|  | Servis Takımları |  | 
|  10-11-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Servis TakımlarıSERVİS TAKIMLARI KUVER (COUVERT) Yemek takımlarının yemelk yeme usulüne göre yemek masasının üzerine yerleştirilmesine kuver denir  Kuver kelimesi binlerce yıl eskidir  Yemek bıçağı tunç devrinde ismi bilinmeyen birisi tarafından icat edildi  Kaşık beşbin yıl önce firavunlar tarafından icat edildi  Çatal onbeş ve onaltıncı asırlarda italyan Rönesansı zamanında icat edildi  Çatalın icadı ile devrin asilzadeleri artık yemek yemek için uzun kola ihtiyaç kalmadığını beyan ederk (Sofrada) KOMPLE KUVER kullanarak yemek yemeye başladılar  Zamanın meşhur firmaları altın ve gümüş çatal - kaşık - bıçak çeşitleri yapmakla ve zamanın asilzadeleri en iyi sofra takımlarına sahip olmakla birbirleri ile yarış ettiler  Bu durum hergün biraz daha tekamül ederek ve sadeleşerek günümüze kadar geldi ve tekamül ederek devam etmektedir  KUVER TABAĞI 28-30 santim büyüklüğünde salonun dekoruna uygun umumi görüntü için masanın üzerine önceden konan tabak  ÇORBA TABAĞI 23-24 santim büyüklüğünde çukur tabak   ET SUYU FİNCANI (KONSOME FİNCANI) 200 gr  likid alan iki kulplu fincana et suyu fincanı (Konsome Fincan) denir  YEMEK TABAĞI 23-24 santim büyüklüğünde normal düz tabak  DEŞER TABAĞI 20-21 santim büyüklüğünde yemek tabağından küçük düz tabaktır  A - Tatlı Tabağı da denir  B - Salata Tabağı da denir  EKMEK TABAĞI 17-18 santim kutrunda düz yuvarlak tabak   | 
|   | 
|  | 
|  | Servis Takımları |  | 
|  10-11-2012 | #2 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Servis TakımlarıSOFRA TAKIMLARI BIÇAK ÇEŞİTLERİ YEMEK BIÇAĞI 22-23 santim büyüklüğünde normal yemek bıçağı (Büyük bıçak da denir  ) STEK BIÇAĞI «STEAK» 21-22 santim büyüklüğünde yukardaki yemek bıçağının aynısı eti iyi kesmesi için ağzının yarısı veya tamamı testere gibi tırtıllı bıçak  BALIK BIÇAĞI 19-20 santim büyüklüğünde palet şeklinde keskin olmayan bıçak  KÜÇÜK BIÇAK 19-20 santim büyüklüğünde yetnek bıçağının küçüğüdür   A - Küçük bıçak denir  B - Desert (Tatlı bıçağı denir  ) En çok kullanılan bıçaklardan birisidir  (Ordövrler mezeler tatlılar meyvalar) bu bıçakla yenir  MEYVA BIÇAĞI Desert bıçağının küçüğüdür  Meyveyi soyabilmesi için daha keskindir  Her yerde bulunmadığı için yerine yukardaki desert bıçağı kullanılır  PEYNİR BIÇAĞI 19-20 santim büyüklüğünde palet biçimindedir  Her yerde bulunmaz yerine yukardaki Desert bıçağı kullanılır  TEREYAĞI BIÇAĞI 17-18 santim büyüklüğünde iki şekil tereyağı bıçağı vardır  Küçük palet şeklinde veya yukardaki Desert bıçağının küçüğüdür  HAVYAR BIÇAĞI Havyan ekmeğin üzerine sürmeye yarayan 17-18 santim büyüklüğündedir  İki çeşittir  Birisi mala şeklinde ikincisi ağzı sapına eşit küçük bıçaktır  | 
|   | 
|  | 
|  | Servis Takımları |  | 
|  10-11-2012 | #3 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Servis TakımlarıSOFRA TAKIMLARI ÇATAL ÇEŞİTLERİ YEMEK ÇATALI Normal 4 taraklı çatal yemek çatalı 20-21 santim büyüklüğündedir  DESERT ÇATALI (Küçük çatal) Normal yemek çatalının biraz küçüğüdür  4 taraklıdır  Sofrada yemek çatalından sonra gelir  Küçük çatal desert çatalı denir  Sofrada en çok kullanılan çatal cinsidir  Ordövr çeşitleri tatlı çeşitleri salata bu çatalla yenir  175-18-5 santim büyüklüğündedir  BALIK ÇATALI Üç tarağı bulunan balık yemeye mahsus balık çatalı 18-19 santim büyüklüğündedir  PASTA ÇATALI Üç tarağı bulunan sol tarafındaki tarak biraz daha kalın olan 15-16 santim büyüklüğündedir  MEYVE ÇATALI Üç tarağı bulunan meyveye kolayca batabilecek sivri uçlu küçük çataldır  17-18 santim büyüklüğündedir her yerde bulunmaz yerine Oesert çatalı kullanılır  SARDALYA ÇATALI 4 dişli palet biçimi çatal  Sardalyayı kırmadan alabilecek şekilde yapılmıştır  Çok nadiren bulunur ve* kullanılır  SOSİS ÇATALI İki ince uzun taraklı sivri uçlu çatal (Fazla kullanılmaz) KUŞKONMAZ PENSİ Kuşkonmazı kıstırarak yemeye yarayan pens   | 
|   | 
|  | 
|  | Servis Takımları |  | 
|  10-11-2012 | #4 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Servis TakımlarıSOFRA TAKMALARI KAŞIK ÇEŞİTLERİ ÇORBA KAŞIĞI 20-21 santim büyüklüğünde çorba kaşığı  KONSOME KAŞIĞI (ET SUYU KAŞIĞI) 17-18 santim büyüklüğünde yuvarlak ağızlı kaşık ülkemizde henüz yok  Bu kaşığın yerine tatlı kaşığı kullanılır  DİSBIT KAŞIĞI (TATU KAŞIĞI) 7-18 santim büyüklüğünde çorba kaşığının biraz küçüğü tatlı kaşığı  TATLI KAŞIĞI veya BUZLU ÇAY KAŞIĞI veya KOKTEYL KAŞIĞI 9-20 santim uzunluğunda uzun saplı çay kaşığı ÇAY KAŞIĞI 3-14 santim büyüklüğünde normal çay kaşığı KAHVE KAŞIĞI veya MOKA KAŞIĞI Çay kaşığının biraz küçüğüdür (Kahve kaşığı) (Moca kaşığı denir) 11-12 santim büyüklüğündedir  YUMURTA KAŞIĞI Çay kaşığı büyüklüğünde rafadan yumurtalar için kullanılır  Bu kaşık olmadığı zaman yerine çay kaşığı kullanılır  13-14 santim büyüklüğündedir  DONDURMA KAŞIĞI Çay kaşığı büyüklüğünde kürek biçimi düz ağızlı kaşık  13-14 santim büyüklüğündedir   | 
|   | 
|  | 
|  | Servis Takımları |  | 
|  10-11-2012 | #5 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Servis TakımlarıSERVİSTE KULLANILAN TAKIMLAR Yemek dağıtımı için kullanılan takımlara servis takımı denir  Servis takımları yemek yenen sofra takımlarından hem daha büyük hem daha kuvvetlidir  Yemek servis takımlarının yemek yenen sofra takımlarına uygun olması lâzımdır  Servis takımları bulunmadığı zaman sofrada yemek servisini normal yemek çatalı ve kaşığı ile yapabilirsiniz  
 | 
|   | 
|  | 
|  |