![]() |
Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Deniz Ürünleri Yemek TarifleriAHTAPOT IZGARA Malzemeler 1 kg ![]() ½ iceberg marul 1 aet polorosso 1 adet lolorosso 1 demet roka ½ demet maydonoz 50 ml ![]() 4 adet rezene dalı 1 adet limon 2 diş sarımsak Hardal Tuz Hazırlanışı Ahtapot bütün gün boyunca güneş gören bir terasta kollarından gerilerek kurutulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() VANTUZLU AHTAPOT SALATA Malzemeler 500 g güneşte kurutulmuş ahtapot 2 diş sarımsak 1 adet polorosso 1 adet kıvırcık marul ½ demet rezene 500 ml ![]() 1 adet limon 50 ml ![]() 1 adet havuç Tuz Hazırlanışı Güneşte kurutulmuş ahtapot bütün olarak sarımsaklı zeytinyağı sosa batırılıp ızgarada pişirilir ![]() ![]() ![]() AHTAPOT YAHNİ Malzeme: 500 gram ahtapot 1 kahve fincanı sirke 2 yemek kaşığı zeytinyağı 1 orta boy soğan 2 diş sarmısak 2 orta boy domates 2 sivri biber 1 karanfil 1 küçük parça tarçın defne yaprağı yarım demet maydanoz 1 yemek kaşığı limon suyu 1 çay kaşığı kekik karabiber tuz Yapılışı: 1 yemek kaşığı limon suyu, 1 çay kaşığı kekik, karabiber, tuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PİRİNÇLİ AHTAPOT KAVURMASI 6 adet ahtapot bacağı 1 adet soğan 1 çay bardağı pirinç 2 adet domates 1 çay bardağı zeytinyağı 10-15 dal dereotu 1 çay kaşığı karabiber 2 çay kaşığı tuz Ahtapot bacakları iri doğranır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DOMATESLİ AHTAPOT 3 çorba kaşığı zeytinyağı 1 büyük baş soğan (piyaz doğranmış) 2 baş sarımsak (dövülmüş) 500'er gr'lık 4 ahtapot (temizlenip ince derisi soyulmuş ve 1 sm boyunda kesilmiş) 6 orta boy domates (soyulup çekirdekleri çıkarılarak kuşbaşı doğranmış) 1 su bardağı elma sirkesi 200 gr (3/4 su bardağı) tavuksuyu 1 tatlı kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber 1 çorba kaşığı taze fesleğen (ince doğranmış) 2 çorba kaşığı tereyağı Büyük boy bir tencerede zeytinyağını orta ateşte eritiniz ![]() ![]() Sonra, ahtapotları aynı kaba koyup arada bir karıştırarak 8 dakika, renkleri hafif kahverengimsi olana kadar, pişiriniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ahtapotları delikli kepçe ile servis tabağına alıp üstünü örterek, sosunu hazırlayana kadar sıcak tutunuz ![]() ![]() Sonra kısık ateşte, tereyağını küçük parçalar halinde, yavaş yavaş koyulaşana kadar devamlı karıştırarak, salçaya yediriniz ![]() Gerekirse tuz ve biber ekleyiniz ![]() Tencereyi ateşten alıp, hazırladığınız bu sosu ahtapotların üstüne dökerek hemen servis ediniz ![]() Not: Domatesli ahtapot, genellikle haşlanmış patates ve yeşil salata ile servis edilir ![]() BİBERİYELİ AHTAPOT ŞİŞ 1 ufak ahtapot 1 adet portalkal kabuğu 2 diş sarımsak 1 tatlı kaşığı biberiye 4 çorba kaığı zeytinyağı 1 çorba kaşığı soya sos 1 çay kaşığı tuz Portakal soyulur ve kabuğu iri kıyılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Deniz Ürünleri Yemek TarifleriACILI YAĞ İLE SOTE EDİLMİŞ BARBUNYA BALIĞI 3 adet Barbunya Balığı 3 adet Domates 1 kg Kabak Sos İçin: 1/2 su bardağı Limon Suyu Göz kararı Tuz Kırmızı Biber Zeytinyağı Kabakları ikiye bölün ve içini çıkartın ![]() ![]() ![]() ![]() BARBUNYA BALIĞI BUĞULAMA 1 kg orta boy barbunya balığı 4 orta boy domates (kabukları soyulmuş ve dilimlenmiş) 2 çorba kaşığı domates salçası 1/4 su bardağı eritilmiş tereyağı 1/2 limon (4-5 dilim halinde) 3 çorba kaşığı limon suyu 1 defne yaprağı 1/2 su bardağı su 60 gr acı krema 1 çorba kaşığı maydanoz (kıyılmış) Balıkların pullarını bir bıçakla hafifçe kazıyarak temizleyiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KAĞITTA BARBUNYA BALIĞI Kullanılacak malzeme: 1 kg barbunya