![]() |
Rukye Ve Dua İle Tedavi Nasıl Yapılır |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Rukye Ve Dua İle Tedavi Nasıl YapılırRukye ve Dua İle Tedavi Nasıl Yapılır Hakkında Rukye ve Dua İle Tedavi Nasıl Yapılır Rukye ve Dua İle Tedavi Nasıl Yapılır Rukye okuyup üflemedir ![]() ![]() ![]() Resulullah'ın kendisine ve diğerlerine bu şekilde okuyup üflediği ve böyle hayır için rukye (üfleme)'ye müsaade ettiği sabit ve bu sebeple gerek ruhanî ve gerek cismanî nice hastaların şifa bulduğu da vâki olmuş ve görülmüştür ![]() Bununla beraber mutlaka okuyup üfleme ile koruma ve yardım isteme, yani okumakla tedavi caiz olup olmayacağı hakkında da ihtilaf edilmiştir: Şüphe yok ki herkesin Allah'a sığınarak kendisi ve diğerleri için duâ etmesi, okuması, sadece meşrû değil, dince emredilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() "Allah'ın birtakım kulları vardır ki, kendilerine ne keyy (yarayı dağlama), ne de rukye (okuyarak tedavi) yaptırmazlar, yani dağlanmazlar ve başkalarının nefesiyle tedavi istemezler ve ancak Rab'lerine tevekkül ederler ![]() Bir hadiste de "Allah'a tevekkül etmemiştir dağlanan ve okunmak isteyen ![]() ![]() Bunun izahı Buhârî'nin ve daha geniş olarak Müslim'in Husayn b ![]() ![]() ![]() -Dün gece düşen yıldızı hanginiz gördü? dedi ![]() -Ben, amma, ben bir namazda değildim, böcek sokmuştu, dedim ![]() -Ne yaptın? dedi, -Rukye ettirdim, okuttum ![]() ![]() -Seni ona ne sevketti? -Şâbî'nin bize haber verdiği bir hadis ![]() -Şâbî size ne haber verdi? - Büreyde b ![]() ![]() ![]() - İşittiğini tutan iyi yapmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Peygamber buyurdu ki: 'Bana ümmetler gösterildi, peygamber gördüm yanında bir toplumcuk, peygamber gördüm yanında bir iki adam, peygamber gördüm yanında kimse yok ![]() - Bu Musa ve kavmidir, lâkin ufuğa bak, baktım ki yine bir büyük kalabalık, derken bana denildi ki: Diğer ufuğa bak, baktımki bir büyük kalabalık ![]() - İşte denildi bu senin ümmetin, beraberlerinde hesapsız ve azapsız cennete girecek yetmiş bin vardı ![]() Peygamber bunu söyledi, sonra kalktı evine girdi ![]() ![]() "Bunlar Resulullah'la sohbet edenler olsa gerek ![]() ![]() "Bunlar İslâm'da doğup da Allah'a hiç şirk koşmamış olanlar olsa gerek" dediler, daha birtakım şeyler söylediler ![]() ![]() ![]() ![]() "Neden bahsediyorsunuz?" dedi, durumu haber verdiler, buyurdu ki: "Onlar, o kimselerdir ki, rukye yapmazlar, rukye istemezler, tetayyûr yani uğursuz da görmezler ve ancak Rablerine tevekkül ederler ![]() Fakat Buhârî'de, Mesâbih'de ve Meşârık'da yoktur ve hadis şöyledir: "Onlar, o kimselerdir ki, uğursuzluk saymazlar, okunmak istemezler, dağlanmazlar ve ancak Rab'larına tevekkül ederler ![]() ![]() Bu hadis İhlâs Sûresi'nde "Samed"in mânâsını izahta geçtiği üzere sebeplere gönül vermeyen, elemler ve musîbetler karşısında sarsılmayarak tevekkül makamının en yüksek mertebesinde bulunan "nefs-i râdıye" sahibi Allah ehli olanların büyükleri hakkında olduğu açıktır ![]() ![]() ![]() Bu cümleden olarak Câbir b ![]() Benim bir dayım vardı, akrep sokmasına okuyup üflerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ey Allah'ın Resulü! Sen okuyup üflemeyi yasakladın, ben ise akrep sokmasına