![]() |
Tarihi Fıkralar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihi FıkralarKabasaba Adam Kara Osmanoğlu Yakup Paşa İzmir’de vali iken dalkavukluğu ve tuhaflığı ile maruf biri ziyaretine gelir ![]() ![]() ![]() ![]() - Efendi sen zahmet etmeotur ![]() ![]() - Rica ederim efendim, biraz daha müsaade buyurun, şunda topu topu iki lüle kalmış, onları da kırayım da öyle oturayım ![]() Ata Binmek Kibar bir adam, rüyaya pek meraklı olduğundan her kim kendisine müteallik iyi bir rüya anlatırsa pek çok para verirmiş ![]() ![]() - “Güzel bir rüya, fakat rüyanın ata binecek yerinde kes” tavsiyesinde bulunmuş ![]() - Efendim, geniş bir saha ![]() ![]() ![]() ![]() - Sonra? - Tamam efendimiz ata binerken uyandım ![]() Bey çıkarıp bir altın vermiş ve ilave etmiş: - Eğer ata bindirmiş olsaydın beş altın verirdim ![]() Adam bir ah ettikten sonra şöyle cevap vermiş: - Ben bindirmesine bindirecektim ama şu kahya keratası bırakmadı ![]() Kahyanın İsyanı Eski zamanlarda vezirler, sabahları haremden selamlığa çıktıkları vakit kahya efendi sofada durup: - Kahvecibaşı! Berberbaşı! Hazinedar Ağa! Çamaşır Ağası! Peşkir Ağası! Diye gedikli ağalara nida edermiş ![]() Vezirlerden birisi uzun süre mazul kalarak dairesi halkını dağıtmış ise de adet yerini bulsun diye yine sabahları haremden çıkınca kahyasını, ismi var cismi yok ağalara nida ettirirmiş ![]() - Üzenginin biri nerede? Diye sormuş ![]() - Bilmem ![]() ![]() ![]() - Canım bizde ağa ne gezer, deyince şu cevabı almış: - Öyledir de her sabah beni eşekler gibi niye bağırtıp duruyorsun ![]() Gece Yarısı Doğurmasın Mora isyanı sırasında İstanbul’un bozulan asayişini düzeltmek maksadıyla maruf Çengeloğlu Tahir Paşa İstanbul inzibatına baş tayin edildi ![]() ![]() ![]() - sen geceleri sokağa çıkmanın yasak olduğunu bilmiyor musun? - Paşam biliyorum biliyorum ama, bizim hanım doğuracaktı da ebe aramaya çıktım ![]() - Hadi bu sefer affediyorum ![]() ![]() 505 Kuruş Çengeloğlu Tahir Paşa, cesur vatan evlatlarındandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Beni, 505 kuruştan çıkaracaksın, dedi ![]() ![]() Ertesi gün konsolos adayı terk etti ![]() Türk Sarığı/Kardinal Şapkası Bizans'ın son seneleri mezhep kavgalarıyla geçiyordu: Latin ve Ortadoks kiliselerinin birleşmesi mevzuu etrafında halk ikiye ayrılmıştı ![]() ![]() "Bizans'ta kardinal şapkası görmektense Türk sarığını görmeyi tercih ederiz" diyordu ![]() alıntıdır ![]() ![]() ![]() Düğün Müğün Bir genç evlenecekmiş ![]() ![]() ![]() - Malum ya düğün bu ![]() ![]() ![]() ![]() - Al şu beşyüzü de düğün yap müğün yapma, elbise al melbise alma, çalgıyı getir malgıyı getirme, idare eder gidersin, demiş ![]() Suçlu ve Suçsuz Bir kadı, bir gün şikayetçi ile şikayet edilenlerden hangisinin haklı, hangisinin haksız olduğunu kestirememiş ve her ikisini de falakaya yatırarak bir temiz dayak attıktan sonra: - Oh, demiş ![]() ![]() ![]() *************************** Vaktiyle Arabistan'da bir kadı bir dava için birini şahit olarak çağırtmış ![]() ![]() ![]() ![]() - Hafız efendiye bir kahve getirin ![]() Hoşgeldine Kaldı Vakti zamanında bir vilayette eşraftan birinin damadı bir bayram günü herkesten evvel el öpmeye gelmiş ![]() ![]() ![]() - Hoşgeldin, şöyle buyur ![]() Der ve damadına da: - Sen biraz aşağıya çekil ağa otursun, emrini verirmiş ![]() İş o hale gelmişki oturacak bir kişilik yer kalmamış ![]() ![]() - Gidiyor musun? - Ne yapalım efendim, işimiz bir hoşgeldine kalmış, demiş ![]() Sahibi Çıkmazsa Eskilerden "Hayali" adlı bir şair varmış ![]() ![]() - Bu şiir filhakika senin mi? Hayali