![]() |
Türk Mutfağındaki İçecekler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türk Mutfağındaki İçeceklerTürk mutfağındaki içecekler * Ayran * Boza * Gelincik şerbeti * Kefir * Kımız * Limonata * Meyan şerbeti * Nogay çayı * Pekmez * Rakı * Salep * Türk kahvesi * Türk çayı * Türk şarabı * Şalgam suyu * Şerbet ![]() Ayran Ayran, yoğurdun içine su katılarak elde edilen bir tür içecek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Boza Boza, darı irmiği, su ve şekerden üretilen bir kış içeceğidir ![]() ![]() ![]() ![]() Uygun şartlarda muhafaza edilirse bozanın içilebilecek kıvamını koruduğu süre 6 ya da 7 gündür Gelincik şerbeti Gelincik çiçeğinin kırmızı petallerinden yapılan geleneksel bir içecek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kefir Kefir, çok eski yıllardan beri özellikle Kafkasya bölgesinde yapılan, bugün ise Avrupa ve Amerika ülkelerinde ticari amaçla üretilen süt asidi ve alkol fermantasyonu yardımıyla yapılan köpüklü, koyu kıvamlı (yoğurt kıvamında), hafif ekşimsi bir Türk içeceği ![]() Kefir, beyazımtrak renkte, karnabaharı andırır biçimde ve genellikle bezelye veya fındık büyüklüğünde tanelerden oluşmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fermantasyon sonucu kefir adı verilen hafif ekşimsi, köpüklü, alkollü ve yoğurt kıvamında bir süt içkisi ortaya çıkar ![]() ![]() ![]() Çeşitli yayınlarda kefirin iştahsızlık, uykusuzluk, verem ve böbrek hastalıklarında, bronşit ve astımda, ekzema Dış deri yırtılmaları ve çatlaklar tedavisinde kullanıldığı belirtilmektedir ![]() ![]() Kımız Kımız (Kazakça: қымыз), kısrak sütünün fermante edilmesiyle elde edilen geleneksel içecek ![]() ![]() Süt şekerince zengin olan kısrak sütünden îmâl edilen kımız, beyazımsı bir sıvıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kımız, benzeri süt ürünleri gibi, belirli bir mikroorganizma topluluğunun faaliyeti sonucunda meydana gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kımızda albumin ve kazein parçalanması olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kımızın bileşimi, yapıldığı hammaddeye, işleniş şekline göre az çok farklılık gösterir ![]() ![]() Zayıf kımız tipi, Laktik asit (%) = 0 ![]() ![]() Normal kımız tipi, Laktik asit (%) = 1 ![]() ![]() Sert kımız tipi, Laktik asit (%) = 1 ![]() ![]() ![]() Limonata Limonata limon suyu, şeker ve sudan yapılan bir içecektir ![]() ![]() ![]() ![]() Limon kabuğuda dahil olmak üzere çok faydalı ve antioksidandır ![]() Meyan şerbeti Meyan şerbeti, meyan kökünden elde edilen bir içecektir ![]() ![]() ![]() ![]() Nogay çayı Nogay çayı, çayın sütte kaynatılmasıyla yapılan bir içecektir ![]() ![]() Hazırlama ve sunum Nogay çayı hazırlanırken öncelikle tencerede çay demini alana kadar kaynatılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sıcak Nogay çayı kaselere bölüştürülür, üzerine ufak bir parça tereyağı veya tercihan kaymak eklenir ![]() ![]() ![]() Benzerleri Çayın süt ve süt ürünleriyle beraber tüketilmesi eskilere dayanır ![]() ![]() ![]() Çayı sütte kaynatarak demleme Tibet'te poça adı verilen içecek çay ve yöreye özgü tereyağı ile yapılır ![]() ![]() Sütte demlenmiş çay Hint kültüründe de bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Nogay çayı da çay yapraklarının sütte haşlanması sebebiyle bu sınıfta yer alır ![]() Demlenmiş çaya süt ekleme Daha yakın tarihten örnek ise İngilizlerin Doğu kökenli Assam gibi çayların yanında süt servis etmeleridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pekmez Pekmez üzüm, incir veya dut gibi tatlı meyvelerin ezilerek kaynatılması ile üretilen, Anadoluya özgü, yoğun