|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
duaları, geçen, ibrahim’in, kuranda, peygamber |
![]() |
Hz. İbrahim’İn Duaları - Kur-An'da Geçen Peygamber Duaları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hz. İbrahim’İn Duaları - Kur-An'da Geçen Peygamber DualarıHz ![]() Hakkında Hz ![]() Hz ![]() Günümüzde milyonlarca insanın hac görevini yerine getirmek için ziyaret ettiği Kabe’yi inşa eden Hz ![]() ![]() O ve oğlu Hz ![]() ![]() Bu evin Kuran’daki adı Kabe’dir ![]() İkisi bunu bir ibadet olarak yapmış, ve sonrasında şöyle dua etmişlerdir: İbrahim, İsmail’le birlikte Evin (Ka’be’nin) sütunlarını yükselttiğinde (ikisi şöyle dua etmişti): “Rabbimiz bizden (bunu) kabul et ![]() ![]() (Bakara Suresi, 127) Kabe’nin inşa edildiği yer zamanla gelişecek ve bugün Mekke olarak isimlendirdiğimiz şehir halini alacaktır ![]() Hz ![]() Hani İbrahim: “Rabbim, bu şehri bir güvenlik yeri kıl ve halkından Allah’a ve ahiret gününe inananları ürünlerle rızıklandır” demişti de (Allah: “Sadece inananları değil) inkâr edeni de az bir süre yararlandırır, sonra onu ateşin azabına uğratırım; ne kötü bir dönüştür o”demişti ![]() (Bakara Suresi, 126) Hz ![]() Rabbimiz, ikimizi Sana teslim olmuş (Müslümanlar) kıl ve soyumuzdan Sana teslim olmuş (Müslüman) bir ümmet (ver) ![]() Bize ibadet yöntemlerini (yer veya ilkelerini) göster ve tevbemizi kabul et ![]() Şüphesiz, Sen tevbeleri kabul eden ve esirgeyensin ![]() Rabbimiz, içlerinden onlara bir elçi gönder, onlara ayetlerini okusun, kitabı ve hikmeti öğretsin ve onları arındırsın ![]() Şüphesiz, Sen güçlü ve üstün olansın, hüküm ve hikmet sahibisin ![]() (Bakara Suresi, 128-129) Hz ![]() Hani İbrahim: “Rabbim, bana ölüleri nasıl dirilttiğini göster” demişti ![]() (Allah ona “İnanmıyor musun?” deyince, “Hayır (inandım), ancak kalbimin tatmin olması için” dedi ![]() “Öyleyse, dört kuş tut ![]() ![]() Sana koşarak gelirler ![]() Bil ki, şüphesiz Allah, üstün ve güçlü olandır, hüküm ve hikmet sahibidir ![]() (Bakara Suresi, 260) Ayetten de açıkça anlaşıldığı gibi İbrahim Peygamberin Allah’tan ölüleri nasıl dirilttiğini göstermesini istemesi, inancındaki bir zayıflıktan dolayı değildi ![]() Aksine iman etmişti, ama iman ettiği gerçeği tam anlamıyla kavramak istiyordu ![]() O, son derece samimi ve içten bir biçimde Allah’ın bir mucizesine tanık olmayı istemiş, Allah bu samimi duaya icabet etmişti ![]() Hz ![]() ![]() O, babasına dini tebliğ etmiş ancak babası iman etmeyi kabul etmemişti ![]() İbrahim Peygamber ise babası için Allah’tan bağışlanma dilemişti: (İbrahim “Selam üzerine olsun, senin için Rabbimden bağışlanma dileyeceğim, çünkü, O, bana pek lütufkardır” dedi ![]() Sizden ve Allah’tan başka taptıklarınızdan kopup-ayrılıyorum ve Rabbime dua ediyorum ![]() Umulur ki, Rabbime dua etmekle mutsuz olmayacağım ![]() (Meryem Suresi, 47-48) Hz ![]() Kendilerine onların gerçekten çılgın ateşin arkadaşları oldukları açıklandıktan sonra -yakınları dahi olsa- müşrikler için bağışlanma dilemeleri Peygambere ve iman edenlere yaraşmaz ![]() İbrahim’in babası için bağışlanma dilemesi, yalnızca ona verdiği bir söz dolayısıyla idi ![]() Kendisine, onun gerçekten Allah’a düşman olduğu açıklanınca ondan uzaklaştı ![]() Doğrusu İbrahim, çok duygulu, yumuşak huyluydu ![]() (Tevbe Suresi, 113-114) Bugün milyonlarca insanın ziyaret ettiği Mescid-i Haram’a yani Kabe’ye ilk yerleşen Hz ![]() Rabbimiz, gerçekten ben, çocuklarımdan bir kısmını Beyt-i Haram yanında ekini olmayan bir vadiye yerleştirdim; Rabbimiz, dosdoğru namazı kılsınlar diye (öyle yaptım), böylelikle Sen, insanların bir kısmının kalblerini onlara ilgi duyar kıl ve onları birtakım ürünlerden rızıklandır ![]() Umulur ki şükrederler ![]() Rabbimiz, şüphesiz Sen, bizim saklı tuttuklarımızı da, açığa vurduklarımızı da bilirsin ![]() Yerde ve gökte hiçbir şey Allah’a gizli kalmaz ![]() Hamd, Allah’a aittir ki, O, bana ihtiyarlığa rağmen İsmail’i ve İshak’ı armağan etti ![]() Şüphesiz Rabbim, gerçekten duayı işitendir ![]() Rabbim, beni namazı(nda) sürekli kıl, soyumdan olanları da ![]() Rabbimiz, duamı kabul buyur ![]() Rabbimiz, hesabın yapılacağı gün, beni, anne-babamı ve mü’minleri bağışla ![]() (İbrahim Suresi, 37-41) Görüldüğü gibi Hz ![]() ![]() O’ndan istediği şeyler de, kendisini O’na yakınlaştıracak, ahirette bağışlanmasına vesile olacak isteklerdir ![]() |
![]() |
![]() |
|