|
|
Konu Araçları |
ilgili, kültürüyle, maniler, nelerdir, sözler, türk, şiirler |
Türk Kültürüyle İlgili Maniler, Şiirler, Sözler Nelerdir? |
10-11-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Türk Kültürüyle İlgili Maniler, Şiirler, Sözler Nelerdir?Manilerdeki aşk,sevgi,kıskançlık,hasret vb konularının en ince noktalarını bulmak mümkündürMesela,sevgilisinin asaletini dile getiren şu örnek: İncili,fesli yarim Bülbül kafesli yarim Aceb benim olur mu Padişah nesli yarim Yine hasret duygusunun incelikleri: Gergefte sırma mısın Bağdat’ta hurma mısın Ben burada ah ederim Sen orada duyma(z)mısın Yine,Türk kızının gelin olurken gösterdiği naz ve utangaçlık duygusunu dile getiren mısralar: Ay doğar ayazlanır Gün doğar beyazlanır O yar beni gördükçe hem güler hem nazlanır Örnekler çoğaldığında görülür ki,Türk şiirinin en eski sanatkar söyleyişi,onun ince,kıvrak zekasındaki san’at anlayışından ileri gelmektedirYine bunu ispatlayan şu mizahi mani bunun örneği sayılabilir Bahçede iğde midir Dalları yerde midir Her gördüğün seversin Sendeki mide midir 1) Kişisel Taşlama Manileri Maşa maşaya benzer Maşa şişeye benzer Gidi cavurun kızı Kösnük eşeğe benzer Dağlarda olur keklik Kızlar giyer eteklik Hani beni alacaktın Nerde kaldı erkeklik Dalaman'ın ça1ıları Gezerim ya1ıları İnadımdan severim Şu koca karı1arı Sarı pabuç tokalı Benim yarim Molalı Alacaksan tezce al Şimdiki kızlar pahalı Mektup yazdım acele Al eline hecele Mektup benim hayatım Al koynunda gecele Kar yağar ipek gibi Savrulur kepek gibi Sizin salak oğlunuz Yalvarır köpek gibi Karanfilim kırk yaprak Kırkına vurdum dayak Senin yarin varmış Ben oldum oturak Oy şingala şıngala Saçın düşsün mangala Yanağın ütülensin Domuz yüz1ü kaynana Kapı1arı kepen kli Kız gülüşün ne tatlı Seni bana yar etmezler Anan kafir inatlı Bahçalarda bal kabak Açılır tabak tabak Beni beğenmeziken Aldığın maytaba b a k 2) Toplumsal Taşlama Manileri Muğla toplumsal taşlama manilerinde toplumsal ve kişisel taşlama iç içedir Toplumda değerlerin değişmesi, yapılan haksızlıklar, toplumun aksayan noktalarının ancak bir yönü hicvedilir Birkaç örnek verelim Hastane yatakları Taksinin kapakları Saat onda geliyor Dalamanın kopukları Sarı üzüm parmak gibi Benim yarim kaymak gibi Benim yarime göz diken Kurusun değnek gibi Çanaklıkta çanak var Şu kızda yanak var Bir kere öpçem ama Karakolda dayak var Bahçelerde maydanoz Tutam tutam yoldunuz Bizim köyün kızları Yeni moda oldunuz Ak burçak sarı burçak Babam dükkan açacak Evlenmeyin oğlanlar Naylon kızlar çıkacak Marmaris'in kızları Ne güzeldir sözleri Aldanmayın oğlanlar Pudralıdır yüzleri Güneş vurdu tepeye Kalkın kızlar çapaya Salıncak mı kuralım Karnındaki sıpaya 3) Şaka- Takılma Manileri Takılmalar kırıcı olmadan yapılan şakalaşmalardır Topluluğu neşelendirmesi yönüyle işlevseldir Birkaç örnek verelim Ulum ulum uluma Bal koydum tuluma Söylersen mani söyle Köpek gibi uluma Mendilin ipeklisi Tarlanın tezeklisi İyi olur oğlanlar Karının göbeklisi Maşa maşaya benzer Oğlan paşaya benzer Eski köyün kızları Çingen Ayşe'ye benzer Kaleden iniş m'olur? Ham demir gümüş m'olur ? Genç gelinler dururken Kızlara cümbüş m'olur ? Çay kıyının kayırı Elif fıstık kavuru Esma'ya da sorarsan Mahallenin cavırı Arabam iki teker Tepelere kum çeker Ortacı'nin kızları Tek lokuma diz çöker Ak yemiş, kara yemiş Dalları yere eğmiş Eniştem bana bakarken Bıyıklarını keme yemiş Tavada kediler Miyav miyav dediler Daha çok yazcaktım Kalemimi yediler |
|