![]() |
`Şiirin Sultanları`Sultanlarin Dilinden |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() `Şiirin Sultanları`Sultanlarin DilindenSULTANLARIN DİLİNDEN ![]() Altı yüz yıl bir imparatorluğa ve üç kıtaya hükmeden Osmanlı padişahları, sadece ülkeleri değil, gönülleri fethetmek için de dertlenmişler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Önceki gün bir toplantıyla basına tanıtılan bu yeni basımda, şiirlerin günümüz Türkçesiyle düz yazıya aktarılmış hali, Türkçe, İngilizce ve Arapça tercümeleri, hat sanatıyla yazılmış şekli ve padişah minyatürleri yer alıyor ![]() ![]() ![]() Kitapta, şiirle uğraştıklarını bildiğimiz Fatih Sultan Mehmet, Yavuz, Kanuni, II ![]() ![]() ![]() ![]() `Gönül kerestesiyle bin Yenişehir ü Bazar yap Zulm eyleme rençberlere Her ne ider isen var yap ![]() ![]() ![]() Osman Ertuğrul oğlusun Oğuz Karahan neslisin Hakk`ın bir kemter kulusun İstanbul`u aç gülzar yap` dizeleriyle başlıyor ![]() Ardından Orhan Gazi, I ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Osman Gazi`nin oğluna vasiyet için söylediği dizelere bakınca haşmetli padişahların idare ettikleri insanlara karşı adaletli davranma konusunda kendilerini nasıl telkin ettikleri anlaşılıyor ![]() `Şah oldun ise de kuru toprak değil misin? Bây oldun ise katre-i nâ-pak değil misin? Dünya evinde zevk ü safâ hoştur velî Rûz-i cezâda Fârisî mes`ûl değil misin?` mısraları ya da `Kanunî`nin `Saltanat dedikleri ancak cihan gavgasıdır Olmaya baht ü saadet dünyede vahdet gibi` beyti, Osmanlı padişahlarının dünya saltanatını bir hizmet makamı olarak gördüklerine işaret ediyor ![]() ![]() `Cevr-i dilber, ta`n-ı düşmen, sûz-i firkat, za`f-ı dil Dürlü dürlü dert için yaratmış Allahım beni`, Abdülaziz`in sarf ettiği `Bunca derd ü mihnete katlandığım âyâ neden Terk-i cân etsem de kurtulsam şu mihnethaneden` ifadeleri, cihana hüküm sürenlerin de gönüllerinde kendilerince dertler bulunduğunu kanıtlıyor ![]() `Muhabbet şâhının bir bende-i fermânıyız cânâ Gedâ-yı kûy-ı aşkız âlemin sultânıyız cânâ` sözü ise bu ikiliği en güzel özetliyor ![]() İskender Pala, kitabı hazırlarken padişahların duygularını en iyi yansıtacak şiirleri seçmeye özen göstermiş ![]() ![]() Zaman |
![]() |
![]() |
![]() |
`Şiirin Sultanları`Sultanlarin Dilinden |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() `Şiirin Sultanları`Sultanlarin DilindenPadişah Şiirleri Yavuz Sultan Selim "Merdüm-i dideme bilmem ne füsûn etti felek Giryemi kildi hûn eksimi füzûn etti felek Sîrler pençe-i kahrimdan olurken lerzân Beni bir gözleri âhûya zebûn etti felek " *** Padişahı âlem olmak bir kuru kavga imiş Bir veliye bende olmak cümleden âlâ imiş ![]() *** Milletimde ihtilâf ü tefrika endîşesi Kûşe-i kabrimde hattâ bîkarar eyler beni İttihâdken savlet-i a’dâyı def’e çâremiz, İttihâd etmezse millet dağ-dâr eyler beni ![]() *** Geçme nâmerd köprüsünden ko aparsun su seni Yatma tilki gölgesinde, ko yesün aslan seni ![]() (Ridâniye Seferi'nde) *** Sanma şâhım / herkesi sen / sâdıkâne / yâr olur Herkesi sen / dost mu sandın / belki ol / ağyâr olur Sâdıkâne / belki ol / âlemde bir / serdâr olur Yâr olur / ağyâr olur / serdâr olur/ dildâr olur ![]() *** Derdü bela Gözlerimden aktı deryalar gibi yaşım benim Dostlar ummadık şeyler gördü bu başım benim Ben geda gurbed diarında kalır idim yanlız Olmasa milletü derdü bela yoldaşım benim ![]() *** Farsca Gazel: Hodaya tora zibet in padişahi Ke her padeşehra to peşt o penahi Koni pest anra ke nebved pesended Dehi ser ferazi be her kes ke hahi Be gayr ez to şahi neşayed kesira Ke esrar-e her bende dani gemahi Ber esbat-e zatet ke der her sifat hest Gehavend eşya ze meh tabbe mahi Be gayr ez to em nist ez kes omidi Be bahşa Selimi-ye hodra Ilahi Ey Allahim, sana layik, bu padişahlik senin Ki her padişahin arkasi ve siğinaği sensin Alcartirsin (kücültürürsün) begenmediklerini Yüceltirsin (sevip) istediklerini Senden özgesine yaraşmaz şahlik Her kulun gizlerini bilirsin Eger isyandaysam, esirgeme rahmetini, azaltma Hic kimse günahsiz olduğunu savunmaz Senden özge yok umudum kimseden Bağişla kendi Selim'ini sen ![]() I ![]() Varimi ben HAKK'a verdim gayri varim kalmadi Cümlesinden el cekip bes dü cihanim kalmadi Cünkü HUBBULLAH eristi cekti beni kendüye Acti gönlüm gözünü gayri gümanim kalmadi Evliya Himmeti yakti beni kül eyledi Safiyim buldum safayi dü cihanim kalmadi Ahmedi der ya Ilahi sana sükrüm dürür Hamdülillah ask-i Hak'tan gayri varim kalmadi ![]() bes: yeter, Dü Cihan: iki dünya, Hubbullah: Allah sevgisi, Kendüye: kendinde, güman: kusku,Safi: temiz, halis Himmet: yardim Kanuni Sultan Süleyman Han: ''Hak habibi olmasa olur midi Mi'rac ana Olmasa Sultan-i Alem kim verirdi tac ana Kaplamisti alemi zulmet seraser verdi nur Sem'-i ruhsari anin cün dediler vehhac ana Hak yoluna ihtiyar-i fakr edip fahrim dedi Giymez idi verseler dürr ü cevahir tac ona Hak ta'alanin resuli hem sefa'at kanidir Halk-i alem razi mahserde kamu muhtac ana Ey Muhibbi Hak ta'ala mu'cizin izhar ede Cümleten ola Muti'ram ola ehl-i hac ana '' *** Ey Muhibbî, âşık oldur, derd-i yârı hoş göre Dertten kurtulmasın kim, derdine dermân arar ![]() *** Gazel Halk içinde mu’teber bir nesne yok devlet gibi Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi Saltanat dedikleri ancak cihan gavgasıdır Olmaya baht u sa’âdet dünyede vahdet gibi Ko bu ayş u işreti cünkim fenadır âkıbet Yâr-ı bâkî isterisen olmıya taat gibi Olsa kumlar zagışınca ömrüne hadd ü adet Gelmiye bu şîşe-i cerh içre bir saat gibi Ger huzur itmek dilersen ey Muhibbî fârig ol Olmıya vahdet makamı kûşe-i uzlet gibi III ![]() Caresiz kaldim Hudaya care kil ya Rab bana Nefs ü seytandan halas eyle beni ey padisa Bir yanim ates olubdur bir yanim oldu su Od ile su arasinda sen beni eyle reha Hücre-i kalbim dolu kil sule-i envar ile Nice bir cürm ü hata ile ola gönlüm kara Sana yüz tuttum Hudaya sen hidayet eyle gil Senden özge kime kilam padisahim iltica Ben Murad'a kil inayet fazlini ey Zu'l-Celal Senden özge kimsenem yoktur benim ya Rabbena ![]() *** II ![]() Biz bülbül-i muhrik-demi gülzâr-ı firâkız Âteş kesilür geçse sabâ gülşenimizden ![]() III ![]() Külahın sat da harceyle, müdâhin olma bir ferde ![]() Cihanda kelle sağolsun, külâh eksik değil merde ![]() *** Ekmiyen biçmedi bu mezrada velhâsıl Kime lâzımsa ekmek, ona lâzım ekmek! III ![]() Bozulubdur bu cihan sanma ki bizde düzele Devlet-i çerh dönüverdi kamû mübtezele Şimdi ebvâb-ı saâdetde gezer hazele İşimiz kaldı hemân merhamet-i Lemyezel’e ![]() Şehzâde Mustafa Nâsiyemde kâtib-i kudret ne yazdı bilmedüm Âh kim bu gülşen-i âlemde hergîz gülmedüm ![]() II ![]() Niyyetim hidmet idi saltanât u devletime Çalışur hâsid-i bedhâh, aceb nekbetime? Cem Sultan (Ağabeyi II ![]() Sen pister-i gülde yatasun şevk ile handân Ben kül döşenem külhân-ı mihnette sebeb ne? *** Yürü var ey Bayezid sen süregör devrânını Saltanat bâkî kalır derlerse ol yalandır ![]() II ![]() Çün rûz-ı ezel kısmet olunmuş bize devlet Takdîre rızâ vermeyesün böyle sebeb ne? Hâccü’l-Haremeynüm diyüben da’vi kılursun Bu saltanât-ı dünyevîye bunca taleb ne? Fatih Sultan Mehmet (Avnî) Ağlasa derd-i derûnum çeşm-i giryânım sana Ağlasa derd-i derûnum çeşm-i giryânım sana Âşikâr olurdu gâlib râz-ı pinhânım sana Mesned-i hüsn üzre sen ben hâk-i rehde pâymâl Mûr hâlin nice arz ede Süleyman'ım sana Şem'i gör kim meclisinde ağlayıp başdan çıkar Hoş yanar yıkılır ey şem'-i şebistânım sana Subh gibi sâdık olduğum gam-ı aşkında ben Gün gibi rûşen durur ey mâh-ı tâbânım sana Dün rakîbin cevrini men' eyledin ben hastadan Eyledi te'sir gûyâ âh u efgânım sana Zahm-ı hicrân şerhi çün mümkün değildir dostum Sîne-çâkinden haber versin girîbânım sana Eyleme gönlün gözün cevr ile Avnî'nin harâb Dürr ü gevherler verir bu bahr ile kânım sana *** Kimsesiz Hiç Kimse Yok Hiç kimse yok kimsesiz Herkesin var bir kimsesi Ben bugün kimsesiz kaldım Ey kimsesizler kimsesi Kimse aradığım yollarda Kimsesizlik kimsem oldu Dinsin artık hicranın cana Kimse aradığım yollar Kimsesiz kimselerle doldu *** Bizimle saltanat lafın edermiş ol Karamânî Hüdâ fırsat verir ise kara yere koram ânı ![]() *** Ağlasa Âşık Belâ-Yı Hicr Ile Nâlân Olup (Gazel) Ağlasa âşık belâ-yı hicr ile nâlân olup Gözleründen akan anun yaş yerine kan olup Geh cefâ kûhı gubârından örünse kisveti Geh belâ vadisini geşt eylese 'uryân olup Her ne denlü cevrler görse vefalar eylese Her ne denlü gülseler hâline ol giryân olup Gam beyabanına her gün eylese seyr ü sefer Her gice mihnet- serâ-yı firkate mihmân olup Râz-ı 'aşkı aşikâr itmeğe takat bulmasa Sinesinde nâvek-i dil-dûzlar pinhân olup Dolsa 'Âlem Ta'n Degül Dûd-I Siyâhumdan Benüm (Gazel) Dolsa 'âlem ta'n degül dûd-ı siyâhumdan benüm Mihr görmen zerrece gün yüzli mâhumdan benüm Nice pinhân eyleyem ol dilbere âşıklugum Pür durur dîvân şehrün âh ü vâhumdan benüm Devlet-i 'aşkıyla payem bir makama irdi kim Şânumı anlar görenler izz ü câhumdan benüm Hâk-i pây-i yâr tâcum kûy-ı dilber mesnedüm Reşk ider Cemşîd ü Cem taht ü külâhumdan benüm Hayl-i 'aşkı şâh-râh-ı gamda kılsam germ-rev Çeşm-i encüm kuhl ider gerd-i sipâhumdan benüm 'Avniyâ bir hâle irdüm derd-i hicr-i yâr ile 'İbret alur niceler hâl-i tebâhumdan benüm Gazel İmtisal-i “câhidû fi-‘llah” olupdur niyyetüm Din-i İslamun mücerred gayretidür gayretüm Fazl-ı Hakk u himmet-i cünd-i ricaullah ile Ehl-i küfri ser-te-ser kahreylemektür niyyetüm Enbiya vü evliâyaya istinadım var benüm Lutf-i Hak’dandır hemen ümmîd-i feth ü nusretüm Nefsü mal ile n’ola kılsam cihânda ictihâd Hamdülillâh var gazâya sad-hezârân rağbetüm Ey Muhammed mu’cizât-ı Ahmed-i Muhtâr ile Umarım, gâlib ola a’dâ-yı dîne, devletüm *** Cevr-i dilber, ta’n-ı düşmen, sûz-i firkat, za’f-ı dil Dürlü dürlü derd için halketmiş Allah’ım beni ![]() Osman Gazi ( Oğlu Orhan Gazi’ye ) “ ![]() ![]() Eyle riayet ulemaya tamam ![]() Ta ki bula emr-i şeri’at tamam ![]() Her nerde işitesin ehl-i ilm Göster ona rağbet ve ikbal ve hilm Asker ve mal ile gurur eyleme Şer-i şerif ehlini dûr eyleme(ilim-kanun adamlarını etrafından uzaklaştırma) Matlâbımız din-i Hudadır bizim ![]() |
![]() |
![]() |
|