Prof. Dr. Sinsi
|
Niye İmtihan Oluyoruz?
Niye imtihan oluyoruz?
Hakkında Niye imtihan oluyoruz?
Sual: Bir ateist, (Tanri, insanlarin ne yapacagini, Cennete veya Cehenneme gidecegini bilmiyor mu? Biliyorsa, insanlari imtihan etmeye, denemeye neden gerek duyar ki? Bu tanrinin aciz oldugunu göstermez mi?) diye sordu Nasil bir cevap verebiliriz?
CEVAP
Allahü teâlâ, imtihani kendisi için degil, insanlar için yapiyor Imtihan etmeden de, kullarinin ne yapacagini elbette bilir; fakat bir kimse, henüz suç islemeden cezalandirilsa, (Suç islemeden cezalandirilmam, uygun degildir) demez mi? Suç isleyenle islemeyenin belli olmasi, ahirette hiç kimsenin ben haksizliga ugratildim dememesi, herhangi bir bahane ileri sürmemesi için, emir ve yasaklar konmustur Söz dinleyenle dinlemeyen, suç isleyenle islemeyen, kendileri de bilsin diye, bazi yasaklar konmus, bazi ibadetleri yapma mecburiyeti getirilmistir Elbette Allahü teâlâ, kullarinin ne yapacagini bilir Kendileri bizzat görsün, bir bahane bulamasinlar diye, dünyada imtihana tâbi tutuyor
Dünyada bir ögretmen bile, ögrencisinin sinifta kalacagini kesin bilse de, (Sen zaten bilmiyorsun, imtihana girmene gerek yok) demez Ögretmen, ögrencisinin durumunu çok iyi bildigi için, imtihan etmeden sinifta biraksa, ögrenci, (Ben çalismistim, eger imtihan etseydin, elbette bilirdim) diyebilir Böyle söyleyip itiraz etmemesi için, ögrenci imtihan ediliyor Iyi bilen ögrencinin de derecesini ölçmek, yani orta, iyi veya pekiyi almasini kendisine göstermek için imtihana tâbi tutuluyor
Allahü teâlâ için adalet, kendi mülkünde olani kullanmak demektir Zulüm ise, baskasinin mülküne tecavüzdür Kâinat ve içinde bulunan her seyin yaraticisi Allahü teâlâdir Ondan baska yaratici bulunmadigina ve hiç kimse, hiçbir seye sahip olmadigina göre, Rabbimizin yaptigi isler, hiç kimsenin malina, mülküne tecavüz degildir Onun yaptigi isler için, (Adalete uymuyor) denilemedigi gibi, (Neden bizi imtihan ediyor?) da denemez Yilanin, (Beni niye yilan yarattin), köpegin (Niye beni köpek yarattin), zencinin (Beni niye siyah yarattin) demeye hakki yoktur Bir insan evindeki esyalari, istedigi gibi kullanir, istedigi yerlere koyar Çünkü mal onundur Insanlar da, Allahü teâlânin kuludur Kul, yaraticisini sorguya çekemez
|