![]() |
Kelimeler Üzerine Güzel Sözler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kelimeler Üzerine Güzel SözlerİNSAN - Kendini olduğu gibi kabul etmek istemeyen tek varlık insandır (Aristotele) - İnsan, rüzgarda hareket eden gül gibi olmalı ki etrafına güzel kokular yayabilsin (Aristotele) - İnsan bitkiye benzer ![]() ![]() - İnsanın olgunlaşması için mutlaka acılarla yoğrulması gerekir ![]() ![]() - Mükemmel insan yoktur, eğer isteklerimizden vazgeçebilir ![]() ![]() - Ey insan! Sen gülümsemeyle ağlama arasında bir varlıksın(Bayron) - İnsanlar böceklerden daha zalimdirler, çünkü böcekler öldürmek için sadece ısırırlar, insanlarsa böcekleri öldürmek için ezerler ![]() - Kendimden bir insan yaratmak istiyorum, başarabilirsem çok mutlu olacağım (Goncourt) - İnsanın iki gözü ve bir dili vardır ![]() ![]() ![]() ![]() - Temiz yürekli insanlar hiçbir zaman rahat hayat yaşayamazlar ![]() ![]() - Sen benim arkadaşlarımı göstermeye çalışmışsın ![]() ![]() - Kimseyi küçümsemeyin ![]() ![]() - Herkese karşı saygılı ve samimi olun ![]() ![]() ![]() - Üç olay insanı sevindirir: iyi kadın, akıllı evlat ve saygın kardeş ![]() - Suyun yavaş akanından, insanın yere bakanından kork ![]() HAYAT - Hayat rastlantılarla doludur ![]() ![]() - Ruhumun derinlerinde bazen neşeli, bazen de üzüntülü şarkılar duyarım ![]() ![]() - Dünyaya ağlayarak geliyoruz diye bir ömür boyu ağlamak zorunda değiliz (Copus) - Yaşamak için hayallere, gösterişe, baskıya yer yok, sadece özgürlüğe ve sevgiye ihtiyaç var ![]() - Akbabaları leş yedikleri için hor görmeyelim, çünkü yaşamak için bunu yapmak zorundalar ![]() ![]() - Dünya, büyük bir tiyatro sahnesi gibidir ![]() ![]() - Yaşamın iki trajedisi vardır ![]() ![]() DOĞRULUK DÜRÜSTLÜK - Doğru insan, söyledikleri ile yaptıkları birbirini tutmamasından utanç duyar ![]() - Sıkıntılarımızın yarısı, cesaret gösterip doğruyu söylemememizden kaynaklanır ![]() - Düz yol varken, eğri yola sapmak akıl karı değildir( Zola) - Yalan bir yıl koşar, doğru onu bir anda geçer (Afrika sözü) - Yakın dostlar sevdikleri tarafından bir işkenceye mahkumdurlar; o işkence sevdiklerinin dertlerini dinlemektir (Atatürk) - Üç tür arkadaş vardır ![]() ![]() ![]() DAYANIKLILIK - Bir felaketle karşılaşınca yapılabilecek işlerden ilki Bundan daha beteri var mı? diye sormak ![]() ![]() - Acele etsen bile gözün açık olsun, çünkü yolsa bir çok engelle karşılaşabilirsin ![]() - İşini baştan savma yapma, mükemmelliğine ve doğruluğuna dikkat et ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kelimeler Üzerine Güzel SözlerBAŞARI-GÜVEN-GÜÇ-CESARET - Dünyadaki bütün başarılı insanlar, başkalarının yardımıyla değil, kendi çabalarıyla o konuma gelmişlerdir ![]() - Nefsine hakim olmayan, hiçbir şeye hakim olamaz (Zola) - Hükümetler ve kocalar yanıldıklarını hiçbir zaman kabul etmezler (Balzac) - Her güçsüzün güçlü, her güçlünün de bir güçsüz yanı vardır ![]() - Güçlü insan zayıf insanı yenebilir ![]() ![]() - Kendimizi incelersek, büyük bir güce sahip olduğumuzu, ama bunu fark edemediğimizi görürüz ![]() - Kendimde dağları yerinden oynatacak kadar güç buluyorum; ancak kader bana bir kuşun tüyünü bile kımıldatmamam müsaade etmedi ![]() - Kurdun zor kullanarak yaptığı işi tilki kandırarak yapar ![]() - Çoğunlukla güçlü olmak için, rahatımızı sağlığımızı hatta aşkımızı feda ederiz (Anomim) - İnsanın tek düşmanı kendisidir; onu da cesaretiyle yenebilir ![]() - Cesaret insanların sahip olduğu en önemli özelliklerinden biri olup diğer özellikleri de onun sayesinde gelişir ![]() - Tehlikeyi gömemezlikten gelip cesur davranmak hatalıdır, tehlikeyi görüp önlem alarak karşı çıkmak cesarettir ![]() - Herkes akıntıyla birlikte yüzebilir, ancak cesareti olanlar akıntıya karşı yüzmeyi deneyebilir ![]() - En korkak erkek bile aşk ve namus söz konusu olduğunda aslan kesilir ![]() - Sevdiğine değer verip sevmediğini küçük düşürmek erkekliğe sığmaz (İspanyol Atasözü) ADALET-AKIL - İnsanlığın en büyük gereksinimi adil olmayı bilmektir (Bernard) - Toplumların en büyük derdi adaletsizliktir (Gomes) - Rüşvet kapıdan girince adalet pencereden kaçar (Türk Sözü) - Adaleti ödül beklemeden yerine getir (Solon) - Hocama en akıllı kişinin kim olduğunu sorduğumda bana Az konuşup çok dinleyen, dedi (Barrow) - İleride karşılaşabileceği sıkıntıları önceden sezip hazırlıklı olan kişi akıllıdır (Chü-i) - İnsanların akıllarını aldığınızda geriye hiç bir şey kalmaz (Hamilton) - Çocuklarınıza verebileceğiniz en büyük armağan akıldır, gerisini kendileri halleder ![]() - Duygu ve akıl yan yana geldiğinde her zaman duygu kazanır ![]() - Canlıların en akıllısı olarak insanı seçmişler ![]() ![]() - Aklı