(İce Cream Sundae) Dondurma |
10-11-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
(İce Cream Sundae) DondurmaGoogle yine renkli logolarına birisini daha sergiledi 03 Nisan 2011 tarihli dondurma (Ice Cream Sundae) logosu görmeye değer bir logo olmuş (Ice Cream Sundae) Dondurma hakkında biraz bilgi edinelim ilk olarak (Ice Cream Sundae) Dondurma, içine şeker katılmış çeşitli meyve suları ya da sütten dondurulmak suretiyle elde edilen ve özellikle sıcak yaz günlerinde çok aranan soğuk tatlıdır El ile ya da elektrikli makinelerde yapılabildiği gibi dondurma buzdolapları ile de hazırlanabilir100 g dondurma 100-200 kalori verir A, B, D vitaminleriyle, kalsiyum, yağ, protein ve fosfor yönünden zengin bir gıdadır Yalnız, soğuk olması nedeniyle aç karnına yenilmesi sakıncalıdır Artık piyasada hemen her çeşidi olan dondurmaları servise hazır paket şeklinde her mevsimde bulmak ve ikram etmek oldukça kolaydırYaz kış yenilmesi tavsiye edilir Aklınıza gelebilecek her çeşit kuru ve yaş meyve ile hazırlandığı gibi cevizli, fıstıklı, çikolatalı, karamelli vb olan çeşitleri piyasada sıklıkla tüketilmektedirDondurmalar elle ve makine yardımı ile yapılabilir Ancak dondurmacılığı bir meslek haline getirmiş ustalar halen dövülerek hazırladıkları dondurmalarının sırlarını gizli tutmaya devam etmektedir Bazı yörelere has örneğin Kahramanmaraş Dondurması hala gizemini korumaktadır Kendine has dondurması olan ülkeler vardır İngiltere, Japonya, Finlandiya, Yunanistan, Yeni Zelanda, Avustralya, Almanya ve İtalya’nın yanında Türkiye de Kahramanmaraş Dondurması ile ünlüdür Dondurmalı sundae nasıl yapılır 4 kişi için Malzemeler ■1 litre vanilyalı dondurma (tarifi altta) ■3/4 su bardağı çikolata sosu (tarifi altta) ■4 adet külah ■Süs için şekerden burun, çikolatadan göz ve ağızlar (tarifi altta) Yapılışı 1Dondurma kuplarına çikolata sosu ve dondurma koyup bir kaşık yardımıyla karıştırın 2Üzerlerine dondurma kaşığıyla şekil verdiğiniz birer top vanilyalı dondurma yerleştirin 3Dondurma kabında erimiş olan dondurmaya külahların tersini hafifçe batırıp topların üstüne yerleştirin 4Aynı şekilde erimiş dondurmayı yapıştırıcı gibi kullanarak burun, göz ve ağız kısımlarını da yapıştırın ve servis yapın VANİLYALI DONDURMA Yaklaşık 1 litre dondurma için Malzemeler ■250 ml (1 su bardağı) tam yağlı süt ■150 gram (3/4 su bardağı) şeker ■500 ml (2 su bardağı) krema ■1 adet çubuk vanilya ■6 adet yumurta sarısı ■3/4 çay kaşığı vanilya özütü Yapılışı 1Süt, şeker ve kremanın 1 su bardaklık kısmını bir tencerede ısıtın 2Vanilya çubuğunu ortadan ikiye kesip bıçak yardımıyla tohumlarını sıyırın ve çubukla beraber ısınmış sütlü karışımın içine atın Ateşten alıp kapağını kapatın ve 30 dakika demlenmeye bırakın 3Bir karıştırma kabına kremanın geri kalan kısmını koyun Üzerine de ince delikli bir süzgeç yerleştirin 4Ayrı bir kapta yumurta sarılarını iyice çırptıktan sonra ılınmış olan sütü azar azar ekleyerek durmaksızın çırpın Ardından karışımı sütün olduğu tencereye geri aktarıp tekrar ocağa alın ve orta ateşte durmaksızın koyulaşana kadar tahta bir kaşıkla karıştırın 5Koyulaşan karışımı süzgeçten geçirerek kremanın geri kalanına ilave edin, vanilya özütünü ekleyin ve buz ve soğuk su dolu bir kabın içinde iyice soğuyana kadar karıştırın 6Isıya dayanıklı kapaklı bir kaba aktarıp ertesi güne kadar buzdolabında soğutun 7Ertesi gün dondurma makinenizin talimatlarına uygun bir şekilde hazırlayıp tekrar hava geçirmeyen bir kapta buzlukta muhafaza edin 8Servis yapmadan 15 dakika önce buzluktan çıkartıp gelatonun biraz açılmasını bekleyin ÇİKOLATA SOSU Yaklaşık 3/4 su bardağı sos için Malzemeler ■90 gram bitter çikolata (%70 kakao), rendelenmiş ■1/2 su bardağı su ■1/4 su bardağı krema ■2 çorba kaşığı şeker ■1 çorba kaşığı mısır şurubu (opsiyonel, yerinde şeker de kullanabilirsiniz) Yapılışı 1Bütün malzemeleri bir tencereye alıp orta ateşte eriyip koyulaşana kadar karıştırın (10-15 dakika kadar) 2Çok fazla koyulaşmasını beklemeyin; akışkan bir sos olacaktır Bir kaba aktarıp soğuyana kadar buzdolabında bekletin SÜSLER Malzemeler ■40 gram bitter çikolata ■2 adet Haribo Çilex Yapılışı 1Göz ve ağız kısımları için çikolatayı benmari usulü eritin 2Ardından bir suluboya fırçası yardımıyla bir parşömen kağıdına göz ve ağız kısımlarını çizip buzdolabında sertleşene kadar bekletin 3Burun kısımları için Haribo çilex şekerlemelerinin kenarlarını yuvarlak şekilde kesin |
|