balığı 4 çorba kaşığı tereyağı 2 parça yağlı kâğıt 1 limon yarım demet maydanoz yeteri kadar tuz 2 çorba kaşığı zeytinyağı ![]() Yapılışı: Pulları kazınmış, içi ve solungaçları çıkarılmış 1 kg barbunya balığı yıkandıktan sonra geniş delikli bir süzgece konarak iyice süzülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Arzu edenler balıklan bir paket yerine 4 ayn pakette pişirebilirler ![]() ![]() ![]() DOMATESLİ BARBUNYA BALIĞI (TAVADA) Malzeme: 8 adet orta boy barbunya 4 adet orta boy domates 16 adet çekirdeksiz yeşil zeytin 2 adet dolmalık biber 2 çorba kaşığı ince kıyılmış soğan 2 adet defne yaprağı 2 çay kaşığı tereyağı 1 çay kaşığı biberiye otu 1 bağ dereotu yaprağı 1 bütün limon 1/4 çorba kaşığı tuz Hazırlanışı Barbunyaları temizledikten sonra tavanın dibini bir miktar yağlıyarak balıkları diziniz ![]() ![]() ![]() ![]() SİRKEDE BARBUNYA BALIĞI MALZEMELER 1 Kg Barbunya Un 1 Bardak Sirke(İçine bir çay kaşığı bal eklenip karıştırılmış) Birkaç Kuru Defne Yaprağı 2-3 Diş Sarımsak Biberiye Kırmızı Biber Kıyılmış Maydanoz Zeytinyağı Balık Suyu Tuz , Karabiber YAPILIŞI Fırının ısısını 180 dereceye getirin ![]() Ayıklayıp iyice yıkadığımız maydanozları kurutun ![]() ![]() Balıkların pullarını kazıyın, karaciğer dışında içini temizleyin, yıkayıp kurutun ![]() ![]() Isıya dayanıklıolan ve balıkların kat kat dizilmesini sağlayacak kadar geniş bir kabı biraz yağlayın ![]() ![]() ![]() Biraz zeytinyağı gezdirin, tuz, biber ekip balık suyu ve sirke dökün ![]() Kabı sıcak fırına verin, balıklara hiç dokunmadan 20 dakika kızarmasını sağlayın ![]() ![]() Çıkardıktan sonra balıkları servis tabağına dizin, suyunu süzün ![]() ![]() GARNİTÜRLÜ BARBUNYA BALIĞI MALZEMELER 1 Kilo barbunya baligi 2 Adet kabak 2 Adet havuç 3 Adet domates 2 Adet sogan 1 Su bardagi su 5 Çorba kasigi zeytinyagi 1 Tutam kirmizi safran 1 Dis sarimsak 5 Çorba kasigi mayonez 4-5 Dal maydanoz 3-4 Adet taze sogan sapi Tuz, karabiber, kekik YAPILIŞ TARİFİ Baliklari temizleyip yikayin ![]() Süzgece alip suyunun süzülmesi için bekletin ![]() Havuç ve kabaklari ince ince dilimleyip, soganlari halka halka dograyin ![]() Domatesleri dilimleyin ![]() Baliklari firin kalibina dizin ![]() Hazirladiginiz sebzeleri degisimli olarak baliklarin üzerine yerlestirin ![]() Soyulmus sarimsak, kiyilmis maydanoz, kirmizi safran, kekik, tuz ve karabiber ilave edin ![]() Zeytinyagi ve suyu ekleyip önceden isitilmis 180 dereceye ayarli firinda 20 dakika pisirin ![]() Servis tabagina alip mayonez esliginde üzerine kiyilmis taze sogan sapi serperek servis yapin ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Deniz Ürünleri Yemek TarifleriKABAKLI ÇİPURA FIRIN 4 adet çipura 2 adet kabak 2 adet soğan 4 diş sarımsak 4 adet domates 3 çorba kaşığı zeytinyağı 4 dilim limon Bir miktar tuz Bir miktar karabiber Kabakları temizleyip ince uzun çubuklar halinde dilimleyin ![]() ![]() ![]() ![]() FIRINDA MANTAR SOSLU ÇİPURA 4 adet Çipura 4 adet Domates 1 adet soğan 500 gr mantar 2 adet sivri biber bir tutam nane bir tutam karabiber bir tutam tuz bir tutam fesleğen 2 adet limon 1/2 çay bardağı zeytinyağı Fırında mantar soslu çipuramız için öncelikle balıklarımızı yıkıyoruz ve biraz tuzlayıp sosumuzu hazırlayana kadar bir kapta bekletiyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() GÜVEÇTE ÇİPURA 4 adet çipura balığı 1 büyük soğan Yarım demet maydanoz 1 havuç 1 limon 4 defne yaprağı 1 kahve fincanı zeytinyağı 1 yemek kaşığı tereyağı Tuz ve karabiber Sosu: 4 yemek kaşığı zeytinyağı, yarım limon suyu Balıkların içini temizletelim üzerindeki pulları iyice kazıtalım ve balıkların üzerini