Prof. Dr. Sinsi
|
Allah'ın İpine Sarılmak
Allah'ın İpine Sarılmak
Hakkında Allah'ın İpine Sarılmak
Sual: (Allahin ipine sarilan kurtulur, Allahin ipi de Kur’an olduguna göre, hadislere, fikih bilgisine ve mezheplere ihtiyaç yoktur Mezhepler bid’attir) deniyor Mezhepsiz mi olmak gerekiyor?
CEVAP
Kur’an-i kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Hep birlikte Allah’in ipine simsiki yapisin, parçalanip ayrilmayin ) [Al-i Imran 103]
Abdülgani Nablüsi hazretleri buyuruyor ki:
Bu âyet-i kerime, itikatta parçalanmamayi bildiriyor (Itikadda, inanilacak bilgilerde parçalanmayin, nefsinize ve bozuk düsüncenize uyarak, dogru imandan ayrilmayin) demektir Itikadda ayrilmak, parçalanmak elbette asla caiz degildir Hadis-i serifte, (Cemaatle birlikte olun! Allah’in rizasi, rahmeti, yardimi cemaatte, birliktedir Cemaatten ayrilan Cehenneme düser) buyuruldu Eshab-i kiram, günlük isleri açiklayan bilgilerde, birbirlerinden ayrilmislardi Fakat itikad bilgilerinde hiç ayriliklari yoktu (Ümmetimin ayriligi rahmettir) mealindeki hadis-i serif, farkli ictihadin ve farkli fikhi mezheplerin caiz oldugunu göstermektedir (Hadika)
Seyyid Ahmed Tahtavi hazretleri de buyuruyor ki:
Kur'an-i kerimde bildirilen Allah’in ipi’nden maksat, cemaattir Cemaat da, fikih ve ilim sahipleridir Fikih âlimlerinden bir karis ayrilan sapitir Sivad-i a'zam, fikih âlimlerinin yoludur Fikih âlimlerinin yolu da, Resulullahin ve Hulefa-i rasidinin yoludur Bu yoldan ayrilanlar, Cehenneme gider Firka-i naciyye, bugün dört mezhepte toplanmistir Bu dört mezhep, Hanefi, Maliki, Safii ve Hanbelî’dir Bu zamanda bu dört hak mezhepten birine uymayan, bid'at sahibi olup Cehenneme gider (Dürr-ül muhtar hasiyesi)
Kaderi degistirmek
Sual: (Trafik kazasinda ölmek, intihar etmek veya makineye bagli hastanin, hortumunu çekmek, nefesler sayili oldugu için kaderi degistirmek olur Intihar etmeseydi, kazaya kurban gitmeseydi, hortumu çekilmeseydi daha çok yasardi) deniyor Insan, kaderini degistirebilir mi?
CEVAP
Intihar etmek ve hastanin hortumunu çekmek caiz degil ise de, kaderi degistirmekle alakasi yoktur Kader, insanlarin nasil yasayip nasil ölecegini, Cennete veya Cehenneme gidecegini Allahü teâlânin bilmesi demektir Demek ki kader, Allahü teâlânin, olacak seyleri ezelde bilmesidir Kaza ise, kaderde bulunan seyleri, zamani gelince yaratmasidir Muteber din kitaplarindaki bilgiler söyledir:
Eceli gelmeden kimse ölmez Her türlü ölüm; eceli gelerek, kaderi ile ölmektir Yani intihar eden veya öldürülenin ömrü ortadan kesilmis olmaz O anda eceli gelmistir, yani ömrü biterek ölmüstür Her insanin bir tek eceli vardir
Insan yaptigi isleri kendi yaratmiyor Irade-i cüziyye ile yapilan islerin yaraticisi yani hayrin ve serrin yaraticisi Allahü teâlâdir Hayrin ve serrin Allah’tan oldugunu inkâr etmek, (Intihar eden takdir-i ilahiyi degistirir ) demek küfürdür Allahü teâlâ, onun intihar edecegini elbette bilir (Yaratan hiç bilmez mi?) buyuruyor Allah’in verdigi ömrü kimse degistiremez Birkaç âyet-i kerime meali söyledir:
(Allah’in tayin ettigi vade gelince, artik o ertelenmez ) [Nuh 3,4]
(Ölümü, Allah’in iznine bagli olmayan hiç kimse yoktur ) [Al-i Imran 145]
(Sizi yaratan, sonra ölüm zamanini takdir eden ancak Odur ) [Enam 2]
(Her ümmetin bir eceli vardir, gelince ne bir an geri kalir, ne de bir an ileri gider ) [Araf 34]
Demek ki, (Intihar etmeseydi, kazaya kurban gitmeseydi, hortumu çekilmeseydi daha çok yasardi) demek yanlis olur
|