![]() |
Servis Takımları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Servis TakımlarıSERVİS TAKIMLARI KUVER (COUVERT) Yemek takımlarının yemelk yeme usulüne göre yemek masasının üzerine yerleştirilmesine kuver denir ![]() Kuver kelimesi binlerce yıl eskidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KUVER TABAĞI 28-30 santim büyüklüğünde salonun dekoruna uygun umumi görüntü için masanın üzerine önceden konan tabak ![]() ÇORBA TABAĞI 23-24 santim büyüklüğünde çukur tabak ![]() ET SUYU FİNCANI (KONSOME FİNCANI) 200 gr ![]() ![]() YEMEK TABAĞI 23-24 santim büyüklüğünde normal düz tabak ![]() DEŞER TABAĞI 20-21 santim büyüklüğünde yemek tabağından küçük düz tabaktır ![]() A - Tatlı Tabağı da denir ![]() B - Salata Tabağı da denir ![]() EKMEK TABAĞI 17-18 santim kutrunda düz yuvarlak tabak ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Servis Takımları |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Servis TakımlarıSOFRA TAKIMLARI BIÇAK ÇEŞİTLERİ YEMEK BIÇAĞI 22-23 santim büyüklüğünde normal yemek bıçağı (Büyük bıçak da denir ![]() STEK BIÇAĞI «STEAK» 21-22 santim büyüklüğünde yukardaki yemek bıçağının aynısı eti iyi kesmesi için ağzının yarısı veya tamamı testere gibi tırtıllı bıçak ![]() BALIK BIÇAĞI 19-20 santim büyüklüğünde palet şeklinde keskin olmayan bıçak ![]() KÜÇÜK BIÇAK 19-20 santim büyüklüğünde yetnek bıçağının küçüğüdür ![]() A - Küçük bıçak denir ![]() B - Desert (Tatlı bıçağı denir ![]() ![]() ![]() MEYVA BIÇAĞI Desert bıçağının küçüğüdür ![]() ![]() ![]() PEYNİR BIÇAĞI 19-20 santim büyüklüğünde palet biçimindedir ![]() ![]() TEREYAĞI BIÇAĞI 17-18 santim büyüklüğünde iki şekil tereyağı bıçağı vardır ![]() ![]() HAVYAR BIÇAĞI Havyan ekmeğin üzerine sürmeye yarayan 17-18 santim büyüklüğündedir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Servis Takımları |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Servis TakımlarıSOFRA TAKIMLARI ÇATAL ÇEŞİTLERİ YEMEK ÇATALI Normal 4 taraklı çatal yemek çatalı 20-21 santim büyüklüğündedir ![]() DESERT ÇATALI (Küçük çatal) Normal yemek çatalının biraz küçüğüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BALIK ÇATALI Üç tarağı bulunan balık yemeye mahsus balık çatalı 18-19 santim büyüklüğündedir ![]() PASTA ÇATALI Üç tarağı bulunan sol tarafındaki tarak biraz daha kalın olan 15-16 santim büyüklüğündedir ![]() MEYVE ÇATALI Üç tarağı bulunan meyveye kolayca batabilecek sivri uçlu küçük çataldır ![]() ![]() SARDALYA ÇATALI 4 dişli palet biçimi çatal ![]() ![]() ![]() SOSİS ÇATALI İki ince uzun taraklı sivri uçlu çatal (Fazla kullanılmaz) KUŞKONMAZ PENSİ Kuşkonmazı kıstırarak yemeye yarayan pens ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Servis Takımları |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Servis TakımlarıSOFRA TAKMALARI KAŞIK ÇEŞİTLERİ ÇORBA KAŞIĞI 20-21 santim büyüklüğünde çorba kaşığı ![]() KONSOME KAŞIĞI (ET SUYU KAŞIĞI) 17-18 santim büyüklüğünde yuvarlak ağızlı kaşık ülkemizde henüz yok ![]() ![]() DİSBIT KAŞIĞI (TATU KAŞIĞI) 7-18 santim büyüklüğünde çorba kaşığının biraz küçüğü tatlı kaşığı ![]() TATLI KAŞIĞI veya BUZLU ÇAY KAŞIĞI veya KOKTEYL KAŞIĞI 9-20 santim uzunluğunda uzun saplı çay kaşığı ÇAY KAŞIĞI 3-14 santim büyüklüğünde normal çay kaşığı KAHVE KAŞIĞI veya MOKA KAŞIĞI Çay kaşığının biraz küçüğüdür (Kahve kaşığı) (Moca kaşığı denir) 11-12 santim büyüklüğündedir ![]() YUMURTA KAŞIĞI Çay kaşığı büyüklüğünde rafadan yumurtalar için kullanılır ![]() ![]() ![]() DONDURMA KAŞIĞI Çay kaşığı büyüklüğünde kürek biçimi düz ağızlı kaşık ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Servis Takımları |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Servis TakımlarıSERVİSTE KULLANILAN TAKIMLAR Yemek dağıtımı için kullanılan takımlara servis takımı denir ![]() ![]() ![]() ![]()
|
![]() |
![]() |
|