çizdirelim, temizlenmiş balığı güveç kabımıza alalım içine tereyağı parçaları atalım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BALIK ÇORBASI (ÇİPURA) 1 adet çipura (300 gr ![]() 1 adet kuru soğan 1 adet kereviz 5 diş sarımsak 1 adet patates Yarım demet maydanoz 1 adet limon 1 adet yumurta 1 çorba kaşığı un 2 çorba kaşığı zeytinyağı Tuz, karabiber Zeytinyağında soğan ve sarımsağı öldürünceye kadar soteleyin, unu koyun ve birlikte kavurun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KAĞITTA SEBZELİ ÇİPURA 4 adet çupra 8 diş sarmısak 8 adet defne yaprağı 1 adet limon 4 adet haşlanmış patates 3 adet haşlanmış havuç Yarım demet maydanoz Tuz 8 adet taze soğan 2 adet biber 1 adet soğan 1 adet limon Yarım bardak zeytinyağı Temizlenmiş balıkları alüminyum kağıdın içine yerleştirin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BUHARDA ÇİPURA 350 gram çipura Zeytinyağı 80 gram temizlenmiş marul 120 gram kabuklu domates Tuz Çipuranın derisini temizlemeden 2 adet flato çıkartıp zeytinyağı sürün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KİREMITTE ÇİPURA 2 çipura 2 domates 3 biber 2 defne yaprağı 4 diş sarımsak mantar yarım limon zeytinyağı tuz tane karabiber Pulları ve içi temizlenmiş balıklar kiremite alınır ![]() ![]() ![]() ![]() ÇİPURA ŞİŞ Malzemeler: 4 adet orta boy çipura 4-5 adet mantar 1 adet soğan 4-5 adet yeşil biber 8-10 çeri domates 2 tatlı kaşığı zeytinyağı 1 çorba kaşığı un tuz karabiber 10-15 adet çöp şiş veya normal şiş Yapılışı Çipuralar fileto biçiminde hazırlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TUZDA ÇİPURA İçindekiler 400 gr kaya tuzu 130 gr sofra tuzu 2 adet yumurta 1 demet dereotu 600 gr un (4 su bardağı ) 2 adet çipura tuz karabiber Kaya tuzunu, 2 yumurtanın akını ve birinin sarısını buz kırma ucu takılmış Rondo Blender’a koyun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Deniz Ürünleri Yemek TarifleriTERE ÖZÜNDE KALKAN FLAN 1000 Gr Kalkan Fletosu 1 demet tere 3,5 su bardagı krema 2 yumurta 2 yumurta akı 1 garni demeti(maydonoz, kekik, defne yaprağı) 2 çorba kaşığı tereyağ,tuz ![]() Balıkları kaynar suda, garni buketi, tuz ve karabiber katarak 20 dakika haşlayıp süzün ![]() ![]() ![]() ![]() Dört küçük fırın kâsesini yağlayın ve karışımınızı dökün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KALKAN TAVA Yarım çay bardağı limon suyu Yarım çay bardağı zeytinyağı Yarım çay kaşığı karabiber 1 ![]() 1 su bardağı un 1 ![]() Tuz Kalkanları 3 er santimlik şeritler halinde dilimleyip karabiber, limon suyu ve zeytinyağında dinlendirin ![]() Marine edilmiş kalkan balıklarını unlayın, fazla unlarını silkeleyin ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Kalkanları terbiye etmeden de pişirebilirsiniz ![]() PROVENCAL SOSLU VE KREMALI PATATESLİ KALKAN TAVA 150 gr kalkan 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı çekilmiş karabiber Yarım su bardağı un Yarım lt ayçiçek yağı (kızartmalık) 2 yemek kaşığı tereyağı limon sos Provencal sos için: Yarım su bardağı galeta unu 1 dal taze kişniş 1 dal taze kekik 2 yaprak taze fesleğen 1 yaprak taze adaçayi Yarım dal taze mercan köşkü 2 yemek kaşığı zeytinyağı 1 diş sarımsak püresi Yarım domates (orta boy, kabuksuz, küp doğranmış) 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı çekilmiş karabiber Kremalı patates için: 3 patates (orta boy) 1 su bardağı krema Yarımsu bardağı süt 1 su bardağı kaşar peyniri (rendelenmiş) 1 yemek kaşığı zeytinyağı 1 çay kaşığı çekilmiş karabiber 1 çay kaşığı tuz Temizlenmiş ve dilimlenmiş kalkan balığını tuz ve karabiberle tatlandırın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PORTAKALLI