Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
nişanı, osmanlı, şefkat

Şefkat Nişanı Nedir? Osmanlı Şefkat Nişanı

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Şefkat Nişanı, 1878 yılında II Abdülhamit tarafından hayır ve yardım işlerinde başarılı olan kadınlara verilmek üzere üç dereceli olarak ihdas edilen nişandır

Ortasında Sultan Abdülhamid'in tuğrası ve onun altında 1295 (1878) tarihi olan beş kenarlı bir yıldız şeklindedir Tuğra bir altın yuvarlak içinde olup, bu yuvarlağı bir yeşil emaye band sarmaktadır Bandın üzerine "insaniyet", "muavenet" (yardım) ve "hamiyet" kelimeleri Osmanlıca altın harflerle yazılmıştır Yıldızın kolları kırmızı emayedendir Yıldız uçları top şeklinde bitmektedir Nişan kurdeleye kırmızı emayeden ay/yıldız şeklinde yapılmış bir çengel ile bağlanmaktadır

Birinci derecenin ayrıca göğüsün sol tarafına takılan bir şemsesi bulunmaktadır İkinci ve üçüncü derece nişanlar ile birinci derecenin şemsesi yarı kıymetli taşlarla bezenmiştir Zemininde beyaz, kenarlarında yeşil ve kırmızı şerit kullanılmıştır

Osmanlı nişanları arasında ölüm halinde geri alınmayan ve hatıra olarak saklanmak üzere varislere bırakılan iki nişandan birisidir (diğeri, yabancı hanedan üyelerine dağıtılan Hanedan-ı Âli Osman Nişanı'dır)

Şefkat nişanı, 93 Harbi sırasında Balkanlar'dan İstanbul'a akın akın gelen mültecilere yardım eden yabancı hanımlara dağıtılmak üzere, savaş bittiğinde ihdas edilmişti İlk kez İngiliz Büyükelçisi Sir Henry Layard'ın eşi Lady Layard'a verildi Başlangıçta savaş ve felaket kurbanlarına yardımda bulunan kadınlara veriliyordu Sonraki yıllarda ise hanedan kadınlarına, diplomat eşlerine, kraliçe ve prenseslere verilen bir nişan haline geldi

Şefkat Nişanı Alan Bazı Hanımlar

Lady Layard (İngiliz Büyükelçisi Sir Henry Layard'ın eşi)

Makbule Leman Hanım

Hatice Nakiye Hanım

Şair Nigâr Hanım

Fatma Aliye Hanım

Fatma Şadiye Hanım

Safiye Hanım (Tercüman-ı Hakikat gazetesi sahib-i imtiyazı Mehmet Cevdet Efendi'nin haremi)

Halide Edip Hanım

Ayşe Sıdıka Hanım

Kontes Olga Sergeyevna (Türkiye'de Madam Gülnar adıyla da bilinen doğubilimcisi)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com