10-11-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bir Bardak Süt Beş Saat Tok Tutuyor
Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilüfer Hakarayan, sahurun kahvaltı öğünü gibi düşünülüp kahvaltıda yenilen tarzda yiyeceklerin tercih edilmesini ve bol miktarda sıvı tüketilmesini öneriyor
SAHUR KAHVALTASINDA HANGİ ÜRÜNLER TÜKETİLMELİ?
Protein içeriği fazla gıdalar, midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirdikleri için tercih edilmelidir Aynı zamanda tokluk hissi de sağlayan bu besinler, sahurda unutulmamalıdır Yumurta, yoğurt, süt ve peynir gibi gıdalar; sahur için ideal seçimler arasındadır
Sahurda börek ya da iftardan kalma yağlı yemekler tüketmek, sindirim güçlüğüne ve mide rahatsızlığına neden olabilir Ramazan sırasında sahurda yenilen hamur işleri, kızartmalar vb yiyecekler gece yatmadan önce yenilip yatıldığı için sabah kalkınca midede ağırlık, ekşime, yanma hissedilmesine neden olur
Metabolizmamız gece yavaşladığı için gece yenilen yemeklerin vücudun yağlanmasını artıracağı unutulmamalı Bu durumu engellemek için sahurda hiç yemek yememe yerine sütlü veya sulu çorbalar, kahvaltı türü yiyecekler tercih edilmelidir Sahurda mideyi daha geç terk eden, kan şekerini çok hızlı değiştirmeyecek besinler tercih edilmeli Zira protein içeriği yüksek olan besinler midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirir
Her sahurda en az 60 gr kadar peynir tüketilmelidir Ayrıca bol sebzeyi sahurda bulundurmak gerekir Çünkü bol sebze vitamin-mineral ihtiyacını karşılaması bakımından önem taşır Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmekleri tercih edilmelidir Hem daha tok tutarlar hem de B grubu vitaminlerce daha zengindirler Haşlanmış yumurta da haftada 2-3 kez tüketilebilir Yağlı yiyecekler tüm gün susama ihtiyacını arttırır Bu nedenle yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı ve bol su içilmelidir Sahurda en az 600?700 ml su içilmelidir
|
|
|