![]() |
Cicek Asisi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Cicek AsisiBundan 30-40 sene evvel filinta gibi bir delikanlı olarak ilk tayin yerim olan Erikli Köyü Sağlık Ocağı’nı kurmak için gitmiştim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Hoş geldin beg ![]() ![]() ![]() -Hoş bulduk, dedim ![]() -Hayırdır? -Asi yapacağım da ![]() ![]() -Ne asisi? -Çiçek ![]() ![]() -Çok eyi ![]() ![]() -Tabii insanlara ![]() -Zor begim! -Nedenmiş o? -Olmazlar da ondan begim ![]() ![]() -Ama salgın var! -Buraya salgın neyin uğramaz beyim ![]() -Sen köylüyü topla! Biraz sonra baktım, köyün korucusu hem düdüğünü öttürüyor hem de bağırıyor: - Ey ehali gasabadan pangacı geldi ![]() ![]() ![]() - Yahu ben bankacı filan değilim, dedim ![]() -Sen bilmen begim asi-masi dirsek bir tekini topliyamak, isin içine para lafini gatacan ki millet toplana ![]() ![]() ![]() Biraz sonra köyün biricik, isli ve rutubetli kahvesi tiklim tiklim doluydu ![]() - Köylü kardeslerim, dedim ![]() ![]() ![]() ![]() Ön tarafta oturmakta olan pala biyikli biri : - Begim, ilkin girediden agnat, sonama hekayeni agnadin, dedi ![]() Kizdim: - Ben buraya krediden bahsetmege gelmedim! Muhtar araya girdi: -Yahu, digneyin hele ![]() ![]() ![]() ![]() -Ne çiçegi? diye köylüler sordular ![]() -Hastalik çiçegi -Ganiser mi bu? -Yoo, dedim ![]() -Olese niye diyniyek begim? -Ama, çiçek de öldürür ![]() ![]() ![]() ![]() Arka taraftan bir ihtiyar ayaga kalkarak: - Begim, dedi, camiye gidecam, ne diyeceksen çabik de! - Size çiçek asisi vurmaga geldim ![]() Hepsi birden ayaga firladilar: - Ne asi mi? diye bagirdilar ![]() Sonra muhtara dönerek: - Ula Iriza, bosuna ismini Dönek Iriza gomamislar, bizi gandirdin gene, dediler ![]() - Yahu köylü kardeslerim, durun yahu, size çiçegin neler yaptigini anlatayim, ndan sonra gidin ![]() - Yoh begim yoh ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Yahu, bu igne degil, çizik ![]() -Cizik mizik ![]() ![]() Kahve bir anda bosaldi ![]() - Dimedim mi begim? dedi, bunlar furdurmazlar diye ![]() -Neden? -Bilmem emme, furdurmazlar isde ![]() Iyice canim sIkilmisti ![]() -Beyim, agridiyosa, az fur ha! dedi ![]() -Yahu iki çizik atacagim ![]() -At begim at, emme isden güçden galmayim da ![]() ![]() ![]() Korka korka uzatti kolunu ![]() -Hani acidi mi? diye sordum ![]() -Yoo, sinek issirir gibi oldu ![]() ![]() ![]() Kalkti, kahvecinin kolundan yapisti: -Gel buraya, dedi ![]() O koskoca adami görecektiniz, sanki ameliyat edecekmisizi gibi korkuyordu ![]() -Giyma baa mikdar, giyma ba mikdar, diye yalvariyordu ![]() -Gel buraya, alti üstü iki cizik ![]() -Gurban miktar, su duvardaki senin ciziklarin hepsini silem, tek baa giyma! Sinirimden,deli gibi firlamisim adamin üzerine ![]() ![]() -Bogazina bas, bogazina! diyordu ![]() Sinirimden ne yaptigimi bilmiyordum ![]() ![]() ![]() ![]() -Fur simdi, memur efendi, golunu eyicene yakaladim, gaçamaz! Adam, bir debeleniyor, bir bagiriyor ki, demeyin gitsin: - Baa acimiyosunuz, bari çoluguma çocuguma aciyin ![]() ![]() ![]() ![]() Asi yapmaga muvaffak oldum ![]() Etti iki ![]() ![]() ![]() -Var misin memur efendi?, dedi muhtar ![]() -Neye? -Yakalayak su herifleri! Yeni mezun, ideal bir saglik memuru, baska ne düsünebilir ki: -Varim, dedim ![]() Çiktik kahvenin önüne ![]() ![]() ![]() ![]() -Sööle bi dönek begim, belki bir iki denesini dutarik ![]() Ayni bir avci gibi, sokaklardan adimlarimizin ucuna basa basa yürüyorduk ![]() ![]() ![]() ![]() - Sen surdan dolan, ben burdan, kisdiralim, dedi ![]() Çesmenin arkasindan dolandim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Beyim, ben seni öteki dünyada nerede bulam? diyor ![]() -N'apacaksin beni öteki dünyada? -Gunahmis begim, gunah! ![]() ![]() ![]() -Ne günahmis -Zorla is yaptirmak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Kim dedi bunu? -Köyün hocasi didi ![]() ![]() -Isine geldigi gjbi anliyorsun da ![]() ![]() Demeye kalmadan muhtar da yetismisti ![]() Ikimiz iki yandan, adami karga tulumba yiktik yere ve asisini yaptim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Artik kimse disari çikmaz beyim, dedi ![]() Yorgun argin kasabaya döndüm ![]() -Olmadi efendim, dedim ![]() -Ne olmadi? -Asi ![]() ![]() -Baytari götürmedin mi? -Hayvan asisi degil bu kaymakam bey! Güldü: -Toysun daha, dedi ![]() -Vallahi bir sey anlamadim efendim ![]() -Anlamazsin, anlamazsin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ikinci gün, ayni köye baytarla gittik ![]() Köylü nasil egiliyor baytarin önünde, nerdeyse yere kapanacaklar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Hazir misin? diye sordu ![]() -Hazirim, dedim ![]() Ayaga kalkti: -Köylüler, diye bagirdi, son günlerde, insanlarda olan ve insanlardan sigirlara bulasan bir hastalik, çevrenin tüm sigirlarini kasip kavurmaktadir ![]() Köylüler: -Abooov, dime baytar efendi diye hayretle gözlerini açtilar ![]() -Bu hastalik, geçen ay içerisinde, ilçemizden dörtyüz hayvanin ölümüne sebep oldu ![]() ![]() ![]() -Aman baytar efendi, ocagina düstük! ![]() ![]() ![]() -Simdi kollarinizi sivayin? Sizin asilarinizi, saglik memuru arkadas, sigirlarinizinkini de ben yapacagim! Sanki, altina hücum varmis gibi, köylü masama saldirdi ![]() -Fur begim, diyordu -Sen dün oldun, dedim ![]() -Fur begirn, fur, artik mal göz çikarmaz ya! Iki kere olursak daha eyi olur ![]() -Dün neden zorluk çikariyordun? -Ne bilem ben begim ![]() -Sigirlar sizden kiymetli galiba? -Sen ne diyon begim? Köy yerinde, hazina ilazim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|