Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular > Sorularla İslamiyet

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kalkamıyorumne, lazım, namazına, sabah, yapmam

Sabah Namazına Kalkamıyorum.Ne Yapmam Lazım?

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Sabah Namazına Kalkamıyorum.Ne Yapmam Lazım?

Sabah Namazına KalkamıyorumNe Yapmam Lazım?
Hakkında Sabah Namazına KalkamıyorumNe Yapmam Lazım?

Soru
Sabah namazina kalkamiyorum Ne yapmam lazim?

Bes vakit olarak emredilen namazlarin hepsi de kiymetli ve ehemmiyetlidir Birisi digerinin yerine geçmez Yalniz, bir kismi daha faziletli ve daha sevaplidir Sabah namazi da bunlardan birisidir Cenab-i Hak bir âyette meâlen “Resulüm, sen onlarin söylediklerine sabret Günesin dogmasindan önce de, batmasindan önce de Rabbini hamd ile tesbih et, gecenin bir kisim saatleriyle, gündüzün de tesbih et ki Allah rizasina eresin” buyurmustur 1

Müfessirler bu âyette “hamd ile tesbih”ten maksadin namaz oldugunu bildirirler Günesin dogmasindan önceki tesbih, sabah namazina isaret etmektedir

Sabah namazinin ehemmiyeti ve fazileti uyku vaktine tesadüf ettigi içindir Herkesin uyku gibi tatli ve nefse hos gelen bir seyi birakip her seyin Yaraticisina yönelmek, Ona yalvarmak, husû ile secdeye gitmek, nihayetsiz âciz, fakir ve zayif iken, sonsuz kudret, zenginlik ve kuvvet sahibi olan âlemle-rin Rabbine dayanmak, Onu tesbih ve hamdetmek, Ona tâzimde bulunmak, kudsî bir lezzete, ulvî bir hazza insani mazhar eder Bu mazhariyetle beraber Allah’in huzuruna kabul edilmenin, ona muhatap ve dost olmanin, ayrica mukaddes bir vazifeyi yerine getirmenin rahatligi ve huzuru insanin bütün benligini kaplayacaktir

Sabah namazi uyku saatine rastladigindan uyanmak nefse agir gelmektedir Islâm âlimleri, uykusu agir olan kimselerin erken yatip namaz için uyanmalarini tavsiye etmislerdir Geç saatlere kadar oyalanip namazi geçirmelerini dogru bulmamislardir

Sirf kasdî olarak veya ihmalden yahut gaflet ve mühimsememekten dolayi kazaya kalan namazlarin mesru mazereti olamaz Böyle hareketler, ihmaller insani günaha sokar Insanin ilk hesaba çekilecegi amelinin namaz olmasi, bir vakit namazini kazaya birakmanin bilerek ve isteyerek meydana gelmisse cezâyi netice vermesi, isledigimiz kötülük zerre kadar bile olsa ihmal edilmeyip bize gösterilecegi hakikati, bizi daima dikkate ve ihtiyata sevk etmelidir

Sabah namazina kalkabilmek için her türlü tedbiri almak gerekir Hattâ bir sefer esnasinda, Peygamberimiz (asm) Hz Bilâl’i sabah namazi için nöbetçi birakmistir

Aslinda dinimizde zorluk yoktur Ibadetlerimizi yapmak çok kolaydir Sadece yapacagimiz sey, dikkatli ve uyanik olmaktir Sirf ihmal yüzünden namazi kilmamak bize çok pahaliya mal olur sabah namazini kildigimiz gün daha canli ve sevkli oluruz Kilmadigimiz gün ise dünyevî islerimizde bile bir isteksizlik, aksilik oldugu gibi psikolojik yapimizda da huzursuzluk meydana gelir Meselenin uhrevî mesuliyeti ise daha aciklidir

Gece yataga girerken maddî tedbir olarak çalar saati kurmanin yaninda, mânevî tedbir olarak da “Innâ âtaynâ” ve “Âyetelkürsi” gibi sûreleri okumak ve dua etmek uyanmamiza yardim edecektir Çünkü Cenab-i Hakkin bu is için vazifelendirdigi melekler vardir