KALKAN 4 kalkan balığı dilimi 1 tatlı kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber 2 portakalın kabuğu (rendelenmiş) 2 portakalın suyu 1 limonun kabuğu (rendelenmiş) 1 limonun suyu 60 gr (4 çorba kaşığı) tereyağı 1 portakal (ince dilimlenmiş) Kalkan dilimlerini yayvan bir kaba koyup, üstlerine tuz, biber, portakal kabuğu rendesi, portakal suyu, limon kabuğu rendesi ve limon suyunu serpiniz ![]() ![]() Izgaranızı en yüksek sıcaklıkta ısıtınız ![]() Kalkan dilimlerini marinaddan çıkararak bir güvece diziniz ![]() ![]() ![]() Güveci ızgaradan alıp, spatulayla balakları ısıtılmış bir servis tabağına çıkarınız ![]() ![]() Not: Haşlanmış patatesle ve sebzeyle servis edilebilir ![]() KALKANLI PİLAV Yarım kg kalkan balığı 2 su bardağı pirinç 1 adet kuru soğan 2 çorba kaşığı tereyağı 2 çorba kaşığı çam fıstığı Karabiber, tuz 3,5 su bardağı su Balık az tuzlu suda haşlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ŞANBERTEN USULÜ KALKAN 1 kalkan balığı (1250 - 1500 gr ![]() 160 gram margarin ya da tereyağı (8 çorba kaşığı) 1 su bardağı elma sirkesi 1 tutam kekik Tuz 1 Taze olmak üzere 1250 - 1500 gram gelmekte olan kalkan balığının içini temizledikten sonra, balığın kuyruk, sırt ve kanat denen yelpaze gibi kısırlarını makasla kesmeli, yıkamalı, sonra da balığı içine alabilecek bir tepsiye yerleştirmeli, sonra buna bir bardak elma sirkesi, 4 silme çorba kaşığı margarin ya da tereyağı 1 tutam kekik ile 2 tatlı kaşığı da tuz ilâve ederek, üstüne bir kapak kapatmalı ve balık yumuşak bir hal alıncaya kadar orta kuvvetteki ateşte aşağı yukarı 25 dakika pişirmeli ve ateşten çekmelidir ![]() 2 Sonra, balığın içinde piştiği tereyağlı sirkeyi sonradan kullanmak üzere bir kaba süzdükten sonra, balığın etini zedelemeden üstündeki düğmeli deriyi bir bıçak ucu ile özenli bir surette sıyırarak çıkarmalı, sonra da balığın üstüne servis tabağını kapatarak altüst etmek suretiyle balığı tabağa almalı ve balığın bu kısmındaki derisini de diğer kısımda yaptığımız gibi sıyırdıktan sonra, soğumaması için tabağı ile birlikte ya hafif fırına sürmeli, ya da çok hafif bir ateşe oturtmalıdır ![]() 3 Bundan sonra süzerek bir tarafa bırakmış olduğumuz tereyağlı sirkeyi ateşe oturtarak, eksilmesi için kapaksız 15 dakika kaynatmalı, sonra da bu sirkeye fındık büyüklüğünde parçalara ayrılmış 4 silme çorba kaşığı tereyağı ya da margarini azar azar katmalı ve bir taraftan da telle hızlıca karıştırmak suretiyle yağı salçaya yedirdikten sonra, balığın üstüne dökmeli ve servis yapmalıdır ![]() ![]() SEBZELİ KALKAN FİLETOSU İçindekiler 4 parça kalkan filetosu (her biri yaklaşık 150 g) 100 g pırasa 100 g havuç 750 ml su 150 g tereyağı taze soğan (ince doğranmış) tuz ve karabiber Sebzeleri ince dilimler halinde doğrayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Deniz Ürünleri Yemek TarifleriMARİNADLI VE SOSLU KILIÇ ŞİŞ 800 gr kılıç balığı (şişlik 16 parça halinde doğranmış) 4 defne yaprağı 4 domates (her biri 4'e bölünmüş) 4 sivri biber (her biri 4'e bölünmüş) 1 kahve kaşığı tuz kahve kaşığının ucuyla karabiber Marinadı: 1/4 su bardağı zeytinyağı 1/4 su bardağı limon suyu 1 kahve kaşığı karabiber 1 kahve kaşığı tuz 2 defne yaprağı Sosu: 3/4 su bardağı zeytinyağı 1/4 su bardağı limon suyu 1 çay kaşığı tuz 1 çorba kaşığı maydanoz (kıyılmış) Sos için limon suyuna tuzu kattıktan sonra sürekli çırparak zeytinyağını ekleyiniz ![]() ![]() ![]() Önce ızgaranızı yakınız ![]() ![]() ![]() ![]() KIZARTILMIŞ REZENE VE PORTAKAL SOSLU KILIÇ BALIĞI 4 adet kılıçbalığı fileto (600 gram) 80 gram kırmızı soğan 4 adet büyük boy taze rezene 4 adet portakal Kuru üzüm