Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular > Sorularla İslamiyet

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bina, cehennemde, yaptırmamak

Cehennemde Bina Yaptırmamak

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hakkında Cehennemde Bina Yaptırmamak

Bezzar merfuan su hadisi anlatir:“ Cebrail´le birlikte göklere yükseldigimiz vakit, baslari kayalara vurularak ezilen bir toplumla karsilastik Her ezilisten sonra, baslari eski haline dönüyordu Allah´in selami üzerine olsun, arkadasim Cebrail´e dönerek; Bunlar kimlerdir?diye sordum Cebrail:“bunlar namaza karsi agir davranan, (Namaz kilmayan) kimselerdir dedi Sonra bir diger topluma ugradik Bunlarin önleri ve arkalari yamali idi Koyunlarin ve develerin otladigi gibi, dikenin kurusunu, zakkum agaclarini yer gibi ortaliga dagilmislardi Arkadasima, bunlarin kimler oldugunu sordum Bunlar mallarinin sadakalarini vermeyen kimselerdir Allah onlara bir zulümde bulunmuyor Zira Allah’in zalim sifati yoktur; buyurdu Sonra bir adama rasladik Öyle bir odun ve çali demeti hazirlamisti ki, bir türlü tasiyamiyordu, üstelik cogaltmaya ve büyültmeye ugrasiyordu Arkadasima bunun kim oldugunu sordum; bu adam senin ümmetinden biridir Kendisine bir emanet verilmis, o emanete hiyanet ettigi halde yine emanet almaya devam etmistir, dedi Ve yine göklere yükselirken, dudak ve dilleri demirden makaslarla kesilen ve kesildikten sonra tekrar eski haline dönen bir topluma ugradik Arkadasim, bunlar fitne ve fesad yayan hatiplerdir, bunlar söyleyen, fakat söyledikleriyle amel etmeyen kimselerdir Insanlara ögütte bulunurlar, fakat kendileri ögüt dinlemezler dedi Imami Sa’rani: sunu diyebilirim ki, bu sayilan ve bildirilen azablarin tümü, Allah’i birleyip asi olanlar içindir, yoksa müsrikler için degildir Bu azap ve iskenceler kafirler hakkindadir, diye konusmamaya dikkat etmelisin Çünkü böyle demek, kible ehlinin azap görmeyecegini söylemek anl----- gelir Halbuki bu görüs Ehl-i sünnet görüsü degildir Sunu bil ki, muvahhidlerden de bir zümre kesinlikle atese girecek ve sonra oradan sefaatle çikacaktir
Bezzar’in yukarida anlattigi hadisin devami söyle: Sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz anlatir: Sonra arkadasim Cebrail’le bir Vadiden geçtik Oradan gelen çok çirkin bir ses duydum Bu ses de nedir? Diye sordum Bunlar <cehennemin sesidir, diye arkadasim cevap verdi ve söyle devam etti: Cehennem, Ey Allah’im, bana söz ve vaadde bulundugun etes ehlimi, yani insanlari getir, bana ver Çünkü zincirlerim, kilit ve kelepçelerim, siddetli ates ve sicaklarimve diger seylerim, gittikce kizmakta, hararetim gittikce artmakta, gittikce derinlesmekteyim, durmadan yanan atesim, fazlaca artti Söz verdigin kimseleri bana ver demektedir Hak Taala cehenneme: Iste her müsrik kimse, kadin olsun, erkek olsun, senindir Hesap gününe inanamayan azgin ve zalim kisiler senindir, buyurunca, cehennem: Rabbine, ey Rabbim, dediklerine razi oldum, bunlari isterim, diye cevap verir

Müslim bir hadisi söyle anlatir: Sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz buyurur: Nefsimi ellinde tutana and icerim ki, sizler benim gördügümü görmüs olsaydiniz,az güler cok aglardiniz Bu konusmayi dinleyenler Efendimiz’e, Ey Allahin resulu neler gördünüz?diye sorarlar Efendimiz: Cennet ve Cehennemi gördüm diye cevap verir