karıştıran şey insanın arzularıdır (Sadi) - İnsan boşboğazlığına ancak aklı ile karşı koyabilir (Schopenhauer) - Öfkeni aklınla yenemiyorsan kendini insandan sayma(Voltaire) - Ahmak olmayı beceremeyen akıllı olmayı da beceremez (Alman sözü) - Kadının akılsızlığı gözünden, akıllılığı ise sözünden belli olur ![]() - Karnının doyduğunu düşünenin aklı her zaman aç kalır ![]() GENÇLİK - Ben her zaman yaşlılar gibi olgun düşünen gençlere, gençler gibi neşeli olan yaşlılara hayranımdır ![]() - Genç bir erkekle genç bir kızın ilk buluşmaları, filmlerdeki gibi izlenmeye değer bir görüntü oluşturur ![]() - Bekarın parasını it, yakasını bit yer (Türk Sözü) - Eğer bir erkek çabuk yaşlanıyorsa, bunun sebebini karısında araması gerekir (Rus Sözü) İYİMSERLİK - Yaptığımız en büyük hata şudur: Biz, her zaman dünyaya eğlenmek için geldiğimizi düşünürüz; halbuki, bunun böyle olmağını kavrarsak bütün zorluklara katlanırız ![]() - İnsanların en zavallıları hiç kimseye güvenmeyenlerdir ![]() ![]() - Kötü insanlarla mücadele ettim, yine de onları yendiğim halde kötü huyları bana geçti (Falachi) - Çiçeğin dikeni var diye üzüleceğimize, dikenin çiçeği var diye sevinelim ![]() - Problemlerini daha zorlaştırmak istiyorsan, bunun en kolay yolu onları olduğundan daha büyük göstermektir ![]() - Başının derde gireceğini düşünen insan, şu anda başı dertte olandan daha fazla acı çeker ![]() MUTLULUK - Akıllı ve vicdanlı insan mutluluğunu başkalarının mutluluğunda arar (Allen) - Bedeni lezzetler insanı mutlu etmez, aksine bedeni zayıflatırken akla da zarar verir ![]() - Mutlu olabilmek için başkalarının bize yardım etmemelerinden ve sevgi gösterememelerinden şikayet ediyoruz ![]() ![]() ![]() - Mutluluğun ne olduğuna şimdiye kadar kimse cevap bulamadı ( Browing) - Mutluluk top gibidir yuvarlandığında arkasından koşar, durduğunda ayağımızla tekmeleriz ![]() - ***Mutlu olmak için iğne kalınlığında bir akarsuya, sıkıntılarımızı gidermek için okyanusa ihtiyacımız var (Emerson) - Mutluluk kelebeğe benzeri kovalarsanız kaçar, oturursanız kafanıza konar (Hamerling) - Mutluluğu aramadığım yer kalmadı ![]() - Mutluluğun göklerden geleceğini bekleyenler ömür boyu beklerler (Lubbock) - Mutluluk gonca gül gibidir ![]() ![]() - İnsanoğlu mutluluğa çabuk alışır, çabuk alıştığı için de çabuk unutur ![]() - Mutlu olmak istiyorsan isteklerinin bir kısmından vazgeçmen gerekir ![]() - Ey mutluluk! Sana ne zengin, ne fakir ulaşabildi ![]() - Bana mutluluğumun nedenini sordular ![]() ![]() - Mutluluk bir rüyadan ibarettir, yalnız adı vardır, onu bulmak kolay değildir ![]() - Dünyanın nimetlerini gör, yoksunluklarını değil (Carnegie) - Mutsuzluğa Her işte bir hayır vardır diyerek katlanan, mutluluğa da aynı şekilde uyum sağlar ![]() - Mutsuzluğundan şikayet ediyorsun, başkalarının mutsuzluklarını bir bilsen haline şükredersin ![]() - Hiç Kimse, bu güne kadar gerçek mutluluğu tatmamıştır ![]() ![]() - Başıma gelen mutsuzluklar arkadaşlarıma duyduğum güvenden gelmiştir ![]() GÜZELLİK-SEVİNÇ-GÜLÜMSEME - Bana güzelliğimi yoksa gerçeğimi tercih edersin diye sorsalar, hiç düşünmeden güzelliği derim ![]() ![]() - En güzel şeftalide bile çürük olabilir (Afrika sözü) - Gülleri bölüştürdüler, kırmızı gülün nasibi diken oldu (Türk Sözü) - Ne yazık! Sevinç içinde yaşadığımız halde mutlu olmasını bilemiyoruz (Arnold) - Gerçek sevincim yeteneklerimi iyi kullandığımda belli olur (Bonaparte) - Düştüğünüzde gülerek ayağa kalkmasını bilin ![]() ![]() - İnsanları etkilemek için en önemli araç gülümsemektir (Carnegie) - Önemli olan içki içmek değildir ![]() - Ancak gülümsediğinizde insana benzersiniz ![]() - Ağlarken bile gülümsemesini biliniz ![]() - Hayattan keyif almak için beklemeye gerek yok, bulunduğumuz her anın tadını çıkarmak yeterlidir ![]() - Bazı insanlar gülün dikeni var diye şikayetçiler ama, bence dikenin gülü var diye sevinmeliyiz ![]() - Sizi sevindirecek şeyleri elde etmeye bakın, yoksa elinizdekilerle yetinmek zorunda kalırsınız (Shaw) - Sevinç gözyaşlarını hiçbir zaman silme!