Kapari çiçeği Sızma zeytinyağı Kızartmalık sıvıyağ Tuz Karabiber Yarım çorba kaşığı kuru üzümü suda yumuşatın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() NAR TANELİ VE LORLU KILIÇ BALIĞI SALAMURASI 100 g kılıç balığı 20 g lor 1 yemek kaşığı nar suyu ve nar taneleri 1 yemek kaşığı zeytinyağı 1 yeşil soğanın yaprakları tuz karabiber 100 g kılıç balığını altına ve üstüne streç film koyarak ve bonfile demiri ile döverek iki, üç milimetre olana dek inceltin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KILIÇ BALIĞI TÜTSÜSÜ Bir metreyi aşkın bir fıçının alt tahtalarını çıkarınız ![]() ![]() ![]() ![]() Balığın kuyruklarından karnına doğru olan parçadan almalı ve bu parçayı ortasından ve uzunlamasına yarıp kılçığını çıkarmalıdır ![]() Siyah derisi olan kısımlardan, derisi üstünde olduğu halde, ikişer parmak eninde sırımlar çıkarmalı, sonra deniz suyu ile yıkamalıdır ![]() Daha sonra yakalarını birer defne dalı ile geriniz ![]() ![]() ![]() Üzerlerine çıkan ipliklere birer orta boy çivi sokunuz ![]() ![]() ![]() Gerekince ateş ve tütsüyü tazeleyerek 5 - 10 gün, yani balıklar limon gibi olana dek tütsülemekte devam ediniz ![]() ![]() Not: Bu tütsü balığını kullanacağınız zaman biraz alt üst edip defne dalını çıkardıktan sonra tabağa alınız, üstüne hemen limon sıkarak yeyiniz ![]() KORUKLU KILIÇ BALIĞI Malzemeler: 4 parça (200 gr) kılıç fileto 2 adet defne yaprağı 1 salkım koruk 2 yemek kaşığı krema ½ çay kaşığı tuz ½ kahve kaşığı beyaz toz biber 3 adet doğranmış taze soğan ¼ demet dereotu 2 yemek kaşığı tereyağı ½ su bardağı su ½ su bardağı zeytinyağı Hazırlanışı: Tavada tereyağı eritilip taze soğanlar ilave edilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FOLYADA KILIÇ BALIĞI Malzemeler (2 Kişilik): 8 dilim Kılıçbalığı 1 limon 1 çorba kaşığı kapari 2 çorba kaşığı zeytinyağı 1 çorba kaşığı sirke 1 çorba kaşığı domate püresi Yeteri kadar tuz ve karabiber Hazırlanışı: Kılıçbalığı dilimini sarmaya yetecek kadar alüminyum folyo hazırlayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Paketin içine bir domates ve soğan da koymak mümkündür ![]() ELMA SOSLU KILIÇ BALIĞI IZGARASI 1 kalın kılıç balığı dilimi (yaklaşık 750 g, kılçıkları ve derisi temizlenip, 4 parça halinde kesilmiş) 2 çorba kaşığı ayçiçek yağı 2 çorba kaşığı taze soğan (kıyılmış) 2 tatlı kaşığı tarhun 1/2 su bardağı balık suyu 4 çorba kaşığı elma suyu (taze sıkılmış) 1 1/2 tatlı kaşığı nişasta (1 çorba kaşığı soğuk suda eritilmiş) 1/4 tatlı kaşığı tuz bir tutam karabiber (taze çekilmiş) 1 kırmızı, elma (4'e bölünüp,çekirdekli bölümleri temizlendikten sonra, ince dilimlenmiş) 1 sarı elma (4'e bölünüp çekirdekli bölümleri temizlendikten sonra, ince dilimlenmiş) Önce fırınınızın ızgarasını yakın (ya da mangalın kömürlerini tutuşturun) ![]() Sosu hazırlamak için, ayçiçek yağının 1 çorba kaşığını bir tavaya koyup, tavayı orta ateşe oturtarak yağı ısıtın ![]() ![]() ![]() ![]() Balık parçalarını soğuk su altında yıkayıp, kâğıt mutfak havlusuyla kuruladıktan sonra kalan tuz ve kalan karabiberi üstlerine serpin ![]() ![]() Bu arada sosu kısık ateşte ısıtıp, tavayı ateşten alın ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Deniz Ürünleri Yemek TarifleriPEYNİR SOSLU MERSİN BALIĞI IZGARASI 1 kg mersin balığı filetosu ayçiçeği yağı ya da zeytinyağı 3 su bardağı rendelenmiş ekmek kırıntısı Peynir sosu: 200 gram ince kesilmiş kaşarpeyniri 2 çay kaşığı acısız kırmızıbiber 2 çay kaşığı hardal 4 çay kaşığı acılı sos 1 su bardağı maden suyu Öncelikle peynir soyu malzemelerini bir araya getirin; peynir eriyene kadar az ateşte karıştırarak