500 Yıllık Özel Tat: Höşmerim |
10-11-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
500 Yıllık Özel Tat: Höşmerim[size="3">HÖŞMERİMİN HİKÂYESİ "][/size] İlk höşmerim üretimini Orta Asyadan göçler yolu ile gelen Anadolu Yörüklerinin yaptığı bilinmektedir ancak bu tatlının isminin 'Peynir Tatlısı' olarak halk arasında bilindiğidirHavran'da ise Osmanlının ilk dönemine uzanan bu tatlıya "Hoşmerim" isminin verilmesi farklı bir hikâyedirHöşmerime Osmanlı döneminden gelen bir isim konulmuşOsmanlı Döneminde ki Türk aile yapısında bugünde geçerliliğini kısmen koruyan evli olan kadınlar eşlerine 'Er' veya 'Erim' diye hitap ederdiAskerden dönen eşine yoksulluk nedeni ile evindeki mutfakta pek bir şey bulamayıp evde bulunan kendi ürettikleri peynir, irmik ve şekerden ilk kez yaptığı bir tatlıyı eşine ikram eder ve eşinin tepkisini bekler Bu tatlıyı ilk kez hazırlayıp eşine sunan genç gelinin çekingen ve korkmuş bir şekilde eşine "Hoş mu erim?" diye sorar ve bu tatlının isminin buradan geldiğine inanılıyor Günümüze ise bu tatlının adı 'Hoşmu Erim'den değişikliklere uğrayarak 'Höşmerim' veya 'Höşmelim' adını alır Yöre ile özdeşleşen bu höşmerim tatlısı bu gün artık Havran ilçesinın simgesi olur 500 yıllık özel tat: Höşmerim Balıkesir'in Havran ilçesinde Höşmerim tatlısı ilk yapıldığı gün gibi kalitesinden ödün vermeden ilgi görmeye devam ediyor Balıkesir'in Havran ilçesinde 500 yılı aşkın bir süredir üretimine devam edilen Höşmerim tatlısın ilk yapıldığı gün gibi kalitesinden ödün vermeden ilçeye gelen ziyaretçiler tarafından ilgiyi görüyorBalıkesir'in Havran ilçesinde beş asırdan bu yana birçok tatlı ustası tarafından yapılan Höşmerim tatlısını şimdilerde ayakta kalabilen birkaç eski usta yaşatmaya çalışıyor Havran'lı höşmerim ustası 'Yoğurtçu Hasbi' lakabıyla tanınan Hasbi Yılmaz'ın oğlu İbrahim Yılmaz, bir yılda ortalama 10 - 15 ton üretim yapıp satıldığını belirttiHavranlı Höşmerim ustası Yılmaz, " Balıkesir'in bazı bölgelerinde bu höşmerim tatlısı yapılmaktadır, ancak Höşmerim'in asıl memleketi, doğduğu yer Havran'dır Höşmerim diğer yerlerde aslı gibi yapılamadığı için renklendirici boyalar kullanılıyor Höşmerim tatlısının asıl rengi 'Altın sarısına' yakın bir renktir Bu da yapılışındaki püf noktalarındandırAyrıca Höşmerim tatlısı erkeklerin cinsel güçlerini arttırdığı da bilinmektedir" dedi HÖŞMERİM NASIL YAPILIR? Malzeme 1 su bardağı irmik 50 g tereyağ (1/4 paket margarin) 1,5 su bardağı şeker 1 su bardağı süt 1 su bardağı su Yarım su bardağı rendelenmiş dil peyniri veya tuzsuz yağlı peynir Süslemek için kabuksuz badem Yapılışı Yağı eritelim İrmiği ekleyip altın sarısı bir renk alana dek kavuralım Ayrı bir tencerede şekeri, sütü ve suyu kaynatalım Bu şerbeti altın sarısı renk alan irmiklerin üzerine dökelim Dil peynirini rendeleyerek tatlının içine ilave edelim Peynirler eriyene dek pişirelim Höşmerimi ateşten indirip, servis tabağına kaşıkla düzgün şekiller vererek alalım Üzerini kabuksuz bademler ile süsleyelim |
|