dakika sonra yeteri kadar pişmiş olacaktır) Diğer taraftan, zeytinyağı orta boy bir tencereye aktarılır, incecik yemeklik doğranmış soğanlar ve ikiye bölünmüş sarmısaklar tencereye koyulur Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılarak soğanlar hafifçe sararıncaya kadar, 2-3 dakika kavrulur Üzerine, salça ilave edilir ve sık sık karıştırılmaya devam edilerek 1-2 dakika daha kavrulur Süzülmüş barbunya da eklenip tencereye aktarılır Üzerine tozşeker ve tuz (istenirse tarçın) serpiştirilip 3 su bardağı kadar sıcak su eklenir Tencerenin kapağı kapatılıp yemek orta ısılı ateşte, kaynayıncaya kadar pişirilir Kaynamaya başlayınca ocağın altı kısılıp köz biber katılır ve barbunya iyice yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edilir Barbunyalar yumuşayınca yemek ocaktan alınıp soğuması için beklenir Servis tabağına aktarılıp istenirse incecik kıyılmış maydanozla süslenerek servise sunulur



ARNAVUT ÇULLAMASI
4 kişilik
4 adet orta boy bostan patlıcanı
Yarım limonun suyu
1 kase un
2 adet yumurta
1 adet soğan
2 çorba kaşığı sıvı yağ
300 gram yağsız kıyma
5 adet sivri biber
8 diş sarımsak
3 adet orta boy domates
Yarım demet maydanoz
1 kahve fincanı su
Tuz
Karabiber
Kızartmak için:
Sıvı yağ

Ön hazırlık olarak patlıcanları 1 parmak kalınlığında halkalar şeklinde dilimleyelim Patlıcan dilimlerini tuzlu suya koyalım İçine yarım limonun suyunu ilave edelim Tuzlu ve limonlu suda yarım saat beklettiğimiz patlıcan dilimlerini, sudan çıkarıp yıkayalım Kağıt mutfak havlusunun üzerine çıkararak, kurumasını sağlayalım
Patlıcan dilimlerini önce una sonra çırpılmış yumurtalara bulayarak, kızgın sıvı yağda arkalı önlü kızartalım Kızaran patlıcanları kağıt mutfak havlusunun üzerine çıkaralım Ayrı bir tavada küçük doğradığımız soğanı 2 çorba kaşığı sıvı yağda hafifçe pembe-leştirelim Ardından kıymayı, ince doğranmış biberleri, küçük küçük doğradığımız sarımsakları ekleyelim Kıyma bıraküğı suyu çekip rengi değişene dek kavurmaya devam edelim
Kabuklarını soyup fındık iriliğinde doğradığımız domatesleri, tuzu ve karabiberi ekleyerek, 3 dakika daha hafif ateşte kavuralım İnmesine yalan 1 fincan su ekleyip ateşten alalım Patlıcan dilimlerini bir fırın tepsisine iki sıra şeklinde dizelim
Arasına ve üzerine kıymalı harcı yayalım Orta ısılı fırında 10-15 dakika pişirelim Fırından alıp servis yapalım

Not: Arnavut çullamasım fırın yerine yayvan bir tencerede ve kısık ateşte pişirebilirsiniz



ARNAVUT SALATASI
1 su bardağı tuzsuz dana (ya da tavuk) suyu
1 arnavutbiberi (kurutulmuş acı kırmızı biber; çekirdekleri temizlenip ufalanmış)
3 taze soğan (ayıklanıp, iri doğranmış)
1 1/2 çorba kaşığı sirke
1 1/2 tatlı kaşığı tozşeker
1/2 tatlı kaşığı tuz
bir tutam karabiber (taze çekilmiş)
1 1/2 çorba kaşığı natürel zeytinyağı
1 çorba kaşığı limon suyu (taze sıkılmış)
1 iri göbek salata (iyice yıkanıp süzdürülmüş)

Küçük birtavada dana (ya da tavuk) suyu, arnavutbiberi parçaları, taze soğanlar, sirke, tozşeker, tuz ve karabiberi karıştırın Tavayı kısık ateşe oturtup, karışımı sıksık karıştırarak, biraz buharlaşıncaya kadar (8-10 dakika) pişirin
Tavayı alıp, karışımı ılındırdıktan sonra blendırın kabına aktarın Zeytinyağı ve limon suyunu ekleyip, blendırda pürüzsüz sos kıvamı alıncaya kadar karıştırın
Sosu bir salata kâsesine koyup, kâseyi buzdolabında 15 dakika bekletin Göbek salata yapraklarından birkaçını ortadan 2'ye kesip, parçalardan birini rulo haline getirerek, keskin bir bıçakla ince kıyın İşlemi öbür parçalar ve bütün salata yaprakları için yineleyip, ince kıyılmış salata yapraklarını kâsedeki sosun içine koyun Tahta servis kaşıklarıyla karıştırarak her yanlarını sosa iyice bulayıp, servis yapın



ARNAVUT YAHNİSİ
MALZEMELER
1 Kuzu Ciğeri
500 gr Kuzu Eti
100 gr Mantı Hamuru
1 Avuç Nohut
1 Adet Sivribiber
1-2 Arnavut Biberi
1 Pırasa
Tuz
Karabiber
Kırmızıbiber
Kekik
1 Kuzu Beyni
2 Çorba Kaşığı tereyağı
1 Adet Soğan