pişirin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MERSİN BALIĞI TÜTSÜSÜ Bir fıçının alt tahtalarını çıkarınız ![]() ![]() Etrafına ince teller geçecek kadar delikler açınız ![]() Fıçının altındaki açık ağzına doğru olan yani yan tahtalarının sonlarına da serçe parmağın ucundan biraz daha ince birer delik açınız ![]() Mersin balığının başını çıkarıp uzunlamasına, sıyırarak içini çıkarınız ![]() Sonra bu balıkları deniz suyunda iyice yıkayınız ![]() 24 saat tuz içinde bekletiniz ![]() Deniz suyuna batırıp çıkarınız ![]() Üstündeki tuzlar kaybolunca yakalarını birer defne dalı ile geriniz ![]() Daha sonra bunları kuyruklarından çift çift bağlayınız ![]() İnce bir tülbent ile sararak fıçının üst deliğinden el ile sokup ufak deliklere bu balıkları sırasıyla diziniz ![]() Üzerlerine çıkan ipliklere birer orta boy çivi sokunuz ![]() Sonra elinizin girip çıktığı bu deliği sıkı sıkı kapayınız ![]() Çanağın altına kül ve üstüne de ateş koyup 3 - 5 meşe kabuğu parçalarını da dizerek fıçının altına sürünüz ![]() Gerekince ateş ve tütsüyü tazeleyerek 5 - 10 gün, yani balıklar limon gibi olana dek tütsülemekte devam ediniz ![]() Sonra çıkarıp hava alan bir yere asınız ![]() Not: Mersin tütsünü kullanacağınız zaman biraz alt üst edip defne dalını çıkardıktan sonra tabağa alınız, üstüne hemen limon sıkarak yeyiniz ![]() KÂĞITTA MERSİN BALIĞI Kullanılacak malzeme (4 kişi için): Kılçıksız olarak 800 gram (dört dilim) mersin balığı filetosu, 1 çorba kaşığı margarin yağı, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, kıyılmış 1 fincan dereotu ve 1 fincan maydanoz, 8 dilim limon, 8 defne yaprağı, yeteri kadar tuz ve karabiber, 4 parça yağ kâğıdı ![]() Yapımı: Dört iri dilim mersin balığı filetosunu yıkayıp tuzlamalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MERSİN BALIĞI FİLETOSU Kullanılacak malzeme (4 kişi için): 1 kilo mersin balığı filetosu, 1 yumurta, 3 çorba kaşığı tereyağı, 1/2 bardak zeytinyağı, yeteri kadar un, kurutulmuş ekmek tozu, tuz ve karabiber, 1 limon, 1 demet kırmızı turp, 1 iri ve göbekli yeşil salata ![]() Yapımı: Turpları temizlemeli ve bol suda yıkamalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MERSİN BALIĞI ROSTOSU 3 kilo mersin balığı 150 gr ![]() 150 gr ![]() 250 gr ![]() 1 limon Tuz 100 gr ![]() 3 defne yaprağı 25 gr ![]() 1 Kahve kaşığı tane karabiber 25 gr ![]() 2 diş sarımsak 1,5 dl ![]() 100 gr ![]() Maydonoz Biraz Kekik Balıkları temizleyiniz, yıkayınız, tuzlayınız ![]() Temizlenmiş havuçları verev, soğanları halka, kerevizleri de yuvarlak biçimde doğrayınız ve bir tencere yerleştiriniz ![]() Kekik, Maydonoz dalları, tane karabiber, defne yaprağı, kabuğu soyulmuş iki diş sarımsak ilâve ediniz ![]() 250 gr ![]() ![]() Üzerini bir yağ kâğıdı ile örtünüz ![]() Su ilâve etmeden fırında pişiriniz ![]() 1,5 saat pembe bir renk oluncayadek pişiriniz ve tencereden çıkarınız ![]() Tencerede kalan sebzeleri tekrar ateş üzerine koyunuz ![]() Kavrularak kestane rengine gelince 25 gram un ilâve ediniz ![]() 3-4 dakika unla kavurduktan sonra 2 bardak su, 1,5 dl krem şanti ilâve ediniz ![]() Kaynatınız un çorbası koyuluğu kıvamına gelince diğer bir kaba süzünüz ![]() Pişirdiğiniz balığı et tahtası üzerinde birer santim kalınlığın da enine dilimlere kesiniz ![]() Servis tabağına biçimli diziniz ![]() Garnitür olarak patates ve kornişon koyunuz ![]() Salçasını üzerine, dökünüz, kıyılmış maydonoz serpiniz sıcak olarak servisini yapınız ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Deniz Ürünleri Yemek TarifleriKİREMİTTE PALAMUT Malzemesi 1 adet palamut 3-4 adet yeşil sivribiber 1 baş soğan 2 adet domates 1 çay fincanı