![]() |
İnsanın Rızkı Nasıl Artar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İnsanın Rızkı Nasıl Artarİnsanın Rızkı Nasıl Artar Hakkında İnsanın Rızkı Nasıl Artar İnsanın Rızkı Nasıl Artar 1) Sıla-i Rahim Yapmak Rabbimiz Tebâreke ve Teâlâ şöyle buyuruyor: “Allah’tan korkun ve akrabalık bağlarını kesmekten sakının ![]() Nisa 1 Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Herkim rızkının genişletilmesini ve ecelinin geciktirilmesini (ömrünün uzamasını) isterse sıla-i rahim yapsın ![]() Buhari 5986, Müslim 2557/20, 21 Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Herkim ömrünün uzatılmasını, rızkının genişletilmesini ve kötü ölümün kendisinden uzak tutulmasını arzularsa Allah’tan korksun ve sıla-i rahim yapsın ![]() Ahmed 2/290, Bezzar, Taberani Not: Sıla-i rahim, akrabalık bağlarını korumak demektir ![]() ![]() 2) Allah’a Tevekkül Etmek Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Şayet siz Allah’a hakkıyla tevekkül etseydiniz, sabahleyin aç gidip akşamleyin tok olarak dönen kuşları rızıklandırdığı gibi sizi de rızıklandırırdı ![]() Tirmizi 2447, İbni Mace 4164, Ahmed 1/30, 52, Hâkim 4/318 Not: Tevekkül; âlemdeki tek failin Allah olduğuna, var olan her şeyin, yaratılmanın, rızkın, ihsan ve mahrumiyetin, zarar ve faydanın, hastalık ve sıhhatin, hayat ve ölümün ve adına varlık denen her şeyin Yüce Allah’tan olduğuna yakînen inanmak, kesin bir kanıyla bilmektir ![]() Tevekkül çalışıp gayret etmeyi terk etmek değildir ![]() ![]() ![]() 3) Tevbe ve İstiğfar Etmek Rabbimiz Tebâreke ve Teâlâ şöyle buyuruyor: (Kavmi hakkında Nuh) “Onlara dedim ki: “Rabbinize istiğfar edin, çünkü O çok mağfiret edicidir ![]() ![]() Nuh 10, 12, Hud 52 Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Herkim çokça istiğfar ederse Allah onun her kederine bir kurtuluş, her sıkıntısına bir çıkış yapar ve onu ummadığı yerden rızıklandırır ![]() Ahmed 4/55, Hâkim 4/292 Not: İstiğfar, söz ve davranışlarla bağışlanma dilemektir ![]() Tevbe ise, günahı terk etmek, yaptıklarından pişmanlık duymak, tekrar yapmamaya karar vermek ve varsa kul hakkını ödemektir ![]() 4) Kendini Allah’a İbadete Vermek Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Muhakkak ki Allah şöyle buyurdu: –Ey Âdemoğlu! Kendini bana ibadete ver ki, göğsünü (kalbini) zenginlikle doldurayım ve fakirliğine engel olayım ![]() ![]() Tirmizi 2584, İbni Mace 4107, Ahmed 16/284, Hâkim 2/443 Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Rabbiniz şöyle buyurdu: –Ey Âdemoğlu! Kendini bana ibadete ver ki, göğsünü (kalbini) zenginlikle ve ellerini rızıkla doldurayım ![]() ![]() Hâkim 4/326 Not: Kendini ibadete vermekten kasıt, sebeplere sarılmayı terk ederek gece gündüz ibadet etmek değildir ![]() ![]() 5) Takvalı Olmak Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor: Kim Allah’tan korkarsa, Allah ona bir çıkış yolu yaratır ve onu hiç beklemediği bir yerden rızıklandırır…” Talak 2, 3 Not: Takva, Allah’ın emirlerine uyup ve yasaklarından sakınarak günahlardan korunmaktır ![]() 6) Allah Yolunda Hicret Etmek Rabbimiz Tebâreke ve Teâlâ şöyle buyuruyor: “Herkim Allah yolunda hicret ederse gidecek çok yer ve genişlik (bolluk) bulur ![]() ![]() ![]() Nisa 100 Not: Gidilecek yurtlar geniş ve çok olunca rızkın genişliği, gönüllerin dert ve düşüncelerden rahatlaması ve daha birçok güzellikler gerçekleşir ![]() ![]() Allah yolunda sahip oldukları her şeylerini terk etmelerine karşılık Allah-u Teâlâ onlara yeryüzünün en ihtişamlı (Kayser ve Kisra) hazinelerini bağışlamış, doğusu ve batısı ile yeryüzünü onların hâkimiyeti altına girdirmiştir ![]() 7) Hac ve Umreyi Ardı Ardına Yapmak Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Hac ile umreyi ardı ardına (beraber) yapın ![]() ![]() ![]() Tirmizi 807, Nesei 2621, Ahmed 5/244, 245 Not: Hac ile umreyi beraber yapmak, aynı mevsimde birini diğerinin ardından yapmaktır ![]() ![]() 8) Allah Yolunda İnfak Etmek Rabbimiz Tebâreke ve Teâlâ şöyle buyuruyor: “Şeytan sizi fakirlikle korkutur ve size cimriliği emreder ![]() ![]() ![]() Bakara 268 Rabbimiz Tebâreke ve Teâlâ şöyle buyuruyor: “…Siz (hayra) ne harcarsanız Allah onun yerine başkasını verir ![]() ![]() Sebe 39 Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Allah-u Teâlâ buyurdu ki: –Ey Âdemoğlu! Sen infak et (hayra harca) ki, Ben de sana infak edeyim ![]() Müslim 993/36 Not: İnfak etmek, Allah (Azze ve Celle)’in harcama yapılmasını sevdiği yer ve kişilere yapılan maddî yardımdır ![]() 9) İslamî İlim Talebelerine İnfak Etmek Enes bin Malik (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in döneminde iki kardeş vardı ![]() ![]() ![]() –‘Belki de senin rızıklandırılman kardeşin sebebiyledir’ buyurdu ![]() Tirmizi 2448, Hakim 1/93, 94 Not: Bu hadisteki ‘belki’ lafzı zan değil, kesin kanı ifade eder ![]() ![]() Abdullah bin Mübarek (Rahmetullahi Aleyh) ihsanlarını yani yardımlarını yalnızca ilim ehline yapar, bunun sebebi sorulduğunda ise; –Ben Nebilik makamından sonra âlimlerin makamından daha büyük bir makam bilmiyorum ![]() ![]() ![]() Tefsiru’l-Kâsımi 3/250 10) Güçsüzlere İyilik ve Yardım Etmek Mus’ab bin Sa’d şöyle dedi: “Babam Sa’d bin Ebi Vakkas (Radiyallahu Anh) kendinin, diğerleri üzerinde bir üstünlüğü olduğunu düşünürdü ![]() –‘Sizler ancak zayıflarınız sebebiyle yardım ediliyor ve rızıklandırılıyorsunuz’ buyurdu ![]() Buhari 2719, Ebu Davud 2594, Tirmizi 1754, Nesei 3165 Not: Öyleyse; Allah’ın kendisine yardım etmesini ve rızıklandırmasını isteyen kimse, güçsüzlere ve fakirlere ikram da bulunsun ![]() İnsanın Rızkını Artıran Şeyler 1) Sıla-i Rahim Yapmak 2) Allah’a Tevekkül Etmek 3) Tevbe ve İstiğfar Etmek 4) Kendini Allah’a İbadete Vermek 5) Takvalı Olmak 6) Allah Yolunda Hicret Etmek 7) Hac ve Umreyi Ardı Ardına Yapmak 8) Allah Yolunda İnfak Etmek 9) İslamî İlim Talebelerine İnfak Etmek 10) Güçsüzlere İyilik ve Yardım Etmek |
![]() |
![]() |
|