![]() |
Hubb-İ Fillah Buğd-İ Fillah Ne Demektir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hubb-İ Fillah Buğd-İ Fillah Ne Demektir?Hubb-i fillah buğd-i fillah ne demektir? Hakkında Hubb-i fillah buğd-i fillah ne demektir? Hubb-i fillah buğd-i fillah ne demektir? CEVAP Sevdiklerini sırf Allah rızası için sevmek, düşmanlık ettiklerine de sırf Allah rızası için düşmanlık etmek demektir ![]() (İbadetlerin en kıymetlisi, Allah için sevmek ve Allah için düşmanlıktır ![]() (İnsan, dünyada kimi seviyorsa, ahirette onun yanında olacaktır ![]() (Cebrail aleyhisselam gibi ibadet etseniz, müminleri, Allah için sevmedikçe ve kâfirleri Allah için kötü bilmedikçe, hiçbir ibadetiniz, hayrat ve hasenatınız kabul olmaz!) [Ey Oğul İlm ![]() Allahü teâlâ, Hazret-i Musa’ya sordu: - Ya Musa, benim için ne işledin? - Ya Rabbi, senin için namaz kıldım, oruç tuttum, zekât verdim, zikrettim ![]() - Ya Musa, kıldığın namazlar, seni Cennete kavuşturacak yoldur, kulluk vazifendir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ya Rabbi, senin için ne yapmak gerekirdi? - Sırf benim için dostlarımı sevip, düşmanlarıma düşmanlık ettin mi? Musa aleyhisselam, Allahü teâlâyı sevmenin, Onun için olan en kıymetli amelin, Hubb-i fillah ve Buğd-i fillah olduğunu anladı ![]() İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki: Muhammed aleyhisselama uymak için, Onu tam ve kusursuz sevmek lazımdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Doğru imanın alameti, kâfirleri düşman bilip, onlara mahsus olan ve kâfirlik alameti olan şeyleri yapmamaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muhammed Masum hazretleri buyurdu ki: Sevgi, sevgilinin dostlarını sevmeyi, düşmanlarına düşmanlık etmeyi gerektirir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kâfirleri sevmeyi haram eden âyet-i kerimelerden birkaçının meali şöyle: Kâfirleri dost edinen, Allah’ın dostluğunu bırakmış olur ![]() (Ey iman edenler, Yahudileri de, Hıristiyanları da dost edinmeyin! Onlar, [İslam’a olan düşmanlıklarında] birbirinin dostudur ![]() ![]() ![]() (Ey iman edenler, benim ve sizin düşmanınız olanları dost edinmeyin, onları sevmeyin!) [Mümtehine 1] Allahü teâlâ, Eshab-ı kiramı, (Kâfirlere gadab ederler, birbirlerine merhametlidirler) diye övmektedir ![]() Hadis-i şeriflerde de buyuruluyor ki: (Allahü teâlâyı sevmeyen ve Onun düşmanlarını düşman bilmeyen, hakiki iman etmiş olmaz ![]() ![]() ![]() (İsyan edenlere düşmanlık ederek, Allahü teâlâya yaklaşın!) [Deylemi] (Bir kavmi sevip de onlarla dostluk kuran, kıyamette onlarla haşrolur ![]() Halife Ömer’e, (Hire’li bir hıristiyan var ![]() ![]() ![]() Ebu Musel Eşari hazretleri anlatır: Halife Ömer’e dedim ki: - Hıristiyan katibim çok işe yarıyor ![]() - Niçin, bir Müslüman katip kullanmıyorsun? (Ey müminler! Yahudi ve hıristiyanları sevmeyin) âyetini işitmedin mi? - Dini onun, katipliği benim ![]() - Allahü teâlânın hakir ettiğine ikram etme! Onun zelil ettiğini aziz eyleme! Allah’ın uzaklaştırdığına yaklaşma! - Basra’yı onunla idare edebiliyorum ![]() - Hıristiyan ölürse ne yapacaksan, şimdi onu yap! Hemen onu değiştir! Kâfirleri sevmemek gerekir ise de, dinimizin emri gereği, onlara eziyet etmek, kalblerini incitmek haramdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dinimizde ırk üstünlüğü yoktur ![]() ![]() Bunun için kâfir de olsa, bir kimseden kendini üstün görmek caiz değildir ![]() |
![]() |
![]() |
|