Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular > Sorularla İslamiyet

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
gibidir, müminler, vücut

Müminler Bir Vücut Gibidir

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hakkında Müminler Bir Vücut Gibidir

Müminler bir vücut gibidir
Sual: Bosna’ya yardim için para toplaniyor Yardimlarin yerine ulasip ulasmayacagini bilmiyoruz Yardimlar yerine ulasmazsa, yardim edenler mesul olur mu?
CEVAP
Yardimi toplayan, müslüman ise, yardim etmek gerekir Yardimin ulastirilmasinda bir kusur veya hiyanet olursa, günah, onlarin olur Onun için, dünyanin neresinde olursa olsun, müslümanlara yardim etmelidir! Amerika’daki, Afrika’daki müslümanlara da yardim etmelidir! Bütün müslümanlar bir ailenin fertleri, hatta bir vücut gibidir Hadis-i serifte buyuruldu ki:
(Birbirine karsi muhabbet ve merhamette, müminler, bir vücut gibidir Vücudun bir yeri rahatsiz olunca, bütün vücut, rahatsiz, uykusuz kalip, onun tedavisi ile mesgul oldugu gibi, müslümanlar da birbirlerine yardima kosmalidir!) [Buhari]

Dertler müsterektir
Bu bakimdan, dünyanin öteki ucundaki bir müslümanin derdi, bizim derdimiz demektir Ona yardim etmek gerekir! Hadis-i seriflerde buyuruldu ki:
(Müslümanlarin dertleri ile ilgilenmeyen, onlardan degildir) [Hakim]

Yiyecek, giyecek ve baska ihtiyaçlari için müslümanlara yardim, hem vazifedir, hem de çok sevaptir Hadis-i seriflerde buyuruldu ki:
(Bir müslümanin sikintisini gidereni veya bir mazluma yardim edeni, Allahü teâlâ affeder) [Buhari]

(Bir din kardesinin ihtiyacini gideren, ömür boyu Allahü teâlâya ibadet etmis gibi sevap kazanir) [Buhari]

(Kim bir mümini, bir münafikin eziyetinden korursa, Allahü teâlâda onu, Cehennem atesinden korur) [Ebu Davud]

(Allah indinde, en kiymetli amel, mümini sevindirmek, sikintisini gidermek, borcunu ödemek veya karnini doyurmaktir) [Taberani]

(Din kardesini savunan müslümani Allahü teâlâ, Cehennem atesinden korur) [Taberani]

(Din kardesinin aleyhinde konusulurken, ona müdafaaya gücü yeterken, bunu yapmayani, Allahü teâlâ dünya ve ahirette zelil eder) [Ibni Ebiddünya]

(Allahü teâlâ, bazi kimseleri, insanlarin ihtiyaçlarini gidermek için yaratmistir Insanlar, ihtiyaçlari için onlara basvururlar Iste bunlar, kabir azabindan emindirler) [Taberani]

(Allah katinda en kiymetli amel, bir müslümani sevindirmek yahut bir sikintisini gidermek veya sabrini tasiran bir kederini ortadan kaldirmak yahut borcunu ödemektir) [Ebus-seyh]

(Insanlarin iyisi, insanlara iyilik edendir) [I Ahmed]
(Arkadasin iyisi, arkadasina, komsunun iyisi ise komsusuna iyilik edendir) [Tirmizi]

(Sizin en iyiniz, kendisinden hep iyilik beklenen ve kötülük etmeyeceginden emin olunandir) [Tirmizi]

(Hayra vesile olan, hayir islemis gibidir Allahü teâlâ, sikintiya düsene, çaresize yardim edeni sever) [Ibni Neccar]

(Layik olana da, olmayana da iyilik et Eger layik olana iyilik edersen ne iyi Eger o kimse iyilige layik degilse, sen, iyilik ehlinden olursun) [Ibni Neccar]

Sevdigini vermek
Kur'an-i kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Sevdiginiz seylerden infak etmedikçe, iyilik ve hayra nail olamazsiniz Ne infak ederseniz, Allahü teâlâ, onu hakkiyla bilir ve mükafatini verir) [Al-i Imran 92]

Infaktan maksat zekat diyenler oldu (Sevdiginiz maldan zekat vermedikçe saadete eremez, Cennete giremezsiniz Cimrilikten ve mal sevgisinden temizlenmis olmazsiniz) dediler Infak edilen her seyi Allahü teâlâ bilir, dünyada hakkini verir, ahirette de sevabini ve derecesini artirir Ömer bin Abdülaziz hazretleri, yüklerle seker alip sadaka olarak dagitirdi Dediler ki:
(Niçin parasini degil de, seker alip sadaka ediyorsun?)
Buyurdu ki:
(Bu seker, bana paradan daha kiymetlidir, sekeri çok severim)

Âyet-i kerime nazil olunca, Hazret-i Ömer, en iyi cariyesini azat etmisti Oglu Hazret-i Abdullah da en iyi cariyesini azat etmisti Kendisine dediler ki:
(Kiymetli cariyeyi niçin biraktin?)
Buyurdu ki:
(Bu âyeti isitince biraktim Kisi sevdigini vermeyince sevdigini elde edemez)

Harun Residin zevcesi Zübeyde, otuzbin altin harcetmis, bir mushaf yazdirmisti Tamamlanip da kendisine getirdikleri vakit bu âyet-i kerimeyi okuyunca, hemen mushafi kapayip: (Alin bunu, salih bir müslümana hediye edin Su anda bu mushaftan daha çok sevdigim bir sey yoktur) dedi

Âyet-i kerime nazil olunca, Hazret-i Ebu Talha, en sevdigi mali olan bir bahçeyi Allah yolunda tasadduk etti Zeyd bin Harise hazretleri de, Seyl adindaki atini tasadduk etti

Hasan-i Basri hazretleri buyurdu ki:
(Bir kimse sevdigi bir tek hurmayi bile Allah rizasi için tasadduk ederse, bu âyetteki iyilik ve hayra mazhar olmus olur) buyurdu (Tibyan)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com