![]() |
Doğruluk Büyük Bir Erdemdir. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Doğruluk Büyük Bir Erdemdir.On bir yaşındaydı ve New Hampshire gölünün ortasındaki adadaki evlerinde ne zaman eline bir fırsat geçse hemen balığa giderdi ![]() Levrek avı yasağının kalkmasından bir gün önce, babasıyla akşamın ilk saatlerinde küçük güneş balıklarından yakaladı ![]() oltayı fırlatma talimi yaptı ![]() Yem suya değdiği zaman gün batımında suda altın haleleler oluşturmuş, daha sonra gölün üzerinde ay doğmuştu ![]() oltaya büyük bir balık geldiğini anladı ![]() çekişini hayranlıkla izledi ![]() Çocuk sonunda yorgun düşen balığı sudan çıkardı ![]() büyük balıktı, bir levrek; ama av yasağının kalkmasına sadece saatler kalmıştı ![]() Baba oğul güzelim balığa baktılar, pulları ay ışığında ışıl ışıl parlıyordu ![]() ![]() ![]() yasağının bitmesine daha iki saat vardı ![]() Önce balığa, sonra oğluna baktı ![]() "Suya geri bırakman gerekiyor, oğlum," dedi ![]() "Baba!" diye itiraz etti çocuk ağlamaklı bir sesle ![]() "Başka balıklar da var," dedi babası ![]() "Ama hiçbiri bunun kadar büyük değil!" dedi çocuk ![]() Göle şöyle bir göz attı ![]() ![]() yüzüne baktı bu kez ![]() ne balığı yakaladıklarını bilmesinin olanaksız olmasına karşın, babasının sesinden bu konuda hiçbir ödün vermeyeceğini anlamıştı ![]() Oltanın ucunu balığın ağzından çekti ve balığı gölün karanlık sularına bıraktı ![]() ![]() Çocuk bir daha bu kadar büyük bir balık tutamayacağından emindi ![]() ![]() Bu olay bundan tam otuz dört yıl önce oldu ![]() City'nin ünlü mimarlarındandır ![]() ![]() Oğlunu ve kızlarını hâlâ o adadaki küçük eve balık tutmaya götürür ![]() Çocuk haklıydı ![]() ![]() Fakat değerler konusunda bir ikilem yaşadığı zaman hep o balığı gözünün önüne getirir ![]() Babasından öğrendiği gibi değerler doğru ile yanlışın ne olduğu konusunda çok basit bir konudur ![]() uygulanabilmesidir ![]() Birileri görmediği zaman da doğru olanı yapabiliyor muyuz? Evet, küçüklüğümüzde bizlere balığı suya geri bırakmak öğretilseydi, doğru olanı yapabilirdik ![]() ![]() Doğru olanı yapma kararı belleklerimizdeki canlılığını hiçbir zaman yitirmez ![]() anlatırız ![]() Fırsatlardan yararlanmak değil, doğru olanı yapmaktır önemli olan ![]() ÇOCUGUNU ÖYLE KARSILA KI; eve geldigi zaman, en güzel yere geldigini hissetsin ![]() ![]() ![]() ![]() ESINI ÖYLE KARSILA KI; yanina geldigi zaman, en dogru insana kavustugunu hissetsin ![]() ![]() ![]() ![]() ANNENI ÖYLE KARSILA KI; dogumundaki agrilari lezzetle takas etsin ![]() ![]() ![]() BABANI ÖYLE KARSILA KI; ömür boyu bir baska evlada imrenmesin ![]() ![]() ![]() FAKIRI ÖYLE KARSILA KI; ona serdiginden büyük, bir dua sofrasi sersin ![]() ![]() ![]() ![]() ZENGINI ÖYLE KARSILA KI; Senin gönlünü gördügünde, kendi gönlünün fakirliginden kahretsin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Doğruluk Büyük Bir Erdemdir. |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Doğruluk Büyük Bir Erdemdir.Doğruluk Zalim bir vali vardı ![]() ![]() ![]() - Hasan Basri'yi (r ![]() ![]() ![]() O gayet sakin: - Evet, dedi ![]() - Nerede? - İşte şu kulübemde ![]() ![]() ![]() Adamlar kulübeye daldı, fakat bir türlü Hasan Basri Hazretleri'ni bulamadılar ![]() - Ya şeyh, niçin yalan söylüyorsun? dediler ![]() - Ben yalan söylemedim, dedi ![]() Tekrar girdi, aradı, fakat bulamadılar ![]() - Ey Habib! Biliyorum ki Rabb'im senin hürmetine beni onlara göstermedi ![]() ![]() Hazreti Habib mahcub bir şekilde: - Ey Üstadım! Sizi bulamamaları benim hürmetime değil, doğru söylediğimizdendir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|