Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
istanbulu, kuşatanlar

İstanbulu Kuşatanlar

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İstanbulu Kuşatanlar

29 Mayıs 2008 tarihi İstanbul'un Osmanlılar tarafından fethedilişinin 555yıldönümüydü Peki İstanbul kaç kez, kimler tarafından kuşatıldı Hangi kuşatmalar başarılı oldu? Kimler İstanbul önünden istediklerini elde edemeden döndüler? Bu soruların yanıtlarını aşağıdaki kronolojide bulacaksınız

Karadeniz ve Akdeniz'i birbirine bağlayan deniz yolu üzerinde kurulu olan İstanbul, günümüzde olduğu gibi o zamanlar da oldukça önemli bir şehirdi 1453 yılına kadar farklı zamanlarda, Avarlar, Araplar, Avrupalılar ve Osmanlılar tarafından defalarca kuşatılmış, fakat gerek Bizans'ın sahip olduğu Rum ateşi (grejuva), gerekse şehrin o zamanlar için aşılamaz olarak görülen surları, bu fetih hareketlerini başarısız kılmıştı Sayıları 29 olan kuşatmalar sırayla şunlardır:

--MÖ 340 Makedonya Kralı Phillippe

--MÖ 194 Roma İmparatoru Septim Severus (Başarılı olmuşturŞehir artık Romalılara bağlanmıştır)

--MS 616 İran Hükümdarı Keyhüsrev

--MS 626 İranlılar ve Avar Türkleri ortak

--MS 672 Emevi Halifesi Muaviye

--MS 712 Emevi Halifesi IVelid

--MS 722 Emevi Halifesi IVelid (Yalnızca Galata Limanı alınmış, Arap Camii inşa edilmiştir)

--MS 782 Abbasiler (Kent haraca bağlanmıştır)

--MS 854 Abbasi Halifesi Mütevekkil

--MS 864 Ruslar

--MS 869 Abbasi

--MS 936 Ruslar

--MS 959 Macarlar

--MS 970 Abbasiler (Kent haraca bağlanmıştır)

--MS 1203 Latinler (Latinler İstanbul'u 1261'e kadar ellerinde tuttular)

--MS 1302 Venedikliler

--MS 1348 Cenovalılar

--MS 1391-1396 Osmanlı Padişahı IBeyazid (Şehir İstanbul'da bir Türk Mahallesi kurulması isteğine karşı çıkılması üzerine ablukaya alınmıştır)

--MS 1412 Osmanlı Şehzadesi Musa Çelebi

--MS 1422 Osmanlı Padişahı IIMurat

--MS 1437 Cenovalılar

--MS 1453 Osmanlı Padişahı IIMehmed (Başarılı olmuştur Sonrasında şehir Türklerin hakimiyeti haline girmiştir)

*Bunun yanında Atilla'nın(Avrupa Hun Devleti hükümdarı), Vikinglerin, Bulgarın ve Gotların da kuşatma yaptığı bazı kaynaklarda geçer ama tarihleri bilinmemektedir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com