![]() |
Gözü Görmeyen (Âmâ) Peygamber Gelmiş Midir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gözü Görmeyen (Âmâ) Peygamber Gelmiş Midir?Gözü görmeyen (âmâ) peygamber gelmiş midir? Hakkında Gözü görmeyen (âmâ) peygamber gelmiş midir? Gözü görmeyen (âmâ) peygamber gelmiş midir? Değerli kardeşimiz; Peygamberlerin varlık sebebi veya peygamberlerin gönderiliş gayesi, insanın yaratılış gayesiyle aynı noktada birleşir ![]() ![]() ![]() ![]() "Ben cinleri ve insanları ancak Bana kulluk yapsınlar diye yarattım ![]() buyurarak, bu hususa işaret etmektedir ![]() "Senden önce hiçbir resûl göndermedik ki, ona “Ben’den başka ilâh yoktur; o halde Bana kulluk edin!” diye vahyetmiş olmayalım ![]() denilerek, aynı hususa işarette bulunulur ![]() Sıdk (doğruluk), emanet (her hususta mutlak manâda emin olmak), tebliğ, fetanet (peygamberî akıl), ismet (günahsızlık) ve aklî-fizikî arızalardan berî olmak gibi altı temel sıfatla mevsuf bulunan peygamberlerin, bu ana gönderiliş gayesi çerçevesindeki vazifeleri veya gördükleri fonksiyonlar, dini tebliğ (Âhzab, 33/39, Mâide, 5/67), insanlara güzel örnek olmak (En’âm, 6/90, Ahzâb, 33/21), dünya-ahiret dengesini kurmak (Kasas, 28/77) ve insanların ahirette haklarındaki hüküm dolayısıyla Allah’a itiraz haklarının olmamasının yolunu hazırlamaktır ![]() ![]() ![]() Bu özellikleriyle büyük bir görevi üzerine alan peygamberlerin akli arızalardan uzak olması nasıl gerekli ise, fiziki arızalardan da uzak olması hikmetin gereğidir ![]() Peygamberliğin Arapça karşılığı nübüvvet olup, bütün peygamberler öncelikle nebîdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Resûller dahil bütün nebîlere, içlerinde Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Kur’an-ı Kerim, peygamberlere hükümden başka ayrıca hikmet (Âl-i İmrân, 3/81) ve hususî bir ilmin de verildiğini vurgular (Yusuf, 12/22; Enbiyâ, 21/74; Meryem, 19/12) ![]() ![]() Her ne kadar peygamberlik Cenab-ı Allah’ın bir lûtf u ikramı ise de, onda en azından onun derinlikleri, hattâ lâzımı olan hüküm ve ilim, söz konusu âyetlerde (Yusuf, 12/22; Kasas, 28/14) açıkça ifade buyrulduğu üzere, peygamberlerin ihsan sahibi, yani Allah’ı görüyormuşçasına ibadet etmelerinin (Müslim, İman, 1; Tirmizî, İman, 4), yaptıkları her işi mükemmel yapmalarının mükâfatıdır ![]() ![]() Selam ve dua ile ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|