YAPILIŞ TARİFİ
Tereyağını bir tencereye alın Kızdırdıktan sonra yemeklik doğranmış soğan ve zar biçimindedoğranmış olan kuzu etlerini tencereye alıp, kavurun İçine yeterince suyu ilave edin
Suyunu çektikten sonra akşamdan ıslanmış nohutu tencereye koyun
Pişerken küçük kesilmiş ciğer,sivribiber, arnavut biberi ve mantı hamurunu sırayla ilave edin Kısık ateşte birlikte pişirin
Pırasayı yıkayıp, ayıklayın Halka halka doğrayın Tencereye ilave edin
Tuz, karabiber,kırmızı biber ve beynini birkaç parçaya bölünmüş olarak tencereye alın 5 dakika daha pişirip,sıcak servis yapın


Alıntı Yaparak Cevapla

Etnik Yemek Tarifleri

Eski 10-11-2012   #8
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Etnik Yemek Tarifleri





Boşnak Yemekleri

Türkiye'de yaşayan Boşnak asıllıların mutfağından yemek tarifleri



BOŞNAK BÖREĞİ

MALZEMELER

1 kg un

1 fincan sivi yag

1 yumurta sarisi

Yeterince su

200 gr beyaz peynir

1 demet maydanoz

1 su bardagi sivi yag

Tuz

YAPILIŞI

Unun ortasini açip tuzu, ilik suyu ve bir fincan sivi yagi ilave ederek bir hamur elde edelim Hamuru 9 esit parçaya bölüp bezeler hazirlayalim Bezelerden herbirini tabak büyüklügünde açin Bezelerin üzerine sivi yag sürün Yufkayi ince açin Yufkaya kasigin ucu ile sivi yag serpin Hazirladiginiz peynirli maydanozlu içi yufkaya serpin Daha sonra yufkayi rulo seklinde sarin Yaglanmis firin tepsisine ortadan baslamak üzere yufkalari dolayarak yerlestirsin Üzerine yumurta sarisi sürdügümüz böregi önceden isitilmis firinda kizarana kadar pisirin



BOŞNAK TATLISI

3 adet yumurtanın sarısı

1 paket margarin

1 tutam tuz

alabildiğince un

1 paket kabartma tozu

Üzerine:

1 adet yumurtanın sarısı

hindistancevizi

antepfıstığı

İçine:

1 su bardağı dövülmüş ceviz

1 tatlı kasığı tarçın

1 tatlı kasığı hindistancevizi

Şerbeti için:

3 su bardağı şeker

2,5 su bardağı su

çeyrek limonun suyu

Yumurta sarılarını ve eriterek iyice soğuttuğumuz margarini bir kaba alalım Bir tutam tuz ilave edelim Elenmiş unu ve 1 paket kabartma tozunu, azar azar ilave edip, karıştıralım

Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene dek yoğuralım Hamurdan ceviz iriliğinde parçalar koparalım Avuç içimizde yuvarlayarak, şekil verelim Sonra hamuru çok hafif yassılaştıralım Ceviz, tarçın ve hindistancevizi karışımından bir miktar koyalım Kenarlarını büzerek kapatalım

Ters çevirerek, çok az yağ sürülmüş tepsiye dizelim Üzerlerine yumurta sarısı sürelim Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında altları ve üstleri pembeleşene dek pişirelim Bu arada şerbet için suyu ve şekeri kaynatalım

Ateşten almadan 1 dakika önce limon suyunu ilave edelim Şerbetin ılınmasını sağlayalım Fırından aldığımız tatlıları ılıtalım Ilık şerbeti üzerine dökelim Tatlıları servis tabağına alalım Üzerine hindistancevizi ve antepfıstığı serperek servis yapalım



NOHUTLU KAPÇIK
MALZEMELER:

4 su bardağı un

2 su bardağı nohut

1 çay bardağı zeytinyağı

Yarım demet maydanoz

1 tatlı kaşığı kuru nane

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı kimyon

1 çay kaşığı tuz

Yarım kg yoğurt

3-4 diş sarımsak

1 çorba kaşığı tepeleme tereyağı

1 çorba kaşığı salça

1 çay kaşığı kırmızıbiber

HAZIRLANIŞI:

Un, tuz ve yeterince su ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurup iki bezeye ayrın Bezeleri 75-80 cm çapında yuvarlak olarak açıp önce 4-5 cm eninde uzun şeritler kesin Daha sonra bu şeritleri enine kesip 4-5 santimetrekarelik parçalar elde edin Akşamdan ıslattığınız nohudun suyunu süzdükten sonra uygun bir tencerede yumuşayıncaya kadar haşlayın Yeniden suyunu süzün İçine karabiber, kimyon, nane, tuz katıp iyice ezilin, ince kıyılmış maydanozu ekleyerek karıştırın Yufka parçalarının her birinin içine bir miktar harç koyup dört köşesinden tutarak ortada buluşturun Baş parmak, orta parmak ve işaret parmağınızı kullanarak bastırıp kapatın Bohça gibi kapatılmış nohutlu kapçıkları zemini yağlanmış finn tepsisine sıralayın, önceden ısıtılmış fırında, 180-200 derece ısıda 25-30 dakika, altı üstü kızanncaya kadar pişirin Kızarmış nohutlu kapçıkları ocağın üstüne akn 4 su bardağı kaynar su döküp yumuşamaları için kapağı kapatarak 15-20 dakika haşlayın Üstüne sarımsaklı yoğurt koyup tereyağında kızdırılmış biberli, salçalı sos gezdirin Sıcak olarak servis yapın