Bezzar su hadisi anlatir: Sallallahu aleyi ve sellem Efendimiz gülen ve eglenen bir grubunun yanina ugrar, Cennet ve cehennemi aranizda hatirlamaniz gerekirken bakiyorum, sizler gülmektesiniz buyurur Zübeyr oglu der ki: Efendimizin söyledikleri bu sözlerden sonra bu grubtan hic birinin ölecegi güne kadar güldügü görülmemistir Bunun üzerine onlar hakkinda su mealdeki ayet indi: Ey Resulüm kullarima haber ver ki, affedici, bagislayici benim, azabimda çok siddetli bir azabtir

Ebu Yala su hadisi anlatir: Sallallahu aleyi ve sellem Efendimiz bir hutbesinde, Cennet ve cehennem gibi iki azametli seyi unutmayiniz dedikten sonra aglamaya baslar Gözünden akan yaslar iki yanindan sakalini islatir Az sonra da, söyle buyurur: Nefsimi elinde tutana and icerim ki, ahiret hakkinda benim bildigimi bilmis olsaydiniz, yükseklere çikar, baslariniza toprak saçardiniz

Teberani su hadisi anlatir: Allah’in selami üzerine olsun, Hazret’i Cebrail adeti hilafina, sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz’e vakitsiz bir zamanda gelir Efendimiz ayaga kalkarak Cebrail’i karsilar ve ona, Ey Cebrail rengin soluk ve degisik oldugunu görüyorum der Cebrail, Allah, cehennem körüklerinin çekilmesini emredince (durumu) bildirmek üzere sana gelmis bulunuyorum der Efendimiz Cebrail’e,ey Cebrail bana cehennemin sifati ve durumunu bildir,atesi anlat der Cebrail anlatir: Hak Taala cehennemin tutusturulmasi icin emir verdi Bin senenden beri cehennem yanmaktadir, ve beyaz bir renk almistir Ikinci defa tutusturulmasi için emir verdi, rengi kirmiziya dönüncye kadar bin sene yanip durdu Sonra yine bin sene daha cehennem tutusturulmus böylece rengi siyaha dönmüstür Bugün cehennem karanlik ve siyah bir durumdadir Kivilcimlari dahi ortaligi aydinlatamazalevi de görünmeden sürüp gider Ey Muhammed! Hak peygamber olarak seni gönderene and icerimki, cehennemden bir igne deligi genisliginde dünyaya karsi bir bir delik açilmis olsa, yayilacak sicaklik, dünyanin bütün halkini bir anda öldürebilir Yine seni Hak peygamber olarak gönderene and icerim ki , cehennem hazinelerinden (hizmetkarlarindan) biri dünyaya çikmis olsa, onun cirkin yüzünü gören ve pis kokusunu koklayan bütün dünya halki, korkusundan ölürdü Ve yine seni ,Hak peygamber olarak and icerim ki, Allah’in kitabinda yazili olan cehennem zincirinden bir zincir, dünyanin daglarina birakilmis olsa o daglar ve yerler dünyanin içine çökmüs olur Sallallahu aleyi ve sellem Efendimiz Cebrail’e; yeter ey Cebrail, kalbim bu anlattiklarina, dayanamayarak ölecek bir duruma geldi, buyurur Bunun üzerine Cebrail aglar Efendimiz kendisine neden agladigini sorar ve ona,senin makamin ve yerin bellidir der Cebrail; nasil aglamayayim ki, belki de Allah’in yanindaki yerim o yer olmaya bilir Nasil aglamayayim ki, zamanin iki tavus melegi olan Harut ile marut’un basina gelenler, benimde basima gelebilir der Otururlar, her ikiside aglamaya baslar Ilahi bir ses onlara, Ey Cebrail, Ey Muhammed! Ben Hak Taala, her ikinizin de asi olmayacaginiza teminat vermis bulunuyorum buyurur Bu söz üzerine Cebrail yükselerek ortadan kaybolur Sallallahu aleyi ve sellem Efendimiz de disari çikar, ensardan biri topluluga ugrar Bunlarin oyanip güldüklerini gören Efendimiz onlara, arkanizda cehennem bulundugu halde bakiyorum sizler gülmektesiniz Sayet sizler benim bildigimi bilmis olsaydiniz, az güler çok aglardiniz, yiyip içtikleriniz bogazinizdan kolay gecmezdi, yollara çikar Allah’a seslenir, dua ederdiniz buyururlar

