Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular > Sorularla İslamiyet

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
adına, çekiliş, sakınca, varmıdır, yapmakta, yardım

Yardım Adına Çekiliş Yapmakta Sakınca Varmıdır

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Yardım Adına Çekiliş Yapmakta Sakınca Varmıdır

Yardım adına çekiliş yapmakta sakınca varmıdır
Hakkında Yardım adına çekiliş yapmakta sakınca varmıdır

Yardım adına çekiliş yapmakta sakınca varmıdır

Bazı kuruluşlar, halktan yardım toplamak maksadıyla çekiliş düzenliyorlar Böyle bir çekilişe katılmakta mahzur var mıdır?

Sözü edilen mesele, İslâmın, benimsediği bir faaliyet sınıfına girmiyor Bir çekiliş tertip ediliyor Belli bir para karşılığında numaralı biletler satılıyor Ortaya araba, TV ve benzeri eşyalar konuyor, onlara da birer numara veriliyor O numaralar hangi bilete çıkarsa o eşya ona çıkıyor

Bu çekiliş kumardan başka bir şey değildir Bunun piyangodan bir farkı yoktur Yüzlerce kişi para verip numaralı bilet alıyor İçlerinden ancak birkaç kişiye eşya çıkıyor, diğerlerinin bekledikleri ellerine geçmiyor, kaybediyorlar Bundan dolayı da bir üzüntü duyuyorlar

Kumar da, bir tarafın kâr bir tarafın zarar etmesini netice veren bir oyun olarak tarif edilir Ayrıca bu çeşit meseleler âyette “ezlâm” olarak geçen ve “fal okları” olarak tercüme edilen şans oyunlarına girmektedir Her türlü şans oyunu da haram kabul edilir

Bu meselede “yardım bahanesiyle katılma” gibi bir gerekçe ileri sürülse de, bu düşünce o çekilişi meşru kılmaz

Bugün dinî, ilmî ve kültürel faaliyet yapan kuruluş, cemiyet ve vakıflar böyle bir çekilişe itibar etmez, başvurmazlar Bu tür yollara tevessül edenler, cemiyette hayır yapma hissinin, merhamet duygularının ve iyilik ruhunun söndüğü kanaatini taşırlar Bundan dolayı teberru toplamak için kumar, şans oyunu ve çekiliş gibi yollardan başka yolların kalmadığını kabul ederler

Mehmed Paksu Çağın Getirdiği Sorular

Mehmet Paksu

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com