ve tatlı bir şuruptur ![]() Üzümden yapılan pekmez tatlı olmasına karşılık, dut pekmezi biraz acımsı olur ![]() ![]() Rakı Rakı, yapımında suma ve anason tohumu kullanılan alkollü bir içkidir ![]() Damıtma yoluyla elde edilen sumanın sade veya tarımsal kökenli etil alkolle karıştırılmış olarak 5000 litre veya daha küçük hacimli geleneksel bakır imbiklerde anason tohumuyla ikinci kez damıtılmasıyla elde edilir Salep Salep, Orchidaceae (orkideler) ailesinin birçok türünün toprakaltı yumrularından elde edilen içecek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şalgam suyu Şalgam Turpgiller (Brassicaceae) ailesine ait bir bitki olan Şalgam bitkisinden (Brassica rape) yapılan Çukurova'ya özgü bir içecektir ![]() ![]() ![]() Şalgama acı olarak genellikle acı süs biberi turşusunun suyu kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şalgam suyu Adana'da sadece şalgam diye ifade edilir ![]() ![]() Şalgamın anavatanı Adana olarak bilinir ve en çok orada tüketilir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Türk Mutfağındaki İçecekler |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türk Mutfağındaki İçecekler![]() Şerbet Şerbet, şekerli, ballı, güllü, baharatlı veya meyve aromalı ferahlatıcı içecek veya tatlı yapımında kullanılan şekerli sıvı ![]() Şurup sözcüğü de sık sık şerbet ile aynı anlamda kullanılır ![]() ![]() ![]() Şerbet kültürü çok geniş bir coğrafyaya yayıldığı için yüzlerce çeşidi türetilmiştir ![]() ![]() Günümüze kadar üretilen şerbetlerden bazıları şöyle sıralanabilir: mevlid şerbeti, düğün ve loğusa şerbeti, böğürtlen, çilek, kızılcık, kayısı, ağaç çileği, portakal, mandalina, şeftali, turunç, gül, amber, fulya çiçeği, menekşe, yasemin çiçeği, demirhindi, keçiboynuzu ve Antep fıstığı şerbeti ![]() Kaynatılarak yoğunluğu arttırılan şuruplar suyla inceltilerek şerbet haline getirilir ![]() ![]() ![]() Türk şarabı Türk şarabı büyük şarap üreticisi olan ülkelerin gerisinde olmakla birlikte giderek tanınmakta ve üretim miktarı hızla artmaktadır ![]() Kırmızı şarap üzümleri * Öküzgözü (Doğu Anadolu) * Boğazkere (Güneydoğu Anadolu) * Bornova misketi (İzmir ve Ege) * Cabernet sauvignon * Cinsault * Karasakız / Kuntra (Bozcaada) * Karalahna (Bozcaada) * Pinot noir * Syrah * Merlot * Kara dimrit (Kapadokya) * Papaz karası (Trakya) * Çal karası (Denizli) * Horoz karası (Kilis) * Ada karası (Avşa Adası) * Kalecik Karası (Ankara) * Sergi karası Beyaz şarap üzümleri * Emir (Kapadokya) * Dökülgen * Hasandede * Kabarcık * Narince (Tokat) * Chardonnay * Sauvignon blanc * Rumi * Semillon (Trakya) * Sultaniye çekirdeksiz * Yapıncak * Vasilaki (Bozcaada) ![]() Türk çayı Türk çayı Türkiye'de en çok tercih edilen sıcak içecektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türkiye'de genellikle içilen Rize çayıdır ![]() ![]() 2004 yılında Türkiye 205,500 tonluk (dünyanın toplam çay üretiminin %6 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türk Kahvesi Türk Kahvesi, Türkler tarafından keşfedilen kahve hazırlama ve pişirme metodunun adıdır ![]() ![]() ![]() Kahvenin kökeni araştırmacılar tarafından 14 ![]() ![]() ![]() Önceleri Arap Yarımadası'nda kahve meyvesinin kaynatılması ile elde edilen içecek, bu yepyeni hazırlama ve pişirme metoduyla gerçek kahve lezzetine ve eşsiz aromasına kavuşmuştur ![]() ![]() Brezilya ve Orta Amerika menşeili, arabica türü, yüksek kaliteli kahve çekirdeklerinden harmanlanan ve tercihen kömür ateşinde ağır ağır, titizlikle kavrulan Türk Kahvesi, çok ince öğütülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türk Kahvesinin hazırlanışı |
![]() |
![]() |
|