zeytinyağı 1 adet limon Tuz Karabiber Balığı ayıklayıp yıkadıktan sonra tuzlayıp yarım saat kadar bekletin ![]() ![]() ![]() ![]() SOĞANLI PALAMUT 2 adet palamut 2 adet soğan 2 diş sarımsak 10 dal maydanoz 2 çorba kaşığı zeytinyağı 1,5 tatlı kaşığı tuz Palamutlar temizlenir, yıkanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BADEMLİ PALAMUT Yarım su bardağı tatlı badem 400 gram ayıklanıp kuşbaşı doğranmış palamut 6 dilim esmer ekmek 2 çorba kaşığı tereyağı 1 diş dövülmüş sarmısak 3 dal dereotu Tuz Karabiber Toz kırmızıbiber Bademleri kaynayan suya atıp 5 dakika sonra çıkarın ve kabuklarını soyun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir çorba kaşığı tereyağını tavaya alıp üzerine kuşbaşı palamut, tuz, karabiber, pulbiber ve toz kırmızıbiber ilave edip soteleyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ISPANAKLI PALAMUT 4 palamut dilimi (her biri 150-200 gr'lık) 60 gr (4 çorba kaşığı) tuzsuz tereyağı (yumuşatılmış) 100 gr ıspanak (haşlanmış ve sıcak tutulmuş) 60 gr (1/4 su bardağı) krema 1 kahve kaşığı tuz 1 kahve kaşığı karabiber Sosu: 180 gr (12 çorba kaşığı) tuzsuz tereyağı (yumuşatılmış) 1/2 limonun suyu 1 kahve kaşığı tuz 1 kahve kaşığı karabiber 1/2 kahve kaşığı pul kırmızıbiber önce, ızgaranızı alüminyum kağıtla kaplayıp, kızdırınız ![]() Palamut dilimlerini ızgaranın üstüne yerleştirip, eritilmiş tereyağı her iki yanlarına bir fırçayla sürünüz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir başka kapta, bütün sos malzemesini çatal ya da yumurta teli ile çırparak karıştırınız ![]() Palamut dilimlerini kremalı ıspanağın üstüne yerleştirip, üstüne tereyağlı sosu döktükten sonra, sıcak sıcak servis ediniz ![]() GÜVEÇTE PATATESLİ PALAMUT 800 gr palamut filetosu (kuşbaşı doğranmış) 30 gr (2 çorba kaşığı) tereyağı 500 gr patates 1 çorba kaşığı un 250 gr (1 su bardağı) krema 1+1/2 tatlı kaşığı tuz 1 kahve kaşığı karabiber 1 küçük soğan (ince doğranmış) 125 gr gravyer peyniri (rendelenmiş) 1 çorba kaşığı taze soğan (kıyılmış) 1 su bardağı balık suyu Önce fırınınızı orta sıcaklığa getirip (190°C) ısıtınız ![]() Orta boy bir güveci bir çorba kaşığı tereyağla yağlayınız ![]() Patateslerin kabuklarını soyunuz; ince olarak dilimleyip kurulayarak bir kenara bırakınız ![]() Kalan 1 çorba kaşığı tereyağı orta boy bir tencerede hafif ateşte eritiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karışımın yarısını bir güvece dökünüz ![]() ![]() Güveci fırının en üst katına yerleştirerek, patatesler iyice kızarıncaya kadar pişiriniz ![]() Güveci fırından çıkarıp üstüne, taze soğanı serperek servis ediniz ![]() TARATORLU PALAMUT TAVA 1 tane palamut 1,5 su bardagı zeytinyağı 1 çay fincanı ceviz Yarım su bardağı un Yarım su bardağı sirke 3-4 yumurta kadar bayat ekmek içi 4 diş sarımsak Balıkları temizledikten sonra, 2 cm kalınlığında yuvarlak dilimler halinde kesin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Taratorun hazırlanışı : Ekmeği ılık suda ıslatın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PALAMUT PİLAKİ (KARADENİZ) 6 kişilik 900 gram palamut 300 gram havuç 300 gram patates 100 gram maydanoz 200 gram soğan 30 gram sarmısak 2 adet limon 200 gram zeytinyağı 2 adet biber 300 gram domates 3 adet defne yaprağı 1 tatlı kaşığı tuz 1 su bardağı su Soğan ve havucu küçük küçük doğrayıp, bir miktar zeytinyağı koyduğunuz tavada sote yapın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Deniz Ürünleri Yemek TarifleriASMA YAPRAĞINDA SOĞANLI SARDALYA 12-13 salamura asma yaprağı 12-13 adet sardalya 1 kuru soğan 2-3 kaşık zeytinyağı Tuz 3-4 tane karabiber Maydanoz Asma yapraklarını yarım saat