Teberani su hadisi anlatir: Allah’in salami üzerine olsun, Cebrail, sallallahu aleyhi ve sellem Efendimze kederli bir halde gelir ve basini kaldiramaz Efendimiz, ey Cebrail seni hüzünlü ve kederli görmekteyim, sebebi nedir? Diye sorar Cebrail, cehennemin bir alazini gördüm, bundan sonar ruhumun (nesemin) bana dönecegini zannetmiyorum der

Imam Ahned su hadisi anlatir: Sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz, Hazret’i Cebrali’e; ey Cebrail, melek Mikail’in güldügünü hiç görmedim, bunun sebebi nedir? Diye sorar Cebrail, cehennem atesinin tutusturuldugu günden bu güne dek Mikail gülmemistir der

Ibn Mace ve Hakim merfuan su hadisi anlatir: Efendimiz ashabina: önünüzde duran su atesin isisi cehennem atesinin yetmiste biri ölcüsündedir Sayet su ile iki defa bu atesi söndürmeye kalksaniz, bundan faydalanamazsiniz Iste bu, asil yerine (cehenneme) gönderilmemesi için Allah’a yalvarir

Müslim ve Tirmizi merfuan su hadisi anlatir: Kiyamet günü cehennem yetmis bin yularla cekilerek getirilir Her yulari yetmis bin melek ceker

Bezzar mefuan su hadisi anlatirlar: Bir mecliste yüzbin kisi ve daha çok kimse bulunsa da ates ehlinden biri bunlara karsi bir defa üflese tümünü yakar

Taberani merfuan su hadisi anlatir: sayet cehennemin suyundan bir tulum veya bir bakrac kadar dünyamizin ortasina konmus olsa, bunun kötü kokusu dünyayi dogudan batiya kadar sarmis olur, sayet cehennemin bir kivilcimi dünyanin dogusuna siçramis olsa onun harareti ta batida hissedilir

Ebu Davud, Tirmizi ve Nesai merfuan su hadisi anlatirlar: Hak Taala atesi yarattigi vakit, cehennemi görmek üzere oraya Cebrail aleyhisselami gönderir ve ona, oraya gireceklere neler hazirladim, git bir gör der Cebrail gider, oranin üst üste oldugunu görür, Rabbine dönerek söyle der: Güc ve kudretine and icerim ki, bu gördügüm cehennemin adini duyan kimse oraya girmez Bunun üzerine Hak Taala buyurur: cehennemin cevresi sehvetlerle kusatilir Hak Taala Cebrail’e, oraya dön bir bak der Cebrail gidip durumu görür ve dönerek Hak Taala’ya, Güc ve büyüklügüne and icerim ki, cehennemden kimsenin kurtulmayacagindan, her ferdin muhakkak oraya gideceginden endise ediyorum der

Ibn Hibban rivayet ediyor: Sayet ates ehli sizlerin yakmis oldugunuz su atesle karsilassalar, bu ates üzerinde istirahat (kaylule) uykusuna yatarlar

Taberani ve Beyhaki, Ibn Mesud’dan naklen su hadisi anlatirlar:” Insanlardan sehvetleri izleyenler, cehennemde <<Gayya>> denilen bir vadiye atilirlar

Beyhaki rivayet ediyor:” Resulullah, Cüb-i hazenden Allah’a siginirim buyurunca, efendimiz’in bu sözünü duyanlar, Ey Allah’in Resulü! Bu Cübb-i hazen ne demektir? Diye sorarlar Efendimiz, O cehennemde bir vadinin adidir Muhammed ümmetinden yagicilik, mürailik yapan fakirler (Sufiler) için hazirlanmistir buyurur
Bu mevzuda tergib ve terhib kitablarinda daha pek cok meshur hadisler vardir

Allah en dogrusunu bilir

(Kaynak-Imam Sa’rani-El-Uhudül-Kübra-Cehennemde bina yapmamak

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com