rukye ederim dedi ![]() Resulullah da: -Sizden her kimin kardeşine bir menfaat etmeye gücü yeterse yapsın, buyurdu ![]() Avf b ![]() Biz câhiliye zamanında okuyup üflerdik ![]() -Ey Allah'ın Resulü onun hakkında ne buyurursun? -Rukyelerinizi bana arzediniz, rukyelerde bir sakınca yoktur, onda şirk olmadıkça ![]() ![]() Ebu Saîd Hudrî hadisinde: Resulullah'ın ashabından birtakım kimseler seferde idiler ![]() ![]() ![]() -İçinizde bir rukye eden (okuyucu) var mı? Zira obanın efendisi ledig (yani yılan veya akrep sokmuş)dir" dediler ![]() Ashab içinden bir adam -ki Ebu Saîd kendisidir -Evet, dedi ![]() Vardı onu Fatiha Sûresi'yle okudu üfledi, bunun üzerine adam iyi oldu ![]() -Peygamber (s ![]() ![]() ![]() -Ey Allah'ın Resulü, vallâhi yalnız Fatiha Sûresi ile okudum ![]() Resulullah tebessüm etti de: -Sen onun rukye olduğunu ne bildin? Onu onlardan alın, bana da sizinle beraber bir hisse ayırın, buyurdu ![]() Daha bunlar gibi hadisler delâlet ediyor ki, yasaklanmış olan rukyeler hakikatleri bilinmeyen, sihir ihtimâli ve şirk mânâsı bulunan rukyelerdir ![]() Bazıları da üflemeyi yasaklamışlardır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Rukye Ve Dua İle Tedavi Nasıl Yapılır |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Rukye Ve Dua İle Tedavi Nasıl Yapılırİkrime demiştir ki: Rukye eden (okuyan) üflememeli ve sıvazlamamalı ve düğüm yapmamalıdır ![]() İbrahim Nahaî'den de selef; okunmalarda üflemeyi mekruh görürlerdi, diye nakledilmiştir ![]() Bazısı da demiştir ki: Dahhâk'ın yanına gittim ağrısı vardı, sana tâvîz okuyayım mı ey Ebu Muhammed! dedim ![]() ![]() ![]() Halîmî demiştir ki: "Rukye edenin üflememesi ve sıvazlamaması ve düğüm yapmaması gerekir ![]() ![]() ![]() O, şuna kâni olmuştur: Allah Teâlâ düğüme üflemeyi sığınılacak şeylerden kılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bununla beraber Nesaî'de Ebu Hüreyre'den şu hadis de rivayet edilmiştir: Resulullah (s ![]() ![]() ![]() "Her kim bir düğüm bağlar da sonra ona üflerse sihir yapmıştır, sihir yapan da şirk etmiştir ![]() ![]() " Yani yalnız Allah'a sığınmayıp da o şeye bağlandığı, ondan umduğu, halbuki Allah'ın izni olmayınca hiçbir şeyin ne faydası, ne zararı olmayacağı için o takıldığı şeyden hiçbir fayda görmez, Allah'ın yardım ve lütfundan mahrum olur ![]() Her şeyin bir devası (ilâcı) vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1- Resulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() "Bismillâh okur, rukye ederim sana seni inciten her şeyden, Allah da sana şifa verir ![]() ![]() 2- İbnü Abbas demiştir ki: Resulullah (s ![]() ![]() ![]() "Kerim olan Allah'ın adıyla, ben her kanı akan damarın şerrinden ve cehennem ateşinin şerrinden ulu Allah'a sığınırım ![]() 3- Peygamber (s ![]() ![]() ![]() Bir kimse eceli gelmemiş bir hastanın yanına girer de yedi defa , "Niyaz ederim o ulu Allah'a, O yüce Arş'ın Rabb'ine ki sana şifa versin ![]() ![]() 4- Resulullah (s ![]() ![]() ![]() "Gider o sıkıntıyı, insanların Rabb'i, ona şifa ver, sensin şifa veren, senin şifandan başka şifa yok, bir şifa ki dert bırakmaz ![]() 5- Resulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "İkinizi de Allah'ın tam kelimelerine sığındırırım, her