Zaten asil mesele, kalkmayi suur altina yerlestirmektir Dünyevî küçük bir menfaat için gerektiginde uykusuz kaldigimizi, mühim bir is arzuladigimiz zaman uyandigimizi dikkate alirsak, sadece sünneti dahi “dünya ve içindekilerden daha hayirli”2 olan bir ibadet için nelere katlanabilecegimizi düsünmek pek zor degildir Kaldi ki bu sözü Peygamberimiz (sav) sabah namazinin sadece sünneti için söylemistir

Sabah namazinin vaktiyle ilgili bir husus daha var ki, o da günesin dogmasina pek az bir vakit kaldiginda yapacagimiz seylerdir Böyle bir halde vakit çok darsa hemen abdest almak lâzimdir Tuvalete çikmak gibi baska seylerle vakit kaybetmek câiz degildir Zira namazin vakti çikmak üzeredir
Yine zaman kazanmak için abdestte sadece farz olan âzalari yikamak, farzi eda edebilmek için iki rekât sünneti terk etmek caiz oldugu gibi, çok dar vakitlerde vâcibdir

1 Zamaninda uyuyun

Sabah namazina kalkabilmek için öncelikle yapmaniz gereken, geç saatlere kalmadan zamaninda uyumaktir Herkesin kendine göre bir uyku programi vardir Birine göre geç olan digerine göre erken olabilir Sizin için normal uyku vakti ne zamandir, günde kaç saat uyursaniz dinlenmis olursunuz, kaçta yatarsaniz kalkmaniz mümkündür?

Bu sorularin cevabini kendi dünyanizda verdikten sonra sizce uygun olan bir vakitte yatmaya özen gösterin Ne yazik ki, sabah namaziyla ilgili çok büyük bir problem vardir Insanlar genelde geceler uzun oldugu için kisin erken yatarlar Oysa kisin günes geç saatlerde dogar Yazin ise geceler kisa oldugundan insanlar daha geç uyurlar Tam aksine yazin günes erkenden dogar Böylece sabah namazi imtihani yaz mevsiminde daha bir güçlesir

Çözüm, her seye ragmen uyku programinizi kontrol altina almaktir Belki ufak tefek aksamalar olabilir Bazen de karsi koyamayacaginiz engeller vardir Bir gece geç saatlere kadar çocugunuzun hastaligiyla ilgilenmek ya da uzun zamandir görmediginiz bir dostunuzla geç saatlere kadar sohbet etmek durumunda kalabilirsiniz

Her türlü sartta namaza kalkmak vazgeçilmez bir düsturunuz olmalidir Ancak zamaninda uyumaniz hem kolay kalkmanizi, hem de zinde ve dinlenmis bir sekilde namaz kilmanizi saglar

Sabahin erken saatlerinde yapmaniz gereken bir is oldugunu düsünün Nasil zamaninda uyuyup bir dizi tedbir aliyorsunuz Üniversite imtihanina girecegim gün yaptiklarimi hatirliyorum Bir gün önce imtihana girecegim okulu görmüs, nasil gidecegim konusunda bilgi almistim O gece fazla gecikmeden uyumustum Hatta misafir kaldigim evin sahibi, “Eger üniversite imtihani hayatî bir önem tasiyor, diyorsan, yatsiyi kilmadan yatabilirsin” demisti Ben itiraz ederek, “Hayir, benim için namazdan daha önemli bir sey yoktur” demistim

Siz de hafizanizi yoklayin Nice önemli gördügünüz dünyevî isiniz için erkenden yatip, kalkmak için nasil çirpindiginizi hatirlarsiniz Öyle insanlar vardir ki, birakin ise gitmemeyi, geç kaldiklari bile görülmemistir Almanya’da bir okulda yasanan bir olayi her hatirlayisimda hayrete düserim Bir Türk ögretmen okula geç kalir Alman müdür sinifin gürültüsünü duyunca gider ve bir saat ögrencilerle ilgilenir Az sonra ögretmen geldiginde odasina çagirir ve söyle der:

“Bak ögretmenim, ben 20 yildir görev yapiyorum, bir gün geç kaldigim olmadi Eger saatin zilini duymadiysan, bir saat daha al Eger olmuyorsa bir daha al, yine duymuyorsan bir daha al Ta ki, senin duyup buraya gelmeni saglayacak sayi neyse o kadar saat al, ama mutlaka dersine gel Benim isim gücüm var, senin ögrencilerine bakamam