kadar kaynar suda bekletin ve süzün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MISIR UNLU SARDALYA TAVA 1 kg sardalya 1 su bardağı mısır unu 1 tatlı kaşığı tuz yarım tatlı kaşığı karabiber kızartmak için sıvıyağ Sardalya yumuşak pullu bir balık olduğu için başı ve içi temizlendikten sonra içi su dolu bir leğende yarım saat bekletilir, bu şekilde pulları kolay çıkar, daha sonra sudan geçirilerek süzgeçe aktarılır ![]() Suyu iyice süzüldükten sonra mısır unu, tuz, karabiber karışımına bulanır, silkelenir, kızgın yağda kızartılır, kağıt havluya çıkartılır ![]() KREMALI SARDALYA BALIK ÇORBASI 1/2 sardalya balığı (ayıklanmış, yıkanmış, süzülmüş) 45 gr (3 çorba kaşığı) tereyağı 2 arpacık soğanı (ince doğranmış) 1 çorba kaşığı maydanoz (ince kıyılmış) 1 çay kaşığı kekik 1 defne yaprağı 2 tatlı kaşığı karabiber 3/4 su bardağı su 1 çorba kaşığı kereviz rendesi 4 çorba kaşığı un 1/2 su bardağı süt (kaynatmadan ısıtılmış) 1/2 su bardağı balık suyu (ısıtılmış) 1 tatlı kaşığı tuz 1 çay kaşığı hindistancevizi rendesi 125 gr (1/2 su bardağı) krema 1 çorba kaşığı yağla, büyük bir tencereyi yağlayınız ![]() ![]() ![]() ![]() Tencereyi orta ateşe oturtup kaynatınız ![]() ![]() ![]() Başka bir büyük tencerede, kalan 2 çorba kaşığı yağı orta ateşte kızdırıp, kereviz rendesini ekleyerek 3-4 dakika kavurunuz ![]() Tencereyi ateşten indirip, unu kattıktan sonra yeniden ağır ateşe oturtarak, 2-3 dakika pişiriniz ![]() ![]() ![]() Tencereyi ateşten indirip, süzmüş olduğunuz balı haşlama suyunu ekleyerek, tuzu, kalan 1 tatlı kaşığı biberi ve hindistancevizi rendesini serpiniz ![]() Balıkları ve kremayı ekleyip, tencereyi ağır ateşe oturtunuz ![]() ![]() JAPON USULÜ SARDALYA 500 gr sardalya balığı (temizlenip, yıkanmış ve kurulanmış) 1/2 su bardağı rafine yağ 1/4 su bardağı sirke 2 yemek kaşığı limon suyu 30 gr zencefil kökü (ince doğranmış) 2 diş sarımsak (dövülmüş) 2 çorba kaşığı zeytinyağı Marinadı hazırlamak için, küçük bir kasede rafine yağ, sirke, limon suyu, zencefil kökü ve sarımsağı karıştırınız ![]() Sardalyaları geniş bir kaba koyup, hazırladığınız marinadı üstlerine döktükten sonra, kabı buzdolabına kaldırarak, balıkları 2 saat dinlendiriniz ![]() Önce ızgaranızı ısıtınız ![]() Kabı buzdolabından alıp, sardalyaları marinaddan çıkarınız ![]() ![]() ![]() Balıkları ızgaradan alıp, servis ediniz ![]() ROKA SOSLU SARDALYA 12 taze sardalya balığı (temizlenip, yıkanmış) 2 çorba kaşığı zeytinyağı 1 demet roka (yıkanıp, fazla suyu silkelendikten sonra ince kıyılmış) 1 çorba kaşığı maydanoz (ince kıyılmış) 1 su bardağı mayonez 1 kahve kaşığı tuz 1 kahve kaşığı karabiber ![]() Önce, ızgaranızı kızdırınız ![]() Balıkları yayvan ve ateşe dayanıklı bir kâba yerleştiriniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu arada küçük bir servis kasesinde roka, maydanoz, mayonez, tuz ve biberi bir çatalla çırpınız ![]() ![]() Balıkları fırından alıp, sosuyla birlikte servis ediniz ![]() LİMONLU SARDALYA 1 kg ![]() 60 gr (4 çorba kaşığı) tereyağı 2 arpacık soğanı (ince doğranmış) 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber 4 limonun suyu 1 çorba kaşığı un Baharat torbası: 4 sap maydanoz 1 fiske kekik 1 defne yaprağı Büyük bir tencerede, yağın yarısını orta ateşte eritip, soğan, baharat torbası, tuz ve biberi ekleyiniz ![]() ![]() ![]() ![]() Tencereyi ateşten indirip sosu süzgeçten büyük bir kaseye süzünüz ![]() Küçük bir tencerede, kalan yağı orta ateşte eritiniz ![]() ![]() ![]() ![]() Elektrik ızgarasında pişirdiğiniz sardalyaları bir servis tabağına diziniz, üzerine limonlu sosu dökerek sıcak servis ediniz ![]() |
![]() |
![]() |
|