Alıntı Yaparak Cevapla

Etnik Yemek Tarifleri

Eski 10-11-2012   #9
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Etnik Yemek Tarifleri





Ermeni Yemekleri

Türkiye'de yaşayan Ermeni asıllıların mutfağından yemek tarifleri



HERRİSA

MALZEMELER:

300 gr dövme aşurelik buğday

100 gram nohut

750 gr kemikli koyun eti

5 Yarım su bardağı su

6 yemek kaşığı margarin

3 tatlı kaşığı tuz,

2 kaşık karabiber

1 tatlı kaşığı kırmızı biber

HAZIRLANIŞI:

Dövme buğday ve nohutu yıkadıktan sonra süzün 2,5 su bardağı su ile bir gün önceden ıslatın Tencerenin dibine eti yerleştirdikten sonra üzerine nohutu koyun Islatma suyuna su ekleyerek ölçüyü 4 su bardağına tamamlayıp tencereye koyun, suya 2 yemek kaşığı yağ, tuz ve karabiberi ekleyin, buğday iyice ezilinceye kadar yaklaşık 75 dakika pişirdikten sonra, etin kemiklerini ayırın Tahta kaşıkla kıvamlı hale gelene kadar çırpın



HAVİDZ

MALZEMELER

3 çorba kaşığı un

125 gr tereyağı

1 su bardağı toz şeker

1 litre su

Hindistancevizi

HAZIRLANIŞI:

Un bakır tencerede kuru olarak kavrulur Pembeleşen una şeker katılır ve karıştırılıp Daha sonra yağ ilave edilir ve yedire yedire karıştırılıp Azar azar ilave edilen süt yedire yedire tekrar karıştırılıp topak oluşmamasına dikkat edilerek kaynatılır



HAY USULÜ YAPRAK DOLMASI

MALZEMELER:

1,5 su bardağı zeytinyağı

5 bardak soğan (mikserde rendeliyorsun)

1 su bardağı ve biraz daha pirinç (yıkanacak pirinç)

Yarım su bardağı ve fazla limon suyu

1,5 çorba kaşığı nane

1 tatlı kaşığı karabiber

1 demet dereotu (küçük küçük kesilecek)

1,5 tatlı kaşığı tuz

1,5 kaşık tatlı şeker

300 gr dolmalık yaprak (kaynatılacak)

HAZIRLANIŞI:

Önce biraz su ile soğanı pişir içine tuz, şeker karabiber, kat pembeleşince ocaktan indir ve soğanları içine yağı, limonu pirinci ve geri kalan malzemeleri kat ve soğumaya bırakın Sonra dolmaları sarmaya başlıyorsun Tencereye dolmaları dizdikten sonra tencereden kalan suyu içine ilave ediyorsun sonra bir tabakla tencereyi örtüyor üstüne 1,5 bardak su döküyorsun ve 45 dakika pişiriyorsun (suyunu çekene kadar) soğuduktan sonra tencereden dolmaları çıkarıp afiyetle yiyorsunuz

Not: Ermeniler kendilerine Hay derler



İŞBABYAN

(Eşbabiye, çekirdeksiz kuru kayısı)

MALZEMELER:

2 kg kurutulmuş kayısı kurusu

1/2 kg soyulmuş ceviz

1/2 kg kayısı çekirdeği

500 gr tuzsuz tereyağı,

1/2 litre üzüm pekmezi

YAPILIŞI:

Kayısıları suda yıkayalım Akşamdan sabaha kadar suda bekletelim Suyunu süzüp kayısı kurularının içini iri cevizle dolduralım Bir tepsiyi yağlayıp içi ceviz dolu kayısıları tepsiye dizelim Tezekleri kor haline getirip üzerine üç ayak koyalım, bunun üzerine tepsimizi yerleştirelim Kayısılarımızın üzerine pekmezin bir kısmını dökerek yağla birlikte kızartalım Biraz pişirdikten soma tepsiyi dikkatlice tersyüz edelim Kızarmış kayısı kurularının üzerine tekrar pekmez ekleyelim Ardından, bunun üzerine de kızarmış tereyağmı köpüklü köpüklü dökelim Kayısıların her birinin üzerine kayısı çekirdeği koyalım ve sıcak sıcak yemeğe bakalım Yanında mevsimine göre kaymak, ağız, süt kesiği ile ya da sade tadını çıkaralım



BDUG KEBABI

MALZEMELER:

1 adet çömlek güveç (2 kişilik),

100 gr Kuşbaşı kuzueti

1 adet domates

1 adet acı veya tatlı sivri biber

Birkaç diş sarımsak

1 adet soğan

1 çorba kaşığı tereyağı veya margarin

Karabiber, pulbiber, tuz ve iki defne yaprağı

HAZIRLANIŞI:

Kuzu etini bir kabin içine alın kabuğunu soyduğunuz domatesi soğanı sivribiberi ve sarımsağı da irice doğrayıp kaba ilave edin tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın ve bunları çömleğe doldurun 2 adet defne yaprağını da ve tereyağını da koyup çömleğin ağzını yağlı kâğıtla kapatıp bağlayın üzerine bir - iki delik açın istenilirse su ve unla yapılmış hamurla da kapatılabilir Fırında 50 dakika pişirin