(Solon) - Dünyada en güzel şey güler yüzlü olmayı başarabilmektir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kelimeler Üzerine Güzel SözlerBAŞARI-ÖDÜL - Büyük başarılar, değerli anaların yetiştirdiği seçkin evlatlar sayesinde olmuştur ![]() ![]() - Yenile yenile yenmeyi öğrendim ![]() - Kaybetmekten korkanlar değil, mücadeleci olanlar başarırlar ![]() - Başarılı olmak için elimizden gelen her şeyi yaptığımız halde, mutlu olmak için hiçbir çaba harcamıyoruz ![]() - Bizim için en büyük zafer, rakiplerimize başarılı olacağımızı hissettirmektir ![]() - Hayatta başarılı olmak için, ya bir kadına, ya bir işe yada bir hedefe sahip olmak gerekir ![]() - Bana göre güçsüzlük, haklının hakkını vermemektir ![]() - İster gökte, ister denizin altında, ister dağ başında olunuz, yaptığınız işlerden dolayı yakanızı bırakmayacaklardır ![]() - Demiri çürüten pas nasıl kendi içindeyse, suçluyu asıl cezalandıran da kendi vicdanıdır ![]() - Arzularının esiri olanlar, fırtınalı bir denizde seyreden gemiler gibi batarlar ![]() - Ne ekersen onu biçersin (Hz ![]() - Eğer kötülük yapıyorsak mutluğu boşuna bekleriz ![]() ![]() ![]() - Özendirmeyle korkakları savaşa, tembelleri ise çalıştırmaya yönlendirebilirsin ![]() - Çiçeği ayağımızın altında ezebiliriz, ama yaydığı kokuyu ortadan nasıl kaldıracağız? (Voltaire) - Meyvesini yediğin ağacın dalını kırma (İran sözü) SÜKUT - Benim için en geçerli şey, konuşmaya gereksinim duymamam olurdu ![]() - Geçekleri getiriyorum diye bağırıp çağırmaktansa susmak daha iyidir ![]() - Ağzımız kafes, kelimelerse bir kuş gibidir ![]() ![]() AŞK-YAŞANTI - Aşık olunca cansızdım dirildim, üzgündüm güldüm ![]() - Önemli olan aşık olduğun değil, aşık olmaktır ![]() - Doğa güneşe nasıl ihtiyaç duyarsa, insanlarda sevgiye aynı şekilde ihityaç duyarlar ![]() - Aşk geldiğinde kimse görmez ama gidince herkes görür ![]() - Gerçek aşk ateş gibidir ![]() ![]() - Aşk güçlü bir ordu gibidir ![]() ![]() - İnsanoğlu olayları tayin edemez, ama kendine ait fikirlere sahip olabilir ![]() ![]() - Kadının hayatını aşk, tahammül, fedakarlık ve duygusallık teşkil eder (Balzac) - Ben kaderime boyun eğmem, onun benim önümde eğilmesini sağlarım ![]() - Hayat, rüyada bile sonsuzluğa doğru gitmektir ![]() - Hayatımızın çok hızlı akıp geçtiğinin farkında olmayıp, onun bir an önce geçmesini bekliyoruz ![]() - Yaşam bir serüvendir ![]() ![]() - Rüyamda hayatın güzel olduğunu gördüm, uyandığımda onu görev olarak kabul ettim ![]() - Hayat bir oyundur ![]() ![]() - Biz bu çağda yaşarken, taş devrinde yaşayanların günahı neydi? (Maeterlinck) - Dünya işe yaramaz bir sürü insanla dolu, keşke bunları ortadan kaldırmak mümkün olsaydı! (Nietzsche) - Yaşamayı sevenler sabahın şarkılarıyla uyanır, buna karşılık karamsar olanlar uyumaya devam ederler (Pushkin) - Hayat ormana benzer, uzaktan bakıldığında güzeldir, ama içine girildiğinde güzelliğini kaybeder ![]() - Aşkını kaybedenin yaşamı, hiç aşık olmayandan daha iyidir ![]() - Hayat çocuğa benzer, uyumasını istemiyorsanız onu oyalamanız gerekir ![]() - Hayatta ele geçen fırsatları kaçırmamak gerekir ![]() KISKANÇLIK- BENCİLLİK - Kıskancın bu dünyada elde ettiği sadece üzüntüdür ![]() ![]() - Dünyada, çalışkan, ciddi ve dürüst olmasına rağmen, işleri yolunda gitmeyen insanlar kıskanç ve mutsuz olurlar ![]() - İnsanoğlu dünyadaki tüm nimetlerin ona ait olmadığını kabul edebilseydi, kıskançlık diye bir şey olmazdı ![]() - Kıskançlık yılan zehrinden daha beterdir ![]() ![]() - Kıskanç insanı rahatsız etme, zaten kendisi rahatsızdır ![]() - Kıskançlık eğer yanıcılık özelikleri taşısaydı, dünyada hiçbir yakıta ihtiyaç kalmazdı (Yugoslav sözü) - Bencillik, en belirgin aptallık örneğidir ![]() - Kişinin kusurlarını kendisine söylememek, kusurların en zararlısıdır ![]() - Başkalarını örnek alma, kendini tanı, olduğun gibi görün ve buna inan, çünkü dünyada senin gibisi yoktur ![]() - Üç şey serttir: Çelik, Elmas ve kendini tanıma (Franklin) - Kendinden laf etme bırak başkaları anlatsın ![]() - Arzularının önüne geçemeyenler, bu arzuları yerine getireceklerine söz verenlerin kölesi olur ![]() - Sen beni eleştirirken kendini haklı buluyorsun da, neden seni eleştirdiklerden şikayetçi olup onları haksız buluyorsun(Navarro) - Socratese kendi kavimlerinin onlarınkinden daha üstün olduğunu söylemişler ![]() ![]() ![]() - Deve kendi hörgücünü değil, komşusunun hörgücünü görür ![]() - Gözün ağrırsa eline, karnın ağrırsa midene hakim ol ![]() - Cömert derler maldan ederler, yiğit derler candan ederler (Türk sözü) - Kendimizden memnun değilsek, başkalarından da memnun olmayız(Anonim) DALKAVUKLUK-HIRS-AÇGÖZLÜLÜK - Dalkavuklar ve bilim adamları, birbirleriyle asla anlaşamazlar (Bonaparte) - İnsan övülmekten ne kadar hoşlanırsa, dalkavukluktan da o kadar nefret eder (Carnegie) - Olduğundan fazla göstermek, kendinle alay etmektir ![]() - Dalkavuk sahte paraya benzer ![]() ![]() - Bazı insanlar bir kemik parçası için kendilerini köpek yerine koyarlar ![]() - Dünyaya hakim olan güç, ahmaklık, korkaklık ve açgözlülüktür ![]() - Açgözlülük hastalığından kurtulmak mümkün değildir ![]() - İnsanlar genelde sahip olamadıkları şeylerden söz ederler ![]() - Hırslı insanların gözünü ancak toprak doyurur ![]() - Açgözlü ipek böceğine benzer ![]() ![]() ![]() - Düşmanlığın nedeni servet