Evet, dünya isleri için her gayreti gösteren insanlarin ebedî mutlulugu için daha fazla çirpinmasi gerekir Bunun için çok iyi konsantre olmalisiniz Sabah namazina kalkmayi öyle bir önemsemelisiniz ki, sanki onu kaçirmak hayatinizin en önemli hazinesini kaybetmek kadar mühim olmalidir

2 Içten dua edin

Sabah namazinin zevk ve heyecani daha yatarken baslamalidir Söz gelisi, kalbimizden söyle düsünebiliriz:

“Içim sevinçle dolu Çok heyecanliyim Bir an önce sabahin olmasini istiyorum Çünkü, sabah olacak ve ben Rabbimle bulusacagim Onun huzuruna çikacagim Her an bana ihsan ve ikramda bulunan, her zaman yardimima kosan, derdimin dermani, tek ve biricik sir dostum, hiçbir zaman beni terk etmeyen Rabbimin huzurunda el baglayacagim Ona yalvaracagim Ona duâ edip secdeye kapanacagim Allah’im, Seni seviyorum, Sana ibâdet etmek istiyorum Ne olur, beni huzuruna kabul et! Beni Seninle bulusamama bedbahtligina düsürme! Beni sabah namazina sevkle kaldir ve kilmayi nasip et!”

Inaniyorum ki, Rabbimiz böylesi içten ve duygusal duâlari kabul eder Çünkü burada kullugun çok ince bir sirri vardir: Cenâb-i Hak, huzuruna girmek için can atani reddetmez!

Bu konuda beni çok duygulandiran ve etkileyen bir misali Cemal Ussak’tan dinlemistim:

“Avukat Bekir Berk Agabey, 1989 yilinda çok agir bir hastaliga yakalanmisti 95 kilodan 52 kiloya düsmüstü Namazlarini güçlükle kiliyordu O kadar ki, bazen abdest alirken ve namaz kilarken defalarca bayiliyordu Ayildigi zaman ilk sözü, ‘Namaz vakti geçti mi?’ veya ‘Namaza kaç dakika var?’ sorusu idi Londra’da tedavi gördügü yil söyle bir hadise yasamisti Namaza durmus ve iki rekâtini güçlükle kilmis Üçüncü rekâtin secdesine giderken, ne kadar ugrastiysa basaramamis, takati kesilmis Bu duruma çok üzülerek, ‘Yâ Rabbi, ben Sana secde etmek istiyorum, ama yapamiyorum Yoksa beni huzuruna kabul etmiyor musun?’ diye içinden geçirmis Bunun üzerine Allah’in inâyetiyle, alninin Kâbe’deki soguk mermerlere degdigini, oraya secde ettigini görmüs Bu sekilde namazin iki rekâtini Londra’da, iki rekâtini Mekke’de edâ etmis Bu hâtirasini namazdan sonra tahdis-i nimet olarak anlatmisti

Iste kim Rabbimizin huzuruna girmek için can atarsa, mutlaka emeline kavusur Allah Kendisine ibadet etmek isteyeni huzuruna alir

Sabah namazina kalkmak için saf ve samimî bir niyetle birlikte dua etmek ve bir kisim sureleri okumak gerekir

Öncelikle içinizden nasil geliyorsa öyle dua edin, yalvarin, isteyin Bundan baska 7 Kevser Suresi, 3’er Ihlâs, Felâk ve Nâs Sureleri, Fatiha ve Ayetelkürsî okuyabilirsiniz Niyet, dua ve samimî istek, uyarici araçlarla birlesince namaza kalkmanizi hiçbir sey engellemez insaallah

3 Uyarici Araçlardan Yararlanin

Sabah namazina uyanabilmek için yiginla formül vardir Hiçbir zaman tek bir formüle bel baglamayin Namazinizin gelecegini tek bir sebebe, söz gelisi bir çalar saate baglarsaniz, “Kurmustum, ama duymadim” deyip isin içinden çikmaya çalisirsiniz Hatta, “Saatim yok veya bozuk” gibi gerekçelerin bir “mazeret” oldugunu sanirsiniz