Alıntı Yaparak Cevapla

Etnik Yemek Tarifleri

Eski 10-11-2012   #10
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Etnik Yemek Tarifleri




Süryani Yemekleri
Türkiye'de yaşayan Süryani asıllıların mutfağından yemek tarifleri


TOPTOPİK (ELAZIĞ)
2 bardak su
1 litre haşlama suyu
1,5 bardak ince bulgur
Kışın 300 gramlık kurut (3 adet)
Yazın yarım kg yoğurt
100 gram tereyağı
30 gr pul biber
5 diş sarımsak
Tuz

HAZIRLANIŞI:
Tencerede su kaynatılır Tuz ilave edip sıcak suda erimesi beklenir Bulgur sıcak suya konur ve ocak kapatılarak yaklaşık 30 dakika sıcak suda şişmeye bırakılır Bulgurun demlenmesi bitince, orta büyüklükte plastik bir kaba boşaltılır, yoğurma için hazırlanır Bulgur, kaba yapışacak kıvama geldiğinde, toptopik yuvarlanmaya başlanabilir Toptopik, yuvarlak ve yassı olmak üzere iki biçimde yapılabilir Toptopiğin büyüklüğü iri bir misket kadar olmalıdır Bulgur bitinceye kadar köfte yuvarlanır Orta boy bir tencereye haşlama suyu konulur Tuzu atılıp, kaynatılır Kaynar suya toptopikler de atılır 10 dakika haşlandıktan sonra, önceden hazırlanan sıcak sarımsaklı kurut (ayran kesintisinin kurumuş hali) köftelerin üzerine dökülür Kırmızı pul biber tereyağında kızdırılıp toptopikin üzerine gezdirilir


NANE ÇUÇE (MARDİN)
Kuş otu
MALZEMELER:
1 kg nane çuçe
1 baş kuru soğan
2 diş sarımsak
100 ml Mardin zeytinyağı
1 bardak çökelek
Tuz
Kuru kırmızıbiber

HAZIRLANIŞI:
Nane çuçeler bol suda örselenmeden yıkanıp suyu iyice süzülür Otla çökelek bir tepsinin içinde yoğrulur, yaklaşık bir gün üzeri kapalı olarak ekşitilir Soğan ve sarımsaklar küçükçe doğranır Bir tencerede ot ile çökelek iyice ısıtılıp üzerine zeytinyağı koyulur Beklemeden soğan ve sanmsaklar ilave edilir Kuru biberler de birlikte tavlandıktan sonra çökelekli ot eklenerek güçlü ateşte yaklaşık 20 dakika silkeleyerek pişirilir Nane çuçeyi kendi yaptığınız yufka ekmeklerle ister dürüm ister sokum yaparak yiyebilirsiniz


HARİRE (MARDİN)
1 su bardağı pekmez,
1 su bardağı un,
1 su bardağı tozşeker,
5 su bardağı su,
1 kaşığı tarçın,
Süslemek için:
Ceviz içi

1 su bardağı pekmezi, 1 su bardağı unu, 1 su bardağı tozşekeri ve 5 su bardağı suyu bir tencereye koyun Kısık ateşte kaynayana kadar karıştırarak pişirin
Kaynadıktan sonra 5 dakika daha karıştırmaya devam edin ve içine 1 tatlı kaşığı tarçın atın
Sonra ocağın altını kapatın Soğumadan kaselere aktarın Üzerlerine dövülmüş ceviz içi ile süsleyip, soğuduktan sonra servis yapın


LEBENİYE (MARDİN)
MALZEMELER:
1 bardak aşurelik buğday
1 kg yoğurt
1 tutam tuz

HAZIRLANIŞI:
Bir gün önceden Mardin yoğurdu süzülür Buğday pişirilir Daha sonra süzülmüş yoğurt sulandırılır ve pişmiş olan buğday içine katılır Yoğurt ve buğday iyice karıştırıldıktan sonra ateşe koyulur, tuz ilave edilip sürekli karıştırılarak pişirilir Muhallebi kıvamına gelince ateşten indirilir, kaselere boşaltılarak servis yapılır

Alıntı Yaparak Cevapla

Etnik Yemek Tarifleri

Eski 10-11-2012   #11
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Etnik Yemek Tarifleri





Tatar Yemekleri
Türkiye'de yaşayan Tatar asıllıların mutfağından yemek tarifleri


KOLAY TATAR BÖREĞİ
Mantı hamurunu muska şeklinde kesip suda haşlayın ve üstüne sarımsaklı yoğurt döküp yiyin İstenirse kıyma kavrulup konur


KIYGAŞA (ESKİŞEHİR)
Mayalı hamur hazırlanır İçine çörek otu atılır Şöyün karan denen dökme demirden yapılmış yarım küre biçimindeki kazanlarda bol yağ içine mayalı hamur, elde su ile açılarak bırakılır Kızartılır O gün kıygaşa, etli patates yemeği ve un helvası eve gelenlere sunulur Kıygaşa içine kıymalı iç konularak da yapılır