şeytandan, kötü kazadan ve kötü gözden ![]() ![]() 6- Osman b ![]() Resulullah'a vardım ve bende ağrı vardı, beni az daha öldürecekti ![]() Resulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7- Peygamber (s ![]() ![]() ![]() "Ey yer! Benim Rabbim, senin de Rabbin Allah'tır, Allah'a sığınırım senin şerrinden ve sendekinin şerrinden ve senden çıkanın şerrinden ve senin üzerinde debelenenin şerrinden, Allah'a sığınırım arslandan, kara yılandan, zehirli yılandan, akrepten, beldenin sâkinlerinin, doğuranın ve doğurduğunun şerrinden ![]() Bunlarda üflemeye dair bir işâret yoktur ve bunların meşrû sayılmaları için başka delile ihtiyaç olmaksızın Ku'rân'daki duâ ve sığınma emirleri ve bu sûreler yeterlidir ![]() ![]() 8- Resulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() Bundan başka yine Hz ![]() "Resulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bununla beraber Resulullah'ın kendisine başkalarının okumasını istemediğini anlatan şu rivayet de çok mühimdir ![]() ![]() Resulullah (s ![]() ![]() ![]() "İnsanların Rabbi olan Allah'ım o sıkıntıyı gider, şifâ ver, sen şifa vericisin, senin şifandan başka şifa yok, senin şifân dert bırakmaz ![]() Ne zaman ki Resulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunlardan başka Resulullah'ın harpte ve diğer zamanlarda yaralananlara okuyup dokunmasıyla derhal şifa hasıl olanlar da çoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() bir yönü düşünülebilir ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi bütün bunlardan hasıl olan sonuç da şudur ki: Sihir şâibesi olmamak üzere ruhî ve bedenî kurtuluş için tesirli dualarla rukye (okuyup üflemek) caiz olmakla beraber, istirkâ yani kendini başkasına okutmak, okuyup üfleme talep etmek, Allah'a sığınmak ve dua etmek için başkasının aracılığını dilemek mânâsını içine almış olması itibarıyla dinen hoş görülmüş değildir ![]() ![]() ![]() ![]() Karşılığında bir şer ve zarar düşünülmedikçe mümkün olan en zayıf bir fayda ihtimalinden dahi insanları yasaklamak doğru olmaz ![]() ![]() ![]() Bu esas üzere Fıkıh'ta da, şifa, Allah'tan bilinmek şartıyla tedavinin kesin olanıyla amel vacip, korku zamanında terk edilmesi haram; maznun (galip zan) olanıyla amel câiz, durumlara ve şahıslara göre bazan yapılması, bazan da terkedilmesi daha uygun; mevhûm (kuruntu) olanıyla da amel etmek yasaklanmış değilse de, terk edilmesi daha uygun denilmiş, rukye (okuyup üfleme) de mevhûm (kuruntu) kısmından sayılmıştır ![]() ![]() Şu halde bu açıklamadan anlaşılır ki okuyup üfleme ile tedavi halkın pek çoğunun zannettiği gibi dindarlığın gereği ve dinin emrettiği bir şey değil, nihayet bir izindir ![]() ![]() ![]() ![]() Allah Teâlâ duâyı emretmiş "Bana duâ edin, duânızı kabul edeyim ![]() "Ben (o kullara) yakınım ![]() ![]() "De ki: Duanız olmasaydı Rabbim size ne değer verirdi?" (Furkan, 25/77) Fakat şirkten kendinden başkasına duâ etmekten yasaklamış, "Ben ancak Rabbime yalvarırım ve hiç kimseyi O'na ortak koşmam, de ![]() Aynı şekilde Kur'ân'da ve Resulü'nün diliyle en güzel duaları öğretmiş bütün şerlerden doğrudan doğruya kendisine sığınılmasını emretmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynak: Elmalı Tefsiri, Felak Suresi |
![]() |
![]() |
|