hırsı, zorla saygı görme hırsı ve görüşünü kabul ettirme hırsıdır ![]() ZULÜM-SİTEM-ÜZÜNTÜ - Yağmur hem mazlumu hem zalimin başına yağar ![]() ![]() ![]() - Acı çekmek ölmekten daha büyük cesaret ister (Bonaparte) - Ruhumun güçlenmesini sağlayan, çektiğim acılardır ![]() - Eski çağlarda aslanların önüne atılan köleler, gladyatörlerin eğlence kaynağıymış ![]() - Güldürmesini biliyorsan ağlatma, sevindirmesini biliyorsan üzme! (Jawel) - Gece ne kadar karanlık ve ürkütücü olsa da sabredersek gündüzü görebiliriz ![]() - Sıkıntılar gecenin karanlığında bile yolunu bulur ![]() - Bazen bir bakış bir damla göz yaşı çok şey anlatır ![]() ![]() - Kötülük yapmak için elimize sayısız fırsat geçer ![]() ![]() - Erkeğin gözyaşı zayıflığını, kadınınki ise kurnazlığını gösterir ![]() YALAN-DÜŞMAN - Doğru söze yalan karıştırmak, altına başka madenleri karıştırmaya benzer, dayanıklılığı artarken değeri düşer ![]() - İnsanla hayvan arasındaki fark: konuşmak ve yalan söylemektir ![]() - Yalan kar topuna benzer ![]() ![]() - Yalan bir sıkıntıyı halleder, ama yerine binbir sıkıntı getirir ![]() - Yalan söylemek kılıç darbesi gibidir, yara geçse de izi kalır ![]() - Yalan söylemek günahların en zevklisidir ![]() ![]() - Düşmanlık ve kini içinizde beslemeyin, yükü çok ağırdır ![]() - Dostlukları düşmanlığa çevirmek kolay, düşmanlığı dostluğa çevirmek zordur ![]() - İnsanların art düşünceleri yoksa, onlara istemedikleri hiçbir şey yaptıramazsın ![]() - Düşmanlarını dost gibi gör, çünkü hatalarını ancak onlardan öğrenebilirsin ![]() - Hatalarını öğrenmek istiyorsan, dostlarından değil düşmanlarından sor ![]() - Düşman kazanmak istiyorsan, kendini dostlarından üstün göster, dost kazanmak istiyorsan, onların senden üstün olduğunu kabul et ![]() - En yakın dostumuz düşmanımızdır, çünkü bütün sırlarımızı bilir ![]() - Dostun yoksa düşmanda yaratma ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kelimeler Üzerine Güzel SözlerYENİLGİ-UMUTSUZLUK - Atalarımız çaresizliklerini hep göklerde aramışlardır, ancak gökler herzaman masumdur ![]() - Umutla umutsuzluğun arası bir adımdır ![]() - Başarısız olduğunuz zamanlarda mutsuzluğa kapılmayın, çünkü başarısızlığın nedeni tembelliğinizden kaynaklanır ![]() - Her konuda olumsuz davranırsanız, olabilecek şeyleri de başaramazsınız ![]() - Yenilgiler zafere giden yolun basamaklarıdır ![]() ![]() - Kolay kazanılan şeylere değer vermeyiniz ![]() - Benden başka sırtımı kaşıyan çıkmaz ![]() YALNIZLIK- KÖTÜ ALIŞKANLIK - Hayatta açlıktan sonra yalnızlık gelir ![]() - Dünyada en mutlu insanlar delilerdir ![]() ![]() - Aşkın oluşmasını sağlayan yalnızlıktır ![]() - İnsanın bu dünyada bir seveninin olmadığı düşüncesi kadar, kahredici bir şey yoktur ![]() - Hayatta yalnızlıktan başka arkadaş bulamadım ![]() - Benim alkol kullanmamın nedeni, iyi ve hoş saatlerimin nasıl geçtiğini öğrenmektir ![]() - Meyhane yanı, deliliğin şişe şişe satıldığı mekan demektir ![]() - Eğer alkolün bir gıda olduğunu söylersem, insanlara ayıp etmiş olurum; çünkü alkol insanların kaslarını yumuşatıp, beyin ve düşüncesini durdurarak insanı hayvan şekline sokar ![]() ERKEK-KADIN - Erkekler kadınları anlamaya çalışır, ama sadece onlarla evlenmeyi başarabilirler ![]() - Erkekler şaraba benzer ![]() ![]() - Bir insanın erkek olup olmadığını, sözünden değil, yaptığı işten anlarsın ![]() - Her erkek damat olabilir ![]() ![]() ![]() - Kadın erkeğin gerdanlığıdır ![]() - Kadınlar, matematiğe çok yatkındır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Hemşirelerin kadın olmasının nedeni, kadınların acıya daha duyarlı ve sabırlı olmalarından ileri gelir ![]() - Ağlamak kadının tesellisi, erkeğinse rezilliğidir ![]() - Kadınımsı erkeklerden ve erkeğimsi kadınlardan nefret ederim, herkes kendi rolünü oynamalı!(Bonaparte) - Kadın bir cam gibi nazik ve kırılgandır; onun direncini ölçmeye kalkmayın, her an kırılabilir ![]() - Kadınların bize verdiği ilhanla şaheserler yaratıyoruz ![]() - Kokusu olmayan güzel çiçekler gibi güzel, ama sevimsiz olan kadınlarda mevcuttur ![]() - Kadını güzel yapan Tanrı, sevimli yapanda şeytandır ![]() - Kadın doğanın en güzel varlığıdır ![]() ![]() - Kadının yüreği öyle bir uçurumdur ki, derinliğini ölçmek imkansızdır ![]() - Kadın, yaşını doğum tarihinden itibaren değil, evlendikten sonra hesaplar ![]() - Kadınlar çocukları erkeklerden daha iyi anlarlar ![]() ![]() - Kadın bekarken sadece evlenmeyi, evlendikten sonra ise her şeyi ister ![]() - Güzel kadın insanın gözüne, huyu güzel kadın ise ruhuna hitap eder ![]() - İki çeşit kadın vardır: birisiyle zengin, diğeriyle fakir olursun (Arap sözü) - Kötü kadın, erkeğin içinde er geç boğulduğu bataklık gibidir ![]() - Arkalarına bakmadıkları halde görebilen varlıklar, kuşlar ve kadınlardır ![]() - Kadınlar manzarası güzel dağlara benzer ![]() ![]() DENEYİM - Eğer alışkanlık gözlüğün yoksa, deneyim gözlüğünü kullan ![]() ![]() - Deneyimler, en iyi öğretmenlerdir ![]() ![]() - Tecrübelerime dayanarak söylüyorum ![]() ![]() ![]() - Tecrübelerim bana göstermiştir ki, yirmi dört saat içinde en az beş dakika ahmaklık yaparız ![]() ![]() - Bir ömür boyu çekiçle çiviyi taşa çakmak için uğraştım, şimdi anlıyorum ki çekiç, çivi ve taş benmişim ![]() - Deneyim, koparılınca bozulan, koparılmamış bir meyve gibidir ![]() - Deneyim, yumuşak yatağa ve kuş tüyü yastığa yatılarak kazanılmaz ![]() EVLİLİK - Aşk evliliğin sabahıysa, evlilik aşkın akşamıdır ![]() - Evliliğin sessiz ve sakin sürmesi için ya koca sağır ya da kadın dilsiz olmalı ![]() - Sadece antikacılarla evlenin ![]() ![]() - Evlilik kuşatılan kente benzer ![]() ![]() - Evlilik badem içine benzer, yemeden acımı, tatlımı bilinmez ![]() - Sokrata Evlilik mi yoksa bekarlık mı daha iyi; diye sorduklarında her ikisinde de pişmanlık duyarsınız demiş ![]() - Evliliğin üç haftası tanışmak, üç ayı sevişmek, üç yılı kavga etmek, otuz yılı da katlanmaktan ibarettir ![]() - Eşinize bir kitap gibi davranın, sıkıcı bölümlerini okumasanız da olur (Wallece) - Evlilikle karpuz arasındaki benzerlik, bazen iyi ama çoğunlukla ham çıkmasıdır ![]() SEVGİ - Sevginin dili yoktur, onu sağır ve dilsizlerde anlar ![]() - Biz bizi sevenlerin ürünüyüz (France) - Herkesten sevgi beklemeyin, çünkü onu siz yaratacaksınız ![]() - Sevmekler acıma duygusunu birbirine karıştırmayın ![]() ![]() - Dostun için tüm sevgini ortaya koyma, çünkü azaldığında sevginden şüphe eder ![]() - Sevgi tıpkı açık havadaki yüksek ses gibi yankı yapar ![]() - Eğer dünyaya tekrar gelebilseydim herkese karşı şefkatli olurdum ![]() ![]() - Dil ve gönül her zaman aynı şeyi istemez ![]() ![]() - Kendisiyle barışık olmayan, başkalarını da sevemez ![]() - Sevgi ve acıma insanlık vasfıdır ![]() ![]() ![]() ![]() - Buddha, ölmeden önce hayatını iki kelimede özetledi: Sevgi ve şefkat ![]() - Kalbini hediye ettiğinde dikkatli ol (Afrika Sözü) - Sevgiyi balıktan öğrenin, çünkü o sudan çıktığında ölür ![]() - Bahçıvan, bir gül için dikenlerin kölesi olur ![]() BİLGİ - Bilginin efendisi olmak için çalışmanın uşağı olmak gerekir ![]() - Gençken bilim ağacını dikmezsek, yaşlandığımız zaman gölgesine sığınacak bir ağacımız olamaz ![]() - Seni yönlendirmeyen ilim ilim değildir ![]() - İlim susamış insana benzer ![]() ![]() - İlim ve teknikler ilerledikçe insanların pislikleri ortaya dökülür ![]() - Her büyük adam büyük bir bilgin, ama her büyük bilgin büyük adam değildir ![]() - Bildiklerimiz değil, doğru zannettiklerimiz başımızı belaya sokar ![]() - İlim okyanusa benzer, ben ve bazı arkadaşlarım bu okyanusun birkaç damlasından içme şansına sahip olduk ![]() - Bütün bildiğim, bir şey bilmediğimdir ![]() - İlim ağaca benzer, yürekte köklenir meyvesi ise ağızdan çıkar ![]() - İlim insanların tacı, servetse boyuna takılan zincirdir ![]() - İlim hem bildiğinizi hem de bilmediğinizi bildirmek içindir ![]() - Bildiğin işi yap, bilmediğine ise burnunu sokma ![]() ZAMAN - Zaman öldürmek en pahalı harcamadır ![]() - Olaylar, her an ince bir tele bağlıdır ![]() ![]() - Zaman herşeyi kaybettirir, ama sadece aşkı ebedi kılar ![]() - Geçmiş veya gelecek yoktur ![]() ![]() - Mutlu insan her anından faydalanır ve kendi kendine şöyle der: Ben bugün mutluyum, yarına Allah bilir ![]() - Eğer hayatı seviyorsan, zamanı öldürme, çünkü hayatın zamana bağlıdır ![]() - İnsanın, ömrünü yarısını tartışmayla geçirecek kadar zamanı yoktur ![]() ![]() - Değerli Dostum! İhtiyacın karşında malını ve mülkünü kullan, ama bir saatini bile boşuna harcama, değerini tayin edemezsin ![]() - Siz zamanınızı kaybetmiyorsunuz, zaman sizi kaybediyor ![]() - Zamanın öldürülmesinin basit örneği, telefon konuşmalarıdır ![]() - Zamanımı kullanmasını bilemedim, şimdi o beni kullanıyor ![]() - Zaman su gibi akıp gidiyor derler, halbuki, zaman değil biz geçip gidiyoruz ![]() ![]() - Sabahın bir saati, gecenin iki saatinden daha iyidir ![]() - Boşa geçen zamana üzülmek rüzgarı kovalamaya benzer ![]() - İnsanın, en samimi arkadaşının bile yabancı saydığı öyle bir saati vardır ki ![]() ![]() - Çözemediğimiz olayları zamana bırakıp beklemekten başka çare yoktur ![]() İLETİŞİM - İnsan aynı huyu taşıyan insanlarla iletişim kurarsa, bu iletişim sayesinde hem cömert hem de cömert insanlara daha yakın olur ![]() - Mütevazi bir insanla diyalog kurmak, alim olduğu halde kendini beğenmiş bir insanla diyalog kurmaktan daha iyidir ![]() - Nasıl davranırsan tıpkı ayna gibi sana öyle geri yansır ![]() - Görüşme adabını bilmeyen kişi alim bile olsa gerçek kişiliğini gösteremez ![]() - İki insanın uzun süre görüşmesi, ikisini de öylesine etkiler ki, sadece huy ve ahlakları değil, ses tonları bile birbirine benzer ![]() - Kötü arkadaşın verdiği zarar vücuduna değil, ruhunadır ![]() - Birinin kimliğini öğrenmek istiyorsan, kendisinden değil, arkadaşından sor ![]() - Kötü niyetli insanlara diyaloga girmeyin, sizi pişmen etmese bile mutlu da edemez ![]() - Kötü insanlarla görüşmek, ilk günde rezillik gibidir ![]() ![]() ![]() - Kendini bilgin sanan cahille görüşme ![]() - Doğru insan doğru insanla iletişim kurmalı, ama maalesef bu böyle olmuyor ![]() - İnsanlar görüştükleri insanları titizlikle seçmeli, çünkü davranışlar bulaşıcı hastalıklar gibi birbirine geçerler ![]() - Eğer siz kişilikli ve ahlaklı insanlarla oturup kalkarsanız onların özellikleri size de geçer ![]() - Soğuk çay ve pilavı kabul edebiliriz ama asık suratlılığı asla ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kelimeler Üzerine Güzel SözlerMİSAFİRLİK - Balıklar ve misafirler birbirine benzerler, ikisi de üç günde kokar ![]() - Davetsiz misafir iki kişiye kadar kabul edilir, fazlası çekilmez ![]() - Yüzsüz misafiri kebab yapıp yiyeceksin ![]() - Misafir, ilk gün altın, ikinci gün gümüş, üçüncü gün demir, dördüncü gün çanak gibidir ![]() ![]() SAVAŞ-BARIŞ - Zafer Zafer benimdir diyebilenlerindir ![]() ![]() - Savaş bir oyundur ![]() ![]() ![]() - Savaşta silah yerine öğretmen kullansaydık, zafer mutlaka bizim olurdur ![]() - Savaşa girmeden önce kaçış yollarını da planla ![]() - Kan dökmek değil, gözyaşını kurutabilmek marifettir ![]() - Savaşta ölenler sayesinde, kazananlar bayram yapıyor ![]() - Savaşı kazanmak, siperlerin sağlamlığı değil, komutanların cesaret ve becerisine bağlıdır ![]() - En suçlu metal altındır, çünkü onu elde etmek için dökülen kanların haddi hesabı yoktur ![]() - Kanlı savaşlar, mezarlıkların sayısının artmasından başka bir işe yaramaz ![]() - Savaş hayatın vazgeçilmez bir yasasıdır ![]() ![]() - İki dargının arasına girme, onlar barıştığında sen zor durumda kalırsın ![]() - İnsanlar, avlandıkları zaman bunun adı spor olur ![]() ![]() ![]() - En iyi komutan ne kendi tarafına, ne de karşı tarafa hiçbir kayıp vermeden, savaştan galip olarak çıkandır ![]() - Savaşların kökeni para, toprak ve kadındır ![]() PARA - Aristoya Bilginlerin mal sahibi olmaları uygunmudur? diye sorulduğunda, Cimrilere muhtaç olmamaları için gereklidir demiş ![]() - İnsanlar parayı köle yaptıklarını sanırken, kendileri onun kölesi olmuşlardır ![]() - Hayat boyu başarının sırrı ![]() ![]() ![]() ![]() - İnsanlar üçe ayrılır: Paranın kölesi olanlar, paranın arkadaşı olanlar ve paranın patronu olanlar ![]() - Arkadaşınızdan borç almadan önce iyi düşünün ![]() - Önemli olan para sahibi olmak değil, hayattan zevk almayı bilmektir ![]() - Ekonomi bir nehir gibidir, yatağı zamanla değişir ![]() ![]() - Para açlığımı giderir ama sıkıntılarıma çare bulamaz ![]() - Arzuları değerli olan, zengindir ![]() - Her parlayan altın olamaz ![]() ![]() ![]() - Haklı yada haksız olman önemli değil, eğer paran yoksa nasılsa haksız olacaksın ![]() - Kendine düşman yaratmak istiyorsan borç ver ![]() ŞANS-KUMAR - Fırsat, insanın kapısını iki kere çalmaz ![]() - Şansından şikayet edenin aslında beceriksizliğinden bahsetmesi gerekir ![]() - Gerekenleri yapsaydık, istediğimizi elde ederdik ![]() - Şans bazen şimşek gibi çakabilir ![]() ![]() - Talihli olanların horozları bile yumurtlamaya başlar ![]() - Kumarbazın gözü kördür, ama yanında oturan çok iyi görür ![]() - Kumar masasını ne kadar çabuk terk edersen o kadar kârda olursun ![]() DÜŞÜNCE - Samimiyetin dili yoktur ![]() ![]() ![]() - Fikirler, şiddetle, top ve tüfekle asla öldürülemez ![]() ![]() - Düşünmek görmektir ![]() - Geleceği düşünmek hayatındaki ilk hedef olsun ![]() - Her işin başında düşünmek gelir ![]() ![]() ![]() - Mümkün olduğu kadar çok düşün, düşündüğünü de hemen yap ![]() - Benim için en büyük insan, düşünceleri ile duyguları arasında köprü kurabilenlerdir ![]() - Boş yere hayal kurmak, ömrümüzü boşa harcamaktan başka bir şey değildir ![]() - Hayat için düşünün ama üzülmeyin ![]() - Düşüncelerini iyi yolda kullanan kişinin gücü pehlivanınkinden daha fazladır ![]() - Mal ve makama ulaşmak için, herhangi bir düşünceye sahip değilim ve bu tür düşüncelerden daima uzak durmaya dikkat ediyorum ![]() - Düşünüyorum o halde varım ![]() ![]() - Kendinle sürekli konuşmalısın, çünkü kendine hem söyleyeceklerin hemde soracakların vardır ![]() - Güzel kokan çiçekler gibi,güzel düşünceler