Not: Arife ve kandil günlerinde kıygaşa pişirilerek dağıtılır Kıygaşa, evin çocuklarınca kapaklı bakır sahanlara konularak dağıtılır Komşular, dağıtım yapan çocuğa çerez ya da harçlık verirler Böylece çocuklar sevinir, komşuluk ilişkileri pekişir


CANTIK (ESKİŞEHİR)
Un, su ve tuzla hazırlanan hamur, küçük parçalara ayrılır 105 cm çapında açılır Yağlanarak üst üste yerleştirilir Bu dizilerden biri cantığın alt hamuru, öteki üst hamuru olarak düşünülür Tepsi yağlanır Alt hamuru oluşturan dizideki hamurlar elle açılır, tepsiye döşenir Araya kıymalı patates yemeğinin suyu ayrılarak kıyma ve patatesleri yayılır Üzeri, ikinci dizideki hamurlar da elle açılarak kapatılır Alt ve üst hamurlar tepsi çevresinde elle bükülerek kapatılır Fırında pişilir Fırından çıkan cantığın üst kısmı bıçakla kesilerek kapak gibi açılır Ayrılan patates yemeğinin suyu dökülür Bu kapak yeniden kapatılır Beş dakika sonra servise hazırdır


GÖBETE (KÖBETE) (ESKİŞEHİR)
15 kg un
su
bir çorba kaşığı tuz
yarım kilo kıyma
normal büyüklükte üç soğan
bir tatlı kaşığı karabiber
yağ

İç Hazırlanışı: Kıyma, yarım çay bardağı yağ ile kavrulur Ayıklanmış ve yıkanmış pirinç katılır Yarım su bardağı su eklenip pişirilir Sonra 25 gr Karabiber katılarak karıştırılır Un, tuz ve su karıştırılarak hamur yapılır Daha sonra küçük yumaklar halinde ayrılır Her yumak ayrı ayrı açılarak, kurumaya bırakılır Yalnız pazılar açılırken, nişas-talı un kullanılır Kuruyan yufkalar, kat yağlanarak tepsiye dizilir Yufkaların yarısına gelince ara malzemesi olan içi yayılır Sonra diğer yufkalar yağlanarak tepsiye dizilir Üst kısmı biraz yağlanarak fırına verilir Göbete ayran, hoşaf ve çay ile sunulur


SARIBURMA (ESKİŞEHİR)
250 gr Kıyma
orta büyüklükte üç patates
tuz
karabiber
1 kg un
su
1 su bardağı yağ

Patatesler haşlanır Rendelendikten sonra kavrulmuş olan kıyma ile karıştırılır Tuz ve karabiber konulur
Un, tuz ve su karıştırılıp hamur yapılır Orta büyüklükte parçalara ayrılır Yufka haline getirildikten sonra kurumaya bırakılır Kuruduktan sonra alınan yufkalar yağlanır İkinci katta iç konulur ve biraz yağlanır Bu iki katlı yufka rulo halinde sarılır Diğer yufkalar da tepsinin büyüklüğüne göre aynı şekilde sarılır Tepsinin ortasından başlanarak daire şeklinde sarılır Üzerine yoğurt sürülerek fırına verilir

Not: Sarıburma genellikle çay ve ayran ile sunulur

Alıntı Yaparak Cevapla

Etnik Yemek Tarifleri

Eski 10-11-2012   #12
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Etnik Yemek Tarifleri






Türkmen Yemekleri

Türkiye'de yaşayan Türkmen asıllıların mutfağından yemek tarifleri


TÜRKMEN KAVURMASI

Yuvarlak ve ortası çukur saçın etrafına bilek kalınlığında hamurdan bir halka çeviriniz ve yapıştırınız

Yağlı Karaman ya da Mihalıç kuzusunun etini ufak kemikleri ve kuyruğu ile lokma lokma doğrayıp saçın ortasına koyunuz Üzerine tuz ve biber ekip ara sıra tahta kaşıkla karıştırınız

Suyunu salıverip çektikten sonra devamlı olarak çevirerek akide gibi kavrulunca indirip kavurmaları saçın etrafına çekiniz

Ortasında kalacak olan yağının üzerine büyük kemiklerin suyu ve kabarmış nohut ile ilik gibi pişirilmiş bulgur pilavını döküp, yağ ile karıştırınız ve sıcak sıcak sofraya alınız

Not: Türkmen kavurması yoğurtla daha lezzetli olur Bu yüzden sofrada koyun yoğurdu bulundurun Hatta bu yoğurdu isteğe göre bir miktar tuz ve dövülmüş sarmısak ile karıştırarak kavurma ve pilavı birbirine katmayarak kavurmaya karıştırılır ise daha zevkli yenir


ŞEKŞEKİ

1 kg un

3 yumurta

1 su bardağı su

1 çorba kaşığı toz şeker

100 gr ekmek mayası (taze maya)

1 küçük kavanoz bal

susam

1 çay kaşığı tuz

Mutfak tezgahına bol un serpin, hamurdan büyük bir parça kopartarak unlanmış tezgahta oklava ile parmak kalınlığında açın

Bir bıçakla 1,5 cm uzunluğunda ve baş parmak kalınlığında hamur parçaları kesin Tavada bol sıvıyağı kızdırın İçine hamur parçalarını atın ve altın rengi alıncaya kadar 3-4 dakika bir kevgirle karıştırarak kızartın Kızaran Şekşekileri bir süzgece alarak fazla yağın akmasını sağlayın