Oysa sabah namazina kalkmak için birçok formülü bilip uygulayabilirseniz, çözümsüzlüge teslim olmazsiniz Uyanabilmek için eski ve yeni birçok yöntem vardir Simdi sizlere sabah namazina uyanabilmek için hangi araçlardan yararlanabileceginizi siralayacagim:

a- Çalar saat kurmak:

Sabah namazina kalkabilmek için en bilinen çözüm, çalar saat kurmaktir “Sabah namazina nasil kalkilir?” diye bir kitap yazdigimi söyledigim birçok kisi, “Bunun için kitap mi olur hocam? Kurarsin saati, kalkarsin” demisti

Maalesef mesele o kadar basit degil Konunun çok farkli yönleri var

Öncelikle saatin sesi gür olmali ve uzun müddet çalmalidir Bazi kisilerin uykusu çok derindir “Basinda davul çalsan uyanmaz” denilen kimselerden iseniz, mutlaka gür sesli ve uzun çalan bir saate sahip olmalisiniz Beni sabah namazina yillarca annem kaldirmistir Fakat yalniz uyudugum geceler en büyük sorunum sabah namazina nasil kalkacagim hususuydu Daha orta okul siralarinda iken sinüzitle muzdarip oldugum için uykum çok derin olur, basimi kaldiramazdim

14-15 yaslarinda iken elle kurulan, çift çanli saatimiz vardi Uzun müddet çalmazdi Sesini yükseltmek için yastigimin arkasina kazan veya büyük bir tencere kor, saati içine yerlestirirdim Saat çaldiginda normalin üzerinde bir sesle uykumdan uyanir, namaza kosardim

Ögrenci iken saatin çalis süresini arttirmak için kapi ziline baglardik Saat çalmaya basladiginda kurulan yaylar bosaldikça elektrik devresini tamamlar, kapi zili çalmaya baslardi Siz kalkip susturuncaya kadar çalmaya devam ederdi

Simdi bu tür çözümlere gerek yok Artik çok uzun süre çalan saatler var Hatta yaklasik bir saat boyunca çalan, sesi yavas yavas yükselen, bir dügmesine bastiktan az sonra tekrar çalmaya baslayan saatler var

Sabah namazi “dünya ve içindekilerden hayirli” oldugu için çok kaliteli bir saat almalisiniz Ne yazik ki, sabah namazini kaçirmayi aliskanlik hâline getirmis, bunu siradan gören birçok insan, kaliteli bir saat almaya fazla önem vermiyor Sadece bir vakit namazimizi kazaya kalmadan kurtarsak bile çok kaliteli bir saate milyonlar vermeye degecektir Halbuki kaliteli bir saat bizim yüzlerce kere namaza kalkmamiza sebep olacaktir

Dünyevî ve maddî ihtiyaçlarimiz için sinirsiz para harciyoruz Görünüste basit, ama yaptigi hizmet itibariyle çok degerli olan saat konusunda birçok mü’min duyarsiz davraniyor Misafir oldugum bazi kimselerde saat olmadigini, olan saatin oyuncak yerine çocuga verildigi için bozuldugunu gördüm Bu konuda, “Insallah kalkariz” diye düsünüp, hiçbir tedbir almamak dogru degildir Çünkü, insanin her günü bir olmaz Bazen çok yorgun, çok uykusuz, çok hasta olabilirsiniz Sabah namazina karsi gelistirdigimiz tedbirler her türlü sartlari ve ortamlari dikkate alarak olmalidir Bir kimse verdigi mücadele sonucunda bir vakit namazini bile kazaya kalmaktan kurtarsa, büyük bir zafer kazanmis demektir Oysa duyarlilik, size binlerce vaktinizi zamaninda kildiracaktir

Eger her seye ragmen saati duymuyorsaniz, bir degil, birkaç saat kurun Ben namaza kalkmak için kimi zaman iki saat kurardim Ebedî hayatiniz için birkaç saniye saati ayarlamaya harcasaniz hiçbir sey kaybetmez, pek çok sey kazanirsiniz

Birçok insandan, “Saati duyar duymaz susturuyor, sonra uyuyorum” sözünü isitmissinizdir Gerçekten de birçok insanin sirf bu yüzden nice sabah namazini kaçirdigini biliyorum Oysa bunun çözümü çok basit Saati bas ucunuza degil, uzaga koyun Kalkmadan susturamayacaginiz bir yere korsaniz, susturup tekrar uyumazsiniz

b- Telefonu kullanmak:

Sabah namazi için akla gelmedik formüller uyguladim Bunlardan birisi de, sabit telefonlardan yararlanmakti Önceleri uyandirma servisini arar, bizi kaldiracagi saati bildirirdik Görevliler de o saatte bizi kaldirirdi

Daha sonraki yillarda telefonu kalkacaginiz saate otomatik kotlamak mümkün oldu Bunun için sirasiyla su tuslara basmaniz gerekir: Yildiz 55 yildiz, kalkacaginiz saat, kare

Diyelim ki, sabah namazi için saat 445’de kalkacaksiniz Tuslara basarken su sirayi izlemelisiniz:

* 55 * 04 45 #

Tam ayarladiginiz saatte telefonunuz çalmaya baslayacaktir Belki birisi ariyor zannedeceksiniz ve heyecanla telefonu kaldiracaksiniz Sizi uyandirma servisinden bir bant kaydi karsilayacak ve hayirli sabahlar dileyecek Bunlarin belirli bir ücreti var, ama namazin degeri yaninda hiçbir önemi yok

Ancak alârmli bir cep telefonunuz varsa, bu iki formüle gerek yok Ama en klâsik ve siradanindan en gelismis formüle kadar hepsini bilmeniz gerekir Çünkü, öyle bir yerde kalirsiniz ki, hiçbir formül islemez, basit ve eski bir formülü uygulamak zorunda kalirsiniz

Cep telefonunuz varsa, her yerde her zaman kolayca çalar saatini kalkacaginiz zamana ayarlamaniz mümkün Düzenli araliklarla, sesini asamali bir sekilde yükselterek susturuncaya kadar çaliyor Bu sekilde duymamaniz neredeyse imkânsiz

Tabiî herkes cep telefonuna sahip olmayabilir Üstelik her cep telefonunun çalar saati yok Bu durumda ya alârmli bir cep telefonu edinecek ya da diger yöntemleri uygulayacaksiniz

c- Uyandirmasi için birisine söylemek

Sabah namazina daha kolay kalkan veya size göre kalkmasi daha güvenli olan birisine haber vermeniz klâsik, ama en çok uygulanan yöntemlerden birisidir Bunu evlerde daha çok anneler üstlenir Çocuklar da, “Nasil olsa annem kaldirir” diye alabildigine rahat, nazli ve ilgisizdir

Dikkat edin, sabah namazina annesi tarafindan uyarilan gençlerin çogu, büyük bir rahatlik içindedir Annesi veya babasi, defalarca odasina gelir, “Haydi namazin gidiyor”, “Günes dogmak üzere” diye baslarlar, “Günesin dogmasina 15 dakika kaldi, 10 dakika kaldi, 5 dakika kaldi” diye devam ederler Maalesef birisinin kaldiracaginin rahatligini yasayan insanlar, namazi son dakikaya birakir, günesin dogmasina az bir zaman kala güçlükle yetistirirler

Gençlerin böyle yapmasi, anne ve babalari canindan bezdirir, çocuklarini namaza kaldirmak büyük bir yük olur

Sabah namazina kalkmak için üsengeç ve isteksiz davranmak, hem bizi kaldiran kimselerin hakkina tecavüzdür, hem de Rabbimize karsi büyük bir günahtir Onun huzuruna büyük bir sevkle ve zamaninda kosmamiz gerekir

Bunun çözümü sudur:

Her seyden önce sabah namazina kalkmak için belirli bir saatiniz olmalidir Genelde anne ve babalar, nasil olsa çocugum geç kalkiyor, diye günesin dogmasina bir saat kala seslenmeye baslarlar Gençler de, henüz daha erken diye isi yavastan alirlar Oysa büyükler her gün belirli bir saatte kaldirsa, gençler de kalkmaya kararli olsalar sorun çözülür

Sabah namazina kimileri saatlerce önce kalkar, teheccüt namazi kilar, Kur’an ve dua okur, ibadet ederler Kimileri de bes on dakika önce kalkar Makul olan en geç vakit, günesin dogmasina yarim saat kaladir 20 dakika içinde ihtiyaci gidermek, abdest almak ve namaz kilmak gerekir Namaz kildiktan sonra 10 dakika zaman kalmalidir Çünkü, bir aksilik durumunda tekrar abdest almak ve namaz kilmak için ihtiyatli olmalisiniz

