![]() |
Hz. Musa’Nın Duaları - Kur-An'da Geçen Peygamber Duaları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hz. Musa’Nın Duaları - Kur-An'da Geçen Peygamber DualarıHz ![]() Hakkında Hz ![]() Hz ![]() İsrailoğulları’na elçi olarak gönderilen Hz ![]() ![]() Firavun ve ailesi nehirde buldukları Hz ![]() ![]() (Kasas Suresi, 7-8) Hz ![]() ![]() (Kasas Suresi, 14) Kuran’da Hz ![]() (Musa) Halkının haberi olmadığı bir zamanda şehre girdi, orda kavga etmekte olan iki adam buldu; bu kendi taraftarlarından, şu da düşmanlarından ![]() Derken taraftarlarından olan, düşmanlarından olana karşı ondan yardım istedi ![]() Bunun üzerine ona bir yumruk attı ve işini bitiriverdi ![]() (Sonra da “Bu şeytanın işindendir; o, gerçekten açıkça saptırıcı bir düşmandır” dedi ![]() (Kasas Suresi, 15) Ayette anlatılan olay sonucunda Hz ![]() Dedi ki: “Rabbim, gerçekten, ben kendi nefsime zulmettim, artık beni bağışla ![]() ![]() Şüphesiz ![]() ![]() Dedi ki: “Rabbim, bana verdiğin nimetler adına, artık suçlu günahkarlara destekçi olmayacağım ![]() (Kasas Suresi, 16-17) Söz konusu olayın duyulması üzerine, bulunduğu şehrin önde gelenleri Hz ![]() ![]() Bunu öğrenince Hz ![]() Böylece oradan korku içinde (çevreyi) gözetleyerek çıkıp gitti: “Rabbim, zalimler topluluğundan beni kurtar” dedi ![]() (Kasas Suresi, 21) Hz ![]() ![]() Bu sırada da sürekli Allah’a yönelmiş, hep O’na dua etmişti: Medyen’e doğru yöneldiğinde de: “Umarım Rabbim, beni doğru bir yola yöneltip iletir” dedi ![]() Medyen suyuna vardığı zaman, su almakta olan bir insan topluluğu buldu ![]() Onların gerisinde de (hayvanları su başına götürmekten çekinen) iki kadın buldu ![]() Dedi ki: “Bu durumunuz ne?” “Çobanlar sürülerini sulamadıkça, biz sürülerimizi sulayamayız; babamız, yaşı ilerlemiş bir ihtiyardır ![]() ![]() Hemencecik onların sürülerini suladı, sonra yine gölgeye çekilerek dedi ki: “Rabbim, doğrusu bana indirdiğin her hayra muhtacım ![]() Çok geçmeden, o iki (kadın)dan biri, (utana utana) yürüyerek ona geldi ![]() “Babam, bizim için sürüleri sulamana karşılık sana mükafaat vermek üzere seni davet etmektedir ![]() ![]() Bunun üzerine ona gelip de olup bitenleri anlatınca o: “Korkma” dedi ![]() “Zalimler topluluğundan kurtulmuş oldun ![]() (Kasas Suresi, 22-25) Bu olayların ardından Hz ![]() ![]() Ardından geçen 8-10 yıldan sonra ailesiyle birlikte Medyen’den ayrıldı ![]() Yolda Tuva Vadisi denilen yere geldiğinde ilk vahyi alacaktı ![]() Allah ona Firavun’a gitmesini ve kendisine dini tebliğ etmesini emretti ![]() Hz ![]() Dedi ki: “Rabbim, gerçekten onlardan bir kişi öldürdüm, beni öldürmelerinden korkuyorum ![]() Ve kardeşim Harun; dil bakımından o benden daha düzgün konuşmaktadır, onu da benimle birlikte bir yardımcı olarak gönder, beni doğrulasın ![]() Çünkü onların beni yalanlamalarından korkuyorum ![]() (Kasas Suresi, 33-34) Kuran’da bildirildiğine göre Hz ![]() ![]() Bunun için de Allah’a dua etti: Dedi ki: “Rabbim, benim göğsümü aç ![]() Bana işimi kolaylaştır ![]() Dilimden düğümü çöz; ki söyleyeceklerimi kavrasınlar ![]() Ailemden bana bir yardımcı kıl, kardeşim Harun’u ![]() Onunla arkamı kuvvetlendir ![]() ![]() Ve Seni çok zikredelim ![]() ![]() (Taha Suresi, 25-35) Hz ![]() (Allah) Dedi ki: “Pazunu kardeşinle pekiştirip güçlendireceğiz; sizin ikinize de öyle bir ‘güç ve yetki’ vereceğiz ki, ayetlerimiz sayesinde size erişemeyecekler ![]() Siz ve size uyanlar galip olanlarsınız ![]() (Kasas Suresi, 35) Hz ![]() Firavun ve kavminin büyük kısmı Allah’a karşı büyüklenmekte ısrar ediyorlardı ![]() Bunun üzerine Hz ![]() Musa dedi ki: “Rabbimiz, şüphesiz Sen, Firavun’a ve önde gelen çevresine dünya hayatında bir çekicilik (güç, ihtişam) ve mallar verdin ![]() Rabbimiz, Senin yolundan saptırmaları için (mi?) Rabbimiz, mallarını yerin dibine geçir ve onların kalblerinin üzerini şiddetle bağla; onlar acı azabı görecekleri zamana kadar iman etmeyecekler ![]() Allah, Hz ![]() “İkinizin duası kabul olundu ![]() ![]() (Yunus Suresi, 88-89) Hz ![]() ![]() Mısır’dan çıkmalarından bir süre sonra, Hz ![]() ![]() ![]() Burada kendisine vahyin gelmesini bekledi ![]() (A’raf Suresi, 142) Vahy gelince de Allah’a şöyle dua etti: “… Rabbim, bana göster, Seni göreyim”… (A’raf Suresi, 143) Allah, Hz ![]() … (Allah “Beni asla göremezsin, ama şu dağa bak; eğer o yerinde karar kılabilirse, sen de Beni göreceksin ![]() Rabbi dağa tecelli edince, onu paramparça etti ![]() Musa bayılarak yere düştü ![]() Kendine geldiğinde: “Sen ne Yücesin (Rabbim) ![]() Sana tevbe ettim ve ben iman edenlerin ilkiyim” dedi ![]() “Ey Musa” dedi ![]() ![]() Sana verdiklerimi al ve şükredenlerden ol ![]() (Araf Suresi, 143-144) Hz ![]() ![]() ![]() Ancak kavmi Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() … Dedi ki: “Rabbim, eğer dileseydin, onları ve beni daha önceden helâk ederdin ![]() (Şimdi) İçimizdeki beyinsizlerin yaptıklarından dolayı bizi helak edecek misin? O da Senin denemenden başkası değildir ![]() Onunla Sen dilediğini saptırır, dilediğini hidayete erdirirsin ![]() Bizim velimiz Sensin ![]() Öyleyse bizi bağışla, bizi esirge; Sen bağışlayanların en hayırlısısın ![]() Bize bu dünyada da, ahirette de iyilik yaz, şüphesiz ki biz Sana yöneldik ![]() Dedi ki: “Azabımı dilediğime isabet ettiririm, rahmetim ise herşeyi kuşatmıştır; onu korkup-sakınanlara, zekatı verenlere ve Bizim ayetlerimize iman edenlere yazacağım ![]() (A’raf Suresi, 155-156) Kuran’da Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Allah, Hz ![]() |
![]() |
![]() |
|