Mayayı biraz ılık suyla kabarmaya bırakın Geniş bir kaba unu eleyerek koyun Ortasını havuz gibi açarak suyu, tuzu, yumurtaları, kabarmış mayayı ve bir çorba kaşığı toz şekeri içine koyun Yumuşak ve elastiki bir hamur elde edinceye kadar iyice yoğurun (Gerekirse biraz daha su ilave edebilirsiniz)

Geniş bir kaba balı koyun Kızarmış Şekşekileri içine atıp, bir çevirip süzgece çıkarın Daha sonra tabağa alarak üzerine susam serperek servis yapın

Dilerseniz pudra şekeri serperek de servis yapabilirsiniz


KERKÜK DOLMASI

Malzemeler:

½ Kg Kıyma

2 bardak Pirinç

2 Adet Rendelenmiş Domates

½ Demet Maydanoz

1 yemek Kaşığı Salça

Dilediğiniz Sebzeler

Üzüm yaprağı

5 yemek Kaşığı sıvı yağ

Tuz

Karabiber

Kırmızıbiber

Limontozu

Hazırlanışı:

Yaprakları sıcak suda ıslatarak yumuşatın

Kıymayı geniş bir kaba alın 2 bardak pirinç, 2 adet rendelenmiş domates, 1 kaşık salça, yarım demet kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber, kırmızıbiber, limontozu ve 2 kaşık sıvı yağı kıymanın üzerine ekleyin

Dilediğiniz sebzelerin içlerini oyup, tuzlu suyla yıkayın oyulmuş patlıcan, kabak ve patatesi yağda kavurun

Hazırladığınız harcı, sebzelerin içine doldurun ve yapraklara sarın, ara ara tencereye yerleştirin

Hepsini tencereye yerleştirdikten sonra, üstlerine ağır bir tabak kotun (sarmaların açılmaması için) Üzerine üstünü kapatacak kadar su, 3 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyin ve az sıvı yağ Sebzeler yumuşayana dek pişirin

Piştikten sonra tencereyi geniş bir tabağa yada tepsiye boşaltın


ZELEBİYE

Malzemeler:

1 bardak nişasta

1 bardak un

1 maya yarısını

1 tutam tuz

Şerbet Malzemesi:

1 buçuk bardak su

2 bardak şeker

1 kaşık limon suyu

Hazırlanışı:

1,5 bardak suyun içine mayayı ilave edelim, 1 gün bekletelim 1 gün beklettikten sonra mayanın içine un nişasta ve tuzumuzu ilave edip iyice çırpıtıktan sonra 2 saat bekletelim Boş bir ketçap kutusunun içine hamurumuzu koyalım kapağını kapatalım Yan tarafta tavanın içine tepesine kadar dolu olan yağı kızartalım sonra ketçap kutusundaki hamurla şekil vererek kızartalım ve daha önceden yaptığımız şerbete koyalım

Alıntı Yaparak Cevapla

Etnik Yemek Tarifleri

Eski 10-11-2012   #13
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Etnik Yemek Tarifleri





Roman Yemekleri

Türkiye'de yaşayan Roman asıllıların mutfağından yemek tarifleri


ÇİNGENE YAHNİSİ

MALZEMELER

1 kilo kemikli parça kuzu

15 adet arpacık soğanı

2 adet havuç

3 çorba kaşığı margarin

1 adet yeşil biber

1 çay kaşığı kekik

5-6 adet taze patates

6-7 adet mantar

1 çorba kaşığı domates salçası

Yeterince tuz, karabiber, maydanoz

HAZIRLANIŞI;

Koldan parçalara bölünmüş kuzu etini, dibi kalın bir tencerede suyunu çekinceye kadar çevirin Margarini ilave edip, yağ kızmaya başlayınca ayıklanmış soğanları katın Beraberce karıştırarak biraz kavurun Bir bardak sıcak su ilave ederek etleri pişmeye bırakın Etler yumuşarken doğranmış yeşil biberi, havucu, bütün olarak patatesleri, kekik ve karabiberi, mantarı, ezilmiş domates salçasını ilave ederek biraz daha su ekleyin Etlerle birlikte pişen sebzeler de yumuşayınca ateşten alıp, servis yaparken üzerıni kıyılmış maydanozla süsleyebilirsiniz


ÇİNGENE YUMURTASI

MALZEMESİ:

8 yumurta,

1 soğan,

1 diş sarımsak,

yarım kilo domates,

100 gr doğranmış salam,

250 gr doğranmış sucuk,

100 gr bezelye,

100 gr taze fasulye,

1 su bardağı tavuk suyu,

sıvıyağ,

kırmızıbiber,

bir çimdik toz şeker,

tuz

Kızgın yağda soğanla, dövülmüş sarımsağı pembeleştirip, doğranmış domatesi katın ve hafif ateşte suyunu çektirin Sonra da yumurta hariç bütün malzemeyi 10 dakika kaynatın Pişen malzemeyi fırın tepsisine alıp üzerinde oyuklar açın ve her birine bir yumurta kırın 180 C'ye ısıtılmış fırında yumurtaların akı pişinceye kadar pişirin


AVUKMA

ÇİNGENE SALATASI

MALZEME:

2 baş Kuru soğan

Çökelek veya beyaz peynir

2 adet Domates

Tuz

2 adet Taze biber

1/2 demet Maydanoz

YAPILIŞI:

Bir tabak içine bir iki soğan doğranır Tuzla oğularak acısı giderilir, üzerine bir kaç domates ve iki taze biber, maydanoz doğrandıktan sonra üzerine bol çökelek veya beyaz peynir konur Arzu edildiği kadar yağdökülerek iyice karıştırılır, bazen peynir ve çökelek yerine katı yoğurt da konabilir


Alıntı Yaparak Cevapla

Etnik Yemek Tarifleri

Eski 10-11-2012   #14
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Etnik Yemek Tarifleri






Rum Yemekleri

Türkiye'de yaşayan Rum asıllıların mutfağından yemek tarifleri


KİDONİTO (TATLI YAHNİ)

Bir koyun gerdanını 4 parçaya bölünüz, tencereye koyunuz, üstünü örtünceye kadar su ve istenen miktar şeker koyunuz Bir saat hafif ateşte pişiriniz

Not: Rumlar bu yemeğe şekerden başka ayva da koyarlar


SAGANAKİ

MALZEMELER:

1 adet domates

1 adet sivribiber

1 dilim beyaz peynir (keçi peyniri daha çok yakışır)

1 dilim kaşar peyniri

Zeytinyağı

Nane, kekik, pul biber, tuz

HAZIRLANIŞI:

Kısa kenarlı yuvarlak güvece, ufak ufak parçaladığınız beyaz peyniri yayarak koyun Üstüne küçük doğranmış domatesi, biberi, baharatları ilave edin En üste de rendelediğiniz kaşar peynirini serpin ve folyo kağıdına sararak fırında düşük ısıda pişirin


PABUCAKİ

MALZEMELER:

4 adet orta boy patlıcan

1 çorba kaşığı limon suyu

1 su bardağı zeytinyağı

2 adet orta boy soğan (biri rendelenmiş)

3 adet yeşil sivribiber

2 adet domates

4 kahve fincanı taze kaşar (rendelenmiş)

1 tatlı kaşığı pul biber

Yarım demet maydanoz

250 gram dana kıyma

2 diş sarımsak (ezilmiş)

1 tatlı kaşığı kimyon

Tuz

Karabiber

HAZIRLANIŞI:

Patlıcanları yıkayın Saplarını kesmeden, boylamasına ortadan iki eşit parçaya bölün Kesilmiş yüzlerine bol tuz sürün Tuzlanmış kısım alta gelecek şekilde düz bir zemine kapatarak, acısının çıkması için 30 dakika bekletin Acısı çıkmış yarı patlıcanların içlerini, yanlarda 5 cm kalacak şekilde boşaltın Çıkan içleri limonlu ve tuzlu suya atıp bir kenara ayırın îçi boşaltılmış yarı patlıcanları, iç ve dış yüzeylerine yağ sürüp yağlanmış fırın kabına koyun Fırın kabını önceden 180 derecede kızdırılmış fırına verin Patlıcanları fırında kolayca bıçak saplanacak hale gelene kadar, ara sıra yağlayarak pişirin (yaklaşık 20 dakika) Soğumaya bırakın Kıymayı çukur bir kapta, 1 adet rendelenmiş soğan, ezilmiş sarımsak, kimyon ve tuz-biber ile karıştırarak iyice yoğurun Hazırladığınız harçtan bilye büyüklüğünde top köfteler yapın Tavaya zeytinyağını koyun Orta ateşte kızdırın ve kızgın yağda top köfteleri kızartın Kızaranları yağ emici kağıt üzerine alın Soğanı diş diş doğrayın Tavada bir kahve fincanı zeytinyağı ile karıştırarak yumuşayıncaya kadar kavurun Daha önceden tuzlu ve limonlu suda beklettiğiniz patlıcan içlerini, sularını sıkarak küçük küçük doğrayın ve çok ince kıyılmış yeşil sivribiberle karıştırın Bu karışımı kavrulmuş soğanlara katara, tüm malzemeyi bir süre orta ateşte pişirin En son kabukları soyulmuş ve küçük küçük doğranmış domatesleri katın Karıştırarak, domateslerin saldıkları su çekilir gibi olana kadar pişirmeye devam edin içi boşaltılmış ve fırında pişirilmiş patlıcanları yağlanmış başka bir fırın kabına yeniden dizin Patlıcan içleri ile oluşturduğunuz harcı kaşık kaşık bu patlıcanların içine taksim edin Üzerine, kızartmış olduğumuz köfteleri taksim edin Bu şekilde içlerini doldurduğunuz patlıcanları, üzerlerini alüminyum kağıt ile kaplayarak, önceden 180 derecede kızdırılmış fırına verin Yaklaşık 20 dakika sonra alüminyum kağıdı alın ve 10 dakika daha pişirmeyi devam edin Patlıcanları fırından çıkarmadan, rendelenmiş kaşar, pul biber, kıyılmış maydanoz koyun Peynirler eriyince kabı fırından alın Sıcak servis yapın

Alıntı Yaparak Cevapla

Etnik Yemek Tarifleri

Eski 10-11-2012   #15
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Etnik Yemek Tarifleri





Yörük Yemekleri

Türkiye'de yaşayan Yörük asıllıların mutfağından yemek tarifleri


YÖRÜK BOHÇASI

MALZEMELER

1 paket Yuva Yaş Maya (42 gram)