Gençler yarim saat kala büyüklerinin sesini duyduklarinda hemen yataktan firlamalidir Çünkü, zaten yarim saat kalmis Bes on dakika fazla uyusaniz, bir sey kazanmaz, az uyusaniz bir sey kaybetmezsiniz Yatmadan önce bu hususta sizi namaza kaldiracak kimseyle uzlasmaniz ve kararli olmaniz gerekir

Eger sizi namaza kaldiracak kisi, anne ve babanizin disinda bir kisiyse, fazla nazlanamazsiniz Ancak bu durumda da kimi inatlasmalar, kirginliklar olabilmektedir Bazi ögrenciler birkaç arkadasiyla ayni evi paylasirlar Ortak bir kaderi yasadiklari için daha hosgörülü, daha anlayisli olmalari gerekirken, aralarinda pürüzler, anlasmazliklar olur Bunlar sabah namazina kaldirmaya kadar yansir Bazi gençlerin, “Aslinda namaza kalkacagim ama, arkadasimin kaldiris biçimine kizdigim için kalkmiyorum” dediklerini duydum Ne kadar gereksiz ve anlamsiz bir tepki

Sizi namaza kaldiran kisi, gereken nezaket ve yumusakliktan uzak bile davransa, ona karsi yapmaniz gereken namaza kalkmayarak tepki vermek degil, sorunu diyalogla çözmektir Gündüz o kisiyle görüsür, namaza kaldirirken daha nazik davranmasini isteyebilirsiniz Ikili iliskilerin saglikli gelismesi için en güzel yöntem dogru iletisimdir Siz meraminizi anlatin, ama buna ragmen o kisi kaba davranirsa, siz namazinizi birakmayin

Uyuyan insan, isigin birden yanmasindan, yüksek sesle bagrilmasindan rahatsiz olur Nefsin rahatsizligini, baskasina yikmamak gerekir Sorumluluk sizdedir, baskasina atmayin

Namaza kaldirmak için baskasina haber vermeniz, her zaman anlattigimiz durumlardaki gibi düzenli olmaz Bazen de bütün imkânlardan mahrum olursunuz Bu durumda bir baska kisiye, sizi bizzat veya telefonla uyarmasi için haber vermeniz gerekir

d- Nöbetlese beklemek

Öyle olumsuz bir durumla karsi karsiya kalabilirsiniz ki, namaza kaldiracak her seyden mahrum olabilirsiniz Lisede ögrenciyken bes kisi ayni evde kaliyorduk Evimizde telefonumuz yoktu Saatimiz bozulmustu Tamamen çözümsüzdük Bu durumda her birimiz birer saat uyanik kalarak nöbet tutmaya karar verdik Herkes bir saat uyanik kaliyor, kitap okuyor, siradaki kisiyi kaldirip yatiyordu En son kisi ise, hepimizi namaza kaldirdi Böylece namazimizi tehlikeye atmaktan kurtulmus olduk Biraz zahmet çekmis, uykusuz kalmistik Ama sabah namazini zamaninda kilmanin doyumsuz huzurunu tatmistik Cenab-i Hak, hiç kimseye sabah namazina kalkamamak veya namazi kazaya birakmak gibi bir aci yasatmasin

Nitekim ünlü sairlerimizden Yahya Kemal Beyatli, “Ezansiz Semtler” isimli yazisinda, bir bayram namazi hatirasi anlatir “Büyükada’da oturuyordum Bayramda bayram namazina gitmeye niyetlendim Fakat frenk hayatinin gecesinde sabah namazina kalkilir mi? Sabah erken uyanamamak korkusuyla o gece hiç uyumadim Vakit gelince abdest aldim” diyen Beyatli, bu ilginç formülü hatirlatir bize

Belki ömrünüzde bir kez uygulayacaksiniz, belki de hiç gerek duymayacaksiniz bu yönteme Ama aklinizin bir kösesinde bulunsun Belki bir gün lâzim olur Sik sik tekrar ettigimiz gibi, bir vakit namaz bile dünyalara deger