de iyi olan kafalardan çıkar ![]() - Düşünürlerin deli dolu felsefeleri olmasaydı, insanoğlu hala binlerce yıl öncesindeki gibi mağaralardaki gibi yabani şekilde yaşıyor olurdur ![]() - İnsan iki dakika havasız, iki hafta susuz, üç hafta gıdasız, bir ömür boyu sefalet içinde yaşayabilir ![]() ![]() - Olgunlaşmamış bir akıl, durmaksızın bir düşünceden ötekine atlar ![]() ![]() - Aklımızın bedenimizin üzerinde olağanüstü bir gücü var ![]() ![]() - Önce öğren sonra düşün ![]() - Doğru düşünce, büyük bir icat kadar önemlidir ![]() - Elması yerin derinliklerinde aradığın gibi, gerçeği de düşüncelerin derinliklerinde arayacaksın ![]() - Olumsuz düşünceleri kafamızdan atarsak yapamayacağımız hiçbir şey yoktur ![]() - Yaşayanlar ölülerin düşüncelerinden yararlanırlar ![]() - Geleceği görmeyen ve düşünmeyenden arkadaş olmaz ![]() - Düşünmek faydalıdır, ama mutlu olmak için gereğinden fazla düşünmemeliyiz ![]() - Düşünce servete benzer, kimse dokunamaz ![]() ![]() - İnsan düşüncelerinin eseridir ![]() ![]() - Düşünmeden konuşan insan, hedefi şaşıran avcı gibidir ![]() - İki farklı düşünce bir araya geldiğinde, iki ayrı kutuptaki elektrik tellerinin birbirine değmesi gibi kıvılcım çıkar ![]() - Düşüncelerimiz aldığımız eğitimle orantılıdır ![]() ![]() - İnsan dünyanın en çelişkili varlığıdır ![]() ![]() ![]() - Hedefe ulaşmak için en önemli şey, yapacağımız iş hakkında doğru düşünmektir ![]() - Benim tek düşüncem çocuklarımın geleceği ve bunu nasıl garanti altına alabileceğimdir ![]() - Neden eski eşyalarını atıyorsun da, eski düşüncelerinden vazgeçmiyorsun ![]() - Dar görüşlü insanlar, ağzı dar şişelere benzerler, ikisi de içindekileri boşaltınca çok gürültü yaparlar ![]() - Deniz düşünceye benzer ![]() ![]() - Son günlerin modası intihardır ![]() ![]() - Tüm insanlar kötü düşüncelerini gerçekleştirseydi ![]() ![]() - Başkalarının sizin için ne düşündükleri önemli değil, önemli olan sizin kendi hakkınızda ne düşündüklerinizdir ![]() - Var olmak, hissetmek ve görebilmektir ![]() ![]() - Dünyada iyi veya kötü diye bir şey yoktur ![]() ![]() - Keşke dünyaya tekrar gelebilseydim diyenler, aptalca düşünürler, dünyaya gelişimiz üzücü bir olay değil mi sanki ? (Shakespeare) - Geleceği düşünmezsek, gelecek diye bir şey olmaz ![]() - Düşündüğü gibi yaşayamayan, yaşadığı gibi düşünmeye başlar ![]() - Her insanın düşüncesi, yaşına, kariyerine, yaşam biçimine göre değişir ![]() - Düşündükçe hiç bir şey bilmediğimizi anlarız ![]() - Herkes benim gibi düşünüyorsa, yanlış düşündüğümü anlarım ![]() - Her konuda düşünen insan, hiçbir konuda karar veremez ![]() - Bir konuyu söylerken iyice düşün ama düşündüğünün tamamını açıklama ![]() - Kurt postunu değiştirebilir, ancak fikrini asla (Yugoslav sözü) - Kör körün arkasından giderse, soluğu hendekte alır ![]() - Düşünceler, derinleştikçe üzüntüler artar ![]() ÜSTAT- BİLGİ - Öğrenmek öğrenciye, öğretmek hocaya mahsustur ![]() - Alimin öğüdü, ateşin üstüne düşen bir damla su gibidir ![]() ![]() - Öğrendiklerimi öğretmekten yorulmadım, bu ise benim için küçük bir hizmettir ![]() - Eğitebilecek bir insanı eğitmemek onu harcamaktır ![]() ![]() ![]() - Tabiat insanın hocasıdır ![]() ![]() ![]() - Bildiklerini başkalarına öğret, başkalarının bildiklerini de kendi bilgilerine ilave et ![]() - Her birinden bir şeyler öğrendiğim için muhatap olduğum herkesi kendimden üstün görürüm ![]() - Sicaptan ders alınmalıdır ![]() ![]() - Bilmiyorsun, bilmediğini de bilmiyorsun ve bilmediğini bilmeyi de istemiyorsun ![]() - Dünya bilgisizlerle dolu, eğer onlardan birini bile görmek istemiyorsan aynaya bakma! (Baker) - Bilgisiz olan, her zaman kendinden daha bilgisizle birlikte aferin almak ister ![]() - Bilgisizi bilgilendirmek ihtiyarı dağa çıkarmak kadar zordur ![]() - Bir konuyu bilip bilmediğinden emin olmadıkça en uygunu susmaktır ![]() - Bilgili ile bilgisiz arasındaki fark, bilgilinin elde edebileceği şeyleri, bilgisizin ise elde edemeyeceği şeyleri istemesidir ![]() - Cahillik üç türlüdür ![]() - Kendimizi doğru dürüst tanımıyoruz ki, başkasını tanıdığımızı iddia edelim ![]() - Cahil halk bilgisizi alkışlar ![]() ![]() ![]() - Herkesin her söylediğine hiçbir araştırma yapmadan inanmak bilgisizliktir ![]() - Bilgili kişi, bir işe başladığından itibaren sonucun nasıl olacağını önceden kestirendir ![]() - Biz cahiliz, belki ömür boyu cahil kalacağız ![]() ![]() ![]() - Kaç yaşına gelirsek gelelim, öğrendiklerimiz hep geçmişe ait olur ![]() ![]() - İnsanların en bilgisizleri büyük olmayı, gösterişli bir hayat sananlardır ![]() - Uçmasını bilmiyorsan uçurumun kenarında yuva yapma ![]() - Bilgisiz yaşamaktansa dünyaya hiç gelmemek daha iyidir ![]() ![]() - Cahil insanın susması gerekir, zaten sussaydı cahil olamazdı ![]() - Bir bilgin kişinin atının ayağından sıçrayan çamur, benim için şereftir ![]() - İki bilgin kişinin bir konuda anlaşması, iki cahilin aynı konuda anlaşmasından daha kolaydır ![]() - Eşeğe altın semer vursalar, eşek yine eşektir ![]() - Dokuz bilgisizi iş yaptırmak için gönderseler, sakın sen onuncusu olma ![]() - Bilmediğini bilmeyenden uzak dur, bilmediğini bilene öğret, bildiğinle bilmeyeni aydınlat, bildiğini bilene itaat et ![]() KİTAP-ÖĞRENCİ-ÖĞRENME - Bazı kitapların sadece tadına bakacaksınız, bazılarını yutacaksınız, bazılarını ise çiğneyip sindireceksiniz ![]() - Kitap seni öfkelendirmeyen, üzmeyen ve sana öğüt veren en yakın arkadaşındır ![]() - Asırlar önce yaşayıp ölen büyük bilim adamlarıyla tanışıp görüşme fırsatını sadece kitaplar verir ![]() - İnsan görmesi mümkün olmayan şeyleri kitaptan öğrenir, çünkü onlar kilometrelerce uzaktadır ![]() - Senin bir gecede okuduğun kitabı, ben senelerce yazabilmek için saçımı ağarttım ![]() - Kitap sopasız ve dayaksız öğretmene benzer ![]() - Güvendiğiniz insanlara bile kitap vermeyin, çünkü benim kitaplığımda sadece başkalarından aldığım kitaplar vardır ![]() - Bugün bildiklerimizin dışında bir kelime bile öğrensek dünden farklı bir kişi oluruz ![]() - Öğretmen ve öğrenciler öğrendiklerini uygularlarsa bir işe yarar, uygulamamaları halinde hastanın ilaçlarını kullanmaması gibi bir durum hasıl olur ![]() - Öğrenmek her insanın görevidir ![]() ![]() - Dalgın kafayla bir şeyler öğretmeye çalışmak, rüzgarlı havada ateş yakmaya benzer ![]() - Bir öğretmen için en kötü olay, öğrencilerin ömür boyu kendisinin yanında kalmasıdır ![]() - İnsanoğlu şüphe içinde yaşamak için değil, sorup öğrenmek için yaratılmıştır ![]() ŞİİR - Şiir veya şairden beklediğimiz, bizim duygularımıza tercüman olmasıdır ![]() - Edebiyat ile şair, güzellik ile aşkın birleşmesinden doğmuştur ![]() - Şairi kamçılayan acılar ve dertlerdir ![]() - Şiirle insan ruhu arasında çok eski bir arkadaşlık vardır ![]() ![]() - Şairler eserlerini yaratırken sadece hayal dünyalarını değil, gerçek dünyadan da yararlanırlar ![]() - Şiir öyle bir orkestradır ki, bütün doğanın ve insanların sesini yansıtırlar ![]() - Müzik sanatların en zevklisidir ama bir şey öğretmez ![]() ![]() - Şiirin şiir olması için ya neşelendirmesi ya da hüzünlendirmesi gerekir ![]() - Mümkün olup bir şairin yüreğine girebilseydik orada heycan, acı gözyaşı ve hüzün görürdük ![]() - Kelimeleri en güzel dizen kişi şairlerdir ![]() ARZU - Sıkıntılarımı gözden geçirip kendinize sorun: Sıkıntılarınızın yüzde kaçı gerçektir ![]() - Kaybetmeyi değil, kazanmayı arzulayın ![]() - Bir amaca ulaşmak için birçok arzudan vazgeçmelisin (Confucius) - İtiraf etmeliyiz, dışımızdaki değil, içimizdeki dünya bizi mahvediyor ve genellikle felaketten kaçalım derken kendimizi onun içinde buluyoruz ![]() - Bazen saçma sapan hayaller kurup başımızı derde sokarız (Socrates) - Arzularımız rüzgara benzer ![]() ![]() İYİLİK - iyi ol ve iyiliği kendine meslek olarak seç, çünkü başka kurtarıcın olmayacaktır ![]() - En iyi insan, herkes hakkında iyilik yapan kişidir ![]() SON YOLCULUK - Ölümden korkmuyorum, sadece olay anında orada bulunmak istemiyorum ![]() - En iyi ölüm tarzı, beklenmeyen ölümdür ![]() - Bir çok insanın değeri hayattayken değil, ancak öldükten sonra anlaşılır ![]() - Hayattan ne anladım ki, ölümden de onu anlayayım (Confucius) - Voltaire, ölüm anında başında duran papaza, İçimde sanki güzel bir yere göç ediyormuşum gibi bir his var dedi ![]() - Bir gün ayrılacağımızı düşünebilseydik, birbirimize daha iyi davranırdık ![]() - Eğer özgürce yaşamıyorsak, o zaman, ölümü karşılamamız daha doğru olur ![]() - Önemli olan ölmek değil, mutlu olmaktır ![]() - Halkın bu dünyada benim hiçbir şey alamadığımı görebilmesi için, elimi tabutun dışında bırakın ![]() - Kuğu ölümden önce öter, bir çok insan da ötmeden önce ölseydi ne güzel olurdu ![]() - Ayakta ölmek diz çöküp yaşamaktan daha iyidir ![]() - Dünyaya gelince nedenini bilemedim, yaşarken de nasıl yaşayacağımı bilemedim, şimdi ölüme gidiyorum, yine nedenini bilmiyorum (Pascal) - Bırakın hayat ilkbahar gibi, ölüm de dökülen sonbahar yaprakları gibi olsun ![]() - İnsanlar bir çok kez ölümden kaçmak isterken ölüme sürüklenmiştir ![]() - Her insan iki kez ölür ![]() ![]() - Ölümün zorluğu dostların uzaklığı kadar acı verici değildir ![]() - oyun bittiğinde şah da piyon da aynı kutuya girer ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kelimeler Üzerine Güzel SözlerBende 1 yumurta var, sende 1 yumurta var ![]() ![]() ![]() ![]() Konfüçyüs |
![]() |
![]() |
|