|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
cevaplar, ile, ilgili, mahremnâmahrem, soru |
![]() |
Mahrem-Namahrem İle İlgili Soru Ve Cevaplar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mahrem-Namahrem İle İlgili Soru Ve CevaplarMahrem-Namahrem ile İlgili Soru ve Cevaplar Hakkında Mahrem-Namahrem ile İlgili Soru ve Cevaplar Mahrem-namahrem ile ilgili soru ve cevaplar Sual: Annemin dayisi, amcasi ya da babamin dayisi, amcasi bana haram oluyor mu? Yani onlar benim öz dayim gibi oluyor mu? CEVAP Onlar sizin de öz dayiniz, öz amcaniz gibidir ![]() Sual: Hanimim üvey babam yaninda bizimle benimle, bensiz annemle birlikte yemek yemek, sohbet etmek vb gibi nedenlerle bulunabilir mi? CEVAP Üvey babaniz haniminiza yabancidir ![]() Sual: Dedemin üvey kizini nikah edebilir miyim? CEVAP Evet nikah edebilirsiniz ![]() ![]() ![]() Sual: Gelinin kocasi ölse, kayinpederine olan mahremligi devam eder mi? CEVAP Kayinpeder öz baba gibi mahremdir ![]() Sual: Torunun hanimi dedeye mahrem midir? CEVAP Torunun hanimi, dedenin gelinidir, yani mahremdir ![]() Sual: Annemin üvey annesi bana ve babama yabanci kadin midir? CEVAP Evet yabanci kadindir ![]() Sual: Benim amcam hanimima yabanci erkek hükmünde midir? CEVAP Evet, yabanci erkek hükmündedir ![]() Sual: Kuzenlerle evlenmek caiz midir? CEVAP Kuzenden kastiniz amca, dayi, hala ve teyze çocuklari ise, hepsi ile evlenmek caizdir ![]() ![]() ![]() ![]() Sual: Üvey oglun hanimi mahrem mi? CEVAP Mahrem degildir ![]() ![]() Sual: Üvey kizin kizi da mahrem mi? CEVAP Evet ![]() Sual: Benim üvey babam, hanimima yabanci mi? CEVAP Evet ![]() Sual: Bir babanin üvey kizi, kendi öz kizi gibi mahrem midir? CEVAP Evet ![]() Sual: Gelin, insanin kendi kizi gibi midir? Nerelerine bakmak caiz, nerelerine bakmak caiz degildir? CEVAP Gelin, insanin kendi kizi gibidir ![]() ![]() ![]() ![]() Sual: Bir kadin, mürted amcanin yaninda basi açik oturabilir mi? CEVAP Hayir ![]() Sual: Gayrimüslim kardes, kayinpeder, mürted amca dayi yabanci sayilir mi? CEVAP Evet ![]() Sual: Kayinvalidenin annesi de, kayinvalide gibi mahrem mi? CEVAP Evet ![]() Sual: Kardes torunu mahrem mi? CEVAP Evet ![]() Sual: Babamin teyzesi yabanci midir? CEVAP Kendi teyzeniz gibidir ![]() Sual: Damadimin yaninda basi açik durabilir miyim? CEVAP Kayinvalide, aynen anne gibidir ![]() ![]() ![]() Sual: Kaç yasindaki kadina ihtiyar kadin denir? CEVAP 55 yasindan büyük olana ayise [ihtiyar kadin] denir ![]() Sual: Bir erkege, hanimi mahrem midir, yoksa namahrem midir? CEVAP Mahrem, nikah düsmeyen, evlenmesi haram olan demektir ![]() ![]() Namahrem, yabanci, nikah düsen demektir ![]() ![]() Bir erkegin hanimi, onun mahremi olmadigi gibi, namahremi de degildir ![]() ![]() Sual: Bir kadini kendim, kizini da oglum için almam caiz mi? CEVAP Evet ![]() Sual: Nikahlisini, halvet olmadan bosayan erkek, bu kadinin kizi ile evlenmesi caiz mi? CEVAP Evet ![]() Sual: 16 yasinda balig olmayan, balig hükmünde midir? CEVAP Evet ![]() Sual: Iki kiz kardesle ayni anda evlenmek caiz mi? CEVAP Caiz degildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kur’an-i kerimde mealen buyuruluyor ki: (Analariniz; kizlariniz, bacilariniz, halalariniz, teyzeleriniz, kardeslerinizin kizlari, bacilarinizin kizlari, sizi emziren süt anneleriniz, süt kardesleriniz, karilarinizin anneleri, öz ogullarinizin esleri ve iki kiz kardesi bir arada alarak evlenmek, size haram kilindi ![]() Sual: Öz ablamin kizi ile evlenmem caiz midir? CEVAP Abla kizi da, aynen abla gibidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hiristiyanlik ve Yahudilikte bile abla kiziyla evlenmek caiz degildir ![]() ![]() Sual: Üvey agabeyim ile üvey ablam evlenebilir mi? Yani Babamin hanimi ölünce, dul bir kadinla evlendi ![]() ![]() ![]() CEVAP Evlenebilir ![]() ![]() Sual: Çocuklu dul bir kadinla evlendim ![]() CEVAP Evet, yabancidir ![]() ![]() Sual: Hanimimin üvey annesi, bana namahrem mi? CEVAP Evet yabancidir ![]() Sual: Dul bir kadin ile kizi var ![]() CEVAP Evet evlenebilirsiniz ![]() Sual: Bir hoca, süt baci, genç kayinvalide, baska bir kocadan olma kizi ve benzerleriyle halvetin caiz olmadigini bildiriyor ![]() CEVAP Bu kadinlar ebedi mahremdir ![]() ![]() ![]() ![]() Sual: Bir erkegin ölen hanimindan olan kizi ile evli olan damadi, sonraki evlendigi hanimina mahrem mi, namahrem mi? Yani bir erkege, karisinin üvey annesi mahrem midir? CEVAP Namahremdir yani yabancidir ![]() Sual: Bir kadinin kalktigi yer sogumadan hemen oraya bir erkegin oturmasi mekruh olur deniyor ![]() CEVAP Evet ![]() ![]() Sual: Amca kizi ile evlenen bir defa mi mekruh islemis olur? CEVAP Evet ![]() Sual: Ihtiyaç olunca, 2 kadin veya 2 erkek ayni yatakta yatabilir mi? CEVAP Yatabilir ![]() |
![]() |
![]() |
|