latifeci imiş, şöyle demiş: - Eğer sahibi çıkmazsa ![]() Ragıp Paşa sadrazamken bir gün işten bunalmış da nedimi Haşmet'e demiş ki: - Ah Haşmet ![]() Haşmet latife etmiş: - Efendim öyle bir vazife var ama bilmem rağbet buyurulur mu? - Nedir o işsiz vazife? - Efendimizin imamlığı ![]() ***************************** Palavra Yarışı İki mübalağacı (palavracı) karşı karşıya atıyorlarmış ![]() - Geçenlerde bizim memlekette bir hafriyat yapıldı 100 metre derinlikte telgraf teli parçaları bulundu ![]() - Ee bu ne demektir? - Ne demek olacak, bizde telgraf icadedileli 500 sene olmuştur ![]() Bu sefer palavrayı öteki atmış ve: - Bizde de bir kazı yaptılar, hiç tel çıkmadı? - Bundan ne çıkar, neyi ispat eder? - Neyi edecek, bizde de 100 sene evvel telsiz telgraf icadedildiğini ![]() Katırın Tekmesi Bir memlekette ileri gelenlerden birinin mahkemeye bir işi düşer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Bu bir tekmedir ama, kimin tekmesi hala anlayamadım ![]() Öteki cevabı yapıştırır: - Kimin olacak a efendi hazretleri, der, bizim katırın ![]() Kendi Fetvanı Kendin Verdin Cafer Çelebi, Yavuz Sultan Selim'in nişancılarındandı ![]() ![]() ![]() - Askeri isyana teşvik edenlere ne gibi ceza verilir Çelebi, dedi ![]() Başına gelecekten haberi olmayan Cafer Çelebi: - Eğer suçu sabit ise, o kimsenin derhal idamı gerekir, diye cevap verdi ![]() Bunun üzerine Yavuz: - Bre Çelebi, kendi fetvanı kendin verdin diyerek Cafer Çelebi'yi cellada teslim etti ![]() Kavun Karpuz Bir obur koca bir sepet üzümün başına geçmiş saplarından tutup salkımları ağzıyla sıyırıp sıyırıp göçürürmüş ![]() - Yahu üzüm tane tane yenir ![]() Adam cevap vermiş: - O senin dediğin elma, armuttur ![]() - Amma ettin ha! onlar dilim dilim yenir ![]() - Etme be kardeş, o senin dediğin kavun karpuzdur ![]() Kalp Birgün katı yürekli bir vezir hastalanır ![]() ![]() - Durumu nasıl? İyileşiyor ![]() ![]() Tevfik Fikret kıs kıs güler ve şöyle der: - Tabi öyle olacak, o kadar az kullandı ki! Biber Mehmet Paşa Osmanlı vezirlerinden Biber Mehmet paşa Budin'de valiyken, fakir bir adam yolunu kesip kendisinden sadaka istemiş ![]() - Şu herife yarım akçe ver! diyerek yürümüş ![]() - Paşa, Paşa! demiş, adın Bibner olsa da dilin tatlı olsun! Devlet Nasıl Çöker Yavuz Sultan Selim, Mısır seferi dönüşünde başveziri Piri Paşa'yı çağırır ve der ki: - Bir çok memleket aldık ![]() ![]() ![]() Piri Paşa cevap verir: - İnşallah bu devlet böyle giderse batmaz ![]() ![]() Sözünü bitirmeden Yavuz araya girer: - Bre kara Türk! Benim hazinemde hazine, kullarımda kul, sefere lazım alet ve hayvan, neyüm eksüktür? Bu 3 nesne ne ola ki, Devlet-i Aliyye'nin zevaline sebep ola? Piri Paşa şöyle cevap verir: - Evet şimdilik görünen eksik birşey yoktur ![]() 1- Devlet ahmak bir başvezire düşerse ( ne kadar da doğru ![]() ![]() ![]() 2- Rüşvet yolları açılır ve bu sebepten mevki ve makamlar ehli olana verilmez ise ( tıpkı şimdiki zaman gibi ![]() ![]() ![]() 3- Devleti idare edenler avratların muratları üzere hareket ederse( şimdi osmanlının yıkılmasındaki nedenlerden biri de budur zaten ![]() ![]() ![]() Kılıçlar Parladığı Sürece Bir Venedik elçisinin, Yavuz Sultan Selim Han'ın huzuruna kabulünden sonra, "Kılıcı öyle parlıyordu ki yüzünü göremedim" demisi, padişaha arzedilince cihan padişahı "Paşalarım, Osmanlı'nın kılıcı parladığı sürece düşmanların başı daima önde olur ![]() Ama Allah korusun, bir kılıç kınına girer de paslanmaya başlarsa, o zaman bu kafalar yavaş yavaş dikleşir ve bir gün bize bakmaya başlar ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|