![]() |
Dilin Afetleri Nelerdir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dilin Afetleri Nelerdir?Dilin Afetleri Nelerdir? Hakkında Dilin Afetleri Nelerdir? Insanoglu dilinin altinda gizlidir; Su dil, can kapisinin perdesidir ![]() ![]() O evde inci mi var, bugday mi, Evin içi altin hazinesi mi, yoksa yilanlarla, akreplerle mi dolu? Yoksa içeride define mi var da kiyisinda yilan bekliyor? Çünkü altin definesi de bekçisiz olmaz ya ![]() DILIN AFETLERI Büyükler “Insanoglunun hayatta basina ne geldiyse dilinden gelmistir ![]() ![]() ![]() ![]() “Söz ola kestire basi, Söz ola kestire savasi, Söz ola agulu asi, Bal ile yag eder bir söz” Ibnu Abdullah nakletti;”Ey Allah`in Resulü” dedim, “uyacagim bir amel tavsiye et bana!” Su cevabi verdi: “Rabbim Allah`tir de, sonra dogru ol!” “Ey Allah`in Resulü” dedim tekrar, “Benim hakkimda en çok korktugunuz sey nedir?” Eliyle dilini tutup sonra: “Iste su!” buyurdu ![]() Baska bir hadisi serifte de dilin (söylenen sözün) insanoglunun akibetini (cennet ya da cehennem olacagini) belirleyici bir unsur olduguna isaret edilmistir ![]() Resulullah (sav) buyurdular ki: “Kul (bazen), Allah`in rizasina uygun olan bir kelami, ehemmiyet vermeksizin sarf eder de Allah onun sebebiyle cennetteki derecesini yükseltir ![]() ![]() Dil hakkinda atalarimiz “Dilim Dilim, ettin beni dilim dilim” buyurmakla dilin insanin basina türlü isler açabilecegine isaret etmislerdir ![]() Resulullah (sav) da yine su uyarida bulunmustur; Ebu Sa’idi’l-Hudri radiyallahu anh, Resulullah aleyhissalâtu vesselâm’dan anlatiyor: “Ademoglu sabaha erdimi, bütün azalari, dile temenna edip: “Bizim hakkimizda Allah’tan kork ![]() ![]() ![]() ![]() Insanlar mademki agizlarindan çikan söz vesilesiyle bu kadar töhmet ve sikinti altina girmektedir ![]() ![]() Hz Sadi’nin dedigi gibi“Söylenmedigi müddetçe söze sen hâkimsin ![]() ![]() Söylenecek söz vardir telafisi mümkün olmayan, nice ocaklar yikan, canlar alan, türküler yakilan “dil yarasi derin olur, çare bulunmaz” diye… Dilin afetlerini anlamak adina, söylenecek sözlerin insan gönlünde yapacagi tahribati su söz ne güzel ifade eder “Bak; su çesmenin tasi yok, kirma insan kalbini; yapacak ustasi yok” “Agizdan çikan söz bil ki, yaydan firlayan ok gibidir ![]() ![]() ![]() ![]() Aslinda agizdan çikan her söz, sahibinin karakter yapisini, kisiligini de ele verir; “Söylenen her söz, içinden çiktigi kalbin kiligini üzerinde tasir ![]() Halk arsinda sikça kullanilan bir söz vardir “bakma onun kötü söylemesine, kalbi temizdir” Bu sözün ne kadar yanlis oldugunu Hazreti Mevlana’nin su sözünden anliyoruz ![]() ![]() Mademki; “söz; özün tercümanidir” O halde, dilin afetlerinden korunmanin yolu da; “özü(kalbi) temizlemektir” Rabbim dilimize mahkum etmesin malayani sözlerden beri eylesin cümlemizi ins ![]() |
![]() |
![]() |
|