4 Sabah namazina nasil kaldirilir?

Sabah namazina kalkmak kadar kaldirmak da çok önemlidir ve beceri ister Eger siz bulundugunuz yerde sabah namazina herkesten önce kalkip baskalarini da kaldiran birisi iseniz, bilin ki, yaptiginiz is çok mühim, hassas ve degerlidir Bunun suurunda olun

Sabah namazina kaldiracaginiz kisiye uygun bir sekilde hareket etmelisiniz O kisi, anneniz, babaniz, esiniz, çocuklariniz veya arkadaslariniz olabilir

Öncelikle kimi kaldiriyor olursaniz olun, tatli, yumusak, içten ve sefkatli bir dil kullanin Kimileri, eliyle uyuyani veya yatagi sarsarak, bagira bagira, kisiyi inciterek seslenir

Uyuyan kisinin yattigi odanin kapisini sertçe açip, hisimla içeri girip, hemen lâmbayi yakip bagirmaya baslamak yanlistir Uyuyan insanin psikolojisini anlamak, tam bir sessizlik içinde ve karanlikta iken misil misil uyuyan birisinin, gürültüyle birlikte gözünü acitan isiga nasil tepki verecegini tahmin etmek gerekir

Evet, niyetiniz çok güzel ve samimîsiniz Bir mü’mini sabah namazi gibi en mühim ve en vazgeçilmez bir göreve çagiriyorsunuz Ancak olumsuz davranislar, sizin arzunuzun tam tersi bir sonuç almaniza sebep olabilir

Nitekim bazi kimselerin sabah namazina kaldiris biçimi; yeni, tecrübesiz ve imani zayif kimseleri ibadetten sogutabilir Bu konuda inatlasmaya gerek yoktur Özellikle kaldiracaginiz kisi sizden büyük ise, mutlaka daha anlayisli ve yumusak olmalisiniz

Zaten namaz gönül isidir Kisi kendi istegiyle, yürekten arzu ederek kilmalidir Namaz zorla, ite kaka kilinmaz Rabbimiz isteseydi, hepimize huzurunda boyun egdirirdi Ama O, zor ve baskiyla degil, gönülden arzulayarak namaz kilmamizi istiyor

Eger namaza kaldiracaginiz kisi esiniz ise, biraz daha tesvikkâr olmalisiniz Çünkü, eslerin birbirine karsi hem nazlari geçer, hem de karsilikli yaptirimlari vardir

Eger sabah namazina kaldiracaginiz kisiler çocuklariniz ise, küçükken asiri tesvik edici ve özendirici, büyüdüklerinde biraz tatli sert olun Ama asla baskici ve cezalandirici olmayin Sizin göreviniz, namazi sevdirmek, nefret ettirmek degil

Siz namazi öyle güzel anlatin ve bazi hediyelerle çekici hâle getirin ki, onlar sabah namazina kaldirmaniz için yalvarsinlar Siz de, “Madem çok istiyorsunuz, peki kaldirayim” diyerek sorumlulugu onlarin üzerine yikin

Mümkün mertebe namaz kilmadigi için ceza vermek yerine, kilarsa ödül vermeyi tercih edin Çünkü, ödüllendirmek her zaman daha etkilidir

Bazi anne ve babalar, çocuklarina güya sefkat ettikleri için namaza kaldirmiyorlar “Aman çocugum üsümesin, aman uykusuz kalmasin” diye düsünüyorlar Daha sonra da, “Neden çocugum namaz kilmiyor” diye yakiniyorlar

Hiç sikâyet etmeyin Çünkü, bunu siz istediniz Cehennemin atesini düsünmeden çocugunuza acidiniz Oysa namaz kilmamanin nasil bir azaba yol açacagini düsünerek çocugunuzu namaza kaldirmaliydiniz Her sey küçükten ögrenilir

Rabbimizin su anlamdaki emri, tüm anne babalari düsündürmelidir:

“Ailene namazi emret; sen de namaza sabir ve sebatla devam et” (Taha:132)

Anne ve babanin çocuklarina karsi en büyük görevlerinden birisi, namazi sevdirerek ve tesvik ederek kildirmasidir

1 Tâhâ Sûresi, 130
2 Riyazü's-Sâlihîn, 2:411

Cemil Tokpinar
Selam ve dua ile

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com