3 su bardağı un

Tuz bir tutam

½ çay bardağı sıvı yağ

Bir miktar ılık su

İÇ MALZEME

1 adet kuru soğan

2 adet iri domates

4 adet kabak

2 su bardağı pilavlık bulgur

Su, pulbiber, kimyon, tuz

1 kahve fincanı zeytinyağ

HAZIRLANIŞI

Soğanlar doğranır ve zeytinyağında pembeleşene kadar pişirilir Ufak doğranmış domatesler ilave edilir ve karıştırılır Halka halka doğranmış kabak da eklenerek hepsi pişirilir Pişen kabaklı malzemeye bulgur konur ve göz kararı su ilave edilip baharatları eklenir, suyunu çekinceye kadar pişirilir

Hamur malzemelerinin tamamı karıştırılarak yoğurulur Kabarması için 20 –30 dk bekletilir 25 –30 cm çapında bir fırın tepsisi yağlanır Mayalanan hamur oklava ile açılıp tepsiye yayılır üzerine kabaklı pilav yayılır Yufkanın sarkan kızımları bohça şeklinde pilavın üzerine kapatılır Bohçalanmış pilav 175 derece ısıtılmış fırında üzeri kızana kadar pişirilir Üzeri kızaran yörük bohça pilavı servis tepsisine ters çevrilerek konulur ve dilimlenerek servis edilir


KEŞKEK (YÖRÜK)

MALZEMELER:

2 su bardağı göçe (dövme, aşurelik buğday)

Yarım su bardağı nohut

1 kg kemikli parça et (gün görmez dana döşü)

1-2 parça ilikli kemik

1 çorba kaşığı tereyağı

6 su bardağı su

3 tatlı kaşığı tuz

Yarım tatlı kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı kırmızıbiber

1 adet limon

Kaymak

HAZIRLANIŞI:

Ayıklanıp temizlenmiş buğday ve nohut ıslatılır Ertesi gün parça et, ilikli kemik ve ıslatılan malzeme çömleğe konulup tuz ilave edilerek akşamdan mahalle fırınına konur Sabah erkenden fırından alınır Etin kemikleri ayrılır ve etler lif lif olup taneler ezilinceye kadar büyük bir tahta kaşıkla dövülür Dövülürken kaymak ilave edilir Diğer tarafta kızdırılan tereyağına kırmızıbiber ve karabiber eklenerek sos hazırlanır Servis tabağına alman keşkeğin üzerine, yağını alması için limon sıkılır Hazırlanan sos, üzerine dökülerek servis edilir

Not: İç Anadolu ve Ege Bölgesi'nde, genellikle düğünlerde pişirilir Dana eti yerine tavuk eti ile de yapılmaktadır


ÇULLAMA KÖFTE (AFYON)

MALZEMELER:

1,5 kg dana kıyma

1,5 su bardağı düğü (ince bulgur)

1 orta boy soğan

1 adet yumurta

2 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı karabiber

Yarım demet maydanoz

1 su bardağı sıvıyağ

Bulamaç için malzemeler:

8 adet yumurta

Aldığı kadar un

HAZIRLANIŞI:

Kıyma, rendelenmiş soğan, düğü, ince kıyılmış maydanoz, yumurta, tuz ve karabiber bir kaba konulup yoğrularak, özleştirilir Yumurta büyüklüğünde parçalar alınıp, yuvarlak köfte şekli verilir ve haşlanır Diğer tarafta ise yumurtalara, azar azar kıvamlı hale gelene kadar un eklenir Bir miktar tuz ilave edilerek bulamaç yapılır Haşlanan köftelerin suyu süzülür Haşlanmış köfteler, hazırlanan yumurtalı bulamaca batınlıp kızgın yağda kızartılıp servis yapılır

Not: Köfte sözcüğü Afyon'da 'köttü' şeklinde kullanılır


TOYGAR ÇORBASI

MALZEMELER:

2 çorba kaşığı koyun yoğurdu

1 çay bardağı pirinç

2 çorba kaşığı un

1 çorba kaşığı kaymak

1 adet yumurta

5 su bardağı et suyu

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay kaşığı kekik veya birkaç dal kekik

HAZIRLANIŞI:

Yoğurt, un, pirinç ve yumurta bir tencereye alınarak koyu ayran kıvamına gelene kadar karıştırılır Pirinçlerin yumuşaması için iki saat bekletilir Hazırlanan malzemelere et suyu ve birkaç dal kekik ilave edilip, kısık ateşte kaynamaya başlayıncaya kadar karıştırılır Kaynama baş-layınca pişmeye bırakılır Piştikten sonra tuzu eklenir Servis tabağına alınır Üzerine kaymak konularak sıcak servis edilir


SU MUHALLEBİSİ

MALZEMELER:

1 çay bardağı buğday nişastası

2 çorba kaşığı toz şeker

4 su bardağı su

Pekmez

HAZIRLANIŞI:

Soğuk suya buğday nişastası ve toz şeker karıştırılarak yedirilir 15 dakika kısık ateşte topaklanmaması için karıştırılarak pişirilir, tepsiye dökülür Soğuduktan sonra baklava şeklinde kesilir Ayrı bir kapta pekmez, bir miktar su ile inceltilir ve muhallebinin üzerine dökülür Soğuk olarak servis edilir Süslemek için tarçın kullanılabilir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.